..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Cemal Zöngür




30 Nisan 2017
Nitelikli Toplum Olmanýn Ölçüsü  
Nitelikli Yaþam, Bilgi ve Öz Eleþtiriyle Baþlar

Cemal Zöngür


Eðer ki bir devlet yönetimi, gerçek demokrasiler olan “Doðrudan (Direkt) ve Katýlýmcý” (Endirekt) sistemin dýþýnda, yalnýzca Nispi þekilde bir takým oy kullanma vb. uygulamalarla toplumu idare edip yaþatýyorsa, o ülkede demokrasinin varlýðýndan asla söz edilemez.


:ABCH:


Uluslararasý siyaset dilinde, dünya devletlerinin nitelikleri deðerlendirilirken “Birinci Dünya, Ýkinci Dünya ve Üçüncü Dünya Ülkeleri” þeklinde ifade edilmektedir. Bu sýnýflandýrma öyle sýradan söylenmiþ siyasi bir kelime deðildir. Her ülkenin toplumsal yaþam kalitesine göre belirlenmektedir.
Herhangi bir ülke toplumunun yaþam kalitesi deðerlendirilirken, o devletin baþta eðitim, siyasi, saðlýk, ekonomik, çevre düzeni, nüfus artýþ hýzý, düþünce, can güvenliði ve huzurlu bir yaþam kalitesine sahip olup olmadýðýna bakýlarak böyle bir sonuca varýlmaktadýr.
Belirtilen konularýn derecesi ise, yine toplumun günlük olarak temel ve genel ihtiyaçlarýný yeterli ve çaðýn koþullarýna uygun biçimde karþýlama imkanýna göre ölçülmektedir. Ve insanlar mevcut bu imkanlarý kullanýrlarken de, herhangi bir engelle karþýlaþmadan, huzurlu ve korkusuz þekilde yaþayýp yaþayamadýðýyla bu sonuçlar elde ediliyor.
Örneðin bir devlettin yönetmiþ olduðu toplumun mutlu ve nitelikli vatandaþ olabilmesi için, Birleþmiþ Milletler ‘in (BM) belirlemiþ olduðu siyasi ve maddi daðýlýmýn, insanca yaþanacak seviyenin üstünde olmasýyla mümkündür der.
Ýfade edilen þartlara uygun konuma gelebilmesi için de, önce devlet yönetiminin gerçek demokratik bir siyasal yapýyý benimseyip, bunu toplumsal sözleþme olan Anayasayla resmileþtirerek pratiðiyle kanýtlamalýdýr.
Eðer ki bir devlet yönetimi gerçek demokrasiler olan “Doðrudan (Direkt) ve Katýlýmcý” (Endirekt) sistemin dýþýnda, yalnýzca Nispi þekilde bir takým oy kullanma vb. uygulamalarla toplumu idare edip yaþatýyorsa, o ülkede demokrasinin varlýðýndan asla söz edilemez.
Sürekli Nispi seviyede kalýp, gerçek demokrasiye geçmemiþ bütün ülkelerde, temel ve genel kiþi haklarý yok sayýlmýþ demektir Nitelikli toplum olmanýn kriterleri ifade edilen þekilde olduðuna göre Türkiye bunun neresindedir?
Türkiye var olduðu günden bu zamana kadar gerçek demokratik kurallarýn dýþýnda her þeyi “Kýsmi (Nispi) Sisteme” dayanan mantýkla yönetmektedir. Böylece toplumun büyük bir çoðunluðunun yaþam kalitesi, 3.Dünya ülkelerinin seviyesinde kalmaktadýr. En açýk kanýtlarý ise, yüzyýldan beri siyasi, dini, kültürel, ekonomik, her türlü çatýþma ve kavgalarýn hýz kesmeden devam etmesi.
Örneðin Türkiye’de eðitim eþitliði olmadýðý gibi yaz boz tahtasýna dönüþtürülen Müfredat yüzünden, eðitimin kalitesi hâlâ dünya standartlarýnýn gerisinde seyretmesi. Devletin ekonomik gelir ve imkanlarýný kat be kat aþan nüfus yoðunluðunun anormal seviyede yükseliþi. Ýþ ve iþsizlik güvencesinin olmamasý. Toplumun büyük bir çoðunluðunun saðlýk sorunlarýnýn çözülemediði. Emeklilerin açlýk sýnýrýnýn altýnda maaþ almalarý. Çeþitli farklýlýklarý olanlarýn resmi ve gayri resmi þekilde ayrýmcýlýða maruz kalmasý. Gücü ve maddi durumu iyi olanýn egemenlik ve hakimiyet saðlamasý. Kamu görevlilerinin çeþitli yolsuzluk ve olumsuzluklarýna raðmen gerçek anlamda hiçbir zaman cezalandýrýlmamalarý. Her bireye Ýslam ve Ortaçað Milliyetçiliðinin dayatýlmasý. Farklý düþünüp farklý yaþamak isteyenlerin Anayasal güvencesinin olmamasý. Tüm bu vb. olaylar Türkiye’de sürekli yaþanmaya devam edildiði sürece, Türkiye 3. Dünya ülkesi olmaktan asla çýkamayacaktýr. Bu genel deðerlendirmeden sonra somut örneklerle konuyu daha anlaþýlýr kýlmaya çalýþalým.
Birleþmiþ Milletler ’in (BM) 1. Dünya ülkeleri olarak deðerlendirdiði Avrupa, Batý ve bazý Asya devletlerinin asgari ücret birimi ve yönetim þekline baktýðýmýzda þu gerçeklerle karþýlaþmaktayýz.
