..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




27 Eylül 2017
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 4  
Bayram Kaya
Kutsal olan hayatýn ya da var oluþun çeþitli enerji düzenli özümleme süreçleri içinde olmasýydý. Kutsal olan sýkýþmýþ enerjiyi ya da hayatý veya var oluþun akýtýlmasýydý. Dinamik buydu. Varoluþ ya da hayat veya enerji geçmiþteki baþlangýç koþullarýna (farklý enerji düzenli iþlevlerin özelliklerine Güneþ'e, demire, bakteriye, tavuða) baðlý olukla geleceði var etmesiydi.


:GAI:
Her olay, olgu ya da var oluþ þekli; hem bir enerji akýþ düzenlenmesidirler. Hem de yeni bir enerji boþalma türü olmakla "israflý" atýk durum gibi olmakla karþýmýza çýkarlar. Yani bir olay, bir olgu, bir giriþme en az düzensiz dýþ dünya baðýntýsý içinde olurken harcýyor tüketiyor, israf ediyordu.

Yapýlan israfa karþýn oluþan iþin kalitesine (hayata) bakýldýðýnda, hayatla oluþan enerji akýþýný göz önüne alýrsanýz; israf yoktu. Ya da israf kaçýnýlmaz bir meþruiyetti. Yok, eðer enerji entropi olukla kullanýlamaz enerji atýklý savurganlýk diye düþünürseniz olup biten boþ boþuna bir israf gibi yansýyordu. Hatta varoluþ o kadar çok israfý göze alýr ki.

Varoluþ, kendi varoluþunun içine beyin toplacýný katmakla ruhsal öznelliðine ulaþýr. Böylece, bilen beni ortaya koymuþtur. Varlýðý oluþan inþa en az enerji kullanýmlý düzenlenme olmanýn "tutumluluðuyla" yola çýkmýþtý. Hayat, zýtlarýn varlýðý ve birliði yasasý gereði akýþ yönünde olmaktan çok akýþa karþý olmakla yokuþ yukarýydý.

Bu demektir ki hayat yokuþ yukarý oluþ içinde olmakla hayat; olduðundan daha çok enerji harcýyordu. Yani hayat rüzgâra karþý olmakla enerji savurganlýðý yapýyordu. Böyle de olmazsa hayat olmuyordu. Hayat inþa kuralýna göre çok masraflýydý. Ama bu yol da var oluþun içindeydi.

Daðlar yerçekimine karþý daha çok enerji harcayýp yükselmez mi? Daðlar rüzgâr yönünde olup yere batmak yerine bir de o yükseklikteki enerji özümleme düzeyini korumak zorundaydý. Ýnsan düzenli enerji düzeyi özümleme süreçleriyle, daðýn enerji düzenli özümleme süreçleri özünde aynýdýr.

Çekme itme, fren, denge, kendi üzerine kendi etkime, dengesizlik türü enerji konumlama gibi süreçler olmasýyla insanla aynýdýr. Dað enerji düzeninin bozulmasýna karþý kor. Sizin özümleme süreçleriniz de denge bozulmasýna karþý koyar. Siz özümleme süreçlerinde entegrasyona göre olan bir tabloyla bilinç etkinlikleri de ortaya koyarsýnýz, Dað bunu tam anlamýyla yapamaz. Daðýn yokuþ aþaðý çökme süreci size göre çok yavaþ olmakla direnci fazladýr.

Sizde yokuþ aþaðý durumu, birden oluþur. Ve daða göre yokuþ aþaðý olmak hýzlýdýr. Bu her biri ayrý ayrý enerji düzlemli iþlevlerin bir araya gelmekle çok köklü ayrý ayrý süreçlerin bir arada dengede olmalarý nedenle sentezli entegrasyon oluþun; bir maliyetiydi.

Ýnsandaki özümleme süreçli baðýntýlar pasif ve aktifler beyin gibi bir sürecin iþe karýþmasýyla, bilinçledir. Bu çok büyük bir kazanýmsa da, ömrün kýsalmasýydý. Ýnsan özümleme süreçleri çekirdek çevresi süreçleriyle daðýn özümleme süreçlerinde çok farklýdýr.

