..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðru þeritte olsanýz bile, olduðunuz yerde kalýrsanýz er geç ezilirsiniz. -Will Rogers
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Þubat 2016
Köleci Sürecin Uyarýcýlarý (Apilular) 1  
Bayram Kaya
Köleci sistem giderek tahammül edilmez oluyordu. Sistemin öncesi bilinmiyordu. Bu nedenle mevcut sistemin alternatifi düþünülmeden, sistemin böyle olurluðu zorunlu olurla algýlanýyordu.Sistemin içinde kalýp, sistemin imaný doðrultusunda sistemin vicdaný oluþacaktý.


:IIB:
Totemi dönemin ortak saðlama yapan grupça eylemleri ile kiþisel tüketimli karþýlanma yapmalarýnýn arasýna totemi tüzelindi mana oluþun dýþýnda ahlakçý, uyarýcý, müjdeleyici gibi töreci anlayýþla olan bir boþluk devinmeleri giremezdi.

Çünkü totem dönemli sürecin içi bu tür boþluk devinmelerini kaldýrýr tür ahlakçý, uyarýcý kalýplarla doldurmasýný destekler þartlardan yoksundu. Ha keza ön ittifaklý süreçlerin içinde de üreten emeklerin grup emekleri oluþla, gruplar arasýnda deðiþilmesi vardý.

Bu deðiþmeler sonrasýnda kiþi ile deðiþilme yapýlan ürünlerin kiþisel tüketimleri arasýna ilahi yasalar girerdi. Aslýnda yapý içinde her ikili iliþkilerdi polar baðlar arasýna, bir mana anlamasý olan ilahi yasalar girerdi.

Ne var ki bu ikili iliþkiler; ikili iliþki içinde ve ikili iliþkileri arasýna da uyarýcýlar, ahlakçýlar gibi özel mülkiyetçe anlayýþlarý almayý mana edecek söylemlerine uygun olan boþluk devinmesi deðildiler. Esasen bu tip özel mülkçü ahlaký belirmeler de ortada yoktur.

Ahlakçý, uyarýcý kabilinden (türünden-çeþidinden) söylemlerin, ne totem alanda; ne ilahi dönemli alanda, hiçbir anlamý olmadýðý gibi hiçbir karþýlýklarý da yoktular. Bu nedenle bu yapýlar aðý giriþmesi uyarýcý ahlakçý türü yansýmalarýný veremiyordu.

Ahlakçý uyarýcýlar, efendi köle iliþkili dönemin ürünüdürler. Köleci mülkiyetçi ahlakçý ve uyarýcýlar efendi ile köle arasýnda ki gerilimin üzerine modüle olmakla kendi anlamlarýný ve karþýlýklarýný bulurlar. Uyarýcýlar; efendinin mal sahipliði tamahý ile yoksulluðun nefsi olan eylemlerinin arasýnda tampon oluþla töreci bir iþlevdirler.

Ahlakçý ya da uyarýcýlarýn söylemleri olacak mana anlayýþlarý; süreci öznel anlamda yorumlayan halkýn kendi mantýðýdýrlar. Kabul edilmiþ köleci düzendeki bu gerilimin giderilmesi baðlamýnda sorunun giderilmesine dair binlerce kafa patlatmalarý vardýr.

Köleci sistem, efendi ve köle arasýnda olan gerilimin þiddetini, gerilim kaynaðý üzerinde çözmek yerine; sýnýf çeliþkili sorunun taraflarýný töreci öðütler içinde tutmakla taraflarýný töreci öðütler içinde yatýþtýrma propagandasýný da düþündü.

Bu nedenle zýt kutuplu taraflar arasý uzlaþmaz sorunlarýn çözüme kavuþturulmasý konusu uyarýcýlarýn üzerinde de, ele alýndý. Her iki taraf ta bu olanaðý iyice kullandýlar.

Öðütçü anlatýmlar içinde verilen her bir mesajlarýn üzerinde anlamla sýnýflar kendi bakýþ açýlarýný yansýtmýþtýlar. Sýnýflar her bir sorunu kendi tuttuklarý yere baðlý oluþla gözettiler. Sýnýflarýn kendi mesajlarýný kendi aralarýnda bu yolla da uzlaþý yapmayý gözetme gayretleri içinde olucu çabalarý da, her iki sýnýfýn kendi iþine gelmiþtir.

Bu konuda ve bu konu üzerinde yüz binlerce olur özne emekli enerji sarflarý vardýr. Bu konular ekseninde halk daðarcýðý birikir. Biriken türlü çeþitten bu bilgiler zaman zaman bir bilinç oluþla derli toplu söylenirler.

