..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > ömer akþahan




21 Ocak 2003
Bir Yudum Su  
ömer akþahan
Elif’se o güne kadar hep hayalini süsleyen üniversite sýnavýyla haþýr neþirdi. Evin tek kýzýydý. Ailesi onun liseyi bitirip, üniversiteye gitmesine itiraz etmemiþti. Ancak o, ayný zamanda ailesiyle tütün kýrmak zorundaydý.


:CAJH:
Ömer AKÞAHAN

Mayýs’ýn bitmek tükenmek bilmeyen günleri gelip çatmýþtý. Tütün fideleri boy vermiþ, yapraklarda damarlar belirmeye baþlamýþtý. Babasý, denkleri toplama zamaný geldi, sabaha hareket var, diyordu. Elif’se o güne kadar hep hayalini süsleyen üniversite sýnavýyla haþýr neþirdi. Evin tek kýzýydý. Ailesi onun liseyi bitirip, üniversiteye gitmesine itiraz etmemiþti. Ancak o, ayný zamanda ailesiyle tütün kýrmak zorundaydý.

O geceyi zor geçirdi Elif. Sabah, çaresizliði yüzünden okunuyordu. Annesi kýzýnýn asýk suratýný görünce, teselli için birkaç laf etmiþ, ancak baþaramamýþtý. Oysa onun da kýzý için ne hayalleri vardý. Ama iþte tütün gelip çatmýþtý kapýya. Tütün hiç beklemeye gelmezdi. Eðer zamanýnda kýrým yapýlmazsa yapraklar birden geliþir ve tohuma kaçardý. Tütün kýrýmý akþam serinliðinden sabahýn ilk ýþýklarýna dek sürerdi. Lisenin ilk yýllarýnda ‘Acý Tütün’ romanýný okuduðunda, tütün iþinde çalýþan insanlarýn ne denli ortak yönleri olduðunu anlamýþ ve þaþýrmýþtý.

Tütün tarlasýna vardýklarýnda güneþ iki mýzrak boyu yükselmiþti. Çevrede sinekler výzýldýyor, aþaðýda akan derede güneþten kaçan birkaç eþek ve köpek serinlemeye çalýþýyorlardý. Makilikler arasýnda tek tük gördüðü ahlat aðaçlarý yaþadýðý coðrafyanýn kaderini yansýtan birer simgeydi onun için. Yaþadýðý insanlarý, bu tarlada geçireceði o uzun tütün gecelerini seviyordu. Her tütün zamaný, komþu Hacý Ahmetlerin Hüseyin’le gizli gizli buluþurlardý, özlem giderirlerdi. Hüseyin’i düþününce içini birden ter bastý. Annesinin bohçaya koyduðu Nazilli basmasý donunu bir koþuda kuytuda üstüne geçirdi. Rahatlamýþtý. Ilýk bir meltem esintisi dolmuþtu içine. Toprak testiden içtiði bir bardak su içindeki bu coþkuyu tamamlamýþtý.

Akþamýn ilk alacasý çöker çökmez tütün kýrýmýna baþlýyorlardý. Sivrisinek výzýltýlarýna karýþan kurbaða sesleri gece senfonisinin gönüllü koro elemanlarýydý. Bu koronun diðer oyuncusu ise, pilli radyoydu. Radyodaki ezgiler, þarkýlar gecenin içinden ovaya yayýlýrken derin düþlere kapýlýyordu Elif. Beklenen güne çok az zaman kalmýþtý. O tütün kýrarken, arkadaþlarý harýl harýl üniversite sýnavýna hazýrlanýyor, bir çoðu da dershaneye gidiyordu. Elif’in ailesinin maddi gücü yetse bile, onun dershaneye gitme olanaðý yoktu. Babasý ýsrarla, “Kýzým, tütün asla beklemez!” diyor, baþka bir þey, söylemiyordu. Annesi içten içe üzülse de bunu kýzýna hissettirmemeye çalýþýyordu. Elif’in en büyük ideali Ýngilizce öðretmeni olmaktý. Ortaokuldaki öðretmeni Osman bey sayesinde ingilizceyi sevmiþ ve öðretmen olmayý kafasýna koymuþtu. Tütün iþinin onu bu idealinden uzaklaþtýrdýðýný biliyor, bu durumsa kendini yiyip bitirmesine neden oluyordu.

