..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Þubat 2016
Zýtlarýn Faz Geçiþi 1  
Bayram Kaya
Karanlýktaki geliþmeler patlayýþla, aydýnlýðý verir. Aydýnlýkta nicelim veren kimi olaylarý ana babalarýn gece buluþmasý türünden, karanlýða gizlenirler. Bu nedenle karanlýkta görülemeyen þeyler, aydýnlýkta da aranabilir.


:GBF:
Karanlýktaki geliþmeler patlayýþla, aydýnlýðý verir. Aydýnlýkta nicelim veren kimi olaylarý ana babalarýn gece buluþmasý türünden, karanlýða gizlenirler. Bu nedenle karanlýkta görülemeyen þeyler, aydýnlýkta da aranabilir.

Zýtlar, birbirine dönüþlü osilasyon yapan salýnýmlarýyla vardýrlar. Kutup olmayý, birbirine göre birbiriyle devinmeyi ve dinamikliði temsil ederler. Zýtlar elektrikte artý eksi yük oluþla kutuptur. Homojen olanla; heterojen olanlar, birbirine zýt yapýlar ve kendi içlerinde ayný þeyin zýttý oluþla davranmasýnýn üst üste olan eþzamanlýlýðýdýrlar. Bu da varlýðýn, olayýn, olgu ve durumun; düþüncelerin tekil ve çoðul oluþudur.

Zýt yapýlar birbirine bir baský ve basýnç oluþla çekim ve akýþ olma alanýdýrlar. Ya da elektrik ve hava akýmýndaki gibi birbirine yüksek, alacak basýnç oluþ gibi davranýrlar. Hem bir arada ayný þeydirler. Hem ayrý ayrý emekler var bulunuþu gibi çekim ve akýþ alaný kaynaðýdýrlar.

Totemi yapýlar, totem mesleði ile bu kabil ayný türden ve ayrý türden zýt yapýdýrlar. Kültürel biyolojik zýt yapýlardýr.

Kapitalist sistemde anamalcý sýnýfla, emekçi sýnýf uyuþmaz zýtlýklarý oluþup, sistem dinamiðini giriþtirirler. Zenginlik fakirlik bir zýtlýk ve zýtlýklar faz geçiþli kendi üzerine etkimeli dönüþlüktür. Emeklerin farklý kullaným deðerli oluþ zýtlýðý, takas oluþla yapýyý devindirip; giriþtirir ve dönüþtürür ve faz geçiþlerini yaptýrýr.

Bir emeðin kundura ya da bilgisayar üretir oluþuyla zenginliði; karþý taraf üreticinin ürettiðinden yoksun oluþuyla da ayný kiþinin fakirliðidir. Yani zenginlik ve fakirlik ayný kiþi üzerinde ayný anda belirmedirler. Zenginlik; sarf edilen, harcanan, tüketilendir. Baþka bir þey olarak mana deðeri oluþla birikendir.

Alan içi zýtlarýn birbirine göre boþluk devinmesi oluþla akýþ yapar. Yaþýn kuruya; hafifin aðýra, katýnýn sývýya; sýcaðýn soðuða; duranýn hareketli vs. oluþuna göre alan içi boþluk devinmelerini taþýr. Siz bir zýtlýðýn farkýnda ve bilincinde olsanýz da, olmasanýz da, o zýtlýðý zýmneden bir alan boþluk devinmesi vardýr.

Siz o alanýn içini anlamca doldursanýz da, doldurmasanýz da boþluk devinmesi özdeki özelliðin parçacýklý yansýmasý oluþuyla davranýr, giriþir yansýr. Siz o zýtlýðý zengin, fakir; iyi, güzel; olumlu olumsuz; sahiplik, yoksunluk gibi anlamlarý içermeye karþý gelen eþletiþlerin üzerine bindirilmesiyle devinen akýþ yapan olaylarsan zýt oyuk-boþluk hareketleri vardýr.

Zýtlýðýn biri harcanmadan diðerine dönüþmez. Zenginlik harcanmaktadýr. Ve harcanan o zenginlik; zenginliðin tükenmesidir. Harcanmakla elde çýkan zenginlik; zýttý olan diðerine dönüþmekle, yeni ele geçen zenginlik olmaktadýr. Kundura zengini kundurayý harcar 10 kaþýk yað almakla yoksunu olduðu yaðýn farklý kullanýmýný tüketmenin zengini olur.

Bir emeðin kudura üretimi yaparken diðer emeðin de farklý kullaným deðeri oluþla bilgisayar üretimi yapmamasýyla; kunduracýda bilgisayar, bilgisayarcýda kundura onun yoksunluðudur. Bu zýtlýk kundura üreticisinde, kundura üretimi olarak zenginlikken; kunduracýmýzýn bilgisayar üretimi yapamamasýyla bilgisayar, kunduracýnýn fakirliðidir.

Zýtlýklar ayný kiþi üzerinde bulunmakla ayný kiþi üzerinde dönüþlüdür. Kundura takasta harcanmakla yokluða dönüþüp, yeniden kunduraya duyulan ihtiyaçla kundura fakirliði olur. Takasla fakirliðe dönen kundura; takas karþýlýðý (bilgisayar) olmakla bir baþka þeyin (bilgisayarýn) kullaným zenginliði olur. Bu ayrýmsýz herkes için böyledir.

