..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. Yüzyýl Gençlik Kültürü > Emine Piþiren




5 Aðustos 2016
Anne, O Abi Neden Duvara Ýþiyor?  
Emine Piþiren
" Anne o abiler ne içiyor?" "Alkol içiyorlar kýzým." "Bende içebilir miyim?" "Hayýr, sana zararlý çocuðum." "Zararlýysa onlar neden içiyor anne? "Onlar mý? Onlar eðlenmek neþelenmek için içiyorlar." "O halde bende neþelenmek istiyorum. Bende içmek istiyorum."


:ADCB:



Her yýl Aðustos ayýnda gerçekleþen Zeytinli Rock Festivalinden bize artýk gýna geldi. Önceleri belki böylesi bir kalabalýk yoktu, böylesi çýlgýnca çevreyi kirletme de yoktu, ama son yýllarda eðer Edremit’in adý duyulacak, diye bu festival yapýlacaksa hiç yapýlmasýn.

Sosyal konutlarýmýzýn yer aldýðý Zeytinli sahillerine iç turizm akýný fazladýr. Rock Festival öncesinde ve sonrasýnda; caddelerimiz, sokaklarýmýz, kumullarýmýz, denizimiz oldukça kirleniyor. Hem gürültü, hem çevre kirliliðinden býkan, ruh saðlýðý bozulan Zeytinli halký, 4 günlük festivalde þehri terk etmek istiyor.

Binlerce gencin caddelerde, sokaklarda aþýrý alkol tüketmesi, sokaklara iþemesi ve küçük çocuklarýmýzýn gözleri önünde açýkta, cinselliklerini özgürce yaþamalarý ne kadar etiktir?

Size bizzat tanýk olduðum bir kareyi sözel görüntülemek isterim:
Yaþýnýn altý veya yedi olduðunu tahmin ettiðim küçük çocukla annesi minibüsteyiz. Edremit’ten Turban sahillerine yolculuðumuzda anneyle çocuk tam arkamda konuþuyorlardý. Önceleri gülümseten anne çocuk diyaloðu, daha sonra toplumsal ve bireysel etik normlarý içerince konuya ister istemez düþüncelerimle müdahil oldum. Küçük kýz çocuðu annesine:

" Anne o abiler ne içiyor?"
"Alkol içiyorlar kýzým."
"Bende içebilir miyim?"
"Hayýr, sana zararlý çocuðum."
"Zararlýysa onlar neden içiyor anne?
"Onlar mý? Onlar eðlenmek neþelenmek için içiyorlar."
"O halde bende neþelenmek istiyorum. Bende içmek istiyorum."

Anne çocuðuna alkolün zararlarýný anlata koysun, içinde bulunduðumuz minibüs ani fren yaptý. Az kalsýn kaza olacaktý. Sürücümüz söylenirken biz yolcular merakla baþýmýzý ön tarafa uzattýk. Ani frene neden olan iki gençti. Rock Festivaline þehir dýþýndan gelmiþ gençlerin biri kýz diðeri erkek olan gençlerin dünya umurlarýnda deðildi. Belli ki zil zurna sarhoþtular. Sarmaþ dolaþ dudak dudaða öpüþen çiftin ellerinde bira þiþeleri vardý. Küçük kýz annesine bu kez:

"Onlar alkol içtikleri için mi öpüþüyorlar anne?"

Anne sustu tabi…Utanmýþtý kýzýna ne yanýt vereceðini düþünürken küçük kýz birden baðýrdý:

“Anne o abi neden duvara iþiyor?”

Annenin ne kadar zorlandýðýný tahmin edersiniz, herhalde. O küçük kýz çocuðu bir de kumullarda uluorta seviþen gençleri görmüþ olsaydý, eminim anne eline sopa alýp;

“Dört duvar neden yapýldý? Evlerinizi su mu bastý?” der bir güzel sopa atardý.
Ve inanýn festivalin yaþandýðý alanýn görüntüler daha berbattý. Yedikleri içtiklerinin çöpleri etrafa saçýlmýþ olmasý yetmiyor, bir de sýnýrsýz, ölçüsüz bira tüketen ayakta bile zor durabilen gençlerin kavgalarýna da tanýk oluyoruz.

Zeytinli sahilleri bir zamanlar mavi bayrak dalgalanýyordu. Þimdilerde kýrmýzý bayraða aday duruma geldi. Rock festivalinde kontrolsüz alkol tüketimi ve çevre kirliliðinin önüne geçilse bile, mahalle halkýnýn saðlýðý tehdit altýndadýr. Sokaklar idrar kokularýnýn yaný sýra, kondomlar ve kumlarýn üzerinde yaþanmýþ cinselliklerinin artýklarýyla karþýlaþýyoruz. Bu durum midemizi kaldýrmaktadýr.

Siz hiç düþünebiliyor musunuz?

Ýçi belki de virüslerle dolu “kumlardaki kondomlarýn” kirlettiði yapýþ yapýþ kumlarýn üzerine güneþlenmek için havlunuzu serer misiniz?
Veya siz yüzerken o kondomun; denizin yüzeyinde dalgalanarak burnunuzun ucuna kadar gelmesini kim ister?

Tabi medyanýn ve müzik severlerin göz ardý edecekleri, etik olmayan bu utançlýklarýn yaþandýðý Zeytinli mahallesi tanýnsa ne olur, tanýnmasa ne olur. Adý aþk deðil ki yaþanan gel-geç hayvanlar gibi seviþmelerin…
Bir de madalyonun öte yüzü var!

Parasý alkolden tükenen gençlerin, festival sonrasý o periþan hallerini ah bir görseniz! Ýnanýn içler acýsý. Geri dönecek yol paralarý olmayan o gençler; mahalle mahalle, ev ev dolaþýp “evlerine dönüþ için” para istiyorlar.

Sonuç:
Ýç turizmin ve beldemizin canlanmasý, tanýtýlmasý için gerçekleþtirilen festivallere karþý deðiliz. Ama 4 günlük aðýr ruhsal ve fiziksel travmalar oluþturan yüklü faturayý Zeytinli halký neden ödesin ki?
Zeytinli mahallesi ve sahilleriniz kirleniyor. Gelecek kuþaklara kötü ve etik olmayan örnekler teþkil eden, gençliði özgürlük adýna alkol ve uyuþturucuya yönlendiren bu festivalin; bir sonraki yýllarda sosyal konutlarýn dýþýnda bir alan açýlmasýný, bu imkânsýzsa sahillerimizde ROCK FESTÝVALÝNÝ istemiyoruz.

Belediyemizin ve üst makamlarýmýzýn bu konuda duyarlý olmalarýný biz yörede yaþayan halkýn yanýnda olmalarýný özellikle rica ediyoruz.

Nice güzelliklerde buluþmak ümidiyle.

Emine Piþiren- Edremit Körfezi

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Anne, O Abi Neden Duvara Ýþiyor?
Gönderen: Zümrüt Mimoza / , Türkiye
20 Þubat 2017
Ne yazýk ki toplum olarak doðru dürüst hiç bir þeyi normal sýnýrlarý içersinde yapmamaya baþladý gençlerimiz. Genel bir ahlak bozukluðu aldý baþýný gidiyor. Televizyonlardaki programlarýn büyük çoðunluðu da bunu tetikliyor. Bu durum sadece Edremit'in deðil neredeyse tüm Türkiye'nin karþýlaþtýðý bir durum olmaya baþladý. Keþke herkes duyarlý olabilse Emine Haným'cýðým.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.