..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþgücü güzelliði, adaleti, mutluluðu yaratýr. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




9 Temmuz 2017
Alanlarýn Düzenlenmesi Ýþi 2  
Bayram Kaya
Artýk geçmiþin kolektif somutluk baðýntýsý, bu gözbaðý olan inancý soyut ve alakasýz mana ile anlaþýlýr olacaktý. Artýk soluk alýyorsanýz dahi, soluk alýþýnýz da nefesleriniz elinde olan El adýna olur söylem ve yeminler ile sözünüze baþlýyordunuz. Yellenip yellenmemeniz de El sayesindeydi. Baþýnýz aðrýyacaksa, da aðrýmayacaksa da hikmeti El’deydi. Ýþ bulup, bulamamak ta El’deydi. El sizin fýtratýnýzdý. Üretileni ve üreten iliþkiler sürecini, kendi nesnel standartlarýnýn üzerine inþa etmekle El kendisini de bu nesnel standartlar üzerine inþa ediyordu. Öznel mana anlayýþý El, kendisini üreten iliþki içine konumlamakla kendi mana anlayýþlý sembolizmini standartlar içinde kullanmýþtý.


:GAD:
Totem mesleklerinden ötürü ön ittifaklý, üreten iliþkiler içindeki ilahi grup kiþilerinin bir toplum içinde ne yapacaklarý bellidir. Koyunu gütme, koyunu kýrpma, koyunu saðma, koyunun sütünden süt ürünleri elde etme gibi süreçlerdi. Koyunyününden yün eðirip, dokuma yapma gibi iþler temel þablon iþlerdi.

Üreten iliþkiler dýþýndaki insan kiþilerinin ve köleci sistem içinde de kölelerin; üretim yapar olmalarý dýþýnda da bir yaþamlarý vardý. Kölelerin boðaz tokluðuna olur çalýþmalarý dýþýnda kendi saðlamalarýný, tüketip; yaþantý aþtýðý toplumsal alan dýþýnda zar zor da olsa; bir de kiþilerin sosyal evlilik alaný daha vardý.

Yaptýklarýný, olup bitenleri düþündükleri, sosyal iliþkilerini ayarladýðý; dünyayý yaþantý aþmaya çalýþtýðý groteski olmaktan az çok çýktýðý; birbirini gezip ziyaret ettikleri birbirine konuk olup anýlar hikâyeler anlattýklarý, adabý muaþeret öðrendikleri; dostluklar kazanýp dostluklar kaybettikleri bir yaþam oluþun; özneler dünyasý vardý.

Ýþte köleci iliþki en çokta bu sosyal alaný düzenlemek istiyordu. Toplumsal alan çoktan üreten iliþkiler alanýnýn nesnelliði olmuþtu. Toplum sal alanýn düzenleme iþi, nesnel oluþlaydý. Yani nelerle ne zaman; nasýl ve nerde; neyle ve ne sýrayla, ne yapacaðý belliydi.

Toplum sal alan içinde keyfi oluþla yapacaðýnýz düzenlemelerde belli standartlarý aþamazdýnýz. Toplum sal alan içinde zaten mal sahipliði ile ve maldan mülkten yoksunluklara kader demekle üreten iliþkili standart olmayý aþmanýn, takdir inþasýný yapmýþtýnýz. Toplumsal alanlar içinde olan belli standartlarýn yapýlmasý sonunda ortaya konan þeyler; mülk hakký nedenle sizin mal sahibi olmanýz oluyordu.

Emek sahipliði üreten iliþkisi mülk sahipliði adý altýnda enfekte eden bir anlayýþla gizlenmiþti. Totem meslekleri eskisine göre kiþilerin geçirmek zorunda kalacaklarý boþ zamanlarýný da artýrmýþtý. Tüm sorun boþ zaman içinde olunan sosyal hayatý düzenlemekti.

