..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Aðustos 2017
Köleci Yasalar 8  
Bayram Kaya
Toplum grup hareketi yerine yetenek ve ilgi alanlarýna göre kiþileri eðitip o sektör içine katmakla kiþiyi nitelikli emek haline getirmektedir. Sektörler totem meslekli grup hareketi gibidirler. Totem mesleði olmak yerine toplumsal üretim gücüne baðlý sektöre mesleklerdir.


:HCJ:
Bu mantýk biçimsel (düz, kýsa devre) mantýktý. Bu nedenle çözüm ürettiði çözüm verimsizdi. Ve tarih boyunca da ürettiði çözümler pansuman tedavi olmuþtu. Gözbaðý içindekiler mülkü olanlarýn mülkünü sürdürür olabilmelerinin her zaman bir kaynak sorunu olacaðýný hiç düþünmezler. Olup biteni, olup biten süreçlerle baðýntýlý kýlmazlar. Kaynaðýn da sürekli kendisini yenilemekle, kendisini üreten kamu ortaklýk gücü (çevrimi) olduðunu bilmez.

Bir ýrmaðýn kaynaklardan çýkan birçok su gözleri ile beslenip; büyüyüp te devamlý akýþ olmasýndaki ana nedenin aynýsý; ihtiyacý olmayanýn da (!) zorunlu olukla ihtiyacý olmaz duruma, bir kaynak beslenmesi yapma gerekliliði hep vardýr. Bu kaynak ta kiþi emek gücü ile toplumun ortak emek gücü ve toplumun ortak sahiplikleridir. Bunlar ihtiyacý olmaz denen kimliklerin emrine amade kýlýnmakla bunlarýn her an bu kiþilerin eli altýnda çevrime sokulmasýdýrlar.

Mal mülk sahibi kiþi yarýn o köle kiþiyi yine çalýþtýrmak zorundaysa ve efendi o kiþiye ürettirecekse ki mutlaka öyle olacaktýr. Efendi yoksul kiþinin üzerinde tepinse de; efendi kendi sahipliðinin sürdürülür olma kaynak beslenin çevrimleri için köle emeðine gereksinimledir. Bu nedenle az çok efendi kölenin karnýný doyuracaktýr. Bu karýn doyurma iþi iyilik ya da lütuf deðildir. Makinaya yakýt koyma gibidir.

Köle emeðine muhtaç olan güç, El de olsa; bu zorunluluklar efendinin keyfinin üzerinde olan zorunlu bir nedendirler. Bu kiþinin karnýnýn doymasý demek zaten o kiþinin kendi çalýþmasý içinde karþýlanan bir olay ve olgudur. Yani kiþinin karnýnýn doymasý bu kiþinin emeði içindedir. Sizler, El’in; “karnýnýzýn doymasýna ben lütfediyorum” demesine bakmayýn.

Kimse kölenin kendi karnýný doyurmasýna karþýlýk olan “köle emeðinin bu karýn doyuran kýsmýna” bu nedenle dokunamazlar. Yarýn yine çalýþacak kiþinin “emek gücü” içinde köle kiþinin “kendi karnýný doymasý” zaten vardýr. Kölenin karnýný doyuracak kadar olan emekten, çok daha fazlasýný çalýþmasý “emek” deðil “emek gücüdür”. Ýþte sömürülen kýsým burasýdýr. El bu sömürülen kýsmý görmez olukla “karnýnýzýn doymasýna ben lütfediyorum” diyerek etmediði lütfu; illüzyon algý içinde baþa kakar.

Ýþte El ya da efendi yarýn yine çalýþtýracaðý kiþinin bu emeðine istese de dokunamaz. Bu kiþi üzerinde enerji (emek) çevrimi olan zorunluluk lütuf, himmet, nimet, rýzk filan deðildir. Çalýþmayanýn rýzk olukla çek defteri var mý? Bunlar oynanan oyunu gizlemek için kiþinin tarih bilincini silip; kiþiye köleci biatle olur imgelerle; format atmanýn bilincidir. Kiþi emeði, bitmez tükenmez zenginlik (sömürü) kaynaðýdýr.

