..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




15 Mayýs 2016
Hafýza Mantýk 4  
Bayram Kaya
Sistem içinde olup ta sistem dýþýnda olmayan þeyler de var mýydý?


:AJHB:
Söz gelimi; öðretmenlik doðada salt baþýna saðlama yapar bir iþ ve iþlev deðildir. Öðretmenlik iþi toplum sal oluþun ve toplumsa mantýðýn yansýmasýdýr. Toplum öðretmeni sistem içi mantýk baðýntýsýyla giriþtirir.

Öðretmen; sistem içinde, sistem içinin tümleri olur bir mantýk üzerinde kendi anlamýný bulur. Öðretmen sistem içinde kendi anlamýný bulduðu bu baðýntýyla, saðlama yapar. Öðretmenliðe ihtiyaç duyan sistemdir, öðretmenlik diðer iþlevler gibi sistemin tümleri oluþla sistemin, mantýðý kapsamýndadýr.

Ya da bunun gibi akülü bisikleti (özürlü bisikletini) üretmenin mantýðý da topluma dek tümleþik mantýk olmakla bu sistem mantýðý içinde olmakla, kiþilerdi kullanýmýna dönüþürler. Yani akülü bisiklet kiþi için iþlevdi düþüncenin kotarmasý deðildir. Toplumsa mantýðýn ürünüdür.

Akülü bisiklet sistem içindir. Öðretmenlik te, akülü bisiklet iþi de; sistem mantýðý nedenle sistem içindeki iþlev olan kiþiler içindir. Sistem dýþýnda akülü bisiklet (tekerlekli sandalye) inþa olamaz. Totemi sosyal yapýlar da neden akülü bisikleti yoktur?

Bunu þu aþamada üç durumuyla söyleyebiliriz. Birincisi totemi sosyal yapýlar, bencilliði güden imlerdi mantýðýn kotarmasýdýr. Yani kiþisi oluþ, sürü yaþamlý bulunuþlar gibi çeþitli yapýlar içindeki miraslarý devir alýp; bunun seçme ayýklamalrýný totemi sosyal mantýk yapmar. Sözlü yasaoluþla alnýnda ilktir. Yani totemi mantýðýn kendisi üreten bir güç olmayýp; öncül oluþun düzenli çevrimleriyle kendisinden sonrakileri ortaya çýkarmaya anlam olur bir gücün ortaya çýkmasýdýr.

Ýkincisi; totemi sosyal yapýlar bir entegrasyon deðildirler. Totemi sosyal yapýlar, farklý kültürlerden inþalý bir entegrasyon deðildirler. Yani totemi sosyal yapý, bir sistem oluþu inþalaþmakla ve kendi çevrimiyle kendisine ilk kez sistem hüviyeti verir. Ama bu günkü sosyo toplumsa sistem mantýðý karþýsýnda tam bir entegrasyonlarý olmamakla üreten iliþkiler içerenli bir sistem deðildir. Doðada hazýr bulduðuyla yetiniþleri, saðlamanýn sistematiðidir.

Üçüncü neden oluþla totemi yapýlarýmýz; o düzlemle ve o aþamalarýn zorunlu görecesi içinde olmakla; toplumsa güç deðildiler. Yani totemilerimiz üreten iliþkilere sahip olmamalarý yüzünden, bugünkü sanayici, tarýmcý, öðretmen, mühendislikti hizmetler gibi türlü türlü olur bir iþlevler entegrasyonlu, ayrýntýlý mantýða sahip deðildiler.

Yani totemi sosyal yapý, “totemi oluþun mana denetimiyle tümleþtir.” Totemi sosyal yapý kendi sosyal mantýðýnýn karþýsýnda, henüz üreten iliþkiler denetimli bir baðýntý mantýða sahip deðillerdi. Totem düzlemden bu güne doðru olan geliþmelerden geriye doðru baktýðýmýzda; totemi sosyal yapýlý sistemler, bugünkü sistemin ve toplumlarýn ayak sesidirler.