Söz gelimi köleci sürecin acýmasýz merhametsizce olan çeliþkilerinden damýtýlan adalet kavramý Sümer de, Asur da, Babil de, Mýsýr da; Amoritler de, Aramiler içinde vs. oluþla çok çeþitli þekiller içinde özlü atasözleri oluþla ifade ediliyordu. “Sizin birine olan öfke ve kininiz adalet duygusu önüne geçmemeli” diyordu. Buna iliþkin olaylar anlatýlýyordu.

Derli toplu söyleyiþler içinde kiþilerle, kiþiler arasýnda ve ezenle-ezilenler arasýndaki sosyal anlayýþ farký olan mana; her bir sýnýf mantýklarý olmakla her bir sýnýfa iletilirler. Bunlarý özlü sözler oluþuyla söyleyenler; töreci, tüzelince olanlardý. Yani ahlakçýlar ve uyarýcýlardý. Bunlar bu tür sözlerin kadrocu bir çevresi ile birlikte derleyicileriydiler.

Nasýl ahlakçýlar kendi öncesinin ahlaki öðretisini o öðretiyi inþa edenin tanýdýðý bildiði ahlaký öðreti olmaktan çýkartan düzenlemeleri varsa; Bir ahlakçý ve uyarýcýlarýn ortaya koyduðu ve onun sandýðýmýz disiplinler de, ahlakçýsýndan sonraki zaman içinde kendi ahlakçýsýnýn bildiði tanýdýðý düþünceler deðildiler.

Bu geliþmeler yalýn geliþmeler olmayýp; kendi içinde, kendi düzenletilmiþ süreçler de olmakla; giderek karmaþan kendi entegrasyonlarýný yapacaktý. Sistemin kendi kýrýnýmý içinde sistem; merkezi yönetimle ve imparatorluklar eliyle, âlemi yöneten emperyal güç olacaktý. Bu gün Ýbrahim’in, Musa’nýn, Ýsa’nýn olandan geriye kalan pek bir þey yoktur.

Ne Ýbrahim, Ne Musa, Ne de Ýsa, kapitalizmi, liberalizmi ve bunlarýn sonucu oluþla ortaya konan insan haklarýný, dünya paylaþým savaþlarýný ve Ýsrail’i Nazizm’in kucaðýna atacak düþünceleri kendi sentezleri içinde çýkarýmla ortaya konacaðýný hiç bilmezlerdi.

Geliþme; özel süreçlerini verir, bunlarý genel süreçleri üzerinde yürürdü. Emperyal güç, bambaþka türden yansýma veren kendi süreçlerini bu süreçler sonrasýnda kendisini ortaya koyacaktý.

Uyarýcýlar eliyle oluþan mana, ilk uyarýcýlarýn da aklýnda olmayan yansýmalarýyla, yeryüzü sahipliði olan idealler þeklinde cereyan edecektir. Söz gelimi çok deðerli bir ahlakçý ilk etapta “ümmül kura” dediði þehre ve þehrin çevresi olan akraba kandaþ kabilelerine sakýndýrýcý, uyarýcý ve öðüt verici müjdeleyen olmasýný söylüyordu.

Bu tür söylemlerin sonrasýnda ki geliþen süreç içinde, inþacýnýn kendisinin de bilmediði yeni yeni oluþmalar nedeniyle inþacýnýn sistem içi misyonu da “âlemlere rahmet” oluþla söylenmeye baþlayacaktý. Hiç bilmediði farklý kültür ve gelenek, görenek giriþmeleri içinde olan bambaþka âlemlere rahmet olmanýn düþüncelerini de taþýyacaktý.

Baþlangýç noktasý olan geri; ilerleyen zaman içinde birikme yapan inþa deneyimlerden (daðlardan) ötürü biriken olay ufuklu daðýn gerisinde kalýr. Siz ardýnýza baktýðýnýzda, ardýnýz; dað gerisinde kalmakla görünmez olacaktý.

Yeni durum da kendi güncel koþullarýn içinde olmakla daðýn berisi olan kendi sorununu kendi koþullar içinde ele alacaktý. Ýlk düþünceler ilk halleriyle kendi sonrasýnda olacak geliþme içindeki pek çok inþaca olur dinamiðin dayanaklarýný taþýmadýðý halde, yeni yeni yel deðirmenlerine karþý olur ideallerle Donkiþot olmanýn kavgalarýný da verecekti.


Güçlü kanýtlar eþliðinde bir varsayým oluþuyla, evreni ve varoluþu; mantýklý deneysel somut durumlarýyla süreçleþtirten bigbeng (büyük patlama) postulatý; tekil dediðimiz süreci açmýþtý.


Bu açýlýmýn ilk anlarýndaki süreçler, bir kýsým mikro dünyayý, makro dünya yaptý. Yani bigbengin açtýðý bu baþlangýç; baþlangýcýn bir kýsmýný büyük süreçler haline getirmiþti.