Kiþilerin günde, kendi karýnlarýnýn doymasý kadar gereken ihtiyaçla bir emek harcamalarý zorunludur. Kiþinin kendi karnýnýn doymasý kadar olacak süredurumdan on kez daha fazlasý olan süredurumun çok daha fazlasýný kiþi çok rahat çalýþabilmektedir. Bu demektir ki bir köle bir gün çalýþmakla sýrf mal sahibi olup ta hiç çalýþmayan dokuz kiþinin de karnýný doyurur. Ya da mal sahibi bir kiþi köle üzerinde dokuz günlük yiyeceðini biriktirir.

Köle yýlda 9 kiþi karýný doyacak kadar çalýþma yapar. Kölenin yaptýðý çalýþmanýn bir kezlik ve bir günlük kýsmý; zorunlu olukla kölenin kendi doymasýna harcanýr. Bu kölenin yeniden üretim (çalýþma) yapmasý için kölenin zorunlu mesai karþýlýðý olan emekti. Geriye kalan 9 kez karýn doyuracak olan çalýþma karþýlýðý olan tüketeceðinden fazlasý olan birikmiþ emek ise EMEK GÜCÜDÜR.

Ýþte efendinin ya da El’in üzerine yattýðý ve benim mülk sahipliði hakým olan kira; rant; kar, yatýrým karþýlýðý vs. olan beylik (sahiplik, efendi ya da El hakký olan; El hak) dediði þey buydu. Bunun teknik adý artý emek ya da artýk emekti. Ýnsan ortaklaþma içinde üreten eylemli bilinçle “insan olmuþtu”. Ortak bilinç dýþýnda eylemle olan, üreten (yatýrým yapan) insan yoktur. Toplumun ve toplum sal güçlerin, görmezden gelinmesinin nedeni nedendi?

Üretim ego içindi. Egonun iþi, üretim deðil; doymaydý. Sizden ve sizin bilincinizden baðýmsýz olan dýþ dünya doymanýza karþý bir direnç (zorluk) ortaya koyar. Doymayý yapabilmek için bu zorluk karþýsýnda doða sizi sanki sizin dýþýnýzda olan; sizin gibilerle giriþtirmeye zorlar gibi bir eðilim ortaya koyar. Ýþte siz bu eðim yapan alan içinde eðime tabisiniz.

Eðimi olan alan içinde olan sizin; alana karþý (yokuþ yukarý) olacak eðim tutumunuz sizi zorlar. Yorar. Hýrpalar. Güçsüz düþürür. Zorda kalmadýkça böyle bir tutum içinde kolay kolay olmazsýnýz. Bu nedenle eyleminiz hep alan yönü doðrultusunda olacakla siz az yorulan, az çaba harcayan bir yönelimin içinde olacaksýnýz. Ýþte alan yönü içinde olan bu eðimlerden birisi de sizin gibilerle iþ birliði içinde olmanýzdýr.

Alana karþý olmak için kendi yaþamýnýzý sürdürecek enerjiden daha fazlasýný saðlamanýz gerekecektir. Bu nedenle siz daha az dirençli olan eylemi seçersiniz. Yani “baðýntýlý enerji dönüþümleri içinde” olan; yardýmlaþan, dayanýþan, iþbirliðine dayanan eylemlere dönüþmeyi yönelim edinecektiniz. Bu tarz zorunlu ve giriþmeli iliþkiler, sanki kendilikten gibi ortaya çýkarlar. Üretim egonun keyfi üzerinde bir dýþ baðýntýlý enerji düzenleniþidir. Oysa üretim (ilki saðlatým olan eylem) egonun doymasý için gerekli olandan çabadan daha fazlaydý.

Kendinize yetenden fazla bir güvenlik çabasý ortaya koymak; kendinize yetenden fazla ikinci bir kiþiye yetecek kadar meyve toplamak demek; fazlalýk olan çaba ortaya koyuþtu. Kiþilerin kiþilerle giriþmesi olmakla önce saðlatým sonra da üretim yapacak olan “sosyal ve toplumsal bað enerjisiydi”. Birlikte saðlasan (sosyal) olmanýn bað enerjisiydi. Birlikte giriþme olmayan çabalar ve gayretler sarf emek bir enerji harcanmasý olsa da, sizin dýþýnýzda inþacý olacak bir bað enerjisi deðildir. Söz konusu bile olmaz.

