..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bazen evrende yalnýz olduðumuzu düþünürüm, bazen de olmadýðmýzý. Her iki durumda da bu düþünce beni afallatýr. -Arthur C. Clarke
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Cihat Aydýn




2 Temmuz 2016
Köle Olmayacaðýz!  
Cihat Aydýn
Terör bizi teslim alamayacak. Yüzümüzde hüzün olmayacak. Nehcü'l Belaða'da okudum. Ýmam Ali abisine mektup yazýyor. Sonuna da þunu ekliyor: ''Nasýlým diye sorarsan, zamanýn þüphesine karþý sabýrlý ve þiddetliyim. Yüzümde üzüntü görülmesi zoruma gidiyor. Böylece düþman alay eder, dostlar üzülür.'' Yüreðimiz yansýn, ciðerimiz parçalansýn. Acýmýzý doya doya yaþayalým. Yaþamamýz da lazým. Fakat yüzümüzde hüzün belli olmasýn! Bu yazý biraz da bununla alakalý...


:ACBD:
''Yüce Allah'a yemin olsun ki, köle olmayacaðýz!''
Aliya Ýzzetbegoviç

Evvela bizlere dik baþlýlýðý deðil, baþý dik olmayý öðreten bilge kral Aliya'ya rahmet olsun. Mekâný cennet, ruhu þad olsun. Onunla beraber de Atatürk havaalanýnda yapýlan menfur saldýrýda hayatýný kaybeden vatandaþlarýmýza rahmet olsun. Yaralýlarýmýza da Mevla acil þifalar versin.

Ülkemiz uzun yýllardýr terör belasýyla uðraþmakta. Özellikle son yýllarda terörün þiddeti iyice arttý. Þu günlerde çetin bir dönemden geçiyoruz. Yapýlan bombalý saldýrýlarda hayatýný kaybeden vatandaþlarýmýz oldu. Doðu ve Güneydoðu baþta olmak üzere ülkemizde güvenlik güçlerimiz terör yüzünden þehit oldu. Hepsine Allah rahmet eylesin.

Ben burada bir kaç izlenimimi sizlerle paylaþmak istiyorum.
Þununla baþlayalým: PKK'ya ''þirin'' (!) gözüyle bakan bir kesim var. Eðer saldýrýyý IÞÝD veya insan yetiþtirme dini olan Ýslam adýna (!) yaptýðýný iddia eden bir terör örgütü üstlenirse, o zaman bu tayfa baþlýyor onlarýn üzerinden Ýslam'a laf etmeye. Ama saldýrýyý PKK, DHKP-C ya da herhangi bir sol örgüt üstlenirse, sesleri soluklarý çýkmýyor her ne hikmetse! Bu kadar omurgasýz, bu kadar ilkesiz bir kesim!

Oysa bizim için PKK ya da IÞÝD; fark etmez! Ýkisi de ayný! Ýkisinin de eli kanlý, ikisi de zalim, ikisi de katil!

Bir de þu kesim var: Acýdan siyaset üretme çabasýndalar. Ayýp yahu. Hadi cahil adam bunu yapar. Çünkü cahil. Ama bakýyorum da bunu kanaat önderleri, gazeteciler, aydýnlar, siyasetçiler, velhasýl-ý kelam halkýn önderleri yapýyor. Bu çok daha acý verici. Bir saldýrý olmuþ; bu acý hepimizin. Bu acýyý paylaþmak yerine, terörü hep beraber lanetlememiz gerekirken, bu tür saldýrýlarýn bir daha yapýlmamasý için uðraþmamýz gerekirken, neden bu acýdan bir çýkar elde etmeye çalýþýyoruz? Eleþtiriye kesinlikle karþý deðilim, ama eleþtirinin de bir edebi, adabý vardýr. Birbirimizi beðenmeyebiliriz, birbirimize muhalefet edebiliriz. Ama aramýzda muhalefet var diye, kýlýçlardan keskin olan dillerimizi birbirimizi yok etmek için kullanacaðýz diye bir þart mý var? Ýhtilaflarýmýz, farklý fikirler, düþünce dünyalarýmýzýn farklý olmasý bizim için zenginliktir. Ama bu ihtilaflar zenginlik olarak kalmayýp da, tefrika sahasýna taþýnýrsa, birbirimizi hazmetmeme noktasýna taþýnýrsa, iþte orada fitnecilerin ekmeðine yað sürülmüþ olunur.

Amacým burada herhangi bir partiyi ya da iktidarý savunmak falan da deðil. Ama maalesef bazýlarý öyle bir konuþuyor, olayý öyle bir yorumluyor ki, sanki olaydan memnunlar. Hele bunu bir de ülkenin önde gelenleri, köþe yazarlarý, aydýnlarý, siyasetçileri yapýnca, durum daha da vahim. Sizler ki, bu millete birlik, beraberlik mesajlarý vermeniz gerekirken, saðduyu çaðrýsý yapmanýz gerekirken, sizler kývýlcýmý alevlendiriyorsunuz. Kalbinizdeki merhamet ölmüþ sizin. Vicdanýnýz yok olmuþ, kalbiniz taþ kesilmiþ, insani duygularýnýz ölmüþ. Bir kez olsun olaya ideolojik, partizanca deðil de, insan olarak bakýn.