Bahsi geçen ülkelerde, devleti yöneten siyasi yapý hangi düþünceden olursa olsun, vatandaþlarý üzerinde en ufak bir noktada ayrýmcýlýk ya da ayrýþtýrýcý davranýþta asla bulunamamasý. Maddi olarak en az geliri olan Avrupa ülkelerinde Asgari Ücretin 1000 Euro’dan baþlayýp 2000 ve 2500 Euro’ya kadar çýkmasý. Ayrýca her Avrupa ve batýlý vatandaþ, iþsiz kaldýðý sürece, iþ buluncaya kadar bu Asgari ücret deðerinde yardým almasý. Böyle bir sistemde, devlet ve toplum hem fikir olduðu için, her türlü hak ve özgürlükler kaliteli þekilde yaþanýp, 1. Dünya ülkeleri olarak sýnýflandýrýlmaktadýrlar.
Ýkinci Dünya Ülkeleri ise; Rusya, Balkanlar, Çin, Hindistan, Kuzey Kore ve bazý Latin Amerika ülkelerinin yer aldýðýný görüyoruz. Ýsimleri belirtilen bu devletlerin bazýlarýnda eðitim, saðlýk ve teknik icatlar çaðýn koþullarýný aþan seviyeye geliþmiþ olsa da, nüfus artýþýnýn kontrolsüzlüðü, dini ve siyasi konularda tekçi ve totaliter davranýlmasý, bu ülke insanlarý her konuda özgür deðildirler. O yüzden 2. Dünya devletleri olarak adlandýrýlmaktadýrlar.
Üçüncü Dünya Ülkeleri ise, Afrika baþta olmak üzere Ortadoðu, birçok Asya, Latin Amerika’nýn bir kýsmý ve bazý Uzak doðu devletleridir. Ýfade edilen bu ülkelerde Aþiret ve Kabilecilikten tutunda, her türlü ýrkçýlýk, kaos, kavga, çevre kirliliði, eðitimsizlik ve akla gelebilecek tüm olumsuzluklarýn mevcudiyeti, bunlarýn 3. Dünya devletleri kategorisinde deðerlendirilmesine sebep olmaktadýr.
Nitelikli ve niteliksiz toplumsal yaþamý kýsaca bu þekilde özetledikten sonra, tekrar Türkiye’nin son yýllarda dünya kamuoyu nezdinde neden prestij kaybýna uðramaya baþladýðýný daha yakýndan öðrenmeye çalýþalým.
Uluslararasý kamuoyu gözlemcileri þimdiye kadar Türkiye’yi her ne kadar 2. Dünya ülkeleri içerisinde göstermiþ olsalar da, Türkiye aslýnda 3. Dünya ülkeleri kategorisinden hiçbir zaman çýkmamýþtýr. Bu ifadeler kullanýlýrken bir Türkiyeli olarak üzüntümüzü de belirtmek isterim.
Çünkü Türkiye coðrafi ve ekonomik açýdan, dünyanýn birçok ülkesinden daha büyük imkanlara sahiptir. Buna raðmen göstermelik Nispi Demokrasi’si yüzünden doðan iç çatýþma ve kaoslar Afrika, Ortadoðu vb. ülkeler seviyesine düþürmektedir.
Örneðin Türkiye Devleti, Laik bir Cumhuriyet þeklinde kurulduðunu ifade ettiði halde, gerçek anlamda laik bir ülke olmamasý. Bunu kanýtlayan kaynaksa, laik bir devlette resmi Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý gibi bir kuruluþun varlýðýdýr. Bu kurumla birlikte devletin dini uygulamalarýna bakýldýðýnda, Osmanlý’nýn Ortaçað Þeriat sisteminden çok fazla bir farký görülmemektedir. Diðer bir olumsuzluk ise, tüm siyasi iktidarlar, çoðu zaman mevcut Anayasaya dahi uymadan keyfi þekilde ülkeyi yönetmeleri. Anayasa baþka þey ifade ederken, kanun ve yönetmeliklerle tam tersi bir uygulamanýn varlýðý.
Türkiye’de eðitim sistemi hâlâ bir düzene oturtulmayýp, her iktidara gelenin kendi kafasýna göre yaz boz tahtasý gibi kullanýp, mantýk dýþý uygulamalarýn sürmesi. Türkiye’deki Asgari Ücret ve emeklilerin maaþlarý, 1400 TL ve altýnda kalmasýyla, Avrupa’daki Asgari Ücretin yarýsýna bile denk gelmediði. Siyasi huzursuzluklarý anlatmaya dahi gerek yok.
Yaþanan bu olaylar yüzünden daha dün Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Türkiye hakkýnda artýk siyasi denetime alýnýp, takip edilecek ülke konumuna geldiðini belirten rapor, Türkiye açýsýndan durumun ne kadar içler acýsý olduðunu göstermeye yetmektedir.
Avrupa baþta olmak üzere diðer birçok devletler, Türkiye’nin güvenilmez ve her türlü risklerin söz konusu olduðunu belirtmesi, Türkiye toplumunun yaþam kalitesinin daha da düþeceðinin açýk ifadesidir.
Ve bunlarý hiç yaþanmamýþ gibi gösteren kültürsüz Bürokratik Burjuvazi ve Cahil Sermaye sýnýfý, yine de toplumu arkasýndan sürüklemeyi baþarmaktadýrlar.
Çünkü toplumun büyük bir çoðunluðu dünyayý gezme ve inceleme þanslarý olmadýðý için, 1. Dünya ülke insanlarýnýn ne kadar rahat, temiz, huzurlu, eþit, özgür, kaliteli ve güven içerisinde yaþadýklarýný bilmemektedirler.
Türkiye toplumu ise yaþadýklarý tüm olumsuzluklarýn normal olduðuna inanarak kaderimdir deyip, hepsini sineye çeken, “Süngerimsi” bir bilinçle yaþamaktadýr. Onun için Türkiye gibi ülkelerde insanlar tesadüfen yaþarlarken, 1. Dünya ülke insanlarýysa tesadüfen ölmektedirler.