Ýlk sosyal iliþki, yardýmlaþan, iþ birliði yapan bir saðlama iliþkisini gerçekleþtirmenin odaklanmasýydý. Bu süreç totem meslekli süreç sonrasýnda ve hele de ön ittifaklar sýrasýnda; üreten iliþkiler sosyal iliþkiyi bambaþka iliþkilerin boþ zaman yetenek ve uðraþlarýna çevirdi. Sosyal iliþki, temel güdülerin saðlanma iliþkisi olmaktan çýktý. Bu iliþki tamamen yeni bir sosyal iliþkiye çevrilmiþti.

Ýþte El, toplum sal alanda üreten ve üretilenleri; mülk hakký olukla bir kiþiye verdi. Mülkü veren de El malik olmuþtu. Ýlk söyleniþle lafýz, Mlk sessizlerinden oluþan söylemdi. Bu söylem insan emeði ile oluþturulan milk söylemiydi. Özünde insan emeði olukla toplum sal temelli üretilen ve deðiþilen bilinci taþýyan þey; mal, ürün diye mlk diye söylendi. Çünkü inþacý olan ve ilk bilinç olan anlam kolektif bilinç ve kolektif hafýzaydý.

Ýlk süreç ve ilk akýþ bilincinin alan akýþlý basýncý; kiþisi olana göre belirsizliði olan bu tarz; bir kolektifi oluþtu. Kolektif bilinçli, kolektif hafýzalý sentez; inþa ve ortak (kolektif) üretimdi. Özü grup bilinci; grup emeði ve grup üretimi olmakla çoklukta teklik olup; ittifak içinde ittifak sentezine karþý ilah bilinciydi. Bu tarihi bilinç, kiþi bilincine ve kiþi emeðine göre tam bir belirsizlik taþýr. Çünkü “gel ben senin kulun kölen olayým, sen de beni kýrbaçla çalýþtýr “diyen soyut bir kendilik inþa yoktur.

Totem meslekli mal ve ürünler; kendisini üreten gruplarýný bir araya getirdi, çekimledi. Bu çekim ile olan sentezi; sentez olukla bir arada yöneten, sentez olaný düzenleyen, organize eden, sentez yapýya buyuran ortak (kolektif) güç te; “devletti” yani “mülk” olan söylemdi.

Üretileni, grup emeði olukla gruplar arasý giriþmelere neden olan MLK sessizlerinden oluþan ses ve hece dilini milk diye söylemenin yanýnda mlk söylemini “u” ya da “ü” ile mulk, mülk diye söylediler. Böylece ön ittifaklý kolektif mülkün, “kolektif sahipliðin çekim eksenli çekip çevirmesi olan” ortaklaþan ön ittifaklý organize toplumla devlet kast edilmeðe baþlandý.

Mülk; yönetim, olmakla kolektif ittifakýn mülklü olmasý anlamýna çekirdek söylem oluþla söylenmeye baþlamýþtý. Kolektif olan bu temel anlamlar bir illüzyonla El denen mana anlayýþlý sahipliðin malý ve yöneten mülkü yapýldý. Mülkün sahibi olanda El, Malik’ti. Yani El Malik.

Bu sahipliðin içinde hiçbir geri iletime referansý (çekirdek), hiçbir tarihi oluþumlu bilgi; hiçbir tarihi diyalektik yoktu. Kavramlar ve her þey birden pat diye, sihirbazýn þapkasýnda ortaya çýkar gibi ortaya çýkmýþtý. Kolektif alanlý düzenleþim buna göre birden El iradeli tekil kiþi alanlý düzenleþim olmuþtu.

El sürecine yani kiþi sahipli köleci sürece geliþte, elbette kolektif birikimin; yani kompleks olan kolektif ligin tek kiþi emeði ve kiþi hüneri olukla kiþiler üzerinde kiþiyi “on parmaðýnda, on marifetli” yansýma yapmasýnýn; bu dönüþme içinde, bu dönüþmeye katkýsý olmakta, çok çok büyük bir payý vardýr.