Söz konusu edilen emek veya çaba bað enerjisi olmakla sosyo toplumsa inþanýn temeli olan enerjili emek gücüne karþýlýk olan enerjidir. Bu bað enerjisi kiþileri ve sosyal oluþu, üreten toplumu; bir arada tutuyordu. Siz sosyo toplumu bir arada tutan bu bað enerjisini gözbaðý bir hareketle rant, gelir, rýzk, kar, yatýrýmcý, kredi gibi hesap ve nam adý altýnda sömürüye pay yapýyordunuz. Sömürüye pay olanlarý sosyo toplumun bað enerjisi gibi gösteriyorsunuz.

Böylece sanki yatýrýmcý olmazsa toplum olmazmýþ gibi bir algý ortaya konmaktadýr. Üretmek için hayatýn hiçbir zaman yatýrýmcýya, kredi gibi asalaklýða ihtiyacý olmamýþtýr. Sosyal oluþ ta, toplum sal oluþ ta; kiþiler emek gücü baðlamýnda olan bu tür ortak eylem içindeki bað enerjileri olan nicelikleri bir araya topluyordu. Ortak eylemin sonucu, herkese göre olukla bað enerjisiydi.

Totemi saðlatýmda kiþiler birbirine saðlatým olacak iþ birliðini ortaya koymakla herkese göre olan saðlatmayý yapýyorlardý. Ýttifaký oluþta gruplar birbirine göre olur farklý totem meslekli kullanýmlarýný üretmekle toplumsal bað enerjisini ortaya koyuyordu. Üretim, farklý kullaným deðeri olan ürünlerin; deðiþ tokuþ yapmalarýnýn karþýlýðý kullanýmlara neden olmakla; bir bað enerjisiydi.

Kiþi emeði toplumsal oluþun genetik malzemesidir. Ancak kiþi emeði ego saðlamalý olmakla toplumsal olur deðildir. Toplumsal oluþa giden emek kiþiler arasý sosyal baðý oluþan bað enerjisidir. Bu nedenle sosyo toplumsa yapýnýn bað enerjisi ortak eylemli grup enerjisidir. Kiþinin dýþýnda olmakla ortak eylem koymakla saðlamayý çevrimse kýlan bað enerjisi; en temel sosyal yapýlý bað enerjisinin genetiðidir.

Toplumsa yapý ise gruplar arasý bað enerjisi dokuludur. Bu her bir bað dokusu farklý kullaným deðeri üreten grup sayýsý kadar iþlev durumdurlar. Toplumlar iþlev durumlar birliði olan entegrasyondurlar. Yani toplumlar ilk temel hareketi baðrýnda taþýyan yine gruplar arasý ortak eylemli bir üretim-tüketim hareketidirler. Bu dokunun þimdiki adý sektörlerdir. Sektörler grup hareketi yerinedir. Grup hareketi içindeki sosyal baðdan sýyrýlan kiþilerin emek bilincidir.

Toplum grup hareketi yerine yetenek ve ilgi alanlarýna göre kiþileri eðitip o sektör içine katmakla kiþiyi nitelikli emek haline getirmektedir. Sektörler totem meslekli grup hareketi gibidirler. Totem mesleði olmak yerine toplumsal üretim gücüne baðlý sektöre mesleklerdir.

Üretim hareketi inþa oluþla ve doðal yöneltme oluþla geneldir. Yani üretim ve tüketim karakteri hep geneldir. Sektöre mesleki güç içinde yapýlan tüm bu akýþlar genel yarar ve genel baðýntý olan bu çevrimin içinde olukla ancak ortaya konabilmektedir. Kendisine somun üretilmeyen bir uçak üretimi yapmakla olan sektör el alan; kendisi için somun üretimi olmadýkça uçak üretimini ortaya koyamaz.

Burada uçak sektöründe harcanan emek aslýnda, uçak sektöründe çalýþan kiþilerinin uçak üretebilmelerine karþýlýk somun ile doymalarý gerekir. Uçak üretiminden önce somun üretecekleri süreç olan çalýþmayla somun üreten grup hareketi, temel harekettir. Toplumsal gücün, toplumsal bað enerjisi (ittifaký sözleþme) bu sektöre demiþtir ki; “senin karnýný doyurman için harcaman gereken emeði ve zamaný; ben kendi emek gücüm içinde harcayacaðým.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.