..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir zaman karakterlerimin hüzünlü olduklarýný düþünmedim. Tersine yaþam dolular. Trajediyi seçmediler, trajedi onlarý seçti. -Juliette Binoche
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Ekim 2017
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 8  
Bayram Kaya
Arz-talep, ön talep toplama gibi sülük yapýþkanlý illet, üretim hareketinin kimi kiþiye göre olan bu kâr mantýklý sömürü anlayýþlý bu belirme düzeyi; köleci sistem içinde gelip bu zorunluluðun üzerine ilinekti takýlýp kaldý. Kapitalist kölecilik kendisini zorunluluk gibi ve kendisini o iþi özü gibi göstermekle kapitalist esaret afyonu ile bu kavramlar kendisini bize gözbaðý illüzyonu ettiler.


:HJI:

Kýsacasý hayat kiþiler üzerinde, kiþilerin yenmesindeki ajitasyonlara baðlý duygular üzerinde akmaz. Türler üzerinde akar. Eþ deyiþle hayat ve enerji genel baðýntý üzerinde akar. Duygu ve ajitasyonlarýmýz özel baðýntý içinde akýþ ve düzenlilik olmakla sosyo toplumlarýn temeli içine yansýr. Aslan sizden daha hýzlý koþmakla doðmamýþtý. Aslan bir var oluþ biçiminin özel baðýntýsý içinde olukla, sizin kaçmanýza göre hýzlanmýþtý. Ýlk te siz gibi hayatta kalmak için aslan; tavþandan, sizden vs. daha hýzlý koþmak için kendisini çok uzun sürelerin gel git yapmalarý içinde geliþtirilenlerini tür üzerinde kalýtým yapýp doðar.

Tavþandan daha hýzlý koþmasý fazladan enerji rezervi olmakla da aslanýn bir iþine yaramayacaðý için; ceylandaki hýz kadar geliþme limiti de o geliþmenin denge dengesizlik sýnýrý olmuþtu. Eðer tavþanlar bu süre içinde bir yolunu bulup aslandan daha hýzlý koþmaya baþlarlarsa; aslanlar kendilerinde olmayan, tavþan türündeki bu yeni yetenek nedeniyle, yeni bir türsel yetenek geliþtirmek zorunda kalacaklardý.

Gelelim tavþana. Enerji dönüþümlü, enerji korunum yasasý türün hayatý oluþla tavþanýn üzerinde de akacaktý. Tilkilere, aslanlara yem olan tavþanlar; ellerinde olmadan tilki ve aslanýn var olmasý için tilki ve aslana; boþluk devinmeli baðýntý alan da olacaklardý. Unutmayýn ki akciðerleriniz özel düzenli enerji seviyesi ile pnömokok bakterileri yerleþsinler diye geliþip evirilip iþlev olmamýþlardý. Ama bu düzeyli var oluþun karþýlýðý olan, boþluk devinmeli alan etkisi de; adeta pnömokoklarý davet etme olacaktý. Daha doðrusu diðer taraftan bakýnca pnömokok kendisini bu alanýn boþluk devinmesi içinde kendisini bu alanýn yapýsýna göre özgüleyecekti (hasredecekti).

Süreçler Zenon çýkmazý gibi tek düze deðildir. Tavþanlar bir süre sonra tükeneceklerdi. Ters taraftan dirençle niceliðin niteliðe dönme sýçramasýyla vs. Tavþan tür olarak tükenmemek için ya hýzýný artýrýp aslaný ve tilkiyi geçecekti. Ki bu hýz, tavþan için, fare için, böcekler için vs. belli bir hýz limitinden sonrasýný bir gün boyunca otlamakla (beslenmekle) dahi yerine konacak olanýn telafisiz bir enerji oluþu; göze alýnamayacak denli, çok masraflý bir süreçtir.

Tavþanýn hesabý otun enerji seviyesine göre donanýmlaydý. Aslanýn hesabý etin enerji düzen (besin) deðerine göre olmak zorunda. Aslan ete göre, etin tavþanda, ceylanda kaçmasýna göre hýzlanýyordu. Ceylan kendisini korumaya göredir. Ceylanýn ilk tanýdýðý savunma ortamý içinde aslan, çýta, kaplan, pars, leopar, sýrtlan, çakal vs. hep birden yoktular. Ceylan da hepsine göre artý eksi hýz limiti deðil, belli bir kovalayan devim tehdidinin boþluk devinmesine göre strateji ortaya koymuþtu.

Aslýnda çýtadan, aslandan, daha hýzlý koþmanýn kapasitesine ulaþmak olasýysa da; aslandan daha hýzlý koþmanýn ceylan günlük aktivitenin tümünü otlamaya ayýrmak zorunda kalacaktý. Ki bu da kaçmaktan ötürü, tetikte olmaktan ötürü olasý olamazdý. Ki en temel korunma yolu olan savunmadan vaz geçmiþ te olurdu ki bu korunum yasasýna kökten aykýrýdýr.