Bu ülke bizim, hepimizin. Bu acý bizi birbirimize yakýnlaþtýrmasý gerekirken, bizi bir etmesi gerekirken, bizler çok küçük hesaplar peþindeyiz. Bu millete bu tavýr yakýþmýyor.

Korkuyorum ki, bugün birleþmemiz gereken deðerler etrafýnda birleþmezsek, yarýn etrafýnda birleþeceðimiz deðerler de kalmayacak.
Terör bizi teslim almak, diz çöktürmek, köle yapmak istiyor. Teslim olmayalým, diz çökmeyelim ve köle olmayalým!

Fakat biz bu saldýrýlarý unutmaz ve etrafa savrulmadan dik durabilirsek köle olmayacaðýz. Bilge kral yine diyor ki: ''Ýntikam duygusuyla hareket etmeyin ama yapýlan soykýrýmlarý da unutmayýn. Çünkü unutulan soykýrým tekrarlanýr.'' Bizler yapýlan saldýrýlarý hemen unutursak, maalesef daha çok þey baþýmýza gelecek. Bu olanlarý unutmayalým, Türkiye'ye unutturmayalým ki, teröre de teslim olmayalým.

Ama maalesef garip vatanýmýn insanlarý kafalarýný saçma sapan yarýþmalardan, TV programlarýndan kaldýrmýyorlar. Sorumluluktan kaçýyoruz. Ders çýkarmýyoruz bu olanlardan. Unutuyoruz. Çünkü hatýrlayarak canlarýmýz yansýn istemiyoruz. Oysa canýmýz yanmalý. Kaybettiðimiz vatandaþlarýmýzýn acýsýný kalbimizde hissetmeliyiz, çünkü onlar bizim yerimize öldüler. Onlarýn yerinde biz de olabilirdik. Bizler unutarak uyuþuyoruz. Uyuþursak, bu vatan elimizden kayýp gidecek. Kaybedeceðiz. Cemil Meriç’in de ifadesiyle: ’’Bir ülkeyi kötüler deðil, onlara seyirci kalan iyiler batýrýr.’’ Artýk seyirci kalmayalým olanlara. Þu saçma sapan programlardan kafamýzý bir kaldýralým hele. Bir etrafýmýza bakalým. Kaldýralým da yitirdiðimiz evlatlarýmýzý hatýrlayalým. Kimiz, neciyiz, niçin buradayýz? Bu sorulara bir cevap bulalým hele. Bir kendimize gelelim! Uyanalým. Uyanalým ki, köle olmayalým!

Ýsmet Özel þöyle bir soru soruyor: ‘’Kirletmedik diye temiz kaldýk mý?’’ Lütfen bu soruya herkes elini vicdanýna koyarak cevap versin. Biz böyle baþýboþ yaþamaya devam ettikçe, kötüler ortalýkta cirit atmaya devam edecektir. Kötülüðü bitirelim demiyorum, zira kötülük hiçbir zaman bitmeyecek, bitmez. Çünkü þeytan kýyamete kadar var. Ancak kýyamet kopunca bitecek kötülük. Su uyur, düþman uyumaz. Kötüler uyumuyor, her an teyakkuz halindeler, bizi gözetliyorlar. Bize düþen, ayný hal içinde onlara karþý durabilmektir ve asla bir zenginlik olan ihtilaflarýmýzý bizi parçalayacak, bizi yok edecek bir sahaya çekmemek ve bütün bunlara raðmen iyiliði yayarak, kötülüðü en azýndan azaltmýþ olmak.

Yükümüz aðýr, yolumuz uzun. Sezai Karakoç'un tabiriyle, ''Kalbimizden baþka pusula da yok elimizde.'' Rabbim yâr ve yardýmcýmýz olsun. O bizim Rabbimiz ve bizlere, zalimlere ve haddini aþan bu güruha karþý güç ve kuvvet versin. Mevla þu mübarek zamanlarda kandan beslenen zalimleri de kahrý periþan eylesin. Zira O'nun bir ismi de Kahhar'dýr!

Aþkla bir kez daha: ''Yüce Allah'a and olsun ki, köle olmayacaðýz!''



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Cihat Aydýn kimdir?

Babamýn oðluyum. Okumayý ve yazmayý severim. Özellikle de okumayý. Ahde vefayý önemseyenlerdenim. Dertleri olanlarý severim.

Etkilendiði Yazarlar:
Cemil Meriç, Nurettin Topçu, Ali Þeriati, Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cihat Aydýn, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.