..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > sedat Yalçýn




5 Aðustos 2016
Kutlamalar Hakkýnda  
sedat Yalçýn
Gönül ister ki, her bayramýmýzý, miili veya dinî diye ayýrmadan, bir görev anlayýþý ile deðil; gönülden yürekten kutlayalým. Ziyaret edemezsek bile, telefon açýp kendi sesimizle, yüreðimizin titreþimleri ile birbirimizin bayramlarýný kutlayalým.


:ACBA:
Moda denilen þey o kadar çirkindir ki, onu her altý ayda bir deðiþtirirler. Oscar Wilde

Ýnsanlar arasýndaki iletiþim günümüzde inanýlmaz boyutlara ulaþtý. Ýstediðimiz an, istediðimiz kiþi ile çeþitli yollarla -sesli, görüntülü, yazý ile vs heberleþebiliyoruz. Ancak iletiþim kurarken daha içten, daha samimi, daha nazik, olamaz mýyýz diye düþünüyorum? Amaç sadece haberleþmek mi? Bir görevi baþtan savmak mý? Yoksa karþýmýzdaki kiþi ile yürekten bir iliþki mi hedefliyoruz?

Eskiden sadece mektup, tebrik ile yapýlan haberleþmelerde de bazý nezaket kurallarý vardý. Örneðin bayram, yýlbaþý ...vs kutlamalarýnda, tebrik yazarken muhakkak el yazýmýz ile yazýp, imzamýzý atardýk: Bu karþýmýzdaki kiþiye gösterilen bir saygý, incelik ifadesi idi. Bir iþ adamýnýn, bir bürokratýn, bir milletvekilinin sekreterine: “Kýzým þu masada duran adres listesindeki kiþilere birer bayram, yýlbaþý kartý gönder “ dediði zaman; sekreter haným daha önce matbaada basýlmýþ -hatta bazen imzasý da matbu halde basýlmýþ olabiliyordu- kartlarý zarfa koyup gönderirdi. Bu kartlarý alan kiþiler için fazla bir deðer ifade etmezdi; çünkü kartý alan kiþi, bunun laf olsun diye, gönderildiðinin bilincindeydi. Ancak eðer bir çýkarý varsa bu kartlar o kiþi için bir deðer ifade ederdi . Size gelen bir kartý, kiþi parmaklarý arasýna aldýðý kalemiyle yazarken, yüreðindeki sevgiyi de katmýþ oluyordu bu kartýn içerisine. Sizce de öyle deðil mi?

Gelelim günümüze!

Günümüzde, elimizin altýnda telefon denilen muhteþem bir alet var. Dað baþýndaki çobanýmýz dahi, cep telefonuna sahip. Bayram veya yýlbaþýlarda veya özel günlerde sevdiðimiz kiþilere telefon edip seslerini duyup, biz de kendi sesimizle onlarý kutlasak çok daha hoþ, nazik, ince bir davranýþ olmaz mý? Seslerimizi duymak, yüreklerimizde ayrý bir titreþim uyandýrmaz mý? Ancak bir çok kiþi mesaj yazýp listesindeki tüm kiþilere göndermeyi tercih ediyor. Çoðu zaman listesinde kimlerin olduðunu bile hatýrlamýyordur belki. Tamamen bir görevi yerine getirmenin ötesinde bir anlamý olduðunu düþünmüyorum. Mektup, tebrik kartý gönderme döneminde, sekreterine matbu kartlarý gönderten kiþiden, hiç bir farkýmýz yok anlam bakýmýndan. Neden bu inceliði göstermekten kaçýnýyoruz? Maddi açýdan desem! Çok az bir ihtimal.