Aslandan daha hýzlý koþma yolu, kendilikten ceylana týkalýdýr. Ceylanýn sa düz koþmaktansa saða sola sýçramalar yaparak virajlar almakla aslanýn kafasýný karýþtýrmak en iyi deneyim stratejiydi. Üstelik kafasý karýþýp saða sola koþan aslan; bu sapmalar içinde koþarken yüz iki yüz metrelik çok hýzlý koþuþ süresini doldurmuþ olacaktý. Bunlar bilinçli eylemler deðildi. Birbirine ters düþen ters eylemlerdi.

Dik olarak aþýlamayan engeli; sürünerek, eðilerek aþmak gibi. Düz koþu olan koþmanýn; düz olmayan tersi koþma ile belirmesiydi. Yerde olanýn; yerde olmamanýn ilk hareketi sýçrama þeklinde oluþlarýn belirmesindeki itki kuvvetiyle yapýlan þeylerdi. Zaten aslandaki çok hýzlanma zikzaklar çizerek olasý olamazdý. Hýzlý koþmanýn enerji düzen doðasý; alan içindeki kýrýþýklýðý, zikzaklarý düzelterek tersiyle (düzüyle) olasýlýk seviyesini artýrýr.

Çok hýzlý koþmak beli aralýklarý, belli düz doðrultuda koþmakla kendinizi zikzaklara karþý viraj almalara karþý sýnýrlayan týkanmalar içine sokacak olan ters yüz hareketlerini de, sýrtýnýz a sarmak olmaktadýr.

Hýzlý koþma kendi üzerine kendi týkanmalarýný yüklenir olmakla, aslandaki bu kafa karýþýklýðý süresinde en güzel ve en hýzlý koþtuðu kýsa mesafe aralýðýný tamamlamýþ olmakla aslan yorulmuþ koþamaz ve düz gidiþe göre sýçramalar karþýsýnda aslan þaþkýn olacaðýndan sýçrama hareketi aslanýn yorulmasýna denk düþen iyi bir taktikti. Yinelenen tekrar eden eylem ve hareketler de alýþma ve kopyalama veya çevrim hareketleri olmakla sürecin baþka bir tasarruf tutumu olmakla hem gözlemle hem deneyimli hem kalýtýmla öðrenme olmaktadýr.

Kýsaca olup biten þu. Özel baðýntý içinde aslan en güzel ve en hýzlý koþunun ilk yüz metresini n düz koþu içinde avý elde etmenin stratejisi olan enerji düzey ve düzlemi içinde olmakla strateji zorunlu olarak bu enerji seviyesinin biçim ve donanmasýna göre denge ve dengesizliklerdir. Yüz, iki yüz, üç yüz metrede en güzel en hýzlý koþmayý yeðlerken zikzaklý ve sýçramalý koþu olan hareketleri aslan, çýta vs. dýþlayýp seçme ayýklama dýþýnda býrakmýþtýr.

Býrakmak zorunda; çünkü aslan zikzak çizerek; sýçramalar yaparak bir anda en yüksek hýzla yüz, iki yüz metre koþusuna çýkamaz. Ceylana zikzak çizdirmeme, ceylaný sýçratmama bu hýz içinde olan saniyeler içinde becerisizlik ya da beceridir. Aslanýn seçme ayýklamayla dýþta býraktýðý enerji türü ters enerji aslanýn yumuþak karný zaafý olmakla aslanýn ortaya koyduðu boþluk devinmeleridir. Aslanýn hýzlý, düz koþma pahasýna ortaya koyduðu; o an içinde zikzak çizmeme, sýçramama türündeki bu boþluk devinmeleri de ceylanýn içini doldurduðu sýçrama ve zikzak hareketleri olacaktýr. Aslanýn düz koþuyu o birden ve çok hýzlý düzeyde koþmanýn enerji düzenini kendisine denge koþulu etmesi; sýçrama ve zikzak olan eylemini denge dýþý býrakmakla kendi denge koþulu etrafýnda dengesizlik koþullarýný biriktirmiþtir.

Aslan için dengesizlik koþulu olan boþlu alan devinmesi ceylanýn deðerlendirip yetenek olacaðý bir enerji düzenlenin düzey biçimlenmesi olmakla; düz git olamayan eylem ceylanýn denge koþuludur. Düz koþmak ceylanýn dengesizlik koþuludur. Buradan da görülüyor ki aslanýn ceylanýn stratejisi enerji konumlu düzey düzlem iliþkilerine göre biçimleniþtir.

