..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




17 Mayýs 2016
Hafýza Mantýk 5  
Bayram Kaya
Devam eden yazý.


:GED:
Barýþ’ýn kýz kardeþi Özlem sosyal sistem içinde hala olma eðilimini yansýtacak biçimdeki mana anlamalý kendi özel baðýntýsýný taþýmaktadýr. Ama henüz hala olamamakla hala olmanýn baðýntýsýný kuramýyordu.

Özlem için hala durumunu baðýtlayacak çevresel koþulun yansýyamamasýnýn üç nedeni vardýr. Ya Barýþ evlenmemiþtir. Ya da Barýþ evlenmiþ henüz çocuðu yok. Veya Barýþ’ýn hiç çocuðu olmuyordur.

30 sene sonra gördüðü tedavi nedenle Barýþ’ýn çocuðu olduðu zaman Özlem’in sosyal mantýklý bað yapar yansýmasý birden bire ortaya konmuþ olacaktýr. Özlem bu kýsýtlý ve olamlý durum gereði içinde olmakla, bu baðýntýlar haliyle ve bu yansýma biçimiyle; geleceði bilmiþ olacaktýr.

Sistemin mantýðý; sistem içinde tümel olup; sistemin öyle davranmasýna dayanak olmakla zorunlu bir alýþma ve iterasyon oluþla, sistemin tekil belleðidir de. Zaten sistem tümelimi ve entegrasyonu anlatýr. Sistem içinde mantýkla hafýza üst üste çakýþýr ve bir belirim þeklinin okunuþ baðýntýsý oluþla söylenirler.

Barýþ sitem içinde hep gözlük yapýyorsa bu sistem mantýðýnýn gereðidir. Barýþ’ýn gözlüðü türlü türlü yollarla, türlü türlü þekilde yapýyorsa bu sistem mantýðýnýn unutulmayan bir özel iliþki türü olmakla sistem mantýðýnýn özel baðýntýlý tikelce yansýmasýdýr.

Hafýza iþleri sistemi kesikli sürekli hale getirmekle bellek, parçalý ve daha özel; daha rafinedir. Ve sisteme göre bir baðýntý olmakla sistemin tümüne göre yansýma deðildir. Sistem mantýðý gözlüðü kabul eder; ön görür; ama gözlük öngörüsü sistemin tümü deðildir. Gözlük, tüme göre özel olandýr.

Parçalý olan toplam hafýza, sistemi verir. Hafýza sistem içinin boþluklu oyuklarýný oluþan kesikli sürekliliktir. Bir hafýza tümel olamaz. Olursa eðer sistem kesikli sürekli hale gelemez. Tümeli kesikli sürekli oluþlarýn toplam mantýðý oluþla vardýr. Hafýza bir sistemin, oyuktu olur boþluk devinmeli kesikli sürekliliðini oluþmaktýr.

Hafýza, iç iþleyiþ iliþkili; oyuk devinmeli hareketlerdir. Sistem tüm oyuk hareketlerini birbiriyle baðýntýlý kýlan yansýmalar tümleþiðidir. Bir oyuk hareketi bir özne hareketini yansýma oluþla, tümelin baský ve basýncýný da kendisine göre anlam ve hafýza etmenin kodlarýný taþýr.

Kiþinin, sistemi kiþi hafýzalý resmetmesi iþi, kiþinin sistem içinde gördüðü iþten hareketle kiþiye göre bellenim ve bellektirler. Kiþi belleði sistem belleði deðildir. Kiþinin belleði sistem belleðine göredir. Kiþi belleði sistem belleðinden bir yan taþýr. Kiþi belleðinin o kiþice yamultulmuþ bir bellek te olacaðý unutulmamalýdýr.

Sistemler, ayrý ayrý kendi hafýzalarýný oluþturan tekilliklerini, kendi mantýðýna göre baðýntýlar. Sistem mantýðý o yapý içindeki sosyal birimlerini ve nesnel daðýlýmlarýnýn mekân sal düzenini kesikli süreklilik içindeki daðýlýmlarýyla o tekillikleri iþ ve iþ sýra düzeni oluþla baðýntý eder. Ýþlevli oluþ baþlý baþýna hafýza iken iþ ve iþ sýra düzeni olan baþlama durdurma sistem mantýðý etkimelidir. Bu tekildi giriþmelerin bir arada ve birbirini baðýntýlar oluþuyla, tekilliklerin birbirine göre oluþlarý da; sistemin tümeli mantýðýdýr.

Gerek totemi sosyal yapýlar, gerek günümüze dek gelen ittifaký sosyo toplumsa yapýlar içindeki kiþisi sosyal birimlerin gördüðü kendi iþlev tutumlarý; yaþayýþ ve davranýþlarý iþleyiþte, öznel oluþmalarý; hafýzanýn ve sosyal mantýðýn kaynaklarýndan olmakla beraber toplamlarý sistem mantýðýný vermez.

Sistemin okuyup anlamlandýrabildiði kadarla hafýza ve mantýðý oluþan veriler; belli bir sýra ve düzenle iþlerleþmeyi oluþmalarýyla; hem sosyal sistemin hafýzasýný; hem de sosyal sistemin mantýðýný oluþurlar. Sosyo toplumsa mantýk ve sosyo toplumsa hafýzanýn verileri, hem sosyo toplumsa kiþilerin bir arada oluþu ile belirirler; hem de sosyo toplumsa kiþilerin kendi dýþýnda oluþla belirirler.

