..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




11 Haziran 2016
Köleci Sistemin Uyarýcýlarý 5  
Bayram Kaya
Kaderli olmak, bir nasip iþi; bir þans iþi talihti. Talih ya sizden yanaydý ya deðildi. Bu yeni þans herkese göre olur eski ilahýn yeni olan Mamon versiyonuyla El ve El Baal oluþla Mamon olmasýydý. Herkesin kaderi (talihi) kiþinin kendi Mamon'uydu. Mamon kiþinin kaderinin talihinin yaratýcýsý olmakla, felekti. Felek olan bir güçtü. Kader olan felek, çarký felek olmakla döne döne kaderleri belirliyordu.


:AJIH:
Totemi gruplar çiftleþmesinden doðan melezler; saç, rengi, boy durumu, el, göz, burun yapýsý; yüzün biçimi, huy gibi oluþlarlýya her bir grup özellikli karakterlerdi. Yani melez, toteminin biraz kendisiydi, birazý da kendi deðildi. Melez gruplar görünüþlüydü. Bu nedenle bu yeni duruma ilahlar, “kendi görünüþümüzde insaný yarattýk” diyordu.

Totem gruplar ittifak içine her biri bir totem mesleði bilmenin patentiyle gelmiþti. Onlara benzememek, onlar gibi olmamak; yani tabuca anlamla mundar olmamak için bir grubun patenti içindeki totem yiyeceði, diðer totem gruba yasaktý.

Oysa þimdiki ittifak içinde yasak olan yiyecekler meþru olmuþtu. Daha evvel yasak olan totem yiyeceði ittifak içinde her bir grubun da ilah yiyeceði olmuþtu. Bu çeliþki manaca travmaydý (travmayý oluþuyordu).

Yiyecek yasaðý kapsamýnda olan yasak totem yiyecekleri ittifak içinde hazýrdan türlü türlü yiyecek sunusu olmuþtu. Eski yasaklý duruma karþý, yeni ittifak içinde türlü türlü hazýr sunu içinde yiyecek olan bu süreç o güne kadar görülmüþ duyulmuþ yapýla gelir bir meþruiyetlik deðildi.

Zorunlu ittifaký nedenden ötürü olup biten bu yeni duruma olur direnci ve kafalardaki sosyal travmayý aþmak için de Enki; ittifakýn melez insanlarýnýn yemesi için bu aþama itibarýyla þimdilik 8 çeþit olan türlü türlü bitkileri yiyecekleri ve meyveleri yaratmýþtý.

Dikkat ediniz lütfen burada yaratýlan 8 çeþit ürün her bir grubun totem mesleði içinde olan ürünlerdir. Zaten hem doðada varlar. Hem de totem grup becerisi içinde totem alanda totem mesleði oluþla üretilmektedirler.

Yaratýldý demekteki esbabý mucibe (gerektiren sebep) bunlarýn ittifak içinde her grup için her bir grup emeði ile üretilir olmasýyla her bir grubunda totem yiyeceði olmasýdýr. Yeni durum budur yaratýlan da budur.

Totem yiyeceði o grubun totem manalý emeði sinmiþ yiyecektirler. Bunun yasak olma nedeni dokunma yasaðýdýr.

Dokunma yasaðý da baþka bir grup aiti olan kiþinin baþka gruba ait ürünü yemesiyle, o totem grup gibi olacaðý; o totem gruba benzeyeceði türündeki anlayýþtan doðan fetiþti algýlara kaplacaðýna dair kaygýlarýn, o yasak ürünün yenmesiyle kendisine bir mana geçiþmesi yapacaðýna olan totemce anlayýþtýr.

O ürüne o grubun totem emeði geçmekle o emek, o grup mesabesinde olup; yenecek olan totem ürününde mana oluþla bu taraf gruba geçmektedir. Ýþte o grup deðerinde (ayarýnda) olacak bu mana geçiþini önlemek içim ürün dokunma yasaðý kapsamýnda olmaktadýr.

Deðilse gruplar ittifak içindeyken “yaratýldý” denen bu meyveyi bu sebzeyi bu yiyeckleri daha evel hiç bilip görmemiþ; hatta tanýmamýþ, tatmamýþ kiþiler deðillerdi.

Aksine bir totem grup tekelinde olur ürünler baþka grubun bilip görüp tadar olduklarý þeylerdi. Baþka grubun totem manalý emeði sinmekle yetiþtirilen yiyecekler tabu yasaðý oluþla yenilmiyordu.

Ýttifak içinde de bu yiyecekler yenmekle yeni durum yeni durumla “yaratýlma” olmuþtu. Totemi manalý emeðin tabusuna karþý; ilahi manalý, birbirine göre karþýlýklý üreten emeðin tabu (kural) olmasýydý.

Ýlah, totemi manalý tabuyu yýkmak için ittifak içinde olan yeni durumu; totemi yasaya karþý yaratýyordu. Mamon 'da grup sahipliði, ittifak aitliði olur ilahi yasalara karþý özel mülkiyet olursahipliði yani kaderleri yaratacaktý. Yeni baðýntýlarý içindeki durum sosyal analama düzeyine Enki sembolizmi üzerinde “yaratýlma” oluþla ifade ediliyordu.

Diyordu ki; “Enki 8 çeþit bitki ve meyve yiyeceði yarattý”. Bitki ve meyve oluþla belirtilen anlamlar her bir totem grubu ifad etmek için 8 tür deniyordu. Yani sekiz ayrý totem grup ittifak edip birleþmiþler hemde her grup ayrý bir bitki meyve ayrýþtýrýlmasý oluþla tarýmcý grup temsilcileriydiler.

