..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öðreniyoruz ki tarihten hiçbir þey öðrenmiyoruz. -Hegel
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Nisan 2017
Totemi Alanýn Geri Baðlaným Yasasý 1  
Bayram Kaya
Yani kiþiler bu bir birimlik alanýn etkisini birbirine söyleþirken; herkes duygusunu çeþitli söyleyiþin davranýþlarýyla niceleyeceklerdir.


:HIJ:
Açlýk-tokluk; güvende (korunma içinde) olma-kendini güvencesiz hissetme; barýnma duygusu-barýnmada yoksun olma gibi kýsaca; haz ve elem duygularýný yalýtýma yapan süreçler; totemi ortamýn, kendi ortamý içine yaptýðý genel alan etkisi olmaktadýrlar.

Genel alan etkisini duymanýn stresi de kiþilere göre parçalanmakla, kiþiler içinde duygu oluþa; eylem koyuþa; söz söyleniþe parçalanýr. Her bir stresler parçalarýn durum enerjisi olurlar. Ortamýn alan þiddeti; ortamýn özel giriþmeli, ortam içi alan etkilerine dönüyordu.

Totemi alan herkese göre ayný alan þiddetiyle belirirken; kiþiler bu belirimi kendi bedenlerinde farklý kapasite içinde hissederler. Ve bu hissedileni de yansýtýrlar. Birilerinin sýcak bulduðunu, diðerlerinin ýlýk ya da soðuk bulmasý bundandý.

Kiþiler, ayný þeyi niceli kapasite farkýyla yüklenip, dýþa yansýtýrlar. Kiþi üzerinde dýþa yansýtýlanlar dýþ ortam içindeki duygu yüklü potansiyelleriyle kiþiler birbirini etkiler. Bu kiþilerin kiþiyi etki ile stresli kýlmasý olur. Bu etki özel alan etkisidir.

Ayný alan etkisini kiþiler, kendi iç dünya duygularýna dönüþürler. Bu iç dünya da kiþinin kendilerine göre niceli olan durumuyla kiþinin özel ve öznel belirimler içinde olmasý demektir. Kiþiler bu özel ve öznel duyumlu belirimlerini bir birine yansýttýklarý davranýþ ve sözleriyle iletirler.

Açlýk duygusuna A dersek, tokluk duygusuna da küçük “a” deriz. Bir an açlýðý ele alalým. Dýþtaki alan kiþi benci durumla beliren strese karþýlýk olur. Daha doðrusu kiþi, dýþtaki enerji akýþý olan stresi; kendi üzerinde parçalý durumla akýþ etmiþtir.

Kiþi, dýþtaki parçalý ve stresli enerji akýþý içinde en minimal bir parçayý kendi üzerinde düzenleþimle yalýtmýþtýr. Düzenleþimle olan yalýtma kiþide, enerji çevrimli parça olmakla, potansiyeli olan yetenek haline getirmiþtir.

Kiþideki bu tarz potansiyelli konumdaki akýþýn bilgi ve becerisi; kiþi korunumdu yasa; kiþinin bencilliðiydi. Kiþinin bencilliði dýþtan kopmakla kiþi içinde yalýtýma olmuþtu. Yalýtýma olan þeyler de kiþinin içinde tuzaklanmalarýyla iyonize olur. Böylece bencillik bir iyon hareketi gibi davranýrlar.

Bu nedenle içteki iyon hareketli stresimizin dýþta kýsýtlý girdilerle dengede olmak veya nötr olmak gibi süre durumlu, zorunlu eðilimleri vardýr. Totemi alan sizin dýþýnýzda baþka bir yalýtma alanýdýr. Totemi alan sizlere dýþarýda karþýlanma olur. Totemi alan içinizde nötr olmamýzýn güvencesini veren bir sosyal birlikçi alandýr.

Ýyon hareketini, özne ve öznel devinmeli organik hareket yapmakla düzenleyen vücudumuz; doðadaki temel devinimleri kýlýktan kýlýða sokuyordu. Bir yolun bin bir türlüsü olur olmasýna raðmen vücudumuz buralara takýlýp kalmaz. Yine de bin birinci türden oluþma yollarýný ortaya koyacaktý.

Ýþte totem alan; çekme, itme, nötr olma; etki ile stresi yükleme gibi eðimler içinde olmanýn, iyonize hareketlerin karþýlanmasýna denk düþen durumlardý.

Totemi etki alanýnýn bu bin bir tür yollarýndan bir diðerini inþa etmesi yanýnda; bencillik dediðimiz organik iyon tarzý, iyonik hareketlerimize de bir etki alanýydý. Ýyonlarýn valans hareketi bizdeki duygularýn eþik hareketi ve eþikler transferleri oluþla devinim bulup bizleri eðilimli kýlýyordu.

Eþik hareketlerinin dýþtaki kiþiler arasý sentezi de kiþide sosyal zekâ ile toplumsal zekâ oluyordu. Eþik hareketi yine sosyo toplumsa zekânýn hatýrlama kýyaslama yapan öznellik skalasý (göstergesi) da oluyordu. Totem de; bu etki alanýný, diðer dýþ dünya etki alanlarý içinde ayýrmamýz oluyordu.


Totem alan, totem alanýn dýþýyla totem alanýn iç farkýný ayýrma yapmamýza neden oluyordu. Bu nedenle ve bu bilinçle totem alan kendi sosyo toplumsa olan özne bilincimiz içinde, yalýtýlmanýn anlam, bilinciydi. Sosyal zekâydý.

