..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Ýbrahim Kilik




13 Haziran 2017
Kahve Tadýnda Hüzün  
( Mýrra dan Kahveye)

Ýbrahim Kilik


Bu kýsa yazýda Batý ile Doðunun kahve ile ilgili anlayýþýndan ve sergüzeþtinden bir katre sunmaya çalýþtým. Benim yaptýðým ummandan bir damla su alýp sakalýk yapmaktan öteye geçmese de. Çorbada tuzumuz bulunsun babýnda. Kahveniz bol köpüklü olsun;gönlünüz þen, baðýnýz gülþen efendim. Hayatýnýzda kahve acýsýndan baþka acý bilmeyesiniz


:ACJB:

Bir hüzün saðanaðýnýn sonrasýnda Yemen dilberi ile ünsiyet etmek damak burar. Kýrk yýl uzayan hatýr gölgesi dillere pelesenk olur. Þarkýn mýrrasý ciddiyet ve aðýr baþlýlýkta garbýn modernize edilmiþ sütlü kahvesine galebe çalar. Doðu aðýr canlýdýr. Derviþ meþreptir. Yýllardýr acýsýný ve sevincini acý kahve ile hemhâl eder. Kahveyi kâh ispirto ocaðýnda, kâh kömürde veya kumda piþirir. Dostluk denizine acý kahve ile açýlýr.


Mýrra hem sevinç günlerinin hem de yas günlerinin acý içeceði olarak tarihe damgasýný vurur þarkta. Þark güneþinin yakýcýlýðý kahvenin acýsý ile harmanlandýðýnda nice masal ve efsaneye kapý aralanýr. Mýrra taziyelerin ve düðün merasimlerinin demirbaþý olarak sürdürür varlýðýný. Mýrranýn öyküsü buruk bir seremonisidir. Þark kahvenin acýsýndan haz alýr hayatýn acýsýný mýrra acýsý ile hafifletir.


Batý ise, tam bunun tersi bir vaziyet sergiler. Ýlk defa kahveyi 17 Yüzyýlda Viyana kuþatmasý sonrasý Osmanlýdan kalan çuvallarýn içinde gören batýlýlar deve yemi sansalar da. Polonya ordusu komutaný Joseph Kolschitzky eskiden Ýstanbul’da bulunduðundan deve yemi sanýlan tohumlarýn kahve olduðunu bilir. Kuþatma sonrasý Osmanlý ordusundan kalan tonlarca kahve çekirdeðini alýr. 1600’ lerin sonlarýnda, Viyana’nýn ilk lisanslý kahve maðazasý olan “Bluan Flasche” Mavi Þiþe’yi açar. Yetenekli eski komutan Ýstanbul’dan iyi tanýdýðý kahveyi sütle karýþtýrarak ilk sütlü kahveyi yani bugün “melange” olarak bilinen karýþýmý oluþturur.


Bu tarihten sonra kahve Batýlýlar ( Viyanalýlar) için alýþtýklarý bir tat olur ve kahvehaneler zamanla vazgeçilmez hâle gelir. Bence, ilk gördüklerinde Osmanlý ordusunun deve yemi sandýklarý savaþ ganimetlerinden geliþtirdikleri kahve dünyasý için Viyanalýlarý kutlamak lazým. Sonra Viyanalýlar kahveye öyle bir sahip çýkýp geliþtirmiþler ki bugün Viyana kahve kültürü, Unesco tarafýndan Dünya Kültür Mirasý olarak kabul görmüþ.


Velhasýl kahve Osmanlý’dan Viyana’ya Viyana’dan da diðer civarlara geçmiþ. Ancak Batý þark gibi kanaatkâr olmadýðýndan olsa gerek, kahveyi yeni buluþlarla daha bir çeþitlendirmiþtir. Ve þimdiki, yýllardýr özgünlüðünü koruyarak günümüze gelen kahve dükkanlarý ayrý bir güzellik sergiler olmuþtur. O güzel kahve dükkanlarý bulunduklarý þehirle bütünleþmiþtir adeta. Eskiden beri sanat ve yazar çizer dünyasýndan müdavimleri de o kahvehanelerde iz býrakmýþlardýr. Örneðin Paris’te 1847 yýlýndan beri hizmet veren “La Closerie des Lilas adlý kahvehanenin müþterileri arasýnda merhum þairimiz Yahya Kemal Beyatlý’da yerini almýþtýr. Ve þu anda devamlý oturduðu masada küçük plaketde adý yazýlýdýr. Yahya Kemal’in dýþýnda Henri Miller, Picasso, Renoire, Hemingway, Modigliani ve niceleri adý geçen mekanýn müdavimleri arasýnda yer almýþlardýr. Hatta Hemingway’in “Güneþ de Doðar” adlý kitabýný bu kahvehanede yazdýðý söylenir.


Bu kýsa yazýda Batý ile Doðunun kahve ile ilgili anlayýþýndan ve sergüzeþtinden bir katre sunmaya çalýþtým. Benim yaptýðým ummandan bir damla su alýp sakalýk yapmaktan öteye geçmese de. Çorbada tuzumuz bulunsun babýnda. Kahveniz bol köpüklü olsun;gönlünüz þen, baðýnýz gülþen efendim. Hayatýnýzda kahve acýsýndan baþka acý bilmeyesiniz.
Ankara, 13.06.2017 Ýbrahim Kilik





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zaman ve Þiir
Þiire Dair
Su Güzeli
Kalem ve Kelam

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkçe Sevdasý
Yazmak Yahut Yazmamak
Argo ve Siyaset
Son Mülteci
Argodan Esintiler
Yazarlar Þairler ve Þehirleri
Meçhule Yazýlmýþ Mektuplar - 18
"Yok Bu Þehr Ýçre Senin Vasfettiðin Dilber"
Meçhule Yazýlmýþ Mektuplar - 16
Ayrýlýðýn On Yedinci Günü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hüznümüz Kahverengi [Þiir]
Arzu 1 [Þiir]
Cin Biberi [Þiir]
Erguvanlar Lâleler [Þiir]
Zaman Dar [Þiir]
Düþ Gülü [Þiir]
Mülteci [Þiir]
Dem Masalý [Þiir]
Çççççççççççççççççççç [Þiir]
Piþmanlýk Bestesi [Þiir]


Ýbrahim Kilik kimdir?

Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay) Dilberin gamzeleri. Demliðin dem demleri. Bardakta keklik kaný. Tebessüm huzmeleri. Dostun dosta ikramý. Alýr yürekten gamý. Fincanda türkü söyler. Ýnce bellide mani. Zamanýn gül kurusu Gülde gülþen dokusu. Rehavetten kurtarýr. Pek de þirin doðrusu. Bardaktýr mihmandarý. Herkesin çeker caný. Yalnýz bu kadar deðil. Sohbetlerin mimarý. Ýnce bir gülüþ gibi. Ýçe süzülüþ gibi. Ülfete kapý açar. Kaldýrýr hep uzleti. Ankara,03. 09. 2007 Ýbrahim KÝLÝK

Etkilendiði Yazarlar:
Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýbrahim Kilik, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.