Yani yaratýlma; daha önce baþka anlam iliþkileriyle var olup bilinen þeyleri; bir sosyo toplumsa sistem içinde önceki durumuna aykýrý oluþla, yeni bað ve baðýntýyla ortam içinde yansýtmanýn garabetine karþý, açýklama olan bir mana anlamasýydý.

Totem aitine karþý, “ittifakýn aiti melezin (insan denmekle) yaratýlmasýydý”. Doðada bulunup yenen bir yiyecek türünün totem meslekli ürün olmasý nedeniyle o grup elinde yenmemesine karþýn yine baþka gruba ait o totem ürünün ittifak içinde yenmesi “türlü türlü meyvelerin yaratýlmasýydý”. Temelindeki mana inacýna karþý direnç, yaratýlmaydý.

Bu “yaratma olan anlatýmda” önceki bir yaþam oluþla bilinen durum, yeni yaþam içinde bambaþlka anlam baðýntýlarýyla yansýtýlýyorsa bu yeni yansýma yeni bir yaratýlma oluþla söyleniyordu. Yaratýlmada eski ve yeni yaþantýya denk düþen taraflar olmalýydý.

Kadýn ya da erkek, ittifakýn ortaklýðýnda kavranan bir yansýma oluþuyla uygulana gelen bir durumdu. EL'in iki kadýný (bir baþka El'in de erkeði) yaratmasý kadýnýn itifak içindeki baðýntýsýyla kavranýr durum olmaktan çýkmasýdýr. Týpký ittifaka ait zenginliðin ittifakýn elinde çýkýp, Ýbrahim'e, Samiri'ye, Firavun'a vs. ait olmasý gibidir.

Herkese ait olan kadýn ve erkek emekler cinsellikler koruyuculuk duygusu vs. yeni durum içinde sadece El'in (Baal'in) kadýný ya da Baala'nýn erkeði olmakla, geçmiþte uygulamasý olmayan þimdiki uygulamalar izaha muhtaç özel durum olmuþtular.

Ýþte bu kiþisel sahiplikle El kadýný ve erkeði yaratmýþtý. Kadýn erkek efendinin kiþinin malý mülkü olma “kaderiyle” yaratýlmýþtý. Daha öncede El, ittifak içinde herkesin yaralanýmý olmakla ittifakýn malý mülkü olmakla uygulana gelen zenginliði; önceki uygulama içinde olmayan þimdiki özel kiþilere daðýtmakla; þimdiki uygulama içine giren özel mülk sahipliðini ifade edebilmek için Mamon, ayrý ayrý “kaderleri yaratmýþtý”.

Kaderli olmak, bir nasip iþi; bir þans iþi talihti. Talih ya sizden yanaydý ya deðildi. Bu yeni þans herkese göre olur eski ilahýn yeni olan Mamon versiyonuyla El ve El Baal oluþla Mamon olmasýydý. Herkesin kaderi (talihi) kiþinin kendi Mamon'uydu. Mamon kiþinin kaderinin talihinin yaratýcýsý olmakla, felekti. Felek olan bir güçtü. Kader olan felek, çarký felek olmakla döne döne kaderleri belirliyordu.

Mülkiyetin özelleþmesi karþýsýnda kadýnýn ve erkeðin de evlilikler içinde özel kýlýnmasý vardý. El genel olan kadýný özel kadýn olmak için yaratmýþtý. Baala'da erkeði kendi özel erkeði olmasý için yaratmýþtý.

El kadýný kendi evine yani beyt El'ine koymakla bu yaratmayý gerçekleþtirmiþ oluyordu. Böylece El'in bu yaratma tutumu aktarýlacak miras baðlamýnda da doðru bir yansýma olacaktý. Ýbrahim gittiði yere boþa mý taþ (Beyt El; yani El'in evini) dikiyordu?


Dikilen her Bey El taþýyla buralar El'in topraðýdýr. Buralar El'in yeridir denmeyi simge ediyordu. El de Ýbrahim'in kiþisi talihi oluþla, özel olarak Ýbrahim'in Rabb'i olan El'di. Yani Ýbrahim mahiyetine buralar El sahipliðinde (yaratnasý kapsamýnda) bana verilmiþ kýsmetlerdi, diyor. Ve Ýbrahim mirasýný Ýshak'a yakup'a intikal ettiriyordu.

Hatýrlayacaksýnýz özel mülkiyetçi köleci sisteme geçiþin kendisi, özel olmayan mülk iliþkisine göre bir yaratýlma olur durum oluþla tarif edilmiþti. Ýbrahim'in kaderini yaratan ibrahim'in El'i, yaratýlýþtý iktisapla kazanýlmýþ olan özel mülkiyeti söylüyordu.
Özel mülkiyet içinde, mülkiyetçi takdirle belirlenmiþ olan kavime dayalý millet; millet olmanýn yeni sentezi içinde; yeni bir yeryüzü milleti olmanýn anlayýþýyla kendi doðumunu yapmadan edemezdi.

Bu yeni olan milletti anlayýþ, ön ittifakýn Ýlah ortaklaþtýrmasý içinde olmakla kendisini yansýtýr olduðu millet olma anlayýþýndan çok farklýydý. En baþta da özel mülkiyetçi ve yayýlmacý karakterli olmakla, bu tür geliþmeler süreci milleti anlamayý bu aþamaya getirmiþti.


Dikil taþ olan El beyt (el evi); özel mülkiyetle olmanýn meþruiyet ligini söyler. Sahipliðin; kader, kýsmet, talih türü anlamlarýnda içkin olmasýný El, kendi adýna taþ dikilme diliyle söylemektedir. Kader olurla söylenen bu mana dimaðlara iþleniyordu. Kader bu kata kulle iþlerde kiþileri ikna edici mesnet olmayý vurguluyordu.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.