..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsan - iþte tüm sýr burada. Bu sýr üzerinde çalýþýyorum, çünkü kendim de insan olmak istiyorum." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Haziran 2017
Tarihi Kulluk Sözleþmesi 4  
Bayram Kaya
Ýttifak dýþýnda zaten ilah yoktur. Ýttifak içinde ilahi grup kararý, bu nedenle temsili oluþ üzerinde ittifaký karar hem kendi totem grup kararý gibi anlaþýlmakla karar yeniden hem çokladýr hem tekleþir.


:HEJ:
Yine El, kendi takdiri olan mal, mülk sahipliði ve maldan mülkten yoksunluk yüzünde “yeryüzünde fesat çýkarýp, bozgunculuk yapmayacaksýn” diyendi. Bu tür sahiplik söylemli ve sahiplik eylemli köleci ahdi, ahdi anlaþmaya uymamak, sayýyordu. Ahdi bozma sayýyordu. Ahdi bozmaya da ilk kez hem bu dünya da hem ahirette olmak üzere iki tür ceza geliyordu.

Köleci sistemle birlikte; ön ittifaka ait mallarýn, mülklerin çeþitli kandýrýþa olan hile ve desiseler yoluyla bunlarýn ele geçirilmesi vardý. Ele geçirilenler; kiþisi mal mülk sahipliðini ve maldan mülkten yoksunluk oluþu ortaya koymasý yüzünden; yani mal-mülk edinme ve mal mülk edinememe yüzünden ilk mal kavgasý baþlatmýþtý. Kiþisi mal-mülk edinmeler yüzünden çýkacak olan bu kavga, ilk kan dökülmesinin de cinayeti olacaktý.

Kýsaca ilk kavga ilk kez mal edinme kavgasýdýr. Mal mülk sahipliði yüzünden ilk kan dökme yine ilk mal edinme kavgasý içinde gerçekleþecekti. Ýnsanlýk bu deneyimi yaþamýþtý. Bu süreç sahip ya da köle olma süreciydi. Sahip olma da; köle olma da baþarý deðil; bir kader iþiydi. Kaderleri de sahip olan El söylerdi.

Ýnsanlýk, kendi tarih dilini ve tarih bilincini yaþadýklarýndan oluþur. Bunun baþka bir kaynaðý yoktur. Öyle olsaydý yamyam olunuþla geçen on binlerce yýlýn içinde gelmezdik. Ýnsanýn yaþananlar içinde olup bitenleri yansýtmasý kadar, ilham olaný söylemleri de vardý. Bu tarz ilk söylemleri yan yana ve alt alta getirdi. Yan yana ve alt alta gelenleri; birbirine göre, birbirini teyit ederle söyleþip düzenliyorlardý. Bu söylemler içindeki öz (referans deðer) korunuyordu. Ama söyleyiþte hayli farklar ortaya çýkýyordu.

Örneðin ilahýn kendimden sonrasý için kendim gibi ve beni temsilen "Halife yaratacaðým" sözü çok önceki bir zaman dilimi içinde söylenmekle yaþanmýþ bir tarih bilincidir. "Halife yaratacaðým" sözü ön ittifak içinde bir araya geliþin ortak kararý olmalý.

El asla “halife” yaratacaðým demez. Neden? Çünkü El kimsenin kendisi gibi mal mülk takdir sahibi olmakla kendisine benzemesi istemiyordu. Çünkü El sömüren ve sahipliði olan anlayýþtý. Kendisine benzemeyenleri, sömüremeyenleri köle yapandý.

Kiþiler kendisine benzememeli ki, kiþiler kendi halifesi olmamalý ki El sömürü yapabilsindi. Böyle bir benzer (halife) olma isteðine El kafirlik, tagut oluþ diyordu. Kendisine benzerler olmamakla El seçici eþmiþti. El’in kendisine mal mülk dengi olurlar istemesi; tekil takdire sahip olucu ortak halifeler istemesi, ortaklýða tagutluk diye barbar baðýran El’in, kendisini yadsýmasý olurdu.

