..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




1 Þubat 2016
Guernica Tablosu'nun Tam Önünde  
Hakan Yozcu
Alabildiðince büyük bir müze olan Reina Sofia, sanatseverler için mutlaka, ama mutlaka görülmesi gereken bir müze. Saatlerce gezmekle bitiremiyorsunuz. Hatta en az 2 gününüzü buraya vermeniz gerekiyor. Yüzlerce resim, binlerce sanat eseri, alabildiðince farklý ürünler size hitap ederek, sizleri büyülüyor. Müzede hayran hayran gezerken, ansýzýn bu tablonun önüne geliyorsunuz. Birdenbire kalabalýðýn arttýðýný, korumalarýn fazlalaþtýðýný görüyorsunuz. Öyle ha deyince yaklaþamýyorsunuz tabloya…


:ACJB:

Picasso, Dünyanýn en büyük ressamlarýndan biri olarak kabul edilir. 1881’de Ýspanya’nýn Malaga Þehrinde doðmuþtur. Babasý bir resim öðretmeniydi. Ýlk etkilerini babasýndan alan Picasso daha küçük yaþlarda babasý tarafýndan resim yapmaya teþvik edildi.
1895 yýlýnda Barcelona Güzel Sanatlar Okulu’na girdi. 1901 yýlýndan itibaren de anne soyadý olan Picasso’yu kullanmaya baþladý. Eserleri, Ýspanya’da Juventut Dergisi’nde yayýnlandý.
Paris’e ilk kez 1900’da gitti. Burada sýradan insanlarýn, sirk palyaçolarýnýn, akrobatlarýnýn resimlerini yaptý. Büyük kentlerdeki gibi sirk yaþamý da ilgisini çekiyordu. Eserlerine bu yaþamýn hüzünlü yanýný yaþattý. Sanatçýnýn bu dönemi 'Mavi Dönem' olarak tanýmlanýr.
O’nun belki de Dünyada en çok tanýnan, bilinen en ünlü eseri “Guernica” adlý eseridir. Bu eser, 1937 yýlýnda yapýldý.
Ýspanya Ýç Savaþý sýrasýnda, Guernica þehrinin bombalanmasýný anlatan bu tablo, sadece siyah ve beyaz yaðlý boyalarla yapýlmýþtýr. 7,76 m eninde ve 3,49 m yüksekliðinde anýtsal tablodur.
Ýspanya’daki iç savaþta 1654 kiþi ölmüþ, 889 kiþi de yaralanmýþtý. Picasso’ya göre, “Sanatçý, insanlýðýn ve uygarlýðýn en temel deðerlerinin yok edilme tehlikesi ile karþý karþýya kaldýðý bir savaþta kayýtsýz kalamazdý.”
Ýspanya Hükümeti, 1937 yýlýnda Paris’te gerçekleþecek olan Dünya Fuarýnda sergilenmesi için Picasso’ya bir tablo yapmasýný önerir. Sanatçý da büyük bir tuval üzerine GUERNÝCA’yý yapar.
Bu tablo, günümüzde en büyük savaþ karþýtý eser olarak kabul edilir. Ayrýca en politik resim olarak tarihe geçer.
Resmin merkezinde acý içinde yýkýlmak üzere olan mýzrakla vurulmuþ bir at vardýr. Acý çeken atýn üzerinde, göz þeklindeki çýplak bir ampul parlamaktadýr. Atýn altýnda bir askerin parçalanmýþ cesedi vardýr. Asker, üzerinde çiçeklerin büyüdüðü kýrýlmýþ bir kýlýç tutmaktadýr.
Sol tarafta yer alan büyük gözlü boða, kucaðýndaki ölü çocuða aðlayan bir kadýnýn üzerinde durur. Atýn sað tarafýnda, bu vahþi sahnelere tanýklýk ederek camdan içeri girmekte olan, korku dolu bir kadýn figürü vardýr.
Kadýn, elinde yanan bir gaz lambasý taþýr. Korku içindeki bir baþka kadýn saðdan yalpalayarak merkeze doðru ilerlemektedir. Kadýn, parlayan ampule boþ gözlerle bakmaktadýr.
Sað uçta, dehþet içinde kollarýný kaldýrmýþ bir adam, yukarýdan ve aþaðýdan ateþlerle sarýlmýþtýr.
Bir gün Picasso, katýldýðý bir sergide Alman bir Generalin “Bu tabloyu siz mi yaptýnýz?” sorusuna, soðukkanlýlýkla “Hayýr, siz yaptýnýz” cevabýný verir. Bu da, sanatçýnýn savaþa ne kadar karþý biri olduðunu ortaya koyar.
Ýspanya’ya gittiðimde Madrid’de bulunan “Reina Sofia Müzesi”ni gezmeye gitmiþtim.
Alabildiðince büyük bir müze olan Reina Sofia, sanatseverler için mutlaka, ama mutlaka görülmesi gereken bir müze. Saatlerce gezmekle bitiremiyorsunuz. Hatta en az 2 gününüzü buraya vermeniz gerekiyor.
Yüzlerce resim, binlerce sanat eseri, alabildiðince farklý ürünler size hitap ederek, sizleri büyülüyor.
Müzede hayran hayran gezerken, ansýzýn bu tablonun önüne geliyorsunuz. Birdenbire kalabalýðýn arttýðýný, korumalarýn fazlalaþtýðýný görüyorsunuz. Öyle ha deyince yaklaþamýyorsunuz tabloya…
Onlarca koruma var tablonun etrafýnda. Ancak belli bir mesafeye kadar yaklaþabiliyorsunuz, býrakýn dokunmayý, fotoðraf dahi çekemiyorsunuz. Buna izin vermiyorlar. Onlarca, yüzlerce sanatsever tablonun önünde aðýzlarý açýk vaziyette hayranlýkla izliyorlar.
Ben, ilk gördüðümde ne olduðunu anlamamýþtým. Resim sanatýyla derinden ilgim olmadýðý için, bu tablonun bu kadar önemli olduðunu, bu kadar çok tanýndýðýný bilmiyordum. Ama bir tablo, bu kadar büyük bir itina ile korunuyorsa; üstelik birkaç saat içinde yüzlerce insan gelip ziyaret ediyorsa, vardýr bunda bir hikmet diyordum.
Picasso’nun büyüklüðünü de böylece gözlerimin önüne getirebiliyordum.
Madrid’deydim. Reina Sofia Müzesi’ndeydim. En önemlisi de Guernica’nýn tam önündeydim. Bütün ihtiþamý ile bana bakýyordu. Ben de ona bakýyordum. Siyah beyaz boyalarý inceliyordum. Bu kalabalýðý, bu ilgiyi görünce sanatýn büyüklüðünü bir kez daha takdir ettim. Ve büyük bir sanatçýnýn, tek bir eseriyle ülkesinin adýný tüm Dünyaya nasýl duyurduðuna þahit oldum…
Guernica’yý bambaþka duygularla, anlatýlamayacak, dile getirilemeyecek, tasvir edilemeyecek düþüncelerle izledim…
Picasso’nun eserleri keþke yurdumuzda da sergilense ve tüm sanatseverler de büyük bir keyif alarak ziyarete gitse demekten kendimi alamadým…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.