..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Mayýs 2016
Hafýza Mantýk 6  
Bayram Kaya
Devam eden yazý dizisi.


:IGD:
Bunlar iklim dediðimiz sürecin hem basit çevrimiydi, hem de çevrimin çevrimsel çekimi ve çevrim mantýðý hafýzasýný oluþan sürecin basitten karmaþýða entegrasyonlarýdýrlar. 15-20 bin ve daha fazla konutlu bir yerleþim alanýnýn giriþ çýkýþlarý ilk baþta size hayli karýþýk ve karmaþýk gelir.

Bu yerleþim alanýyla üç, beþ, on, kez giriþim yapmakla devam eden giriþimlerinizin seyrediþi içinde giriþ çýkýþ algýlamalarýnýz oluþur. Böylece sizdeki bu giriþ- çýkýþ bilgisine göre sizde belli bir sabit adres noktalarýna göre süreci parçalý sürekli etmenin hafýza ve mantýðý oluþur.

Belli giriþ çýkýþlara göre konumlanmýþ olan ulaþýlabilirlik düzeni, sizde; o yerin mantýðýný oluþacaktýr. Mantýk dediðimiz anlamanýn ve özneli oluþmalarýn temeli budur. Ayný þeyi farklý perspektiflere dek baðýntýlarýyla deney edip, hafýzasýný edinip; tasarlamaktý.

Bu yere yaptýðýnýz giriþ çýkýþ þekliniz size; o yerin farklý sýra ve düzen giriþmeli, alan baðýntýsý olmanýn algýsýný verir. Bu yerleþim alaný içine bir türlü giriþ yaptýðýnýz yer baðýntýsýna göre sizde düzen giriþme baðýntýsý veren olay ve olay ufku algýnýz oluþur.

Bu bir türlü düzen algýsý içindeki giriþ çýkýþ içindeki konum alýþý bu kez de çýkýþý giriþ yapýp; giriþi de çýkýþ yaptýðýnýzda ayný olay ufku süreçli giriþmelerin sýra ve düzen baðýntýsý olan sonuç algýlarý da sizde çok farklý olay ufkunu oluþacaktýrlar. Fakat sonuçta her ikisi de farklý hafýzalar içinde olmakla ayný mantýðý ele verecektirler.

Bu bir yazýyý soldan saða; saðdan sola; yukarýdan aþaðý; aþaðýdan yukarý doðru okumak gibi sýralama düzen ve mantýk denen anlam deðiþmelerini oluþmaktýr. Bu her bir sýralamada her biri farklý baðýntý ve yansýma verirler. Soldan saða doðru olan 12 sayýsýnýn yer düzen iliþkisini algýlamanýz ve okumanýz ile 12 sayýsýný saðdan sola doðru (21 ) diye okuma, algýlama baðýntý kurmasý, bambaþka olur.

Siz on ikiyi 12 diye algýlayýp anlam ve mantýk iliþkilerini oluþtururken on ikinin (12) saðdan sola doðru olan yirmi bir diye okunma sýra düzen anlam iliþkili baðýntý yansýmasý ayný anda vardýr. Ama siz onu 12 diye okurken 21 türü yansýma olan baðýntý iliþkisini göremeyeceksiniz.

Ayný anda birinciye göre; ikinci, üçüncü, beþinci, onuncu yansýma iliþki ve baðýntýlarý var olduðu halde sizin ilk oluþturduðunuz mantýk kalýbý yüzünden bu yansýmalar sizde kör nokta olmanýn baðýntýlý iliþki tipine dönerler. Kör nokta durumlarý sizin için yok hükmündedir. Kör nokta açýsýný az deðiþmekle kimi görünmez olan kör nokta olaylarý, görünür olacaktýr. Bunlar da sizlerdeki olay süreci yansýtmanýn farklý hafýza tutmanýn farklý mantýk iþleyiþ kalýplarýný oluþacaktýrlar.

O yerleþim yerine ilk türden giriþ yaptýðýnýz anda, giriþinize göre bu türlü bir olay durum sürecini hafýza yaparsýnýz. Ýlk giriþteki süreci yaþanýlama þeklinize göre bir belleðiniz ya da yol harita pusulanýz oluþur. Ýlk giriþ noktanýzý bu kez de çýkýþ noktasý yapýn. Ayný olay durum süreci ilk algýnýza göre sýra düzeni deðiþmiþ olmakla size yansýr. Ýki durumun olay düzen sýralý süreç algýlamalarý hayli farklý olur.

Ayný þeydeki bir durum üzerinde, durumun kendisini baðýntýlar ve olay düzenin yerleri deðiþmediði halde, ilk görünge (perspektif) deðiþmeli farklý yansýma baðýntýlarý ortaya koymanýn hafýza anlamalarý bizde perspektif yanýlmasýný ya da görünge paradokslarýný oluþacaktýrlar.

Ýlk algýnýza göre köprü tarafýndan giriþ yapmanýn seyrediþi sonunda uzun bir yol aldýktan sonra en sonda karþýlaþmanýz gerekecek olan þey aðaçtýr. Aðaçtan bir önce de ev ve evden bir önce de AVM olsun. Hafýzanýz 1000 çeþit olay ufkuyla parçalý sürekli yaptýðý bu caddeyi, bu þekilde bir kalýp donmasý içinde köprüden giriþ sonrasýna göre ifade etmeye alýþkýn olsun.

