..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Ömer Faruk Hüsmüllü




10 Eylül 2016
Göçe Göçe - Göçmenler Tifüsten Kýrýlýyor - 24  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Burada her gün yüzlerce insan ölüyor. Bulaþýcý bir hastalýk varmýþ: Tifüs. Bitler vasýtasýyla bulaþýyormuþ; tehlikeli, öldürücü bir hastalýkmýþ. Bizim kafileden de beþ gün içinde bu hastalýktan on üç kiþi öldü. Karýmýn da bu hastalýða yakalanmýþ olmasýndan endiþe ediyorum.


:IGI:

5 Aðustos 1878 (6 Þaban 1295) Göçün Yüz Yirmi Beþinci Günü;
Beþ gündür Tayakadýndayýz. Daha kim bilir kaç gün bekleyeceðiz? Bizden çok önce gelip de beklemekten sýkýlan bazý ailelerden geri dönenler oldu. Onlarý görünce, bundan, önceki düþüncemin aksine, kabul edilme ihtimalinin bulunmadýðý sonucunu çýkardým. Öyle ya, bu insanlar küçük bir umut görselerdi, geri dönmezlerdi. Öldürüleceklerini bile bile, neden gavurun içine gitsinlerdi ki!
Burada her gün yüzlerce insan ölüyor. Bulaþýcý bir hastalýk varmýþ: Tifüs. Bitler vasýtasýyla bulaþýyormuþ; tehlikeli, öldürücü bir hastalýkmýþ. Bizim kafileden de beþ gün içinde bu hastalýktan on üç kiþi öldü. Karýmýn da bu hastalýða yakalanmýþ olmasýndan endiþe ediyorum. Durumu giderek aðýrlaþýyor; en ufak bir iyileþme belirtisi yok. Birkaç sýhhiye eri, konaklama yerindeki hastalara yardýmcý olmaya çalýþýyor. Bazen bir hekimi de, bu erlere direktifler verirken gördüðüm oldu. Karýmýn çok hasta olduðunu bunlara anlattým, gelip baktýlar; birkaç tane ilaç verip gittiler. Hastalýðýnýn ne olduðunu ve durumunu sýhhiyecilere sorduysam da cevap alamadým. Israrla “Tifüs mü, tifüs mü? Durumu kötü mü, kötü mü?” Dedim, sadece baþlarýný salladýlar. Ben de bundan, karýmýn iyi olmadýðýný anladým ve o meþum hastalýða yakalandýðýndan emin oldum.
Çocuklarýma da bu hastalýðýn bulaþabileceði endiþesi içindeyim. O yüzden onlarý, annelerinin yanýnda fazla tutmamaya uðraþýyorum. Aslýnda bu boþ bir çaba. Zira, ister istemez onlarýn zamanýnýn çoðu da arabanýn içinde, yani annelerinin yanýnda geçiyor.
Günde bir kere muhacirlere ekmek daðýtýlýyor. Daðýtým sýrasýnda herkes birbirini eziyor. Kim ne kaparsa elinde o kalýyor. Tam bir kargaþa hali yaþanýyor. Ekmeði kapanlar, sevinçle ailelerinin tarafýna doðru koþuyor; ekmeði baþkalarý elinden almasýn diye göðsüne sýmsýký bastýrarak... Bunca çabaya, çileye raðmen ekmek alamayanlar ise suratlarý asýk, üzgün; hatta içlerinde aðlayanlar bile var. Alamayanlar, alanlara öfke ile bakýyor hatta küfür ediyorlar. Askerler halký düzene sokmaya çalýþsa da baþarýlý olamýyorlar. Dün ortalýk öylesine karýþtý ki, asker ateþ ederek duruma hakim olmaya çalýþtý. Tabii bunun sonucunda yaralanan ve hatta ölenler de oldu.
Nasýlsa nihayet akýl ettiler ve bugün ekmek, asker tarafýndan dolaþýlarak daðýtýlmaya baþlandý. Her arabaya bir ekmek veriliyor. Böylesi daha iyi oldu. Ayrýca Edirne halkýnýn da yiyecek yardýmý yaptýðý ve bunlarýn da yakýnda daðýtýlacaðý haberleri geliyor. Eðer doðruysa, bundan sonra yiyecek sýkýntýmýz daha az olacak demektir. Ekmek dolu arabalarýn, Edirne tarafýndan askeri bölgeye girdiðini görenler varmýþ.
Burada gündüz karasineklerlerle, gece de sivrisineklerle mücadele etmek zorundayýz. Hele o sivrisinekler yok mu? Bazen uykumuzdan uyandýrýyorlar bizi. Sabahleyin kalktýðýmýzda ellerimizin ve yüzümüzün birçok yerini ýsýrdýklarýný anlýyoruz. Isýrýlan yerler kaþýnýyor; kaþýdýkça da daha kötü oluyor. Bitler ise tabii ki her zamanki gibi en büyük dert...
(Devam edecek...)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 1. bölüm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 35 Son Bölüm
Memleketimin Delileri - 2
Memleketimin Delileri - 1
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 33
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 34
Köpeðin Adý Badi - 80 (Son Bölüm)
Demokratik Deliler Devleti - 37 (Son Bölüm)
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 32
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 26
Göçe Göçe - Köyümüz Yok Olmuþ - 48 (Son Bölüm)

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ücretsiz Kitap Daðýtabileceðim Ýstanbul’da Bir Mekan Arýyorum
Bir Edebiyatçý Gözüyle Maðaranýn Kamburu - Yorum: 4
Bir Felsefeci’nin Kaleminden Maðaranýn Kamburu – Yorum: 6
Maðaranýn Kamburu
Bir Romanýn Anatomisi: Maðaranýn Kamburu
Bir Aný Defteri Buldum - Roman
Ömer Seyfettin Eserlerini Nasýl Yazardý?
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri - 2
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri - 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.