..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Haziran 2016
Mamon'du Belirme 10  
Bayram Kaya
Ön ittifaklar içinde gruplar arasý baðýntý nedenle patent ve meslek temsilciliði olan boða simgeli Bel ya da Baal köleci dönem baþlarýnda boðayý seçilmiþ kiþiye vermekle takdir eden efendi demektir. Deðilse boðayý ilah saymak deðildir.


:IBB:
Köleci sistem, hep ön ittifakýn zýtlýðýný anarak inþa oluyordu. Sistem üzerine bina olduðu ana sütunlarýný, ön ittifaklardan alýyordu. Bunun üzerine özel mülkiyetçi sistemi inþa ediyordu. Bu nedenle çekim bað iliþkili boþluk devinmeleri çok farklý anlamlarla bezeniyordu.

Köleci sistemde malýn mülkün takdirce olmasýndaki sahiplikle, mülkü koruma eylemi ayrý bir sorundu. Mülkü iþletme sahipliði baðlamýnda da kölelerin boðaz tokluðu içinde oluþuyla çalýþtýrýlmasý da ayrý bir sorundu. Emeklerin ortakça pay almaya katýlmamalarý nedenle, sistem içinde yapýlan zulümler ayyuka çýkmýþtý.

Tümden saðýr da olsanýz, bu çýðlýðý görmeden; bu çýðlýða dokunmadan; bu çýðlýðý hissetmeden geçmeniz olanaksýzdý. Ýlerleyen dönemin hýzla çýðlayan haykýrýþlarý dikkatleri üzerine çekmeyi baþardý. Ne var ki akýl almaz sorunlar karþýsýndaki bu çýðlýklarý gerektiði gibi hak ediþi içinde anlamak, efendilerin pek iþine gelmedi.

Yine de, hiç deðilse sorunun merhametçe duygu oluþuyla, ele alýnmasý içinde ödün verilme iþi olur baðýntý; mülkiyetçi ceberrutluða hayli geri adým attýrmak zorunda kalmýþtý. Bu bile muazzam bir deviniþle gerektiði gibi bir giriþme ve geliþme olmaya uzun ve dolambaçlý bir yol olacaktý.

Köleci sistemin ön ittifaklar zýtlýðýný anarak inþa oluþtaki diyalektik karþýtlýklarýn bað iliþkileri üzerinde geriye doðru gidin. Geriye dönülenlerle geriye doðru iz düþümünü uzattýðýnýzda; ön ittifakýn zahiri görüntüsünü elde edersiniz. Bu ussal izlek, ön ittifakýn somut ipuçlarýný usça elinizde bulmanýza olanak saðlayacaktýr.

Söz gelimi köleci sistemin ortak tanýmazlýk inþasýnýn, ön ittifakýn ortak tanýrlýk sütunu üzerine inþa olduðu gerçeðini ele verir. Köleci sistemin döne dolaþa vurgu yaptýðý; “kutsal özel mülk sahipliði” ön ittifakýn mutlaka komun hayatýnýn karþýlýðýydý. Köleliðin olmasý için emeðin kullaným deðeri üretmiþ olmasý gerekir.

Ha keza köleci dönemdeki âdemin yaratýlma oluþla söylenen mana anlayýþý; ön ittifaklarla temas eden, karþýt totem gruplar arasý cinsel birleþme içinde doðan melez karakterli kýrma tiplere “insan” denmenin karþýlýðýydý.

Ýnsan tanýmý; ayrý ayrý totem gruplarla karþýlaþan ve birbirine karýþan farklý kültürler karýþýmý içinde; yine birbiri ile karþýlaþan gruplarýn kendilerine özgü izole yaþam içindeki biyolojik özelliklerinin, karýþýk görüntüsünü taþýmaktý.