Bu dönüþlüðün olmasý için bu faz geçiþlerinin olmasý için fakir durumla, zengin durumlu her bir alan topaklanmalarýnýn araya takas gibi bir ara zaman (düðüm) devinmesi alýp giriþme yapmalýdýr. Böylece bir alandaki zýt faz, diðer alana, diðer alandaki zýt faz karþý alana giriþme geçiþleri yapabilsinler.

Bilgisayar üreticiliði kendi ürettiði deðerle zenginliktir. Kundura üreticiliði kundura üreticiliði üzerinde zenginliktir. Zenginlikler; zengin oluþ ve zengin oluþ gibi iki ayný sýfat durumla birbirine homojen bir yapý gibi görünürse de; durum hiç te öyle deðildir. Görece gelip geçici bir durumdur.

Kundura üretme bilgi beceri ve donaným sahipliði olanla; bilgisayar üretimi bilgi, beceri, donaným sahipliði; o alan içinde kundura zenginliði ve bilgisayar zenginliði olaraktan somut iki zenginliktirler. Bu iki zenginlik giriþmez bir homojenlik oluþla zenginlik ve zenginlik gibi ama karþý zenginlik dururlardýr.

Oysa bunlar hem birbirine gereksinim duyan karþý zenginliktirler. Hem de birinin içinde diðerinin olmamasýyla yoksulluk, fakirlik oluþla karþý çekime dönüþmektedirler.

Farklý kullaným deðerleri; her bir zenginlikleri zýtlýða dönüþtürmektedirler. Zenginliðin kaynaðý olan emeðin; ürünlerde billurlaþan emek nesnelerinin (zenginliklerinin), farklý kullaným deðerleri vardýr.

Zenginlik kaynaðý olan emektir. Emek, farklý kullaným deðerlerinin üretilmesine vesile olur. Kullaným deðeriyle (farklý iþe yararlýk deðeri ile) ona katýlan emeðin bir arada giriþmesi, takasý ve sosyo toplumsa ekonomik olaylarý verir. Giriþen zýtlýk faz geçiþleri, böylesine karmaþýklaþýrlar.

Bu farklý kullaným deðerleri; ortam alaný içinde deðiþme deðeri oluþla, takasa girer. Bilgisayar üretememe fakirliði, takasla kunduracýnýn vereceði kundurayla deðiþme edilmekle yiten kundura; bilgisayar kullanýmý ve bilgisayar sahipliðine dönüþmekle yoksun yanýnýz, kendi zenginliðine dönüþür.

Kunduracý bu zenginliði elde etmek için kundura zenginliðini harcar (takas eder). Harcanan (takasa giren) kundura sahipliði zenginliðiniz; bilgisayarla deðiþtirme olmakla; fakir yanýnýz birbirine göre; bilgisayarýn kullanýcýsý, kundura kullanýcýsý ve bilgisayar sahibi, kundura kullanýcýsý olmanýzla; birbirlerinin kullaným zenginliðine dönüþürler. Ya da zenginliðiniz olan þey harcanmakla zenginlik olan þey kendi üzerine, kendisinin (zenginliðin) fakirliðine dönüþür.

Bu dönüþme; fakirliðin, zenginliðin kendi üzerine kendi etkisi olan dönüþlüðünü gerçekleþtirir. Zenginliðin fakirliðe, fakirliðin zenginliðe dönüþmesi böyle bir þeydir. Bu türden dönüþmenin ilk tutumu ittifaklarla baþlamýþtý. Köleci sistemle önce köleleþmeye sonra da bambaþka alan anlayýþýna ve giderek kâr amacý sömürüye, dönüþmüþtürler.

Deðilse zenginlik ve yoksulluk dönüþmesi salt” lay lay lom” oluþun bir þarkýcýsý ya da ya ya ya, þa þa þa sý, oluþun topçusu veya müteþebbis oluþun sistem içindeki; tek yanlý, tek durumlu, tek fazlý akýl almaz zenginlikler sürekliliði olup, tek fazlý oluþla boynumuzda boza piþirmesi deðildir.

Bir insanýn 24 saatle sýnýrlý bir emek gücü zenginliði vardýr. Tabi uyku ve dinlenme, beslenme, ihtiyaç giderme gibi zorunlu zamanlarýn dýþýnda ne kalýrsa öyle bir 24 saatle sýnýrlýlýktýr bu.

Emek gücü zenginliði bundan fazla olamaz. Tüm emek güçleri 24 saatle sýnýrlý olmakla birbirine karþýlýklý olurlar. Birbirine karþýlýk olan emekler farklý kullaným deðeri üretmekle ve ayný kullaným deðerine farklý zaman harcamakla karþýt zýtlýklarý ve faz geçiþ durumlarýný oluþurlar.

Bu konular burada bunlarýn detaylandýrýlma yeri deðil. Bunlar sadece faz geçiþine, heterojen ligi ve homojenliði veren geçiþmeleri göstermek için söylenen gerçeklik ve hakikiliklerdir (zihne göre oluþlardýr).

Bir müteþebbis dahi, kundura üreticisi gibi bir baþka müteþebbis ve üretimler entegresi karþýsýnda ki faz geçiþiyle fakir ve yoksuldur. Bir zenginlik deðiþilmeyi karþýlamakla, yeni bir deðiþme için yeni bir üretim yapmak zorundadýr. Bir zenginlik dünyayý alýyorsa bu baþka bir þeydir. Yabancýlaþmadýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.