..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Uzay > Naki Aydoðan




22 Mayýs 2016
Gözlük ve Bisiklet  
Kafalý olmak akýl iþidir.

Naki Aydoðan


Kafalý olmak akýl iþidir. Ýnsan aklýný koyduðu bedenini devindirdiði her eþyasýyla bir nevi kafasýný baþýnda tutar, bedenini devindirme konforunda lüks hayatýný yaþar. Evi yanmýþ eþyasý kül olmuþ olsun aklý baþýnda sað ya, akýl sanatý eþyasýný yeniden tedarik eder.


:ABFJ:
Gözlük ve Bisiklet
Her bedene kafa lazým, her eþya yapýmýnda kafa yormak lazýmdýr. Bir gözlüðün kafasý bir kafada iki kulaða tutunmasýdýr. Gerekli görülürse bir iple boyuna asýlýr, bel kazandýrýlýr. Gözleri iyi görmeyen birisi gözlük takar ruhunu yoluna koyar. Bedeni þenlenir devinimini normalinde kontrol ederken. Bir bisikletin kafasý ise direksiyonudur, iyi yürüyemeyen birisi elleriyle tutar bir nevi kafasýný. Ayaklarýyla belini devindirir, önündeki bir yol bedeni oluverir yol aldýðý coðrafyasý. Kafada bir gözlük ayaklarýnýn altýnda bir bisiklet dünya devinir, bireysel. Her çocuðun bir bisikleti vardýr. Olamayanýn muhakkak bir bisiklet hayali vardýr. Her bir yaþlý insanýnda özellikle okumayý seven insanlarýnda bir gözlüðü vardýr. Her yaþ insanýn gözlük tutkusu da vardýr, güneþ ýþýðýna karþý. Ve güneþe yolculuk tutkusu da vardýr, bisiklet tutkusunda. Her kafadar insanýn, insan kafasýný neyle tutar aklýyla tutar bir taþýnýr bedeniyle. Yaþlanan bedeninde aklýný giyimi kuþamýyla gerekli aksesuarlarý gözlüðü bastonu ve de þemsiyesiyle kafasýnda tutar. Kafalý olmak akýl iþidir. Ýnsan aklýný koyduðu bedenini devindirdiði her eþyasýyla bir nevi kafasýný baþýnda tutar, bedenini devindirme konforunda lüks hayatýný yaþar. Evi yanmýþ eþyasý kül olmuþ olsun aklý baþýnda sað ya, akýl sanatý eþyasýný yeniden tedarik eder.
Akýl sanatýnýn kalbi cebindeki parasýdýr. Parasý mý yok, kalbi mi yok. Hayatý var bir bedensel akýl devinimi var. Çalýþýrsa para kazanýr, birlikte yaþadýðý muhakkak bir toplumunda bir potansiyeli söz konusudur. Bedenindeki kalbi bütün vücudunu oluþturan organlarýnca ortaksa damarlarýnda akan kaný toplumsal kalbi parasý, sermayesi de her bireyinin cebinde dolaþýmýnda ortaktýr. Her geliþmiþ toplumda para dolanýmý akýl kafasýnca eþittir. Kafasýný tutabildiði aklýyla o kadarda para akýþýný kontrol eder. Kafasýný tutamayan akýlsýz insaný açlýðý tutar midesinden ve el açtýrýr gelip geçenlerin yolunda bir hücrelik oturuþla dilenir. Akan ýrmaðýn kenarýnda bir aðacýn gövdesinden türeyen bir mantar misalidir. Dilenciler kavasýný tutamaz akýl eksiðini acýndýrýr durur ama bir toplumun kafasýný tutarlar. Yüreðinin rahatsýzlýðýndan korkup kafasýnýn karýþmasýndan çekinen insan cebindeki bozukluðundan ödün verir. Bir çocuk bisikletini kiralar bir dilenci güneþ gözlüðünü takar kör misali dilenir.
Akýl uzay boþluðunda atar. ‘Bing bang’ büyük patlamayla. Her akýlýn baþý büyük patlamayla baþlar ama her zaman büyük bir fikirle buluþmaz. Konu ve konum önemlidir. Her konu ve konumda her fikri yok edemezsiniz. Her fikrin yok edilmesiyle ancak büyük patlamaya zemin hazýrlanarak ideal yeni bir baþlangýç elde edilir. Her fikrin yok edilmesi aklýn her konuya eþit paylaþtýrýlmasýdýr. Yok, edemeyeceðimiz Allah, fikri inanç yüreðimiz vicdanýmýz her þeyimizle bir yaratýldýðýmýz, bir oluþtuðumuz uzay boþluðumuz. Evreni bir yok edemeyiz ama kendimiz her canlý olarak ölümümüzle kendi evren potansiyelimiz sonlanýr. Evet, Allah birdir, hepimizin akýl boþluðu uzay boþluðu birdir. Göreceli olan fikirlerimizdir. Dünyasal devinimsel hayat boþluðumuzda imkânlarýmýz farklýdýr. Kimiz gözlük takar kimimiz bisiklete biner.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn uzay kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zaman Yok Oluyor

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hare Kiri [Þiir]
Oyun Oynuyor Çocuklar [Þiir]
Sayýsal Güç [Þiir]
Özledim [Þiir]
Soylu Yasa [Þiir]
Ölmüþümdür [Þiir]
Son Nota [Þiir]
Soylu Yasa [Þiir]
Karþý Karþýya [Þiir]
Doða Ne Yapsýn [Þiir]


Naki Aydoðan kimdir?

Yazarlýk baþlangýcým kendimi en doðru þekilde ifade ederek iþimde ve sosyal hayatýmda karþýlaþtýðým sorunlarý doðru teþhis koyarak bu sorunlarý gidererek genel olarak ilerleme saðlamaya yöneliktir. Ýlk kaleme aldýðým yazý, iþimle ilgili sorunlarda amirime yazdýðým rapordu. Daha sonralarý eþ dost toplantýlarda kendimi bir þiir, türkü ve ya fýkra gibi anlatýlarla ifade edemeyiþime yönelik kendimi sorgulayýcý yazma denemelerim olmuþtur. Bu denemelerimin ýþýðýnda düþüncemin bilimselliðini tespit edip geliþtirmeye yönelik þiir, serbest ölçüde þiir yazmakla sürmüþtür.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilendiðim yazarlar Cumhuriyet Gazetseinin yazarlarýndan Ýlhan Selçuk, Ali Sirmen Oktay Akbal vb.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Naki Aydoðan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.