Ön ittifaklar ilahlarýyla, ayrý ayrý totem grup olmanýn kültürlerini ve biyolojik karakterlerini bir arada insan oluþla süreçline etmenin sosyal mana anlamasý oldu.
Âdem tanýmý da köleci sistemi ön ittifaka göre; efendi, köle oluþuyla; efendilerin mülk sahibi olma iktisabýyla tanýnmasýný; kölelerin mülksüz oluþlarýný, tevekkülle kabul etmelerini; kötülüklerin, günahýn cinayetin vs. kaynaðýný ve bunlarýn hepsi bir arada oluþuyla süreçline edilmesini ön görü oluþla açýktan ve zýmnen söyledi.

Bununla kalmadý köleci olan yapý; öncel olana, ilkte yasa olan ön ittifaklara aykýrýydý. Ön ittifaklar köleciliði bilmiyordu. Bu nedenle kölecilik ön ittifaklara aykýrýydý.

Âdem anlatýmý giderek Âdem anlatýmýnýn zýmnýnda olan yorumlarý ile kölecilik te sosyal mana anlamasý olmuþtu. Bunlar gibi geri izlekli oluþlara birçok örnekler var. Gerisi okurun öðrenme, araþtýrma ve konunun ilgilisi olmasýndaki anlak kabiliyetine kalmýþtýr.

Hiç kimse iki efendiye kulluk edemez. Ya birinden nefret edip öbürünü sever, ya da birine baðlanýp öbürünü hor görür. Siz, hem Tanrý’ya hem paraya (Mamon’a) kulluk edemezsiniz! Matta 6/24

Totem dönemin sonu, grupça mal sahipliði dönemi olmakla; grupça kazanýmlar sahiplikleri içinde olan mal o grubun simgesi ve totem mesleðidirler. Mamon’un ilk hali boða simgesi ise bu totem mesleði inek yetiþtiricisi, boða yetiþtiricisi olan gruplarýn köleci dönem içinde oluþlarýyla arkaikti olan yansýmalarýdýr. Bunun tercümesi grup sahipliði yerine, özel kiþiler sahipliði olacaktýr.

Özel mal mülk sahipliðin meþruiyet kaynaðý Mamon’dur. O halde inek veya boða simgeli Mamon, ön ittifaklý totem mesleði oluþla köleci yapý içinde yansýr olmasý köleci dönemdeki durumun da tercümesi olacaktý.

Ön ittifakýn sonuna doðru ön ittifaka aykýrý olur öznel ve eylemsel giriþmeli gruplaþma ve hizipleþmeler yeni durumlu köleci salýnýmlarýný veriyordu. Kiþilerin kafasýnda yeni olupbitti durumla beraber ön ittifaklý durumlar da dipdiri oluþu ile capcanlý oluþuyla yansýyordu.
Bu yansýmanýn öznel nesnel sürtünmeleri büyük bir direnç üzerinde oluþan yeni enerji Mamon’du düzenleþim yasalarýný oluþuyordu. Ön ittifak içindeki gruplarýn totem mesleði ve totem mesleði patenti olan simgenin köleci dildeki tercümesi; Mamon’un kiþiye mal olarak ineði, boðayý verme olupbittisi, Mamon’un kiþileri mal mülk sahibi yapmasýný simgeliyordu.

Malcý, mülkçü iliþkilerin yerleþtiði ileri aþamalý uygulamalarý içinde Mamon’du takdir olaðan durum olmuþtu. Köleci baþlangýçta insan hafýzasýnda dipdiri capcanlý olan karþýlaþtýrma þimdi hafýzalarda birer anlatýmlar belirmesiydi.

Olaðanlaþmaya baþlayan zenginlik fakirlik algýsý, hafýzadaki ön ittifaklý sürece dek anlatýmlarý; köleci sistemin propagandasý olan “bu olanlar zaten ezelden beridir bu böyledir” anlamasýyla, hayale dönüþüyordu.

Gruplar arasý totem meslekli patent olmayý anlatan ön ittifaklý boða temsilcili simge algýsýndan doðan fikirle, köleci mana yer deðiþir. Artýk boða simgesi salt mülk vermeyi deðil, mülk vermenin üzerine oturduðu ön yargý olan soyutluðuyla Mamon da soyut bir ilahi mana gücü olmayla baþ baþa kalýr.