Toplu mesaj gönderme, ticari kuruluþlarýn uyguladýklarý bir sistemdir. Bu durum bir moda halini aldý. Oscar Wild’ýn dediði gibi: “Moda o kadar çirkindir ki, onu her altý ayda bir deðiþtirirler. Bizlerin de ticari kuruluþlar gibi, toplu mesaj gönderme alýþkanlýðýna, modasýna kapýlmamýz çok çirkin. Çünkü dostlarýmýzý, arkadaþlarýmýzý, akrabalarýmýzý, birer ticari müþteri konumuna sokmuþ olmaz mýyýz böyle davranarak? Haydi daha içten, daha ince bir davranýþ olarak kutlamalarýmýzda kendi sesimizle birbirimize ulaþalým. Düþünülmeye deðmez mi? Ne dersiniz?

Bayram kutlamalarý da sadece görev olarak yapýlýyor gibime geliyor artýk. Milli bayramlarda insanlarýn birbirini kutladýklarýna þahit olmadým desem yanýlmam sanýrým. Yeri geldiði zaman vatanýmýzý çok sevdiðimizi ifade ederiz. Ancak bunu davranýþlarýmýzla ifade ettiðimiz söylenemez. Halbuki vatanýmýz olmasaydý eðer, hiçbir bayramý kutlama olanaðý bulamayacaktýk. Mesela 30 Aðustos Zafer Bayramýnda hiç arkadaþlarýnýzý arayýp kutladýðýnýzý hatýrlýyor musunuz? Veya ziyarette bulundunuz mu hiç? Türkiye'nin var olmasý 26-30 Aðustos arasýndaki bu savaþ sonucunda mümkün olabilmiþtir. Bu denli önemli olan bir bayramý kutlamayacaðýz da neyi kutlayacaðýz? Çocuklarýmýza Milli Bayramlarýn önemini anlatalým, dostlarýmýzý arayýp kutlamak suretiyle çocuklarýmýza örnek olalým. Dinî Bayramlarda insanlarýn daha yürekten bir kutlayýþ içerisinde olduklarý bir gerçektir. Bunda da kutlamalarýmýz yavaþ yavaþ, þekilde kalmaya baþladý sanki: Þöyle ki: Bayramlarda akraba, eþ dostlarýmýzý ziyaret bir görev olarak algýlanýyor artýk. Görev, zorunluluðu da beraberinde taþýr. Zorunlu yapýlan bir ziyaret veya kutlama ise fazla bir anlam taþýmaz.

Gönül ister ki, her bayramýmýzý, miili veya dinî diye ayýrmadan, bir görev anlayýþý ile deðil; gönülden yürekten kutlayalým. Ziyaret edemezsek bile, telefon açýp kendi sesimizle, yüreðimizin titreþimleri ile birbirimizin bayramlarýný kutlayalým.










Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alýþýlmýþýn Dýþýna Çýkmak
Din ve Ahlâk Üzerine (Japon
Aðlamak
Altýn Diþ
Mektubu Bitirmek
Saygý
Karþýlaþtýrma/kýyaslama
Yoksula Yardým Etmek Mi, Yoksulluðu Ortadan Kaldýrmak mý?
Kendi Hapishanemiz
Nüfus ve Çevre

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söz Gümüþse, Sükut Altýndýr.
Kamera ve Yönetim!
Sevgi Karþýlýksýzmýdýr?
Yapay Hayatlar
Bayram Ziyaretleri
Aynalar
Neden Saçmalarýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Beyaz Yalanlar,siyah Yalanlar,pembe Yalanlar... [Eleþtiri]


sedat Yalçýn kimdir?

Yazýlarýmda çevremizdeki insan manzaralarýný yansýtmaya çalýþtým. Aslýnda tüm amacým belki de kendi kendimi yeniden yaratabilmek,zihinsel de olsa dinginliðe eriþebilmek. Belki de hiç bir amacý yok. Sadece vakit geçirmek için belkide. Belki de yapmak isteyipte yapamadýðým yaþanmamýþ hayatýmý dile getiriyorum kimbilir. Bilemiyorum inanýn.

Etkilendiði Yazarlar:
J.Kriþhnamurti,A.schopenhauer,I.Yalom,H.Cibran,D.M.Ruiz.Ý.Arabi.Y.N.Öztürk


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sedat Yalçýn, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.