Bigbeng öncesi durum, kendisini makro durumlarýna geçmesine izin vermeyen bir oluþumdu. Bu nedenle bigbeng denen açýlým, bir kýsým enerji süreçlerini bu makro olucu düzlemler üzerinde hayat denen bencillikleri oluþmakla da düzenlime etmiþti.


Bencillikti oluþumun kendisi de dýþtaki sosyal oluþuma emanetti. Sosyal oluþum totem aþamalý bir evrenin sonrasýna doðru oluþan kendi geliþmeler içindeki bencilikti emaneti totem meslekleri üzerinden toplum sal yapýnýn içine bina etmiþti.


Emanet oluþla bencilliði güden düþünce, toplumsal yapý üzerinde bilgi, bilim, teknoloji oldu. Bu yeni oluþumlarýn yaný sýra bilim, bilgi ve teknoloji toplumlarýn insan giriþmeli, kurumlarýný oluþtular. Kurumlar entegresi olan aygýt ta uluslararasý iliþkilerle vs. ile olan kendi giriþmeleri içinde de insanýn kendi bencilliðini toplumsal özgecilik içinde toplumsa bencillik yaptý. Toplum sal bencillik insandan baðýmsýz olmakla; kiþilere özgü bencillik olmayan nesnellik üzerindeki toplumsal bencilliði toplumsa yapýlarla iyice büyütmüþtür.


Bigbeng yapýyý angströmler düzeyinde olan mikro dünya þartlarý içinde býrakmadý. Ve evreni makro düzeyde dünya oluþuyla da açmýþtý. Bu baðlamla virüsü mikro dünya ile makro dünya arasýnda bir bencillik bilinci oluþu ile deðerlendirebiliriz.


Toplum içinde, toplumsa nesnelerin kendi nesneldi iliþkileri nedenle kiþiden baðýmsýz olma nedenle makro düzeyli yapýlmýþ olan bencilliðimiz; bu makro boyutlu yapýlar içinde, kendi yararlanýþýna yönelen öznellikleri nedenle de yine tam bir bencillikti.


Yani nesneldi yasa olan geri tepkimeli süreçleri (roket hareketlerini) bizler bugün uzay roketleri üzerinde kullanýyoruz. Bu bilgiyi kullaným insandan baðýmsýz olan nesneli yasadýr.


Ne var ki geri tepkili bilgi sel kullanýmlar, salt nesnelce iliþkilerde geri tepki vermenin yüzü gözü hürmetine; geri tepmeli oluþa duyulan saygý nedeniyle roket yapýmýnda kullanýlmýyorlardý.


Ýþin içinde nesnelce yasalarla roket vücuda getirip onu uzaya gönderip, geri döndüren bir bencilliðimiz vardý. Her nesnel yasayý deðil de bencilliðimizle uyuþturabildiðimiz nesnel yasalarý vücuda getiriyorduk.


Eðer uzayda da, kendisini arayan kendi bencilliðimiz olmasaydý, geri tepkimeli nesneli yasalar hiç umurumuzda bile deðildiler. Kendini bilen bencillik, süreci buraya getirmiþti.


Yani hayat dediðimiz süreç, bencillikle büyüyordu. Bencillik hayat denen özne nesnel iliþkileri büyütüyordu. Böylece bencillik olan hayat, bambaþka bir yaþantýlýma baðýntýsý oluyordu. Hayatýn kendisi de diðer yandan kendisi bencillik olmayanlarla; geliþiyordu.


Totem dönemi kotaran kiþi bencilliði olmakla; kiþi ve kiþiler arasý baðýntýlý bir bencillikti. Yani kiþi ve kiþiler arasý bencillik, sosyal bencillikti. Kiþilik sosyaldi, bencillik a sosyaldi.


Bencillik ve kiþilik birlikte sosyal oluþtu. Sosyal olanla a sosyal olan giriþmesi kendi kýrpa ekleme sentezli modülerlik üzerinden inþaca olmuþtular. Dýþtaki bir kiþi ile baþka kiþinin temasý, bencillik güdenle sosyal temastý. Yani sosyal temas, sosyal olanla (kiþi olanla); sosyal olanýn (baþka kiþi olanlarýn) temasýydý. Totem alanýn hareketi, sosyal kiþilerden oluþuyordu.


Totem alan, düzenli sosyal temasla giriþmeydi. Sosyal temasýn gerekleri, totem alanýn basýncý oluþla, bu basýnç geri kiþileri üzerine yansýr. Bu yansýma sosyal temas olmanýn gereðinden daha fazla yansýyordu. Bu fazlalýk yansýma da, totemi mana anlamasýydý.