Ýyonize bilincin dýþta eðilimli davranýþlarla örgütlenmesi vardý. Kiþi dýþýnda örgütlenen ve korunan bilinç sosyo toplumsa bilinçti. Yani dýþtan örgütlenen sosyo toplumsa bilinç bencillik olan iyonize hareketli geri baðlaným yasasýyla da artýk bizde sosyo toplumsa bilinçti. Yetenek ve özellikleriyle iyonik bilinç salt deðildi. Ama bu düzlemin içinde geri baðlanýmla iyonik kurallý güdü de vardý.

Totemi alan etkisi, bencil kiþi güdülü, sosyal zekâlý ortamdýr. Totemi alanýn etkisi bencil kiþi güdülerine karþýlýk düþer. Totemi alan ortam içindeki güdülere karþýlýk düþer. Bu nedenle totemi alan ortamýn bencil kiþisi üzerine etkili olur ve ortamý giriþmeli yapar.

Totemi sosyal alan etkisinin bencil kiþi güdülerine karþýlýk düþen kýsýmýyla ortam içine yaptýðý basýncýna 1 birimlik basýnç diyelim. Bu bir birimlik basýncý da kiþinin açlýk duygulu yönelimini karþýlayan doygunluk olmakla söyleyelim.

1 birim totemi alan etkisini ve alan etkisinin nötr (doyma) olacak karþýlanmasýný kiþiler, üzerlerindeki açlýk uyaranýyla yüklenecektirler. Bu stres yüklenmesini kiþiler kendi yeteneði (kapasitesi) kadar yüklenirler.

Bu yüklenme alan etkisi içteki duygularýmýza cevap olacaktýr. Alan etkisiyle yüklenen kiþiler harekete geçerler. Stresli yüklerle harekete geçen kiþilerin eylemi ve duygularý kendi iç dünyalarýnda, kiþilerin farklý nicelimdi duygu sellerine neden olacaktýr.

Böylece herkes ayný alan etkisi karþýlanmasýný; benzer veya farklý niceli duygu içinde olmakla ifade edecektirler. Bu farklý ifadeleri basit þekilde örnekleyelim.

Totemi alanýn açlýk duygusuna karþýlýk olan nötrleyiþin (saðlatýcý) alan etkisi; kiþi üzerinde duygu sellere dönüþmekle parçalanacaktýr. Duygu sellerle parçalý olan kiþilerimizden biri olan bir kiþimiz; bu duygusal niceliklerini 5 farklý duygu ile ifade eder.

Bir baþka iki kiþimiz de, ilk kiþinin söylediði 5 duygudan sadece dört tanesini ayný duyguyu duymanýn heyecanýný söyleyecektir. Ve ilk kiþimize bu iki kiþimiz ayný 4 duyguyu paylaþmanýn ortak empatisiyle birbirine sempatik karþýlýk verirler.

Dört noktada bileþen duygu eþliði; bu üç kiþide ortak hareketli olumlulukla haz veren duygu yönelmesine dönüþür. Sadece bir tane ayný yönlü olan parça duygu kiþisi üzerinde paylaþma olmakla stres etkisi olmaya devam eder.

Ayný yönlü olup ta, diðer (3) kiþilerimizle paylaþýlmayan o bir parça stres duygu, birlikte yönelimin senkron duygudaþlýðý içindeki diðer dört kiþilik ortamdaki 3 paydaþ duygudaþýna, etki ile etkileme olmanýn içinde yansýr. Bu taþýyýcý sinerjili olmaktýr.

5 duygunun, dördüne ayný heyecanla karþýlýk vermekle ikinci iki kiþimiz; beþinci duyguyu kendilerinin hissetmediðini belirtecektirler. Böylece “bir birimlik” alan herkese ayný þiddetle belirir. Ama totemi alanýn basýncý kiþilerde farklý duygulara neden olur. Bir ve ayný olan basýnç; kiþi düzlemli iç dünya içinde kiþinin duygusu oluþla niceltilirler.

Yani kiþiler bu bir birimlik alanýn etkisini birbirine söyleþirken; herkes duygusunu çeþitli söyleyiþin davranýþlarýyla niceleyeceklerdir. Zaten dýþtaki bir birimlik tüm basýnç, kiþilerdeki (þeylerdeki) iyon hareketli giriþmelere denk düþerliklerdir.

Totemi alan etkisi içinde beliren bir birimlik basýnç kiþinin kendi bencil duygulu belirimleri içinde bu basýnç 1 birimlik karþýlanma duygusuna dönüþür. Kiþilerin benciliðine doðru saðlama olan her bir basýnçla oluþan karþýlanma, kiþimizde algýda ya da duyguda seçicilik olacaktýr.

Yani totem alandaki basýnç kiþinin açlýk, korunma gibi beliren bencil duygularýna saðlatan karþýlýk olmakla, kiþinin algýda seçicilik bilinci olacaktýr. Denk düþmenin karþýlanmasý olacak bu 1 birimlik basýnç; kiþilerde eþik yükselmeli bencil oluþun karþýlanmasý olacaktýr.

Böylece 1 birim olan totem alan basýncý; birleþik olduðu diðer baský ve basýnç türü yansýmalardan; beliren bencilliðin türüne göre denk gelen karþýlanmalar olmakla ayýrt edilecektirler.

Bir kiþi açlýðýný karþýlamaya denk olmakla ayýrt ettiði dýþtaki bu etki basýncý, 5 türlü duyguyla söyler olsun. Kimi kiþi de karþýlama olan bu etki basýncýn kendi üzerindeki izlenimini 4 türlü söyler olsun. Kimisi de bu cazibeye yönelimini 3 türlü vs. söyler olsun. Duyumlar açlýðýn giderilmesine doyum karþýlýðý olmakla; her biri her bir karþýlanmaya, bir birimlik bir etki olmuþ olacaklardýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.