El Malik; kendi eylemli kendi takdir etme hakkýný, kolektif hafýzayý ve tarih bilincini yok eden bu sihirli kurnazlýk illüzyonuyla, kullanmýþtý. Ve “adaleti bu anlayýþla böylesi bir mülk anlayýþýna mülkün temeli” yapmýþtý. Bilim ve bilgi olan gerçeðe, deneye, gözleme göre olup bitenlerle deðil de, El söylemli, El mana anlayýþlý geleneðe göre olandý. Çünkü El malik þaþmayandý. Þimdilik kendisine kadar gelen; deðiþmeðe yüz tutmuþ geçmiþin envanteri olan saðlam bilgisi üzerine oturmakla böyle konuþuyordu.

El anlayýþlý baðýntýlarýn boþluk devinmeli zincir halkalarý oluþtukça “El þaþmaz lýðýnýn” tam bir þaþma olduðunu görecekti. El adaleti olan; doðruluk, eðrilikler de emeðe göre, çalýþmaya göre deðil de; El Malik’in yani tekil mülk sahipli kiþinin mülk hakký (mülkü), olmaya göre adaletti. El Malik adaleti; emeðin, çalýþmanýn hakký deðil de; mülkün hakký kýldý. Adalet, geçmiþ tarihsel olan ortaklaþa bilinç olmanýn aksine bir anlam kýlýndý. Adaleti tekil mülk sahibi olanýn hakký kýlma propagandasýný mülksüz kiþilerin içlere sindirtip, mülksüz oluþu kiþilere özümlettikten sonra, bu ilk özü saptýran þimdiki anlayýþ üzerinde, kiþilerin salt karýnlarýnýn doyurulmasýný, çalýþmanýn hakký olukla söylüyordu.
Alanlarýn düzenleþim iþi öznel alanda; toplumsal alanda; sosyal yaþayýþ alanlarý içinde El göre olukla düzenleþimdi. Öznel alanda kolektif olan bilinç ve hafýza düþüncesine karþý, mülk sahipliði olan El düþüncesini ikame etmeyi düzenlemeydi.

Toplumsal alanda yine özne nesnel olan kolektif hafýzalý ve kolektif bilinçli zorunlu baðýntýlý üreten iliþkileri; mülk sahibinin hakký oluþa göre düzenleme ve yasa etme iþiydi. Sosyal alanda El sahipliðine göre olur düþünme yapmalarýn öznel anlayýþý içinde; kolektife göre olur üreten toplum iliþkilerle olan anlayýþlarý ritüelime ediþle El Malik olaný saygýlý kýlmanýn iþiydi. Yani El Malik olana (mülkün sahibine) tapmaydý.

El Malik mantýklý inþa; öznel alan içinde kiþi bilincini, kolektif oluþtan; kiþisel oluþ bilinçlendirmesi (telkini) üzerindeki bir çarpýtmayla mülk sahiplerine göre, düzenledi. Yani meþru olan kolektif oluþ üzerinde El Malik’i olur anlayýþla olmayý, kiþisi öznel oluþ bilincinin yerine inþa etmekti. Oysa kolektif oluþ üzerinde, mülk sahipleri olan El Malik mantýklý anlayýþla inþa olmak, hem bir illüzyondu (telkindi), hem de bir sömürüydü.

Yine ön ittifaklý zorunlu anlayýþ içindeki yapý üreten ve kolektif olan bilinçle; hem üreten alanýyla (toplumsal alanla, kolektif bilinçle) inþa ve düzenleme olmuþtu. Hem de kiþilerin sosyal (beþeri) kiþisi iliþkilerini ortaya koyduðu (üretir olmayan- yine baþka sosyal yaþamlarla baðýntý sýnýrlý, kesikli, sürekli baðlamýyla olmanýn kendisine özgü özel yaþam olan) telkin, propaganda ve ideolojiye açýk olan alanlar düzenlenmesi oluþuyla ortaya konacaktý.

