..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýyi bir aþk mektubu yazmak için, neler yazacaðýný bilmeden oturman, kalktýðýnda da ne yazdýðýný bilmemen gerekir. -Rouesseua
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Emine Piþiren




9 Mart 2016
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu  
Emine Piþiren
"Kuzey Vietnam'da saklandýklarý tapýnaða bir Amerikan uçaðýndan dört napalm bombasý atýlmýþtý. Can acýsýyla tapýnaktan dýþarý koþturan çocuklar çýðlýklar atýyordu. Elbiseleri, saçlarý, yüzleri, minik bedenleri yanmýþtý. "


:BFFF:
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde bir tekstil fabrikasýnda greve giden 40.000 dokuma iþçisi fabrikaya kilitlenmiþlerdi. Aniden çýkan yangýnda iþçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamamasý sonucunda 129 kadýn iþçi can verdi. Ýþçilerin cenaze törenine 10.000'i aþkýn kiþi katýldý.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikasý yangýnýnda ölen kadýn iþçiler anýsýna 8 Mart'ýn "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadýnlar Günü) olarak anýlmasý önerisini getirdi ve öneri oybirliðiyle kabul edildi.

Bugün 8 Mart. Ben bugün yanan 123 kadýný düþünürken, küçük bir kýz çocuðunun çýðlýklarýný da duyumsar gibiydim. Bir an sarsýldým. Kimdi o kýz çocuðu? Hani hepimiz görmüþüzdür: En önde soyunmuþ aðlayan koþan çocuk fotoðrafýný...
Belki de kimsenin umurunda deðildi ayný güne denk gelen, yani 8 Haziran 1972'de, dünyanýn öte ucundaki bir ülkede çýkan yangýný.


Kuzey Vietnam'da saklandýklarý tapýnaða bir Amerikan uçaðýndan dört napalm bombasý atýlmýþtý. Can acýsýyla tapýnaktan dýþarý koþturan çocuklar çýðlýklar atýyordu. Elbiseleri, saçlarý, yüzleri, minik bedenleri yanmýþtý. Hatta o çocuklarýn içinde küçük bir kýz çocuðu dikkatini çekmiþti. Kýz çocuðu çýrýlçýplak çýðlýk çýðlýða aðlayarak koþmaktaydý. Fotoðrafçý deklanþöre basmakta gecikmedi. Ýþte o fotoðraf ilerleyen günlerde kendisine PULUTZER ödülünü kazandýracak fotoðraftý. Hatta o aný görüntülemesiyle Amerika’yý dünya kamu önünde suçlanmasýný saðlamýþtý.

Sonrasýný hiç düþündünüz mü?
Sað kalan o çocuklara ne oldu?
Yaþadýlar mý, yoksa öldüler mi?

Sorulara yanýtý Alman gazeteci fotoðraftaki o küçük kýzýn izini sürdü. Kim Phuc adlý kýz çocuðunun bütün vücudu yanmýþtý. Tam 14 ay hastanede yatarak tedavi görmüþtü. Her pansuman esnasýnda ayný acýyý yaþamýþ ve yanýk derileri yüzülürken küçük kýz feryat figan kendinden geçmiþti.

Küçük kýz büyümüþ hatta evlenmiþti. Kanada’da siyasi mülteci olarak yaþam süren 34 yaþýndaki Kim’in üç yaþýnda oðlu vardý. Ama Kim hala acý çekmekteydi. Çünkü vücudunda hala silinemeyen yaralar vardý. Teni hava alma yeteneðini yitirmiþti. Üstelik baðýþýklýk sistemi çökmüþ olduðundan hem þeker hem de astým hastasýydý. Kim yine de mutlu olmayý baþarmýþtý. Aynalarla barýþýktý. Her aynaya baktýðýnda “Ýyi ki yüzümde yanýk yok” diye seviniyordu.

Yýl 1995…Ve Amerika’da Vietnam Savaþýný anmak için tören yapýlacaktý. Kim Phuc’da törene gitti. Onu konuþmasý için kürsüye davet ettiler. Genç kadýn duygulanmýþtý. O aný yaþýyor gibi gözlerinde acýnýn izleri vardý. Kürsüde kýsa ve barýþý körükleyen þu sözleri konuþtu:

"O bombalarý atan pilotla karþýlaþsam, ona "Geçmiþi deðiþtiremeyiz..." derdim," Ama bugün ve yarýn, barýþa hizmet etmek için elimizden geleni yapabiliriz!"

Konuþmasý bitip salondan tam çýkacaktý ki adamýn biri eline bir kâðýt sýkýþtýrdý. Kim. kâðýdý açýp okuyunca elleri titremeye baþladý. Çünkü kâðýtta aynen þu cümle yazýlýydý:

"Kim, o adam benim!"

8 Haziran 1972 günü, Vietnam'daki o mabede napalm atan uçaðýn pilotu John Plummer tam karþýsýnda durmaktaydý. Savaþ onu çok yýpratmýþ vicdaný onu din adamý olmasýný saðlamýþtý. Bu da yetmemiþ çektiði o fotoðrafý göðsünde taþýmýþ, her gün bakýp yüreðinin acýsýný saðmýþtý.
Genç kadýn yaþadýðý tüm acýlarý unuttu sanki. Karþýsýnda titreyen yaþlý adama doðru kollarýný açarak koþtu. Ve ona sarýldý.
Acýnýn rengi hep aynýdýr, derler. Oysa biri yýllarca ten acýsý, diðeri vicdan acýsý çekmiþti.

Sizce hangi acýnýn rengi koyuydu?

Tüm kadýnlarýn, “8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Gününü “ kutlarken; haklarýný almak için direnmiþ ve cayýr cayýr yanarak ölmüþ 123 kadýnýn ruhlarý þad olsun.

Emine Piþiren- Kocaeli/Gölcük
08. Mart. 2016





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Atatürk ve Rus Lideri Lenin Dostluðu
Benim Adým Ata Deðil!..
Bedeli Çanakkale'de Altýn Olarak Ödenecektir!..
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Gerçekten O Köy Bizim Köyümüz Mü?

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osho Yaþadýðý Zaman Demiþ ki...
Kýrk Yýl Sonra Özgür Olacaktým
Þayet Bir Kadýn, Bir Erkeðe Tecavüz Ederse - 1 -
Þimdi Aþký Göze Alabilir Misiniz?
Hayat Ateþ Üstünde Yol Almaktýr - 3 -
Tarihteki Ýlk Kadýn Þair Sappho
Konfüçyüs'ün Hayatý ve Dünyadaki Beþ Aðýr Suç
Asla Baþýn Öne Eðilmesin!..
Hayat Ateþ Üstünde Yol Almaktýr. - Birinci Bölümü -
Nasýlsýn Görüþmeyeli?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.