..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Haziran 2016
Kölesci Sistemin Ahlakçý ve Uyarýclarý 1  
Bayram Kaya
Tüzelin olan güç te dýþtaki kiþisel bencillikti eðilimlerin sentezinden ortaya çýkan sosyo toplumsa bilinçti. Tüzelindi güç (bilinç) ortaklaþan bencillik olmak zorundaydý. Ortaklaþan bencillik te kiþisi bencillik olmak zorundaydý. Bencillik (bilinç bilen ben) bu nedenle tüze ve tüzelin olmuþtu. Tüzelin olan da bu nedenle önce ortaklaþan bencillikti, sonra da kiþi sel bencillikti


:AJCI:
Totem dönemin ortak saðlama yapan eylemleri ile saðlamanýn kiþiler bünyesinde tüketilmesi arasýna totemi tüzelin oluþun dýþýnda, ahlakçý, uyarýcý gibi töreci bir boþluk devinmesi giremezdi.

Çünkü süreç bu tür boþluk devinmesinin içini bu tür ahlakçý uyarýcý kalýplarla doldurmasýna karþý olanaksýz gibiydi. Ha keza ön ittifaklý süreçler de bu kabilden üreten emeðin deðiþilmesi ile kiþisel tüketimler arasýna ilahi yasalarýn dýþýnda ahlakçýlar, uyarýcýlar gibi bir anlayýþý mana edecek söylemlere uygun boþluk devinmesi deðillerdi.

Ahlakçý, uyarýcý kabilinden (türünden-çeþidinden) söylemlerin, ne totem alanda; ne ilahi alanda hiçbir anlamý olmadýðý gibi hiçbir karþýlýklarý da yoktu.

Ahlakçýlar ve uyarýcýlar efendi köle iliþkili dönemin ürünüdürler. Efendi ile köle arasýndaki gerilim üzerine anlamýný ve karþýlýðýný bulurlar. Efendinin mal sahipliði tamahý ile yoksulluðun nefsi olan eylemlerin arasýnda tampon bir töreci iþlevdir.

Ahlakçý ya da uyarýcý söylemleri süreci öznel anlamda yorumlayan halk mantýðýdýrlar. Kabul edilmiþ köleci düzendeki bu gerilimin giderilmesi baðlamýnda sorunun giderilmesine dair binlerce kafa patlatmalar vardýr.

Efendi ve köle arasýnda olan gerilimin þiddetini gerilim kaynaðý üzerinde çözmek yerine; sorunu töreci öðütlerle çözmek iþi taraflarca kullanýlmýþtýr. Öðütçü anlatýmlarda verilen mesajlar üzerinde sýnýflar kendi bakýþ açýlarýný yansýtmýþlardýr. Sýnýflar mesajdý ifadelerde kendi tutuklarý yere baðlý oluþla bu öðüt ya da uyarýlarý uzlaþý olmakla gözetmek her iki sýnýfýn da iþine gelmiþtir.

Bu konuda yüz binlerce olur öznel emekli enerji sarflarý vardýr. Bu konularda halk daðarcýðý, birikir. Biriken türlü çeþitten bu bilgiler zaman zaman bir bilinç oluþla derli toplu söylenir. Kiþilerle kiþiler arasýnda ve ezenle-ezilenler arasýnda sosyal anlayýþça olan bu mantýðý ileten; derleyip toplayan, bunlarý özlü sözler oluþla söyleyenler töreci, tüzelince olanlardý. Yani ahlakçýlar ve uyarýcýlardý.

Bu geliþmeler yalýn geliþmeler olmayýp; kendi içinde kendi düzenletimli süreçler de olmakla giderek karmaþan entegrasonlar yapacaktý. Sistemin kendi kýrýnýmý içinde merkezi yönetimi ve imparatorluklar eliyle alemi yöneten bambaþka türdn yansýr olan süreçleri ortaya çýkaran uðraþlarý yansýtan idealler þeklinde ceryan edecektir.

Ardýnýza baktýðýnýzda biriken daðlardan geri olan baþlangýç noktalarý görünmeyip; daðlarý, güncel koþullarýn içinde ele almakla; yeni yeni yel deðirmenleri olur ideal olanlarla kavgalar verilecekti.


Bir varsayým oluþuyla evreni ve varoluþu mantýklý deneysel somut durumlarýyla süreç eþtirten bigbeng (büyük patlama) postülasý; tekil dediðimiz süreci açtý.


Bu açýlýmýn ilk anlarýndaki süreçler, bir kýsým mikro dünyayý, makro dünya yapýp, bigbeng açtýðý baþlangýçtan bir kýsmýný büyük süreçler haline getirmiþti.

Bigbeng öncesi durum, kendisini, makro durumlara geçmesine izin vermeyen bir oluþumdu. Bu nedenle bigbeng denen açýlým, bir kýsým enerji süreçlerini bu makro olucu düzlemin üzerinde hayat denen bencillikler oluþuyla da düzenlime etmiþti.