Demir, su, bakýr, klor, bakteri, mikrop, ot, çöp, taþ, aslan, kedi, kuzu, elma, muþmula insan gibi her enerji düzenlenin kalýbýnýn dýþtaki enerji düzenlerine göre belli bir, bir tek enerji düzeyleri vardýr. Bir tek enerji düzeni kendi içinde de birçokturlar. Bir tek enerji düzenli cinsler, çevredeki temel enerjinin niceli durumlarýyla oluþtuðu enerji konumunun, belli düzeyine karþýlýk gelirler.

Bir varlýðýn, temel enerji düzeni içindeki belli bir skalar büyüklük frekansýna karþýlýk gelmesi; o varlýðýn hem var oluþu; hem de enerji baðlaným yasasý, hem enerji akýþlý oluþudur. Ayný þeyin farklý baðýntýyla referans edilen söylemleridirler. Anne kadýndýr. Eþtir, öðretmendir, müþteridir, arkadaþtýr, düþmandýr, insandýr vs. Öðretmenlik, arkadaþ düþman müþteri vs. ayný kiþinin bir çok baðýntý yansýmasýna göre telaffuzlarýdýr. Bir enerji düzenli süreç kendisine o karþýlýk gelen skalayý seçmesi demek bu enerji düzeyinin al ve üst sýnýrýndaki diðer enerji bantlarýna kapanmasý demektir.

Belli skalar deðerdeki bir enerji düzenli bant seviyesindeki varlýðýn seçme-ayýklamasý; geçirgenlikle olup olmamasý ve yine beli enerji düzeyine uygun iþlem yapýp, iþlem yapmamasý; karþýlýðý olan o skalar büyüklüklü enerji düzeyi ile ortaya çýkar.

Bu özümlemelerle birçok yeni enerji düzenleri ortaya konur. Yani bu enerji düzeyi içinde konumlanamayan cinsler; bu 4600 angstromluk enerji düzenini kullanamayan var oluþlar 4500 angström ve 4500 angstrom altýndaki deðerlere ve 4700 angströmle 4700 angstrom üzerindeki frekansa karþýlýk olurlar.

Bu o varlýðýn kendisine karþýlýk olduklarý "enerji düzeyinin yeteneði" ile retina gibi, klorofil gibi, lizozom gibi "iþlev" olmasý demektir. Skalar enerji düzenli elma, tilki, bulut, yaðmur, ot, taþ, toprak gibi her varoluþun enerji düzenli konum düzeyi, kendi özümleme sürecidirler.

Ýnþa, savurgan olmadan, enerji düzeni içinde organize olur. Kendisi de bir enerji düzenidir. Karþýlýk geldiði skalar enerjide kendi içinde bir enerji düzenidir. Varlýk karþýlýk geldiði enerji düzenini yansýtabilmekle varladýr. Her enerji düzeyi her inþa için uygun deðildir. Ama birçok enerji düzeyi de o varlýk içinde kullanýþlý olmaktadýr.

Ne var ki var oluþ karþý geldiði enerji düzleminden baþkasýna kapalý olmakla dýþta býraktýðý enerji yeteneklerini kullanabilir deðildir. Ama farklý düzenli bir tekil iþlev baþka varoluþlarýn bu yetenekleriyle ikili, üçlü, beþli vs. bað enerjisi kurup; onlarý mitokondri gibi golgi aygýtý gibi hücre içi organel yapýlara dönüþebilirler.

Rast gele büyüyen inþa, kendisinin düzenlenmesi olan frekans bandýna olan enerjiye baðýmlýlýðý nedenle (özel baðýntýlý bu nedenle) diðer hemcinsleriyle beraber ayný noktada "enerji saðlayamama" krizleri ile baþ baþa kalýr. Bu kriz nedenle var oluþlar da kendisini sýnýrlar. Tabii ki diðer yandan bunlar kendi içlerinin denge ve dengesizlik koþularýdýrlar.

Bu nedenle var oluþ; bir türden enerji saðlama ve enerji (akýtma) yolunu demir türü enerji düzenlenin süreci içinde oluþuyla faal olur. Ýken bakýr, ot, çöp, meyve, tavuk, tilki, insan gibi çeþitli enerji düzenli; özümleme sentezli, süreçler de; demirin saðlama yaptýðý noktada deðil de, kendilerine karþýlýk olan diðer bir salým olan frekans aralýðýnda; (otu yiyen, tavuðu yiyen vs. olukla) enerjilerini saðlarlar.