Ön ittifaklý toplumsal alanda El; ilah yerine geçmiþti. Ýlah istiþare eden gruplar arasý ortak karar mercii oluþtu. Oysa El ilhamla tekil konuþacaktý. Kolektif sahiplik yerine El, kolektif olanýn tekil mülk sahibi oldu. El kolektif üretim gücüne ve insanýn on parmaðýnda on marifet tekil emek gücüne sahiplikleydi.

Sosyal alan içinde gezme, tozma, eðlenme, kafanýza göre takýlýp, giyinme, konulu ya da afaki konularý tartýþma gibi etkinlikleri sýrf kendi üzerinize yansýtmanýn alaný olmakla, sosyal alandý. Ýþte bu tür sosyal alan içinde El, sosyal alanýn bu kendisine özgü El Malik özel sahipliðine uygun olmasýyla kendi El malik anlayýþýnýn telkini ile ritüel edilmesinin ideoloji inanýcý olmayý da sosyal alan içinde düzenletir olacaktý.

Yapýlan çalýþmalar da, üretilen mal ve ürünler de üretim gücü de "mal sahipliðinin" hakkýydý! Ve bu da bir takdirdi. Hem de EL söylemi olukla, El Malik’in takdiriydi. Oysa toplumsal alan kolektif bilinç göre üretim hareketi içinde bulunuyordu. Ama bu tarihi ve zorunlu nesnel bilinç kimsede yoktu. Kolektif geri baðlanýmla olan gerçeklik, gözbaðý edilmiþti.

Gözbaðý edilen üreten iliþkili somut yerin alan devinmesi; göz baðý nedenle (kiþiler özne dünyasý içinde karþýlýðý olan bilinç ya da dekoder çözümü olamama nedeni ile) gerçek alanýn içindeki, alanlar iþleyiþ baðýntýsýný kuramayan kiþilere göre gerçek alanýn kendisi bu tür kiþilere boþluk devinmeli alanmýþ gibi görünmeðe baþlar. Görülmezden gelinen bu yer; öznel boþluk devinmeli mülk sahipli yararlanma olan El Malik ideolojili ya da El Malik inanýcý söylemlerin üzerine kurgulanmýþ olur..

Artýk geçmiþin kolektif somutluk baðýntýsý, bu gözbaðý olan inancý soyut ve alakasýz mana ile anlaþýlýr olacaktý. Artýk soluk alýyorsanýz dahi, soluk alýþýnýz da nefesleriniz elinde olan El adýna olur söylem ve yeminler ile sözünüze baþlýyordunuz. Yellenip yellenmemeniz de El sayesindeydi. Baþýnýz aðrýyacaksa, da aðrýmayacaksa da hikmeti El’deydi. Ýþ bulup, bulamamak ta El’deydi. El sizin fýtratýnýzdý. Üretileni ve üreten iliþkiler sürecini, kendi nesnel standartlarýnýn üzerine inþa etmekle El kendisini de bu nesnel standartlar üzerine inþa ediyordu. Öznel mana anlayýþý El, kendisini üreten iliþki içine konumlamakla kendi mana anlayýþlý sembolizmini standartlar içinde kullanmýþtý.

Bir yönüyle ve giderek tüm sosyal hayatý kuþatýr oluþuyla El mana anlayýþý sosyal hayatý da, öznel mana anlayýþýna dönüþtürdü. Bozulan dengelerle ahlakçýlar oluþtu. Sosyal hayat toplumsal takdirin çevresinde oluþan kiþileri dizginleme ve özel yaþamdan daha çok ta kiþilerin terbiye edilmesi oluþla ortaya kondu. Bu nedenle El'in sosyal hayatý düzenlemesi toplum içinde olan takdirin çok çok üzerine çýkartýlýp, takdirin nasýl iþlediði insanlara görünmez yapýlmakla giderek toplumsal ve sosyal yapýnýn da dýþýna çýkarýlmýþtý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.