O akþamýn öncekilerden bir farký yoktu. Lüks lambasý eþliðinde tütün kýrýlýrken radyonun sesi sonuna dek açýlmýþ, yayýlan naðmelerle elleri durmadan tütün yapraklarýna gidip geliyordu. Radyoda arada bir telefon baðlantýsý yapýlýyor, eþe dosta selam yollanýyordu. Elif de, keþke yanýmda telefon olsa diye iç geçirdi.

Önce her zamanki canlý baðlantýlardan biri diye düþündü; fakat konuþanýn ses tonu onu etkilemiþ, konuþmaya konsantre olmuþtu. Telefonda konuþan bir kýzdý. Hastaneden arýyordu. On yýldýr yatalaktý. Ve ilk kez böyle bir canlý baðlantýyla radyoda konuþuyordu. Heyecandan sesi çatallaþýyordu. Sunucu, kýzýn heyecanýný yatýþtýrmak için yeni sorular soruyordu. Elif’in can kulaðýyla radyoyu dinlemesi annesinin de gözünden kaçmamýþ, kocasýnýn öfkeli bakýþlarýna aldýrmadan, o da konuþmaya kulak kabartmýþtý.

Sunucu, “Hayattaki en büyük dileðin nedir?”diye sorunca, kýz bir an duraksamýþ; ”En büyük dileðim, bir bardak suyu hiç dökmeden aðzýma kadar götürüp, içebilmek!” demiþti. Sesindeki müthiþ kýrýlganlýk açýkça anlaþýlýyordu. O an, Elif’in içinden büyük bir buzdaðý kopmuþtu. Yere birden çöktü. O güne dek hiç düþünmediði acý bir gerçek suratýna adeta bir tokat gibi inmiþti. Annesi de bu dilekten etkilenmiþ, kýzýyla konuþma gereði duymuþtu. Elif’se hiçbir þey duymak istemiyordu artýk. Bir koþuda çardaða kaçmýþ, gece boyu, yatalak bir kýzýn bir bardak suyu içememesinin, onda býraktýðý izleri anlamaya çalýþmýþtý.

Gün ýþýdýðýnda artýk bambaþka bir Elif vardý. Kendine güvenen ve inandýðýný baþaracak bir insan. Günler hýzla akmýþ, sýnav günü gelip çatmýþtý. O, en büyük ideali olan Ýngilizce öðretmenliðine gidecek yolun ilk basamaðý olan ÖSS sýnavýna hazýrdý. Ege sýcaðýnda ter dökerken sýnavý yarýladýðýný ancak saatine bakýnca anlayabilmiþti. Heyecandan dudaklarý kurumuþtu. Hemen bir bardak su istemiþti, salon görevlisinden. Suyu yudumlarken baþarmanýn verdiði keyif Elif’in
gözlerinden okunuyordu.
11.05.2002 / Ömer AKÞAHAN /Ödemiþ / Bir Bardak Su


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: keþke
Gönderen: özden akþahan / afyon
9 Mart 2004
keþke bizlerde elif kadar azimli ve güçlü olabilseydik.geçmiþe baktýðýmda ne kadarda sorumsuzca geçirmiþim yýllarý.ama her þey için geç olmasa gerek.içimi sýzlattýðý gibi her þeyin aþýlabileceðini düþüncesi uyandýrdý yüreðimde.sevgiyle kal babacým...iyi ki varsýn ve iyi ki yazýyorsun...

:: Keþke tütün toplayabilseydim.
Gönderen: Dilara / Ýstanbul,Türkiye
27 Ocak 2003
Çok güzel tebrikler.Keþke Karadeniz\'de bir köyüm olsaydý da bende arada bir gidip o muhteþem doðayla bütünleþebilseydim.Elifin þartlarýný,isteklerini,heyecanýný,tutkusunu hissedebildim bu yazýda.Keþke o da benimkileri hissedebilse..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Kalkýnma Öyküsü
Bir Baðýþýn Öyküsü
Ödemiþ Hamamköy Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi
Bir Bayram Günü

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sözünü Tutmayan Öðretmen
Sýpa
Arkadaþsýz Kemal
Benimle Evlenir misin?
Emanetçi Dede
Noel Aðacý
Tokat ve Cüzdan
Salvador Þimdi Nerede?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.