Koloniyle yaþam, simbiyoz yaþam, sürü yaþam, totemi yaþamlar hepten sosyal hareketle sosyal yaþamdýlar. Ön ittifaklý yaþamlar ise SOSYO-TOPLUMSA yaþam olmakla ilk enteðrasyonla sistemi yapýdýrlar. Köleci dönem, günümüzü belirleyen üreten iliþkileriyle birlikte ittifaký dönem üzerine birer sistemdirler. Ýnþa sistem içinde kesikli sürekli bellek (hafýza) tutuþturlar. Sistemleþme, çevrimli bellekleriyle; karmaþýk mantýki oluþumadýrlar.

Sistem, tarihsel oluþla kesikli süreklidir. Hafýza sistemin güncel oluþuyla kiþi ömrüyle kesikli sürekli çevrimle tarihsel oluþtur. Oysa sistem oluþan hafýza kiþi ömrünün dýþýnda ve üzerindedir. Kiþi hafýzasýnýn kesikli sürekli oluþu, kiþiyle biter.

Oysa sistem ve sistemin hafýzasý kiþi ömrü dýþýnda sürüp giden ve geleceði de inþa eden bir kesikli sürekli tarih sel oluþturlar. Toplumsal sisteme göre kiþilerin gördüðü iþ birer iþlevdirler. Bu baðlamda sistem içindeki kiþisi iþlevler birbirinin yerini alan kiþiler sürekliliðinde sistem içinde taþýnýr bir hafýzadýrlar.

Ama sistem hafýzasý ve sistem mantýðý yine de bu kiþiler, dýþýndadýrlar. Kiþisi yetiler sitem hafýzasýna ve sistem mantýðýna göre baðýntýlarsan konumlanmakla birbirinin yerini alýþtýrlar. Sistemin öznel katýlýmlý, sosyo toplumsa yararcý seçme ayýklamalý belirleyeni sadece, insandýr.

Sitemin entegrelerle tümleþen baðýntýlar giriþmesini; bir yetiler havuzuna dönüþtürür. Sosyo toplumsa sistemlerin baðýntýlarsan mantýðý içindekilerden seçme ayýklama yapar olmayý öznel insan belirtir. Belirleme (determine etme) iþi, kiþi dýþýndaki nesnel oluþun nesnelce olur yasal zorunluðu deðiþtirme üzerinde deðildir.

Ýçten yanmalý motor toplumsal güçle ortaya konur. Yani içten yanmalý motor kendi nesnel kural ve yasallýðý olan hafýza ve mantýkla davranýr. Bu yasal oluþu siz belirleyemezsiniz.

Ama içten yanmalý motoru toplumda kullanýp kullanmamaya ve içten yanmalý motorun kendi zorunlu hafýzasý olan mantýktý yasallýk þartlarýna baðlý olmak þartýyla, nerde ne þekille ne süreyle kullanýlacaðýna da siz karar verirsiniz.

Kendi olan hafýzalarýn içinde, hafýzanýn dýþýnda olmakla hafýzanýn içine doðru olan sistem mantýðý denen bað enerjisinin yansýmasý vardýr. Sistem içinde kesikliði oluþan hafýza dýþýnda; sistemin sürekliliðini oluþan “bir mantýða göre olur” ikinci bir sistem sel davranýþ vardýr.

Sistemin, insan gibi kendi olur özneleri bu kendi hafýzalý özneli oluþ içinde bu türden ikinci baðýntýyý kendi içlerinde resmederler. Resmedilenler genelce olur baðýntýlarýyla insan özgeciliðini oluþur. Kendisine göre kodlama ve okumalar yapan iþlev bellekler, ikinci bir biçimde özgecil düzenlenmeleriyle sistem içinde öznel davranýþlarýn bilinç sel egemenliðini ele verirler.

Sitem mantýðýmýzýn içinde, totemi oluþun tümleþirliðe katkýsý; arkaikti etki bulunmasý yaparlýðýyla vardýr. Þimdiki sistem mantýðý, totemi tümleþiði olur totemi manadý mantýða göre deðil de; toplum sal güce göre anlam ve baðýntý iliþkisi olur nesnelce mana anlayýþlý davranmalarýna göre çýkarým yapmaktadýr.