Hafýzamýz yer konum daðýlýmlý mekâný, bellekte parça parça konumlamayken; mantýk bu konumlarýn tek tek kendisinde olmayan konumlar arasýndaki baðýntýyý oluþup, gözetmektir. Bu kez þehrin giriþ çýkýþýný iyi bilen taksici bizi yerleþim alanýna köprü olan tarafta deðil de, aðaç tarafýnda girdirmiþ olsun.

Ýlk hafýzamýza göre ilk önce olmasý gereken köprü yerine aðaçla karþýlaþacaðýz. Sonrada ev ve evden sonra karþýmýza birden AVM çýkacaktýr. Ýlk hafýzamýza göre olmasý gereken köprü, okul, oyun sahasý, park alaný vs. gibi oluþsa hafýzalý mantýk dizgesindeki bir durum karþýsýnda; ilk giriþte aðaçla ve evle karþýlaþmasý yapmak bizde hem þaþkýnlýðý oluþacak. Hem de bu sýralama yeni bir mantýk dizgesidir.

Ýlk deneysel mantýk dizgenize göre o ilk girdiðimiz köprülü yere göre caddenin bitiminde önce görülmesi gereken ilk üç þey; önce alýþ veriþ merkezidir. Sonra ev ve sonra da 1000. ve son sýrada aðaç gelecektir. Aðaçla biten çýkýþ tarafýnda giriþ yaptýðýnýzda da; karþýnýza ilk gelecek olan nesne köprü deðil; aðaçtýr. Sonra ev ve sonra da köprüdeki giriþ sýrasýna göre 998. sýrada olmasý gereken AVM bu kez 3. sýrada karþýnýza gelecektir.

Köprü baþlangýçlý giriþe göre oluþan bellek bilginize göre, cadde sonuna doðru sonda 3. Sýrada olmasý gereken adres; aðaç giriþli cadde düzen ve sýralamasý içinde oluþan hafýza mantýðýna göre adres ilk baþta 3. sýrada olacaktýr. Cadde sonuna doðru gittiðinizde en sonda aðaçla deðil köprüyle karþýlaþýr olacaksýnýz. Sona gelindiðinde aðaç bulunmaz olacaktýr.

Oysa 20 bin konutlu yerleþkeye baðlý mekânsal mantýk; köprülü alan, aðaçlý alan gibi kendisine özgü bir yerin giriþ çýkýþýna baðlý olmaksýzýn birçok giriþ çýkýþýn olasý olduðu tüm onlarca konum giriþmesini hep bir arada deðerlendirerek AVM'yi birçok konum sal baðýntýya iliþkin adresleriyle olacak mantýk giriþmeli pek çok yansýma adreslerini bize verecektir.

Ýþte bizlerin hafýza oluþla farkýnda olmadýðý birçok yansýma baðýntýlý mantýk iliþkileri süreci karmaþýk giriþmeli baðýntý ve çevrimler yapmakla, süreç içi kesikli sürekliliðe dönüþmelerinin her biri, ayrý ayrý sistemin tümel mantýðýný oluþurlar.

Bir çevrimin çeþitli sýralý düzenli giriþmeleriyle, kesikli sürekli olup ta; kendisini yineleyen bir çok adres (bilinirlik) çevrimleri vermesi, o þeylerin baðýntý yansýmalarla giriþmeli mantýklý oluþudurlar. O þeyin mantýðýdýr. O þeyin algýlanmasýnýn, bizlere mantýklý gelmesidir. Bu yüzden her þeyin bir mantýðý vardýr.

Sistem sürü dönem içindeki belleðe dek arþivlenmesi görüngü yoluyla yansýmaydý. Sosyal öðrenme yoluyla, ses ve iþaretlerin davranýþ ve tutumlarý oluþla ýþýk ve ses dalgalý manyetik hafýza aktarýmlarýný oluþurlardý. Totem dönemle beraber tecrit koþullarýndaki yaþam içinde dil sel anlatým, sürü iletiþimine göre daha rahat, daha sýnýrlý sayýda olmakla; çok hýzla geliþir.

Sürü dönemin sosyal belleði, daha çok kiþi, hafýzalarýna yansýtýlan bellekti tutumlardý. Ve sürü bellekli depo olan arþivler; totem dönemle beraber, kendi içlerindeki anlatýcýlarýn aktarýmlarýyla da depo edildiler. Totem dönemin anlatýcýlarýyla bellekti depolamalar içinde yapýlan arþivlemeler, daha bir saðlýklý ve saðlam oluþuyla korunmaya baþlanmýþtýr.

Çünkü konuþma yetisinin geliþmesiyle bu bellek arþivleri sözlü olarak birbirlerine okunmakla kontrol ediliyorlardý. Bu dönemler çizgi, resim ve þekillerin de kullanýldýðý anlatým aktarýmlarýyla totem dönem mantýðýný insan belleði dýþýnda olmasý baðlamýnda bu aktarým biçimi farklý tür arþivleme dönemidirler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.