..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




20 Aðustos 2016
Biz Deklarasyonu 3  
Bayram Kaya
Köleci yapý ile birlikte kült merkezleri panteon olmaktan çýkmýþtý. "El beyt" olmakla El'in evi, El'in tapýnaðýydý. Bel'in evi, hübelin tapýnaðýydý.


:HFI:
Bu deðer yargýlarýna karþý gelmenin bedeli eski anlatýmdaki tufanýn yeni anlatýmda karþýlýðý olan su basmasýyla söyleniyordu. Kral Ziusudra inanýrý olmakla, eþitsiz mülk ediniþ biçimine iman eden kiþi (sözleþme eden kiþi) ve Ziusudra’ya boyun eðen kiþi þakirtler; bu boyun eðen imanlarýnýn karþýlýðýnda Ziusudra ile birlikte su boðmasýndan kurtulur oluyorlardý. Bu yansýma köleci “kurtuluþçu dinlerin” doðmasý olacaktý.

Geleneði (meþruiyetleþmes) olmayan mülkiyetçi süreç kendisinin meþrulaþmasýný bu þekil hikâyeleþtirmeler üzerinde faþ ediyordu.

Bu tarihsel sosyo-toplum ve düþünce evrimini bilmezsek Hristiyan dünyasý içinde var olan kiliselerin bakire Meryem'ini ve kutsal doðumlarýný; þarlatanca anlatmalar dýþýnda bilmeniz olanaksýz olur.

Daha neler neler vardýr bu ön ittifaklý bilincin içinde (gruplar arasý giriþmenin "biz" olma bilinci içinde). Totemi gruplarýn birbiriyle temas kurduklarý bölgeler arasý güvenlikli kesim olan alan; totem gruplarýn birbiri kapý eþikleri olan yer olmasý baðlamýnda, o alan tapýnaktý.

Tapýnaklarýn içinde ilahý, Mamon’u, mabudu olmayan bir manaydý. Tapýnaklar gruplar arasý temasý kurmakla, gruplarýn çoklukta tekliðini tevhitçe sözleþmelerinin, ilk inþa sembolüdürler.

Her tarafý açýk olan tapýnaðýn belirtisi dikili taþtýr. Tapýnak ahit eþikleri olmanýn yanýnda, gruplar arasý ilahtan kardeþ olmanýn ilahtý kardeþe dokunma yapma yerleriydi de. Bu dokunum yapýcý yaklaþým nedeniyle her yeri açýk olan tapýnakta Ay da doðmadan gizli gizli gece buluþmasý yapýlýrdý.

Totem yasaya karþý bu buluþmalar gruplar ortak görüþlü ilahi yasa olup; gruplar arasý ortak karar olmanýn ilahi iradeydi. Ýþte gruplar arasý bu buluþmalar ve çiftleþmeler kutsal buluþma ve kutsal çiftleþmeydi.

Kutsal çiftleþmeli doðumlar totemi tabuya karþý oluþla ilahi iradeli kararlarýn sonunda oluþan doðumlar olmakla, kutsal doðumlardý. Köleci dönemin miras býrakma geleneði. Bakire olan, gebe olmayan evlilikleri yeðlemekle, mirasý kendi sülbünden olana devir etmek istiyordu.

Kutsal bakire Mamon’un vahiy temsilcisi olma sözcülüðünün, mirasýný devir alan doðumlarýn anlatýmýna da dönüþmüþtü. Yalýnlýk kalmamýþtý.

Totem kardeþlere (cinsel) dokunma serbestliði olan vize, tapýnaktý mana anlamasý nedeniyle þimdi de totem kardeþlere cinsel dokunma yasaðý olmuþtu. Totem kardeþlere dokunma tabusu, yýkýlmýþtý. Totem dönem içinde düzgün bir iþleyiþ olan totem kardeþler temasý; þimdi ön ittifak içinde yýkýlmasý gereken, düzgün iþlemeyen karþý gruplarý dýþlayan yaklaþým olmasý nedenle karþý konulmasý gereken, zararlý yararsýz, lanetle anýlacak bir tabu olmuþtu.

Böyle olmasaydý (totem kardeþler arasý dokunma ve temas etme tabusu yýkýlmasaydý) ön ittifaklý uygarlýðý baþlatmanýz hani nerdeyse olanaksýz olurdu.

Tapýnaklar; temas eden her bir grubun birbirine göre irade kullanan ilahlýðýný tescildir. Ve tapýnak her bir grubun ilahlýðýnýn tescili üzerinde tekil ve tevhidi tescil olmakla ikili ve birbirine dönüþlü zýt karakteri temsil eder. Yani etnik (totemi) gruplar arasý irade kullanma birliðidir.

Tevhit kutsallýðý tapýnaðýn alan etkisiydi. Tapýnaðýn özü, ittifaký olan her biri ayrý ayrý olan ilahlarýn, ilahi tevhidli manasýný temsil etmekti.

Tapýnaklar, totem gruplar arasý giriþme olan temas içindeki gruplar çokluðuna "biz" demenin ilahi manasýný inþa edecekti. Tapýnak ön ittifakýn içinde kalan kült merkezi olmakla, biçimlenecekti. Her bir gruba ait temsilcilik bu tapýnakta, bir arada olmakla kült merkezinin bir bölümü "panteon" sergiciliði olma hüviyetine bürünecekti.

Yine kült merkezinin bir bölümü, takas iþlemleri ve ürün depolama alaný olacaktý. Üst bölümü kutsal buluþma yeri olmanýn yanýnda yine üst katta ilahlar kurulunun tekilleþen ilahi kararlarýn alýndýðý oturma yeri olan kürsi olmakla, çevresine dönülen arþýn merkeziydi.

Köleci yapý ile birlikte kült merkezleri panteon olmaktan çýkmýþtý. "El beyt" olmakla El'in evi, El'in tapýnaðýydý. Bel'in evi, hübelin tapýnaðýydý.

El, kiþilere mal mülk vermenin sahipliði olmuþtu. El Mamon tapýnaðý tüme ait sentezi vermiyordu. Ortaklaþma yaptýrmýyordu. Farklý totem mesleðini ve EMEÐÝ temsil etmiyordu. Kayýrmacýydý. El Mamon bu izlenimleriyle panteon olmaktan çýkmýþtý. Komün kavramý bu geçiþleri de bizlere açýk açýk vermez.

Baþtaki konuya dönecek olursak mamon bir mal mülk zimmet etmenin ve zimmetsizlere de giderek himmet etmenin politika ve siyasetidir.

Zimmetli iliþkinin zimmet edilmeyle; zimmetli oluþun biçimlenmesi arasýndaki boþluk devinmesi içine; rüþvet, irtikâp, kayýrmacýlýk, dilenci olma, sadaka kültürü, yardýmlaþma, himmet, mafyacýlýk, kader, fal okuma, kýsmet türü piyango ve þans oyunlarý ikame edilecekti. Bu tür boþluk alan devinmeleri iki sýnýf arasýndaki lümpenleþmeydi.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.