Kaynak Bilgiler:
1-Ülkelere Göre Yaþam Kalitesi Sýrlamasý. Ýnternet Wikipedi: Türkiye Puaný; 5,99’la ortalamanýn sonunda yer almaktadýr.
2-Birleþmiþ Millerler (BM) Gýda ve Tarým Örgütü’nün açlýk raporlarý. 18 Eylül- 2014 Çelebi Alper. Seyahat Özgürlüktür Ýnternet Sitesi.
3-Birleþmiþ Milletler Ýnsani Kalkýnma Raporu: Ülkeler sýralamasý. Türkiye 69. Sýrada yer almaktadýr.
5-Milliyet Gazetesi 18 Ocak 2017 Ýnsani Geçim Ücreti aylýk yaþam maliyeti deðeri
2,154,00 TL.
6-Birgün Gazetesi 22 Aralýk 2016 Aylýk bir kiþinin net yaþam maliyeti 1,483,30 TL.
7-Günlük Televizyonlarýn Ana Haber Bültenlerinde izlenen cinayet ve trafik olaylar.
8-Avrupa Gezi ve Araþtýrma Raporlarým.


Cemal Zöngür



     





























Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Ýnsan Ýle Hayvanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 2 -
Ýnsanda Tapýnmanýn Oluþumu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Coronanýn Hatýrlattýklarý, Dünyanýn Geleceði
Türkiye Siyasetini Týkayan Etkenker (Araþtýrma Yazýsý)
Alevilik; Ýslam Dýþý Din Deðilse Pozitif Felsefe Midir?
Þii Fars ve Araplara Neden Alevi Denilmektedir?
Kudüs, Dinler Savaþý ve Haklý Olan Kim?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.