Totem; grup aitliði ve totem meslek sahipliðinin bilincidir. Ýlah, ön ittifak aitliði içinde komün yaþamlý gruplar arasý meslekleri paylaþma ortaklýðýnýn simgesidir. Bu nedenle bir ön ittifaklý ilah; ön ittifakýn içindeki totem mesleði sayýsý kadar ilahi iþleri üslenmekle totem mesleði sayýsý kadar olan ilahlarla temsilcisidirler.

Bu nedenle bir ön ittifakýn Baal ilahý (bel ilahý); hem tarýmcý, hem hayvancý, hem demir iþlemecisi, hem de dokumacý vs. olabiliyordu. Çünkü Baal ön ittifakýn baþ sözcüsü olmakla ön ittifaka ait her bir grup temsilciliði olan patentini üzerinde toplamýþ bir hükmi siyasetle yansýyan þahsiyettir.

Köleci dönemde Baal, efendi olmakla kendi sahipliðinde olan her þeyi; keyfine göre daðýtan güç yetmez bir güç olacaktý.

Köleci dönemin keyfi mülk takdiri içindeki totem ve ilah anlatýmlý mana, artýk ön ittifaklardaki gibi ortak paydalarý birleþtiriþle saðlatan, onlarý ortaklaþtýrmakla; paydaþtýr kýlan birisi deðildiler. Bu nedenle köleci dönemin keyfi mülk daðýtmasý içindeki totem ve ilahýn anlamý bilinmez oluþla içi boþalmýþtýr. Peki, totem, ilah olmazýyla boþalan bu boþluk devinmeli alanýn içi; köleci açlýkla dolamaz mýydý?

Tarih boyunca deðil ama tarihin belli dönemi içinde inþacý oluþun tarihsel anlamlarýyla ilah veya totem dediðiniz þey köleci sistemde iþlevini yitirmiþtir. Sadece herkes üzerinde arkaik bilinç uzantýlý etki gücü vardýr. Ýçi boþalmýþ bir yaptýran etki gücün, kavramý olmakla totem, ilah gibi kavramlarýn içi belli bir süre insanoðlunun tutku, dürtü ve ihtiraslarýnýn dýþa vurumlarý olabilecektir.

Ön ittifaklar içinde gruplar arasý baðýntý nedenle patent ve meslek temsilciliði olan boða simgeli Bel ya da Baal köleci dönem baþlarýnda boðayý seçilmiþ kiþiye vermekle takdir eden efendi demektir. Deðilse boðayý ilah saymak deðildir.

Boða simgeli bel, köleci sistem içinde oluþan köleci mana kavramasýnýn, bir anlatým þekli oluþuyla boðayý mülk olarak veren kudreti, tanýmlar. Bir baþka anlatýmda da bel, baðý bahçeyi mülk olarak veren kudreti tanýmlar. Bunlar ön ittifak içinde baal þahsýnda siyaseten yansýyan þahsiyeti oluþlardý.

Köleci sistemin baþýnda özel mülkü veren Baal gibi yeni oluþan mana gücü henüz her malýn mülkün yegâne sahibi deðildir. Henüz totem meslekli ilahlar ortamda olduklarýndan ilahlarýn totem mesleði gitmiþ totem mesleði oluþla yaptýðý iþ o ilahýn malý mülkü olmuþtu. Köleci sistemin baþlarýnda ilahlarýn her biri kendi mal, mülk sahipliðinde oluþlarýný keyfine göre daðýtmaktadýr.

Siz buðday istiyorsanýz, bir Baal’e; inek istiyorsanýz baþka bir Baal’e; bað bahçe istiyorsanýz daha baþka bir Baal’e; yani isteklerinizin sayýsý kadar ayrý bir Baal’e tapýp istemek zorundaydýnýz. Bu süreç Ýbrahim’i olur Milletler birleþmesine gidene dek böyle sürecekti.

Sümer þehir devletleri ortaya çýktýðýnda adýný bilmeseniz de 1500 Baal’iniz vardý. Siz isteðiniz olaný talep ettiðinizde, zaten isteðiniz þey, hangi Baal’in sahipliði içindeyse duanýz o Baal Mamon’a gidiyordu.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.