Bencillikti oluþum da, kendisini dýþtaki sosyal oluþuma emanetti. Sosyal oluþum totem aþamalý bir evre sonrasýnda totem meslekleri üzerinden emanetini toplum sal yapý üzerine bina etti.

Bencilliði güden düþünce toplumsal yapý üzerinde bilgi, teknoloji, kurumlar, uluslararasý iliþkiler vs. olucu giriþmeleriyle de bencil olmayan nesnelliðini toplumsal yapýlarýyla iyice büyütmüþtür.

Bigbeng yapýyý angströmler düzeyinde mikro dünya olmakla ve makro düzeyde dünya oluþla açmýþtý. Virüsü mikro dünya ile makro dünya arasýnda bir bencillik oluþla deðerlendirebiliriz.

Toplum içinde, nesneldi iliþkileriyle makro yapýlmýþ olan bencilliðimiz bu makro yapýlar içinde kendi yararlanýþýna yönelen öznellik; tam bir bencillikti.

Yani bir nesneldi yasa olan geri tepkimeli süreçleri biz bugün uzay roketleri üzerinde kullanýyorsak bunu; salt geri tepkimenin gereðine saygý oluþuyla uzay roketini inþa etmiyorduk.

Eðer uzayda da, kendisini arayan bencilliðimiz olmasaydý geri tepkimeli nesneli yasa umurumuzda bile deðildi. Kendini bilen bencillik, süreci buraya getirmiþti.

Yani hayat dediðimiz süreç bencillikle büyüyor, kendisi bencillik olmayanlarla geliþiyordu.

Totem dönemden beri ön ittifaklar içinde dahi yapýnýn küçük olmasýndan dolayý sorunlar totem çevrenin "grup gücü" ve ön ittifakla da kült merkezli çevrenin "sentez gücü" oluþuyla bu geliþmede, bencilliðin güdendi katýlýmlarý vardý.

Bencilliðin güdendi katýlýmlarýný dýþta ortaklaþan sosyal oluþlarýyla ortaya konan uygulamalar; totemi karar, ilahi karar olmanýn etkisiyle sosyo toplumsa ortamýn "yaptýran" meþruiyetleri oluyordular.

Bencilliðimiz bizde (kiþide) bilen bendi. Böyle olunca bilen ben olan bencillik (eylemli özne) sosyal yapý içinde yaptýran meþruiyetleriyle tüzelini, güçtü.

Tüzelin olan güç te dýþtaki kiþisel bencillikti eðilimlerin sentezinden ortaya çýkan sosyo toplumsa bilinçti. Tüzelindi güç (bilinç) ortaklaþan bencillik olmak zorundaydý. Ortaklaþan bencillik te kiþisi bencillik olmak zorundaydý.

Bencillik (bilinç bilen ben) bu nedenle tüze ve tüzelin olmuþtu. Tüzelin olan da bu nedenle önce ortaklaþan bencillikti, sonra da kiþi sel bencillikti.

Bencillik tüzelindi güç olmakla; üst akýl, ya da üst bilinçti. Korunan yasa olmakla kendisini geleceðe aktaran kutsallýktý. Bir þey kutsal olacaksa bu temel kutsallýða bir deðinim; bu temel kutsallýða bir atýf yapmak zorundadýr.

Totem'in, Ýlah'ýn, Mamon'un ve giderek bambaþka nedenlerle de Yüce Tanrý'nýn; bu noktaya atýflarýnýn olmalarý nedenle dokunulmaz olan kutsallýklarý vardýr.

Bu yüzden bencilliðin güdendi olmadýðý hiç bir sosyo toplumsa süreçleri baþlatamazdýnýz. Bu nedenle kiþilerdi sosyo toplumsa inþanýn temeli bencildir. Bilimsel keþif yapýlana dek ve hala; bencilliði güdendi duygu tek ölçüydü.

Havanýn sýcaklýðý-soðukluðu; iyi veya kötü olan þeyler de yine size göre olan þeylerin büyüklük küçüklük ölçüsü olmakla; ilkin size göre sizin bencildi bilen ölçünüze göre deðer yargýsý oldular.

Sonra da sizin dýþýnýza doðru sizin dýþýnýzdaki nedenlerden ötürü (baþka kiþi sel bencilliklerle saðlama yapmanýzdan ötürü) ortaklaþan iletimle farklý olan deðer ölçülerini elinize vermiþtir.

Bencilliðin kiþi-kiþi karþýlanmasý; sosyo toplumsa yapý içinde karþýlanmasý; hep nesnellik üzerinde öznel düzenletim yasalarý oluþuyla önümüze çýkar. Öznel düzenletil olan yasalar da ilkte; ortaklaþma olanýn paylaþýmýydý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.