Bir düzeleninle bir düzey ve düzlemin iliþkisi içinde oluþ demek; diðer düzey ve düzlemin enerji koþullarýna kapanma da olabilmektedir. Siz o enerji düzeyinin içinde demirken, helyum; çinko oluþla bulunamazdýnýz. Ceylanken aslan; aslan iken ceylan olamamanýz demektir. Bir enerji düzenli durumla birçok boþluk devinimli alan ve oyuk hareketlerini o düzeyin dýþýnda tutuyorsunuz demektir. Aslana göre denge koþulu aslan tarafýndan düz harekete göre kaos ve savrulma olan sýçrama viraj alma gibi dýþta tutulanlar, aslanýn ters yönde enerjiyi týkaç edip; týkaçlananýn ters yönde enerji birikmesi ve enerji boþalmasýný ortaya koymakla kendi dengesizlik (zikzak, sýçrama, viraj) koþulunu belirlemesidir.

Aslanýn belirlediði dengesizlik koþulu dediðimiz týkaçla ters yön enerjisi ceylan tarafýndan sýçrama, viraj alma ve zikzak hareketlerin e dönüþen enerji boþalmasý olacaktýr. Unutmayýn ki ceylan da sýçrama zikzak çizme ve viraj alma enerji düzeyli enerji boþlmasý yaparken düze eylemli enerji boþalmasýný dýþlamakla düz eylemli yönde beliren enerjiyi ters yönde biriktiren bir boþluk devinmesi kýlar. Bu da ceylanýn açmazý ya da zaafý veya handikabý olur. Ceylanýn bu açmazý aslanýn bu birden düz koþu içinde olma alanlý boþluk ya da oyuk devinmesinin içine yerleþmesine neden olur.

Aslan ceylan olamaz mý? Elbette olur. Aslan ceylanýn enerji düzenlenin düzeyi içinde olmakla enerji düzenli biçimlenmesini ceylanýn enerji düzenlenmesi içinde tutan kalýtým inþa düzenlemesiyle pekâlâ olasýdýr. Hidrojen böyle helyum olurken, helyumda böyle hidrojen düzeyine iner. Hidrojen kendisini hidrojen olukla belirler, sýnýrlarken; dýþta sýnýrlanan enerji düzenli ýþýma olan her bir frekans aralýðýný kendi baþýna proton, elektron vs. kalmayý; helyum oluþu þunu bunu ters enerji birikimli boþalma olacaklarý dýþta býrakýr.

Hidrojenin kendisi, helyum düzenli olup; enerji seviyesini bir birim nicelikle niteliðe dönüþtürme yükselmesi yapmak demek helyumun tekrar hidrojen seviyesine düþmekle hidrojen olacaðý boþluk devinmesinin ters yöndeki enerji birikme ve boþalmasýný etrafýna sarmasý demektir.

Bunun gibi ceylanýn aslandan hýzlý olmasý demek günlük beslenmenizin üzerinde olmakla çok daha fazla bir beslenmeyi gerektirir. Zaten günlük süreçle beslenme, güvenlik algýlý süreçler nedeniyle parçalý süreçleriniz olmakla; dolmuþ ve sýkýþmýþtýr. Sürecin bir günle kýsýtlý olmasý nedeniyle ceylanýn aslandan daha hýzlý koþmasý demek; ceylanýn kendisini bir gün içinde daha fazlasýný beslenmez hale getirmesi demekle; ceylanýn mevcut hali artýk son sýnýrla denge olur.

Hayat ta size bencilliðinizi koruma egosunu vermiþti. Kaçmak bu korunum egosu içindedir. Ne var ki pahalandýkça ayný yolu zorlamak yerine (aslan gibi olmak ki aslan sizin býraktýðýnýz boþluk devinmesi üzerinedir, aslan gibi hýzlý olmak yerine) baþka yolu denemeliydiniz.

Kaçma kurtulma yolu, tek yol deðildir. Ama kaçýp kurtulma süreçleri birçok boþluk devinmeli oyuk hareketlerinin de ortaya çýkmasýna neden olur. Kaçýp kurtulmakla bu arada kaçýp kurtulamayanlarýn da size yaþama þansý tanýmasýyla, kazanýlan bu bir kaç aylýk ömrü de siz deðerlendirecektiniz. Bu yol daha hýzlý kaçma olamazdý nedenini birlikte hýfz ederek söyledik.

Kaçmakla kazandýðýnýz birkaç aylýk ömür tavþan, fare, bit, bakteri, virüs vs. türü yaþamlar üzerinde artan bu ömür olanaðý ile oluþan bu boþluk devinmesini sizin yeni baþtan deðerlendirmekten baþka çareniz (zorunluluðunuz) yoktu. Sizde arý gibi kýrk beþ günde bir; ayda bir; üç ay da bir gibi daha kýsa süreler içinde olmakla bu bir kaç aylýk ömür içinde hem doðup hem yetiþkin olup hem de bir batýnda dokuz, on doðuracaktýnýz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.