..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanýn her tarafýndan öðretmenler insan topluluðunun en fedakâr ve muhterem unsurlarýdýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




10 Þubat 2016
Zorunluluk 1  
Bayram Kaya
Sosyo toplumsa yapýlar, organik yapýlar ve inorganik yapýlar, türdeþ durumlardan ayrýtüreþlikoluþlara;oradan da yeniden türdeþ oluþlarýyla homojenliðin heterojenliðe dönüþtüðü bir çok farklý düzey düzlem iliþkilerine dönmektedir. Bu homojen, heterojen oluþlar; bir alan etkisi olmakla farklý faz geçiþli deriþimleriyle kaosu ve düzeni ele vermektedir.


:FIF:
Ortam giriþmesi kendine özgü kendi çevrimini yapar. Deniz ortamý içinde denizin size; kendisine göre kesikli sürekli olan bir çevrim ve çevrimleri vardýr. Kara sal ortamda; daðýn, ovanýn farklý bir çevrimi var. Hava ve uzay içinde olmanýn kendisine özgü oluþla size; daha farklý birer çevrimleri, çevrim alan etkili giriþtirmesi vardýr. Siz de bunun üzerine buna baðlý oluþla kendi öznel giriþmeleri inþa edersiniz.

Dað ortamý kesikli sürekli iniþ çýkýþ ve kuþak hareketlerinden oluþuyla; kuþak hareketi hariç genellikle eðim çevrimli hareketlerdir. Dað, bu iniþ çýkýþla sizi eðimler. Dað bu iniþ çýkýþla sizi bir alan etkisi içinde davranmaya zorunlu eder.

Dað bu iniþ çýkýþlarýn kesikli sürekli olduðu bir alan etkisidir. Dað ortamý içindeki insan algýsý bu iniþ çýkýþlardan oluþan eðim hareketleri içindeki algýya duyarlýklý oluþla tüm süreçleri bu eðim hareketli davranýþlarla kavrayacaktýr. Çünkü ne yapacaksa her þeyi iniþ çikýþ eðimli alan üzerine bindiriþle inþa ve modüle edecektir.

Dað ortamýnda yaþayan kiþimiz algý ve yaþantý aþmasýný hep eðim hareketli davranýþlarýn, duygusu içinde yaþamsal edecektir. Onun doðrusu bu iniþ çýkýþlý eðim alan, olacaktýr. Bunu böyle olmasýný kimse size söylemiyordu. Daðýn þekli ve konumu; sizin giriþmeniz ile davranýþ ve algýlarýnýzýn nasýl biçimlenip; nasýl eðimle, ne tür alan çevrimini kazanacaðýný belirlemektedir.

Bu tür çevrimlerle bir öðrenme, eðim alanlý davranýþlar içinde daha hýzlý ve daha çabuk kavrayacaktýr. Hep eðimlerden oluþan çevrim alaný yatkýnlaþmalar monotonluðu kiþisine, düz ortamda acemilikler verebilecektir. Ayný þeyi düz ortam içindeki çevrimle yatkýnlaþanlar da, daðlýk alanda; daðlýlara göre yaya kalacaklardýr. Bunlar daðdakilerin düzdekilere; düz alandakilerin daðdaki alana direncidirler.

Kendisi dýþýndaki kiþilerle mana ortamlý ilk giriþme, totemi giriþmelerdir. Bu nedenle totemi ortam kendisine özgü çevrimi olan manada anlama olmakla, ilk çevrimli ortamdýr. Kendisine özgü çevrimli olmanýn özelliklerini ve alan kazanýmý olan çevrim yatkýnlýklarýný taþýrlar.

Ýki totem alan kendi içinde türdeþken, birbirine göre heterojendirler. Bu ayrý heterojenlik zýtlýklarý ve dirençleri ele verir. Bunlar türdeþlerin dýþtan heterojen liðidirler.

Çevrimli alan etkimeli diðer ortamlar da, ittifaký dönemle; köleci sistem olan iki dönemin günümüze gelen çevrimlerdi eðimle alan etkili oluþularýdýr.

Suyun daðda ya da eðim veren alanlar içinde kimi yerde çaðlayan yapýp akmasý; suyun bir alan ivmesi kazanmýþ çevrimler içindeki yatkýnlýðýyla beraber; suyun ovada yýðýlarak yavaþ ve durgun akmasý da yine alan kazanýmcý bir çevrimler yatkýnlýðýnýn ortama dek çevrim eð imlemesidirler.

Totem alanda bu kabil bir ortan eðim eþmesi olan çevrimli alandýr. Ortam giriþmeli çevrim bu alanýn öznel algýsý olmakla mana anlamasýdýr. Ortam giriþmeli çevrimler artan-azalan (çoklayan-eksilten) ve terk edilen-kazanýlanlarý olmakla kendi süreçlerinin kesikli sürekliliðini verirler.

Totem dönem: sürü döneme göre nüfusu ve heterojen salýnýmý azalan bir yapýdýr. Ve sürü edinimle yansýma olan edimseli kültürlerini, terk etmedir. Totem dönem giderek ayrýtürdenliði bir türdeþlik kýlýcý yalýtma ile ayrýtürdenlikten homojen yapýyý kazanmanýn çevrimi olmakla ilk kez mana edinmeli çevrimle olmanýn bir kazanýmýdýr.

