..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Aðustos 2017
Köleci Yasa 12  
Bayram Kaya
Yoksa üretilmiþ bir mýsýrý tüketiciye ulaþtýrmadan araya on kiþilik soðuk zincir halkasýnýn girmesi ne ad altýnda olursa olsun giriþimci, yatýrýmcý, tüccar, iþ bilenin vs. deðil, haydutluktur. Asalaklýktýr. Kan emiciliktir. Sömürüdür. Kurbanlarý oluþturmak için bu aðdalý ifadeler; kiþi iyelikle olan sistemin El’e göre meþru edilen adaletini saðlamaya çýkan yollar olmaktadýrlar. Yine El’in böbürlenerek; “ben size rýzk veriyorum. Ben size lütfediyorum. Ben himmeti bol olaným” dediði süredurum da; kiþinin kendi çalýþmasý olan kendi EMEÐÝ ve EMEK GÜCÜYDÜ. El emeðe bile lütuf, baðýþ himmet diyecek kadar vaatlerle bilmezlik biati üzerine illüzyon yapmanýn, içindeydi.


:GBG:
Yani üretim alanýnýz dýþýndaki sektörler alanýndaki kiþilerin, üretim yapmalarý için kendi sektörünüz içinde sizin katýlým verdiðiniz emek gücü bað enerjisiyle de siz onlardan; saðlýk, eðitim, güvenlik, uçaða binme ve uçak yapýmý türü kullanýmlar elde edersiniz. Sektörlerle kopmaz bir bað enerjisi sahipliðiniz (o alan içinde onlar kadar olmasa da oy verme yani irade belirtmeli söz ve kullaným hakkýnýz) vardýr. Onlarýn da sizin sektörünüzde ayný iktisaplarý vardýr. Böylece genel bir durum olukla hem her sektörün sahibisiniz. Hem de özel baðýntý nedenle hiçbir sektörün sahibi deðilsinizdir.

Toplumsal bað ve toplumsal devinimli güç enerjisi, hem sizin sektöre emek gücünüz nedenle; hem de sizin dýþýnýzdaki tüm sektörlere katýlan en az parça durum emekleriniz nedeniyle; her sektöre sahiplik hakkýnýz vardýr. Hem de tüm sektörler sizin dýþýnýzda da birçok olukla en az emek katýlýmlarý, olmakla her sektör üretimi sizim tam sahiplik hakkýnýz deðildirler. Zaten bütün oyunlar da burada oynanýr. Görülüyor ki buradaki tüm sihir ve dönüþüm toplumsal bað enerjisi olan toplumsal ve tüzeli katýlýmdýr.

Bu baðsan süreç, emek gücünüzden ötürü hakkýnýz olandýr. Yansýlýdýr. Sizden toplumsal güç merkezine doðrudur. Toplumsal güç merkezinde gerisin geri döner. Bu yansýmasý içinde deðiþip, dönüþen her bir sektöre ait emekler gücü toplumsal bað enerjisi nedenle tersten etki olur. Toplumsal bað enerjili çevrimle kesikli sürekli olup dönüþen ve tersten etki olan sektöre emekler gücü ile saðlýk eðitim ve türlü durumlu hizmet ve kullanýmlara dönüþüp yönü tekrar size (sektöre) doðru olmaktadýr.

Emek gücü ilk oluþumdan itibaren sektöre (totem grup meslekli) baðýntýlý bir karakter olmasýyla o sektöre bað içinde baþka kiþi emekler gücünün de katýlým baðý olmaktadýrlar. O sektör tekil kiþi emek gücü üzerinde de yürüse; yapý kolektif miraslý tarihi bir diyalektik salýným olmakla bu süreç böyledir.

Bunlar baþlangýç referans koþullarýdýr. Baþlangýç koþullarý, ilerdeki olur süreçlerin de en temel durumla katýlýmcýsýdýrlar. Sizin genetik durumlu baþlangýç koþullarýnýzýn da, gelecekte; sizin durumunuz olmasý gibidir. Bu nedenle toplumsal bað enerjili durum, tümden sizin hakkýnýz olmaz. Bundan dolayý; ortaya konan giriþme içindeki katýlýmlar; baðýntýlý birçok süreçlerle olur.

Baðýntýlý olan bu toplum sal sürecin bir kýsmý içinde de sizin ve sizin sektör gibi onlarca sektörün ve kiþilerin tersten etkili emek gücü katký baðýntýsý vardýr. Tersten etkiyle katýlým olup enerji dönüþmesi olan sektörler arasý emek gücü sürecinin her biri bir ters emek gücüne der ki; sen uçak yapmaya, tren yapmaya saðlýk sektörü vs. oluþturmaya emek gücü harca” demekle kendisi harcanan bu tersten emek güçlerine dönüþür.