Ön ittifakýn her biri ilah olan grup temsilci sahipleri; ittifaklarýna özgü; ittifakýn ve temas etmesini; ittifakýn üreten iliþki baðýný; ittifakýn her bir üreten iliþki baðý dili ve farklý anlayýþ söylemi olan iradeyi sürdürmek istiyorlardý.
Ýþte sürdürülmek istenen bu kararlý yapý; ilk elde biyoloji, fizik ve kültürler sentezi olan melezler üzerinde yürütmek istiyordu. Bu ortak yetki, ortak sahiplik; ortak irade ve ortak benzerlik devrine "halife yaratacaðýz" demiþ olma söylemi olsa gerektir. Ýttifakýn ortak kararý olmakla "yaratacaðýz" denmiþti.

Ýttifak içindeki bir gruba ait kiþi de bunu kendi ilahýnýn söylemi olmakla tekil söylemle “yaratacaðým” diye anlayacaktý. Çünkü bu grubunun da kararý deðildi. Grubunun kararý olmasý için “yaratacaðýz” söylemini, grubunu temsil eden ilahýn söylemi gibi söyleyip “yaratacaðým” dedi gibi söyleyecekti.

Grubu bu “yaratacaðým” söylemini duymakla bu ”yaratacaðým” söyleminin grubun iradesi olduðunu anlayacaktý. Çokluðun kararý gruba ve kiþiye göre kendi ilahý adýna tekleþir. Gruba tekleþen karar grubun duymasýyla grubun kendi içinde çoklanýr. Yaratacaðýza dönüþür.

Grup kendi içine göre kiþileriyle çokladýr. Yani grup; grup olmakla tektir. Grup kiþilerden oluþmakla çoktur. Grup ittifaka göre de tekleþir. Grup tekliði ittifak içinde kült merkezli kurul toplantý yeri olan arþta, her bir grup temsilciliði kadarla çokladýr.

Kurul kararý hem tekliktir hem çokluktur. Kurul beþ grup temsilcisi ilahtan oluþuyorsa çokladýr. Görüþme çokladýr karar çokladýr. Alýnan karar gruplara daðýlýyorsa o aþamada gruplar henüz kendi ilahýna odaklý olduðunda çoklu karar kendi ilahýnýn kararý gibi grup içine duyurulur.

Ýttifak dýþýnda zaten ilah yoktur. Ýttifak içinde ilahi grup kararý, bu nedenle temsili oluþ üzerinde ittifaký karar hem kendi totem grup kararý gibi anlaþýlmakla karar yeniden hem çokladýr hem tekleþir.

Ýttifak içinin kendi sosyal anlayýþýna göre söylenip daðýlan karar; sosyal katmanlara göre tekli ve çoklu oluyordu. Oysa ayný karar ittifak bilinçli, ittifakýn toplum dili ve toplum hafýzasý içinde depo edilip söylenirken "yaratacaðým" dendi diye duyurulur. Bu oligarþi kararý da deðildir. Denk ortaklar kararýdýr.

Halife yaratmakla yola çýkan ön ittifaklar birden bire kendilerini, El’in; “ insanlarý ancak Bana köle olsunlar diye yarattým” demesi içinde buldular. Böylece bu söz; her bir sistemin kendi öz sahiplik ile olan referans deðerini ortaya koyuyordu.

Enerji düzenleþim süreçleriymiþ. Evrenin tarihiymiþ. Kuantum ve özel görecelikmiþ. Diyalektikmiþ. Fizik ve kimyadan oluþan sentezli ruhun davranýþýymýþ. Türündeki tüm bunlar ve bu söylem El söylemine výz gelirdi. “Bana kul olsunlar” diye yarattým diyen bu sözün özü sahiplikti. Özü sahiplik olan bu sözde söyleyenin gözünü karartmýþtý.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.