..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçýnýn iþlevsel tanýmý bilinci neþelendirmektir. -Max Eastman
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Pop Kültür > Hakan Yozcu




8 Eylül 2016
Çayýrova’da Lefkara Ýþi Canlanýyor  
Hakan Yozcu
“Lefkara, Kýbrýslýlarýn gurur kaynaðý. Büyük el emeði, göz nuru var. Bu el sanatýnýn deðerini ilk keþfedenlerden biri de Büyük Sanatçý Leonardo Da Vinci olmuþtur. Da Vinci, Lefkara iþinin “Dere” adlý motifini o kadar beðenmiþ ki “Son Akþam Yemeði” adlý Dünyaca ünlü tablosunda bu motife yer vererek onu ölümsüzleþtirmiþtir.”


:AIHE:

     Lefkara iþini Kýbrýs’ta bilmeyen yoktur. Kýbrýs’ýn en önemli el sanatý ve el iþlerinden biridir Lefkara Ýþi. Emek isteyen, zahmetle yapýlan ama bitince büyük bir zevk veren bir süs iþidir. Evlerin duvarlarýný, masalarýný, pencerelerini süsler…
     Uzun ve zahmetli olduðundan pahalýdýr. Ama aranan, özlenen ve sevilen bir sanattýr. Özellikle yurt dýþýndan gelen turistlerin büyük ilgilerini çekmektedir. Türkiye’ye gidenler, dostlarýna, yakýnlarýna, arkadaþlarýna, sevdiklerine Lefkara iþi hediye götürmektedirler…
     Ýskele Bekirpaþa Lisesi Müdürü Sayýn Hüseyin Cumaoðlu, sosyal medyadaki kendi hesabýnda konuyla ilgili güzel bir haber duyurdu. “Çayýrova Muhtarlýðý ve Çayýrova Halký olarak Lefkara Ýþi ve Lefkara Evi Projesini CÝTTASLOW bütünlüðü ve CÝTTASLOW merkezi olma yolunda büyük bir adým atýldýðýný” yazdý.
     Biz de bu haber üzerine, Sayýn Cumaoðlu Hocamýzla irtibata geçtik. Haber hakkýnda bilgiler aldýk.
     Mehmetçik Belediyesi ile Çayýrova Muhtarlýðý’nýn Ýþbirliðinde gerçekleþtirilecek olan bir proje olduðunu öðrendik. Yani Projeye destek veren Mehmetçik Belediyesi. Çayýrova Muhtarý ve halký da iþe gönüllü olarak giriþiyor.
     Cumaoðlu þunlarý anlattý: “Bu çalýþma kollektif bir çalýþmadýr. Kurum ve Halkýn iþbirliði ile ortaya çýkmaktadýr. Köyde bir komite kuracaðýz. Cittaslow çalýþmalarý ile birlikte bir bütün olarak Mehmetçik Belediyesi ile iþbirliðinde Lefkara Evi ve Lefkara Ýþinin yaygýnlaþtýrýlmasý için çalýþacaðýz.
     Köyde var olan eski Tarihi Türk ilkokulu ve onun yanýnda bulunan 1967 yýlýnda Geçitkale’de Þehit düþen Lefkaralýlar adýna, Lefkaralýlarýn katkýlarý ile yapýlan þehitlik de mevcut hali ile korunarak restore edilecek. Çevre düzenlenmesi yapýlmaya baþlandý. Þimdi artýk kendi el sanatýmýza ve kültürümüze sahip çýkma zamaný. Bu Merkez, güzel olacak. Emeði geçen herkese þimdiden teþekkür ediyorum” dedi.
Lefkara iþinin adý, ortaya çýktýðý köyden geliyor. Lefkara iþi ilk olarak, Lefkara köyünde iþlenmeye baþlanmýþ. Geçmiþinin en az 14’üncü yüzyýla kadar uzandýðý biliniyor ancak daha önceye dair elde kesin bir bilgi yok.
Akdeniz’in orta yerinde bulunan Kýbrýs, her zaman için bölgede dolanan halklarýn ilgisini çekmiþ ve de Ada’ya neredeyse gelmeyen kalmamýþ. Birçok defa istilaya uðrayan Kýbrýs, doðal olarak ekonomik bir geliþim gösterememiþ. Bu nedenle de gelirini farklý yönlerden elde etmeye çalýþmýþ. Bu farklý denemelerden bir tanesi de Lefkara iþi olmuþ.
Köydeki kadýnlar, el emekleri göz nurlarýyla oluþturduklarý örtüleri erkeklere vermiþler. Erkekler de Avrupa’ya ve hatta Amerika’ya bu örtüleri götürerek satmýþlar. Böylece Lefkara iþini dünyanýn büyük bir bölümü tanýmýþ.
Kýbrýslýlar, bavul ticaretini çok önceleri keþfetmiþ ve bu yolla da para kazanmýþ. Lefkara Köyü, günümüzde Kýbrýs’ýn güneyinde kalmýþ. Ancak Kýbrýs’ýn ikiye bölünmesi sebebiyle yaþanan göçler yüzünden Lefkara bize uzak kaldý. Fakat Lefkara iþi, büyüklerimiz tarafýndan hiç unutulmadý. Özellikle annelerimiz, ninelerimiz bu sanatý çocuklarýna ve torunlarýna öðretip günümüze kadar getirdi.
Lefkara Ýþinin geçmiþinin en az yedi yüzyýl geriye uzandýðý biliniyor. Hüseyin Cumaoðlu þu önemli bilgileri de bizlere veriyor: “Lefkara, Kýbrýslýlarýn gurur kaynaðý. Büyük el emeði, göz nuru var. Bu el sanatýnýn deðerini ilk keþfedenlerden biri de Büyük Sanatçý Leonardo Da Vinci olmuþtur. Da Vinci, Lefkara iþinin “Dere” adlý motifini o kadar beðenmiþ ki “Son Akþam Yemeði” adlý Dünyaca ünlü tablosunda bu motife yer vererek onu ölümsüzleþtirmiþtir.”
Yapýlan bu çalýþmanýn gerek Lefkara iþinin, gerekse Kýbrýs’ýn tanýtýmýnýn en iyi þekilde yapýlacaðýna inanýyoruz.
Bu çalýþmayý yapanlara ve böyle bir projeye hayat veren Baþta Çayýrova Halkýna, Muhtarlýðýna, bu projeye destek veren Mehmetçik Belediyesi’ne ve haberi bize duyuran bölgenin aktif ve üretken hocalarýndan olan Sayýn Hüseyin Cumaoðlu’na teþekkür ediyoruz….




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.