Bu süreç ittifaktýr. Taahhüttür (yükümdür). Zorunludur. Toplumsal bað enerjisinin bilincidir. Sizden ve sizin bilincinizin dýþýndadýr. Toplumsal bað enerjisi nedenle her biri bir hem sizin mutlak bir parça baþý sahipliðinizdirler. Hem de yatýrýmcý da olsanýz ki inþa baþlangýcý içinde sektörlerin her biri her birine bir karþýlýk olurla kendileri yatýrýmcýlýk olmasýyla sizin mutlak bir bütünsel sahipliðinizin olamamasýdýr. Bu katýlýmlarla toplumsal süreci, denge içinde kýlan bir sektörler sekans hareketlerine çevirmiþtir.

Þu halde uçak üreten sektörün, somun üreten sektörün boynunda boza piþirmesi nedendi? Ya da yazýlým üreten sektörün temel sektörlere býyýk bükmesi nedendi. Elbette her biri her bir önemledir. Ama temel sektörler olmadan toplum bazlý üretilen yazýlým sektörünün olmasý da olanaksýzdýr. Üstüne üstlük uçak üreten sektör; toplumsal inþanýn temel genetik yapýsý, deðildir.

Aksine uçak üretimi, yazýlým sektörü gibi sektörler; ilk toplumsal genetik yapýlý inþanýn üzerinde ittifak yapmanýn toplumu ortaya koymanýn birleþtirici durumu oluruyla ana süreç salýnýmý içinde uçak üretimi yoktur. Uçak üretimi insanýn tekil gerçekliði dýþýnda olmakla; ancak ve ancak toplumsal bað enerjisinin üzerine eklemle toplumsal bað enerjisinin yeni ufuklar açmasý içinde insanýn yepyeni bir insan olma yeteneðine dönüþmesidir.

Uçak yapýmý toplumsal bað enerjisinin ana oluþaný ve ana oluþturaný deðildir. Ana oluþturanlar toplumsal bað enerjisinden önce olan eylemliklerdir. Bunlarýn sentezi toplumsal bað enerjisidir. Ýttifaký bað enerjisinden önce ne uçak ne yazýlým eylemliliði ve gerektirmesi olmamakla toplumsal bazlý bað enerjisinin çekirdeði içinde bunlar yoktur. Bunlar ancak toplumsal alanlý çeper (sitoplazma) içinde bir iþlev durum olmanýn organel oluþuyla vardýrlar. Tabii ki geliþme sürecinin baðýntýsý içinde de vaz geçilmez önemdedirler.

Kýsaca toplumsal hareketlin dýþýnda ne kundura ne uçak üretim yoktur. Toplumsal yapýlý üreten gücün de, olmazsa olmazý; geçmiþin ve þimdinin de, inþacýsý olan nüve hareketi dediðimiz baþlangýç koþullarý süreçleriyle her biri bir, kolektif gücün payýdýr. Burada kâr, zarar, yatýrým, arz talep gibi toplumsal bað enerjisinin üstü olur sahiplik illüzyonlu durumlar yoktur. Kredi de olsa, finans ya da yatýrýmcý da olsa; hepsi toplumsal güçtür. Toplumsal bað enerjisi sahipliði illüzyonudur. Toplumsal bað enerjisi sahipliði ne baþlangýçta ne ileride kiþi sahipliði olmamakla; toplum sahipliði olucu katýlýmlar iradeli sahipliktir. Bunlarýn oluþturulmasýna harcanan genetik kod aktarýmlý ortak müktesebatý birikimler olmakla bunlar genel yarar karakterli, parça kullanýmlý; kolektif mirasa denk olan ölü emeklerdir. Önemli olan bunlar ile illüzyon yapýlan efendi yararýnýn deðil de genel yararýn ortaya konmasýdýr.

Ýlk koþullarý içinde saðlatým olan sosyal bað enerjisi aþýlmýþtý. Aþýlan sosyal bað enerjisi saðlamasýný doðada bulmak, toplamak, avlamak yerine kendi üretimi üzerinde saðlama yapmakla bu süreç üreten toplumsal bað enerjisinin saðlatmasýna dönüþmüþtü. Toplumsa bað enerjili entegre durumlar içinde karmaþan ve kaos olan süreç enerjisi; sürekli deðiþen geliþen üretim koþullarý nedeniyle sahiplik pay deðiþimlerini de kontrol etmiþtir.

Böyle olunca toplumsal üretim koþullarý yeniden ve yeniden sürekli bir yeni düzenlenin içinde sahip oluþu da düzenlenin etmenin de süreciydi. Sosyo toplumsa düzenlemede üretim; emek gücü üzerinde baþkasý için üretmek olmakla; baþkasý için yaptýðýnýz emek gücü sizin kumaþ dokumanýzmýþ gibi baþka bir enerji türüne dönüþmekle, geri size dönmektedir.