Yine sosyo toplumsa mantýklý hafýzalar, sosyo toplumsa kiþilerinin kendi üzerine etkimelidir. Hem de sosyo toplumsa yapý içinde ancak sosyo toplumsa karakterli olan hafýza; öznenin kendisinden sosyo toplumsa mantýða doðru ve sosyo toplumsa hafýzaya doðru filtre oluþun seçilisiyle etkili bir etkileme yapmasýyla da bir bellek tutuþturlar. Kiþi ve kiþiler kimi sosyo toplumsa bellekli mantýk sal oluþumlarý unutsalar bile, sosyo toplumsa bellek (hafýza) unutmaz.

Bellek tutma iþi; hali ile o baðýntýlarsan oluþlarýn depolanmasýný saðlarlar. Ya da hafýza arþiv oluþuyla, depolanma baðýntýlarýný biriktirir oluþuyla da bellektirler. Bellekti oluþumlar içinde, hafýza tutmayý edinme iþi içinde depolamanýn yaný sýra depo süreçlerini hangi sýra ve ne þekilde nasýl yapýlacakla baðýntý anmalarýnýn da bir mantýðý vardýr.

Sistem mantýðý bir oto kontrol üzerinde, trafik polisi gibi kural dýþý olaný bastýrýp, sýrasý geleni aktive etme gibi kontrolleriyle de sürecin çevrimler içinde olmasýný saðlamaktadýr.

Doðadaki baðýntý kýlar çevrimler inorganik baðýntýlar içinde, organik baðýntýlar içinde ve inorganik organik baðýntýlar içinde oluþurlar. Sistem sel mantýklar inorganiklerde olduðu gibi organizma türü kimlikler içinde çok çeþitliliktedirler. Baðýntýlarsan çevrimler, organizmalarda daha hýzlý olmak üzere kendisini yenileyen, kendisini tekrarlayan canlýlýktý özelliktirler. Bu baðýntý sal entegrasyonla giriþmeler o sürece organik baðýntýlarý kazandýrmaktadýr.

Her organik oluþumlu organizma türleri; bizim gibi oluþmalar oluþla anlaþýlmamalýdýrlar. Biz zorunlu, son ve nihai canlý oluþun temsilciliði deðiliz. Unutmayýnýz ki bizler gibi kendi sosyo toplumsa alanlarý içinde çevrimli oluþlarýn organik iliþkileri geçmiþte günümüze ne yaðmur yaðýþýný ele verirler. Ne de daðýn oluþumunu ele veremez olmasý bunlarýn alelade sýradan bir sistem olmalarýndan deðildiler.

Ha keza daðýn oluþumu veya yaðmurun oluþumu gibi baðýntýlarsan organ el süreçlerin çevrimi de salt baþýna insaný ele veremezler. Ýçinde çevrimleri olan baðýntý sal kontrollü mikro giriþmeler, her sistem sel oluþun temel benzerlik içinde oluþmalar baðýntýlarýdýr. Oluþ dinamikleri farklý olmak kaydýyla ayný yasalardan kaynaklý temel mikro entegrasyonlar kabili oluþsa benzerlikler; sosyal olaylarda da, iklimi olaylarda da makro düzlemli baðýntýlarsan olay çevrimlerinin iterasyonudurlar (kendisini tekrarlayan kesikli sürekli oluþturlar).

Ortamdaki ýsý enerjili bir baðýntý, su enerjisiyle giriþme yaptýðýnda su buharý oluþur. Su buharý ýsýl nicelimle haliyle bulut oluþma biçimine yansýrlar. Bulut, ýsý enerjili, su buharý potansiyelli durumuyla; toz, elektrikti yapý vs. karýþýmlý bir düzey ve düzlemdir. Hava enerjili düzlem, toz zerreli enerji düzeyli düzlemiyle, su buharlý düzlem; sürtünen bir reaksiyonla ortamýn elektrikli manyetik polarizasyonlarýný vs. oluþup giriþirler.

Bu giriþme bandýndaki enerji düzeyinin bir kýsmý sürtünmeden kaynaklý manyetik akýlý elektrik sel oluþmaysa; ayný sürecin diðer bir ortam giriþmeli yansýma þekli de buhar enerjisi içindeki ýsý enerjisinin ýsý kaybý nedenle su buharý; katý, sývý, gaz halindeki çeþitli ýsý enerji düzeyini bir anda, birden çok hal durumlarý içinde olmasýyla sistemi ortam çok yönlü baðýntýdýr.

Yer çekimi su buharý giriþmesinde yer çekimi su buharýný uzaya kaçmayacak þekilde olan bir baðýntý giriþmesiyle su buharýný bulut halinde tutar. Ayný yer çekimi, yoðunlaþan su buharýný, yer çekimi etkisi altýna almakla su buharý damlalar þeklinde yeryüzüne doðru düþüþ yapmanýn yansýmasý içinde oluþla su buharýný yaðmur yaðýþý þeklinde, ortaya koyacaktýr.

Yer çekiminin su buharýyla giriþmesi farklý þekil ve durum baðýntýsýnýn yansýmasýyken, damlalar; su buharý haline göre ýsý enerjisini yitirmekle yoðunlaþýrlar. Su buharýndan oluþan damlanýn yer çekimi karþýsýndaki davranýþý, bulut gibi deðildir. Damla yerçekimi giriþmesi yaðýþla yere doðru düþme olan baþka bir baðýntý biçiminin yansýmasýdýrlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.