Totem alanlý çevrimiçinde el becerilerini geliþtirmek ve çeþitlendirmek; kendi mana düþünmelerini çeþitlendirip bunu grup bilinci yapmayý ve bir tek totem mesleði edinmeyi, mana alanlý çevrim içinde kendisini çoklamasýdýr.

Totem çevrimli alan, sürü döneme göre ortam düzensizliklerini hayli azaltmýþtýr. Sürü dönemdeki güçle yöneten çok baþlýlýk, grup yönetimi oluþla bir türden olmuþtur. Hepsinin üzerine ortaklaþtýran mana anlamasý oturmuþtur.

Özel ve özgün yapýlar içindeki tüm saçýlýmlar bu mana anlayýþýna göre olmak zorunda oluþuyla; rengi ruhsarýný “ortaklaþtýranýn mana anlayýþýnda” alýrlar. Totem alanlý çevrim; grup içi ortaklaþtýrmasýnýn kesikli sürekli yapýldýðý aþamalarla olan çevrimdir.

Ýttifaký ortamlý alan eðimi; baþta yalýtýmlý olan bir türdenliði, temasçý katýlým olan ayrýtürden oluþlarýn giriþendi çevrimlerle sentezin birliðini yapmýþtýr. Bu nedenle ittifaký yapý giriþmesi, en az iki ayrý türden kendi içlerinde homojen; birbirine karþý heterojen olan yapýlarýn kendine özgü farklý salýnýmdak faz ve frekans geçiþlerini modüle ederek; ilk kes ayrý türden oluþan sürecin tevhidi giriþtirmesine baþlamýþtýr. Böylece ayrý türden oluþun birliði olan TEVHÝT vurgusu, çok anlamlý bir damga yiyiþin mana etkisi oldu.

Ýttifaký heterojenlik sürü heterojen ligi deðildir. Sürü heterojen ligi içinde de totemi mana homojenliði yoktur. Yani, ittifaký heterojenlik; köprünün altýnda çok sularýn aktýðý bir düzey düzlem oluþlarýn alan heterojen ligidir.

Ýttifaklar farklý totemi mana sentezli bir heterojenliktirler. Ýttifaký heterojenlik, heterojenlik içeren çevrimle o düzey ve düzlem oluþla bir homojenliktir. Ve ittifaký heterojen homojenlik, sürü dönemle kendi arasýna totem dönemin zaman mekân devinmesini alan manadý ve iþleyiþ farklýlaþmasýdýr.

Köleci dönem, kendisinden öncesinin ortaklaþtýran heterojen homojenliðini, özel mülkiyetçi ve köleci iliþkilerle ayrýþtýrdý. Bu ayrýþma ortam salýnýmýný ve salýnýmýn þiddetini, düzensizliði bir kat daha artýran heterojen lige götürdü. Bu heterojenliðe geçiþ deriþimi sýnýfsallýktý ve sýnýflar arasý çatýþmaydý. Köleci mana içinde alan kazanan süreç yapýyý uzlaþmaz denli heterojen yaptý. Sýnýflar arasý tevhit çýkmýþtý.

Köleci sýnýf çatýþmasý içinde birinin ahlaký çalýþmaydý. Diðerinin ahlaký diðerini çalýþtýrma olan çalýþmaydý. Birinin ahlaký muktedir olma, diðerinin ahlaký bu muktedirliklere boyun eðmeydi. Birinin ahlaký mal mülk sahibi olmaydý diðerinin ahlaký buna tevekküldü. Birinin ahlaký mülkü elinde tutma olan adaleti, mülke temel yapmaktý; diðerinin ahlaký bu adalete göre davranmak, demokrasi geliþtirme vs.ydi

Köleci yapý kendi nicelimle, kendi salýnýmýyla kesikli sürekli olup salýnýmý zaman mekan oluþla büyüttü, Salýnýmý giderek yeryüzü ve imparatorluklar yaptý. Bunun ilk yol adýmlarý site ve þehirlerle bunlarýn birliði olan sentez devletlerdi. Giderek günümüz metropollerini ortaya çýkarmanýn heterojenliði içinde bir homojenlikti.

Bu heterojenliðin içinde çok farklý bilgiye ve cehalete sahip olmayla arada uçurum olan gelir elde etmeli dayanýþma tevhitlerinin bir arada olamayýp metropollerde kaçtýðý yeni bir homojen oluþlar öbeði içinde yalýtýmlý çok farklý düzey düzlem iliþkili yeni sürecine parçalanmaktadýr.

Bilginin, kültürün, yýðýnsal cehaletin, muktedirliklerin çok farklý ve büyük oranda ayrýþmasýný; köleci dönemden beri bir arada tutmayý kotaran köleci iman birliði de, þimdiki süreci koruyamamaktadýr. Köleci sürecin kazanýmlarý, köleci oluþla bir arada olmayý aþmýþtý.

Ýþsizlikler boy gösterip, yapay zekâ ve androitler büyük oranda insan odaklý emeðin yerine geçmiþti. Yüz yýllardan beri seyreden cehalet, ektiðini bulmuþtu. Mekik kapsülünü býrakmaktadýr.

Nasýl totemi mana anlamasý sürü dönemi terk ettiyse; nasýl ittifaký dönem totemi dönemi terk ettiyse; nasýl köleci dönem ittifaký dönemi terk ettiyse; yeni dönem de, köleci kapitalist dönemi terk etmekle; kapitalist heterojenlik içinde seçilimle yeni bir homojeni mana anlamasý ortaya çýkarmak zorundaydý.

10.02.2016




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.