Var oluþ temel enerjinin skalar frekans daðýlýmlý nicelemeleri içinde kendilerine mutlak bir karþýlýk bulurlar. Bu karþýlýk noktalar her birinin her bir enerji saðlama yollarý olmakla akýþtýr. Süreçler bu tür birçok parçalý durum olmasýnýn üzerinde akarken, bunlarýn bakýr sülfat gibi (bakýr kükürt gibi) kendi aralarýndaki giriþmeleri üzerinde de akýþa eder.

Okur çoklu mantýk giriþmeli düþünmeyi öðrenmelidir. Her enerji harcamasý ayný zamanda bir enerji düzenlenmesidir. Her enerji düzenlenmesi, bir enerji harcanma baðýntýlý durumla ortama yansýma, verir. Siz süreci sadece enerji harcanmasý oluþla yansýtýrsanýz süreç farklý akar. Bu akýþ farklý olay ve giriþmeler ortaya koyar. Ayný sürece harcama deðil de enerji düzenlenmesi oluþla bakarsanýz; süreç yine baþka olaylarla akar.

Demirin enerji düzeyi içinde olamayýp ta demirin enerji düzeyindeki özümlemelere de gereksinme duyan alüminyum; demirle birleþir. Bu birleþme ya da karýþým yeni özellikte yeni bir özümleme süreci ortaya koyarlar. Ýþte bakteri, virüs, kristal, mikrop, klorofil, mitokondri, elma, tavuk, tavþan böylesi giriþmelerin bir enerji düzeni olmakla da; çevre olaylarýna bir bað ve baðýntýdýrlar.

Demirin veya klorofilin, enerji düzeyinde, özümleme yapamayan süreçler; demiri, klorofili, tavuðu, kendi özümleme süreçleri içine katarlar (var oluþla, boþluk oyuk alanlarýný doldurma). Ve böylece bakteriler baðýrsaklarda oluþla size vitamin düzenleme süreçlerini inþa ederken; pnomokok virüsleri de akciðerinize yerleþir. Akciðerin düzenli enerji özümleme süreçleri artýk pnomokoklar için düzenli enerji süreçleridir. Bu durum size düzensizlik olukla yansýr. Pnomokoklar akciðerinizi kendisi için besin (enerji) saðlanan yer yaparlar. Varoluþun dirimi karþýsýnda kimsenin de size kastý yoktur.

Kutsal olan hayatýn ya da var oluþun çeþitli enerji düzenli özümleme süreçleri içinde olmasýydý. Kutsal olan sýkýþmýþ enerjiyi ya da hayatý veya var oluþun akýtýlmasýydý. Dinamik buydu. Varoluþ ya da hayat veya enerji geçmiþteki baþlangýç koþullarýna (farklý enerji düzenli iþlevlerin özelliklerine Güneþ'e, demire, bakteriye, tavuða) baðlý olukla geleceði var etmesiydi.

Bu süreç te sizin keyfinizin dýþýndaydý. Sizin istek ve bilincinizden baðýmsýzdý. Sizi hiç bir þekilde eþrefi mahlûk kýlmayan süreçti. Ya da bu baðlamla demirin veya bakterinin eþrefi mahlûk olmadýðýný söylemeniz, cinnettir. Siz demirin enerji düzenli özümlemelerinden çok çok daha fazla, enerji düzenli süreçlere baðýntýlý olmakla farklýlýktýnýz o kadar.

Aslan ve siz benzer baþlangýç koþullu, benzer enerji düzenli; enerji saðlama pozisyonlarý içinde ortam dalgalanmalý bir frekans alana denk olmakla türleþmiþsiniz. Benzer enerji düzenli yerden enerji girdisi saðlamakla aslan sizi, siz de aslaný yersiniz. Pnomokok sizi öldürür. Pnomokokun yerleþtiði akciðerle siz, kendi senteziniz içinde ve size katýlým veren akciðerle akciðere özgü bir kýsým katýlým olacak hayati özümleme süreçlerini alamazsýnýz. Alamadýðýnýz katký olucu nedenle siz mevcut yapýlý enerji düzenli yapýnýzý koruyamamanýn keyfiyetsiz ligi yüzünden ölürsünüz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.