Kiþilik, bencilliðin; vücutlar aracýlýðýyla yaptýðý dýþ temaslarý içinde oluþan bir baðýntýlar giriþmesiydi. Yalýn kiþilik üzerine þimdi de totem alanlý öðrenmelerden oluþan yeni yeni birikmeler, eklenmiþti. Totem dönemden beri kiþisel sorunlar, grubun mana gücüyle çözülüyordu. Bu nedenle sosyal olan kiþilik, bu totemi aþama itibarýyla daha çok totem mana gücüyle þekilleniyordu.


Ön ittifaklar içinde de kiþilikti sorunlar, ön ittifakla; kült merkezli çevrenin "sentez gücü içinde" oluþuyla birlikte çözülmeye baþladý. Bu ortam ayný zamanda da, totem meslekli kiþiliðin yarattýðý kýsmen travma olmanýn kendisiydi.

Kiþiliðimizdeki bu geliþmeler içinde de, bencilliðin güdendi olurla katýlýmlarý vardý. Buna karþýn totemi kiþilik, bir kültür kiþiliði iken; ön ittifaklý kiþilik te ilahi mana gücü olan bir uygarlýkla birlikte bir kiþilikti. Kiþiliði uygarlýða getiren, sosyo toplumsa mana gücüdür.


Bencilliðin güdendi katýlýmlarýný, dýþtan ortaklaþan bedenler; sosyal oluþlarýyla ortaya konan uygulamalardý. Sosyal oluþlar; totemi karar, ilahi karar olmanýn etkisiyle sosyo toplumsa ortamýn "yaptýran" meþruiyetleri olmakla, “mana anlamasý” oluyordular.


Bencilliðimiz bizde (kiþide), bilen bendi. Böyle olunca bilen ben olan bencillik (eylemli özneler yönelimi), sosyal yapý içinde yaptýran meþruiyetleriyle tüzelini yansýyan, güçtü.


Tüzelin olan güç te dýþtaki kiþisel bencillikti her bir eðilimlerin sentezinden ortaya çýkan sosyo toplumsa bilinçti. Tüzelindi güç (bilinç), totem alan içinde ortaklaþan bencilliklerle olmak zorundaydý. Ortaklaþan bencillik te, kiþisi bencillik olmak zorundaydý.


Bencillik yani bilinç, kendisini bilen ben; eylemli varlýk; öznemiz; sonunda kiþisel olucu kendi yararýný gözetmesi neden ile tüze ve tüzelin olmuþtu. Tüzelin olan da bu nedenle önce ortaklaþan tüzeldi totem bencillikti. Tüzeldi totem bencillik daha sonra da kiþi sel bencillikti. Bu nedenle kiþiler tüzel olanda kendilerini yansýtabiliyorlardý.


Bencillik tüzelindi güçte yansýmakla; üst akýl ya da üst bilinçten parça olan yansýmaydý. Bencillik korunan yasa olmakla kendisini geleceðe aktaran kutsallýktý. Korunan yasa (bencillik) þimdi de kiþiliðin katkýlarýyla korunuyordu. Bu nedenle bencillik, kiþiliðini de korumak zorundaydý. Totemi, ilahi, Mamon’du ve sosyo toplumsa tüzelindi bencillikler kutsal olacaklarsa, kiþisi bencillik olan temel kutsallýða bir deðinim; bu temel kutsallýða bir atýf yapmak zorundadýr.


Totem'in, Ýlah'ýn, Mamon'un ve giderek bambaþka nedenleriyle de Yüce Tanrý' olan mana anlamalarýmýzýn alt tepkileri içinde; bu bencildi noktaya atýflarýnýn olmalarý nedeniyle, dokunulmaz olan bir kutsallýklarý vardýr.

Kiþiliðimiz totemi kazanýmla, ön ittifaký giriþimle, köleci giriþimli vs. arkaikti arýzalarýn travmalarý olan kalýtlarýný belli belirsiz de olsa taþýyorlardý. 21 yüz yýlda hala 3000’li, 2000’li yýllarýnýn mana anlamalý travmalarýný iç içe yaþamaktaydýk.

Bu yüzden bencilliðin güdendi olmadýðý hiç bir sosyo toplumsa süreçleri sizler hiçbir güçle baþlatamazdýnýz. Bu nedenle kiþilerdi sosyo toplumsa inþanýn temeli bencildir. Bilimsel keþifler yapýlana dek ve hala; bencilliðin güdeni olan duygularýmýz tek ölçüydü.


Havanýn sýcaklýðý-soðukluðu; iyi veya kötü olan þeyler de yine size göre olan þeylerin büyüklük, küçüklük ölçüsü hep bencildi algýlarýmýz olmakla ilkin size göre; sizin bencildi bilen ölçünüze göre bencildi algýlar deðer yargýsý oldular.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.