Arkaikti olan totemi belirlenme þimdiki bizlerde, inanma düzeyine doðru gerilemekle bizde “inanmayý sevme” inancý takip etmenin sosyal duygusunu oluþabilmektedir. Sistemin doðrultmasý olan geri besleniþlerin baðýntýlanmasý üreten iliþkilerce resmedilen sistem mantýðýna göre olur referanslarýna baðýttýrlar.

Bir sistemin tümü birden söylenir ama yansýtýlamaz. Çünkü sistemin tümü sistemin kendisidir. Kendisi olan da ancak kesikli (sýnýrlý-parçalý) oluþun sürekli yapýlýr olmasýyla olasýdýr. Yansýtmalarýmýz ancak, her bir kesiki hafýza içine sistemin kendi görüntüsünden yansýr resmedilen referanslarýn çeþitli daðýlýmý olmakla baðýntýlý iliþkilerden biri, ya da birkaçýdýrlar.

Bir iþlev hafýzanýn kendi konum yansýmalý daðýlým mantýðý 10 tür kesikli sürekli yansýma baðýntýsý olabiliyorsa; bunun en fazla dokuzu, yansýma baðýntýsý oluþla tümleþik içinde olasýdýrlar. Geri kalan yansýma sistemin parçalý yapýsýnýn oluþmasý için bað dokusu enerji þekline dönüþmekle, sistemde kendisini iþler hale getirecektir.

Bu sistemin ya da kendi iþlev bellek oluþun kendisine enerji harcamasýdýr. Bu 10 türlü yansýmazdan önceki enerji, on türlü yansýmaya göre dural gibi olan, donuk olan, dönüþmeden depo edilen tekil durumlu enerdir. Tekil durumlu enerjinin devinmesi özel baðýntýlý sistemle birlikte sisteme dek bað yansýmasý gibi bir devinim haline geçmesidir.

Bir arada olan enerjinin bir kýsmý, bir arada olmayý imler olmaktadýr. O kayýp enerji görünümlü enerji, sistemi imletmenin ruh halidir. Ve bu yeni bir þeydir. O baðýntýlar yoksa o ruhta (bilinç-davranýþ mantýðý da) yoktur.

Bu türden entegrasyonlar ruh dediðimiz enerjili dönüþümü veren durumlarý yansýtýrlar. Ruh dediðimiz dönüþmenin tekil bencil belek ile özgecil oluþuyla sisteme ait olan baðýntý yansýmasý vardýr. Ruh, bencil oluþla yerinde kalýrken özgecil oluþla giriþen mantýktýr.

Ama sistem ruhu manaca görünmez enerjili dönüþüm olmakla hem de ikinci türden imge olur eylemiyle yansýr. Bu hal imin kendisini, sistemi ve sistem mantýklý hafýzayý kopyalayýþýyladýr ki sistem ruhuna dönüþmektedir.

Sistem içinde olmakla tüm sistem yansýmalarýna göre düþünmeyi yansýyamaz olan tekil bellek, onda bir gibi olan enerji ruhu içinde görünmez oluþu kadarla sistemde kendisine bir belirme alaný bulamaz. Bir yanda beliremeyip durmak; diðer yanda da her an belirimle olmaya hazýr oluþtur.

Ýþte bu hazýrdaki bað enerjili duruþ; yeni ortam içinde kendisine uygun bir alan baðýntýsýyla hemen giriþme yapar. Böylece ruhun yeni ortamla belirme yapmasý; sadece bu ruh haliyle ruhun geleceði bilir olmasýdýr. Bu türden belirimler bað enerji türü olduklarý halde, artýk sanki iliþkiler üstü bir baðýntý gibi yansýyan enerjidirler.

Hani bir iliþki tipi içinde olam oluþuyla var olup ta; o iliþki tipinin özel baðýntýlý çevre þartlarý içinde giriþecek alan etkisi yokluðu karþýsýnda kendisini yansýma yapamaz olan bu kabil zamana baðlý yansýyýcýlar, yeni koþullarda; yeni alaný içinde bu potansiyelle yansýr olmalarý, da az çok geleceði bilmeleri olacaktýr.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.