Mýsýr olmakla sizin tarafýnýzda (sektörlünüzde) üretilen ve kundura oluþla geri size dönüþü yapan bu enerji biçimi de hiç kimsenin sahipliði olmayan; toplumsal bað enerjisiydi. El iþte bu toplumsal bað enerjisine sahip çýkmakla illüzyonunu meþru eden gerçekleþmelerin yol taþlarýný adým adým zaman ve zemine göre uygun biçimde döþeyecekti. Kolektif üretim eþi benzeri olmayan bir giriþmeyle kendi üzerine kendi sirkülasyonu olan çevrime kaynak olan EMK’ydi (elektro motor kuvvetiydi).

El süreçleri bu sekans dengeyi tanýmamaktý. Tüm oluþmalarý birileri tarafýndan birilerine verilen ve birilerine de verilmemekle sýnav yapýlan sabýrlarý denemeye rýzk deniþle süreci illüzyon yapmasýydý. Ýllüzyon edilen süreçler El gücü denen kutsallýk; bay erki dediðimiz efendileri ortaya koymuþtu. Kendi aralarýnda bay erki ittifaklarý da kutsal ittifaklar ya da kutsal barýþ antlaþmalarý süreçli sentez, olmakla oligarþilerdi. Yani oligarþiler, kutsal ittifaklarýn ürünüydü.

El mana anlayýþlý kutsallýk temel bað enerjili süreci, reel ve realite olan anlayýþ olmak yerine; sanal anlayýþlý süreç düzenlemesine çevirdi. Bu illüzyon; þatafat, debdebe ve savurganlýk nedeniyle sisteme olduðundan ve olmasý gerekenden kat be kat fazla bað enerjisi harcattý. Bu bað enerjisi El anlayýþlý bað enerjisiydi. Ve bu enerjinin çevrim kaynaðý da sömürüydü. Sömürü bir bað enerjisi deðildi. Sömürü sanal bað enerjisini sürdürülebilir yapmanýn enerji saðlama kaynaðýydý.

Bir ürünün yatýrým karþýlýðý; hiçbir aracýya gerek duymadan onun deðiþilebilir bir karþýlýðý olan baþka bir kullaným deðeri olan ürünü üretmekti. Deðiþim yerleri ittifakýn aðýrlýk merkezi olan kült merkezli tapýnaktý. Bütün yatýrýmcý giriþimcilik buydu. Ýþte emek gücü üzerine oynanan oyunlar; rýzk, nasip, sabýrlarýn denenmesi, kader, tevekkül gibi yeni yeni ortaya konan halk folkloru daðarcýk içine kondu. Bu tür aðdalý sözlerle toplumsal bað enerjili süreçler El’e kurban edilmektedir.

Yoksa üretilmiþ bir mýsýrý tüketiciye ulaþtýrmadan araya on kiþilik soðuk zincir halkasýnýn girmesi ne ad altýnda olursa olsun giriþimci, yatýrýmcý, tüccar, iþ bilenin vs. deðil, haydutluktur. Asalaklýktýr. Kan emiciliktir. Sömürüdür. Kurbanlarý oluþturmak için bu aðdalý ifadeler; kiþi iyelikle olan sistemin El’e göre meþru edilen adaletini saðlamaya çýkan yollar olmaktadýrlar. Yine El’in böbürlenerek; “ben size rýzk veriyorum. Ben size lütfediyorum. Ben himmeti bol olaným” dediði süredurum da; kiþinin kendi çalýþmasý olan kendi EMEÐÝ ve EMEK GÜCÜYDÜ. El emeðe bile lütuf, baðýþ himmet diyecek kadar vaatlerle bilmezlik biati üzerine illüzyon yapmanýn, içindeydi.

Ve böylece El illüzyonu (göz baðý, köleci ahit imaný) içinde olan kiþiler; kamu ortaklýðý olan toplumsal bað enerjili üretim gücünü görmezler. Ve içinde kârý, rantý vs. si olmamakla birbirine karþýlýðý oluruyla, sürekli üreten, tüketen ortak baðýntýlý emeði görmezler. Bu nedenle zenginliðin, rantýn, kârýn, kiranýn, aracýlýðýn, istifçiliðin, hediye olmanýn, komisyonun vs. olmalar birikmiþ kolektif emek gücü üzerinde oynanan oyunlardýr. Böyle olmakla beraber kiþiler kolektif üretimin bu tür soyut sözlerle kiþiler emek gücünün sömürülmesi olduðunu bilmezler. Bu bilmezlikle “Zenginin ihtiyacý mý var” deyince süreç ve sürecin insan hünerli düzenlenir baðýntýlý enformasyonlar içeren bilinç oluþu gerçekliði, kestirilip atýlýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.