..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sýrtýnda elbise yok." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




14 Þubat 2016
Zýtlarýn Faz Geçiþi 3  
Bayram Kaya
Devam eden yazý.


:HAE:
Yani 20 ekmeðin=bir ayakkabý olmasýndaki ayrý karakterler, sürecin eþitlenmesi olmayýp karþý gelenleri olacaklardýr. Süreç bir ucuyla bir belirsizliðin ardýnda homojen olurken, diðer uçtan ayný belirsizliðin ardýnda heterojen olacaktýr.

A fazlý homojenliðin içinde A’ya göre B fazlý heterojenlik azlýk olacaktýr. B fazlý zýtlýðýn heterojenliði içinde de A fazlý homojenliklerin azlýk olacaðý unutulmamalýdýr. Hoþluðu duyulan sentez budur. Kendi faz geçiþ süreleri boyunca diðerlerine göre ayrý türden olmakla duyulan güzellik ve kötülüktürler. Ve farklý fazlý ideolojilerden giriþmeli sentezdirler. Kendisinde bulunmayanýn eksikliðini baðdaþýk oluþla ortam giriþmesi içinde karþýlýk gelmekle saðlamanýn denkliðidirler.

Uyum neydi; ayrý ayrý gidenlerin bir arada lýðýydý (harmoniydi). Sosyo toplumlar bu harmoni içine mana ve öðreti edilmekle, mana üretimin her birine bir durumlar geçiþi olmasýyla özneli yararlý durumlar ortaya konmalýdýr.

Týpký matematiði, profesörü gibi yapanla; matematiði profesörü gibi yapamayanlarýn durumlarýndan ortaya konan hoþlanma, imrenme durumu gibi mutluluk mutsuzluk olanlarý kabul ediþ; kabulleniþtir.

Veya yine güzel resim yapanla, güzel resim yapamayýp; güzel flüt çalanlarýn birbirine göre eksikliði birbirinden tamamlanýr. Ýki eksikliðin eksik karakterlerinin farklý yetenekleriyle karþýlanmasý her birinin kendi zaman zarfý içinde karþýlanacaktýr. Totem dönemin totem meslekli giriþme ve karþýlýk olmalarý içinde olup biten buydu. Ortaklaþýlan buydu. Eþitlik deðildi. Karþýlýk olana karþýlýklý olandý.

Yarar katkýnýn hoþlanma imrenme durumlarýndaki mutluluk mutsuzluktu gerçekleþme; karþý gelme süresi kadar aþamalý olacaktýr. Geçici durumlu belirip kaybolan; yeniden beliren; yeniden kayýp olan durumlar olmalýdýrlar. Zýtlar olan karþýtlar birbirini belirleyen, birbirini belirli hale getiren, çeken ve karþýtlaþan çoklu yansýmalar içinde geçiþlerle vardýrlar.

Mutluluk sizin keman çaldýðýnýz sürece olsun. Sizin keman çaldýðýnýz süre boyu; karþýdakinin keman çalamamadan kaynaklý mutsuzluðu olsun. Keman çalamayandaki mutsuzluk keman dinleme ve keman dinleyicilerine dönüþsün ki sizdeki dinletiyi ortaya koyduðunuz süre boyunca mutsuzluk sizde dinletiyi verme mutluluðu olsun. Yine sizdeki dinletiye müþteri olma cazibesiyle; öbürünün keman çalma mutluluðu buluþmalarý da böylece kesikli sürekli olabilsin.

Keman çalamamaktan ötürü mutsuzun, mutluluðu da; resim yaptýðý sürece baþlasýn, keman çalmakla mutlu olan, resim yapýlan sürece resme imrenecek olandaki mutsuz olup; resim sergisini gezmekle mutlu de resim yapamayan mutlu olsun.

Her biri, kendi yetenek olmakla ya da iþ alaný içinde yaptýðý deðiþebilir emek ürünlerinden ötürü mutlu olmalýlar. Mutluluðunun, mutsuzlar sayesinde; birbirinin emek ürününü dinleyerek, gezip görmesini, tüketerek saðlatan bir ortam giriþmesi olmakla; karþýlýklý yükümlensen bir borç olduðunun bilinciyle mutlu olabilsinler. Bir alandaki mutsuzluk onu tüketen, onu deðiþen emekler karþýlaþmasýný yapmakla mutlu olsun.

Ýþte B alan içindeki A azýnlýk fazý; B'ler tarafýndan tüketilmekle B zýtlýðýný mutluluða götürecekti. Yine A alan içindeki keman çalma azýnlýk fazý; B alan içinde dinleti duymanýn mutluluðu oluþuyla; mutsuzluk veya çalamamanýn verebileceði mutsuzluk olmaktan, dinleyici olma; satýn alma mutluluðuna dönüþür.

Sosyo toplumlar bir organizma oluþla A alan içindeki keman çalma, B alan içinde o örgenliðin karakter tamamlayýcý olmakla sisteme referanstýrlar. Sosyo toplumlar; ittifaklardan bu yana baskýn olan karakterlerin seçilisidirler. Sosyo toplumlar, bireyde olamayan karakteri; bireyin sosyo toplumlarý içinde olmasýyla o karakterler bireyin karakteri gibi bireyine takas edilir. Satýn alýnan bir tamamlamayý oluþuyordular. Zýtlarýn sentezi olan faz geçiþi ve yansýma daðýlýmý, bu temel üzerinde türlü türlü iþleyiþ þeklini ortaya koyuyordu.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.