..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Usun ve deneyimin aksaçlýlarýnki gibi, ama yüreðin masum çocuklarýnki gibi olsun." -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Aðustos 2016
Biz Deklarasyonu 4  
Bayram Kaya
Bir diðer Mamondu iradeli kontrol etme olan merhamet etme, acýma maðfiret adý altýnda beliren bu mamondu iradenin, himmet, þükretme dua türü kontrol ediciler sistem içinde meþru edilmiþlerdi.


:AJAD:
Lümpenleþme, mal mülk sahipliði ile maldan mülkten yoksun kölelik arasýndaki boþluk içine kendisini modüle etmiþtir. Sýnýflar arasýna modüle olan tabakalar, her iki keskin sýnýf arasýndaydý. Tampon iþlev olmakla her iki sýnýfýn keskin basýnçlý etkisine karþý direnç olup kendi varlýðýný ve varlýk ortamýný korumak isteyen lümpenleþmeydi.

Mamon’dan zimmetli olanlar, ayný zamanda himmet edenlerdi. Mamon kimi kez ezen ezilen çatýþmasý karþýsýnda öfkeye gelip kýzýyordu. "Bunca himmetimiz raðmen mi, hala mý þükretmiyorlar?" diyordu. Gazaba ve öfkeye gelip; “nankörler” bile demekle sövecekti. Neden nankördüler? Mamon’un mal mülk daðýtma iradesine ve bu irade yüzünden köle olmaya; sadakaya, dilenciliðe mahkûm olmaya karþý çýkýp; çalýþmalarýnýn karþýlýðýný istedikleri için!

Mamon nedense þükredilmesini pek istiyordu! Ezilen isyankârlara; "siz hala þükredenlerden, (köleci düstura) iman edenlerden olmayacak mýsýnýz?" diyordu.

Mamon bu dediklerini Utnapiþtim aracýlýðýyla yapýyordu. Utnapiþtim Mamon’du iradenin temsilcisiydi. Ut napiþtim þimdi ezilenleri tevekkül içinde olmak kaydýyla, mamondu irade içinde olmanýn imanýn birliðine çaðýrýyordu ezdiklerini.

Utnapiþtim, namý diðer Ziusudra köleci birlik çaðrýsý nedenle Þuruppak'ta yollara düþmüþtü. Þükredilmesini istemek yetmemiþ olacaktý ki bu kez de isyancý ezilmiþlere; "bana dua edin ki hemen karþýlýk vereyim (icabet edeyim, size de mal mülk vereyim)" diyordu.

6000 senedir açlýða þükür edildiði ve yokluða alçak gönüllülükle boyun eðilip dua edildiði halde Mamon; ezilenler de mal mülk olacak zimmet kýlmanýn icabetine, bir türlü gelmiyordu.

Ýlk totemdik olan bizler arasý gruplar tevhidinin, “biz” deklarasyonu; gruplar arasý birliðin sentezi olmuþtu. Bu tevhit içinde totem meslekli grup emekleri takasý yapýlýyordu.

Takas yapabilmek için ilk kez grubu haricindeki baþka gruba ait kiþiler için de üretim yapýyordu. Tüm bunlar ve totem gruplar arasý iþbirliði dahilinde ve ortak yararlaným içinde tüm bunlarýn düzenli kullanýmýný oluþturmak, çoklukta teklik görünümüydü. Köleci yapý; ilk kes biz deklarasyonu dediðimiz "biz bildirgesi olan ortaklaþan ilahi hitabý” parçalamýþtý.

Köleci yapý ortaklaþmayý, ortaklýk kabul etmeyen mana anlamasýna dönüþtürmekle; biz deklarasyonlu ortaklýða savaþ açtý. Emekler arasý deðiþme olan ortaklýða (þirke) savaþ açmakla iþe koyuldu.

Þirk dediðimiz ortak oluþun karþýt anlamlarýný ve süreç içi boþluk devinmeli yeni mana anlamalarýný üretti. Ortaklaþtýran ön ittifaklý çoklu tevhit; keyfine göre kiþilere mal mülk zimmetlemenin ayrýcalýklý olan çokluðuyla, yani birçok mamonlar arasýnýn tevhidi olmuþtu.

Yeni ve köleci patentli "biz manifestosu" eþitsiz eylemli, keyfi ve rast gele daðýtýlmýþ mal mülk zilliyetli irade olan anlayýþtý. Þirk kabul etmezdi. Fireni tutmuyordu. Þirksiz olmak frensiz olmaktý. Frensiz olmak istediði gibi istediði þekilde daðýtýp sorgu sual vermez oluþudur.

Yani kimi kiþilere özel mülkü olmanýn himayesi ve keyfi daðýtmanýn mülkü tesisin iradesiydi. Ortaklaþan grup ya da kiþiler emeði üzerine çýkýþ yapan, yüksek gerilimli potansiyeldi. Karþý potansiyel olan düþük gerilimli alan üzerine himmet, dua etme, þükretme gibi rabýtalarýný koymakla, süreç kontrolünü ele alýyordu.

Sürecin þirk tanýmaz mamondu kontrol iþleyiþi içinde olan þükür ettirme, dua ettirme; himmet, sadaka gibi deðiþtirici dönüþtürücüler; ayný zamanda da mal ve mülk tasarrufuyla zimmetli olanlarýn yüksek potansiyelli basýnçlarýnýn da kontrolüydü.

Bir diðer Mamondu iradeli kontrol etme olan merhamet etme, acýma maðfiret adý altýnda beliren bu mamondu iradenin, himmet, þükretme dua türü kontrol ediciler sistem içinde meþru edilmiþlerdi.

Zilliyetli meþruluk; himmete uðrama, sadakaya nail olma, þükretme, dua etme gibi meþru dirençlerini oluþan mana anlamasý karþýsýnda; az, çok; iyi, kötü bir fren etkisi olan sürtünme direncini ortaya koyuyordu.

Himmete uðrama, sadakaya mazhar olma, duanýn sonucunu umma, durumuna þükretme gibi meþruluklar; ezilmiþler nezdinde de alçak gerilimli potansiyeli durumdan, yüksek gerilimli potansiyeli duruma doðru olan akýþla iletime olurdu. Bu ezilenden ezene doðru iletimin direnciyle, yüksek potansiyelli gerilimin þiddeti kýsmen azaltýlýyordu.

Bu iliþki sömürü iliþkisinin sürmesi için gerekli olan bir iliþkiydi. Daha açýðý himmet ettirme, duaya icabet ettirme, sükrettirme, sadakayla müþerref ettirme, köleci sistemin kendi üzerine bir baþka türden kendi yansýmasýydý. Köleci sistem olmasa bunlar olmayacaktý. Köleci sistem olmasa bunlar yansýyamayacak olmakla hep soyut olanaklý durumla olumsal içinde kalacaklardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.