..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yedi iklim dört köþeyi dolandým / Meðer dünya her tarafta bir imiþ. -Dadaloðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > serdar adem iþler




2 Ekim 2017
Kuzey Irak'ta Referandum Senaryosu  
serdar adem iþler
Kuzey Irak'ta yaþananlara þaþýranlara þaþýrýyorum. Bu hikaye daha önce BOP adýyla yayýnlanmýþtý. Þimdi yapýlan beyaz perdeye aktarýlmasý...


:AAFI:
     Bütün tehdit ve uyarýlarýmýza karþýn Kuzey Irak’ta referandum yapýldý. Kendisi de Yahudi asýllý bir aileye mensup olan Barzani ne yazýk ki bölgede Ýsrail’e alan kazandýrmak isteyen Amerika‘nýn gazýna gelerek telafisi mümkün olmayan bir hata yaptý. Bu aþamadan sonra olacaklarý kimse önceden kestiremez. Ok yaydan çýktý. BOP Projesinin son aþamasý yürürlüðe girdi.
Bundan sonra her zaman yaptýðýmýz gibi durumu zamana yaymaktan ve bir þey yapýyormuþ gibi görünmekten baþka seçeneðimiz yok. Eseceðiz kükreyeceðiz, ortalýðý toza dumana katacaðýz her zamanki gibi, aslýnda hiçbir þey yapmamýþ olacaðýz. Bilmediðimiz bir yol deðil ya…
Büyük depremleri takip eden artçý sarsýntýlar gibi, bir iki güçlü iniþ çýkýþtan sonra bugün için esip kükreme kapsamýnda suya yazdýðýmýz bütün söylem ve sloganlar belki ileride inkar edilmek üzere tarihin tozlu raflarýna kaldýrýlacak. Ýnkar edilmese bile en azýndan unutulmak üzere. Bundan kimsenim kuþkusu olmasýn. Sonuçta bu bölge sakinlerinin ne kadar balýk hafýzalý olduðunu ve ileriye dönük plan ve projelerinin beþ on yýldan öteye ulaþmadýðýný gözden uzak tutmamak gerek.
     Bu arada kendimizi sorgulamaktan büyük yararlar elde edeceðimizi umuyorum. Bu konuda size yardýmcý olmaya çalýþayým. Mesela, Baðdat hükümeti dururken neredeyse bütün alýþveriþimizi yýllardýr ve bütün dostça uyarýlara karþýn bölgesel hükümetle yaparken bu durumu fiilen kabul etmiþ olmadýk mý? Ayný þekilde Barzani ve sözde bayraðýný protokollerde aðýrlarken de kabullenmiþtik bu oluþumu. Hatta baðýmsýz bir devletmiþ gibi Erbil’e konsolosluk açarken aslýnda baðýmsýz muamelesi yapmýþ olmadýk mý?
Dün kabul ettiklerimizi bugün reddetme huyumuz alýþkanlýða dönmek üzere. Ve bu durum küresel politika açýsýndan güvenirliðimizi olumsuz etkileyecektir.
1991’de ayrýlýkçý gruplar Kerkük’teki nüfus, tapu ve mahkeme kayýtlarýný yakarken müdahale etmemiþsek Kerkük’te hak iddia etme þansýmýzý baþtan inkar etmiþiz demektir. Ayný þekilde 2003 yýlýnda Amerika’nýn yardým ve gözetimiyle Kerkük’ü iþgal eden Kürt milisler baþta tapu ve nüfus müdürlükleri olmak üzere tüm devlet arþivlerini yakarak yok ederken müdahale etmemiþsek Kerkük’te hak iddia etme seçeneðimizi reddetmekte ýsrarcýyýz demektir. Daha neyin davasýný yapýyoruz anlamýyorum.
Bu aþamadan sonra Kerkük’te Türkmen nüfus yüzde otuz deniyorsa, yapacak bir þey yok. Öyledir. Bütün bunlarý Saddam’ý devirenlerin karþýsýna çýkmak yerine sükut ile destek verirken düþünecektik. Caným o zaman dünya siyasi konjonktürü öyle istiyordu, biz de öyle yapmak zorunda kaldýk diyerek kurtulamayýz. Ayný siyasi konjonktür bugün de Kuzey Irak’ta baðýmsýz bir oluþum istiyor olabilir.
Üstelik yaþadýklarýmýzdan ders almamýþ olacaðýz ki, BOP Projesinin ateþli bir savunucusu olarak birden Suriye hükümetine cephe açýverdik. kendi akýl ve irademizle hareket etmediðimizi bütün dünyanýn anladýðýnýn farkýnda deðiliz. Bu da itibarýmýza tahmin edemeyeceðimiz kadar zarar vermekte.
     Baðýmsýzlýða aþeren Kuzey Irak oluþumu yýllarca federasyon çatýsý altýnda bölgede örgütlenirken bu gidiþin sonucunda baðýmsýzlýk olabileceðini nasýl olup da düþünemedik? Federatif yapýlarda son durak baðýmsýzlýktýr. Bu bir sosyolojik sonuçtur ve tarihte bunun birçok örneði bulunabilir. Ayrýca kendileri istemese bile kendi çýkarlarý için kullanabileceklerini anlayan güçler tarafýndan provoke edilmeye son derece yatkýn bir durumdur.
     Bu arada birbirini tutmayan karar ve tavýrlarýmýz yüzünden dýþ politikada güvenirliðimizi kaybetmek üzereyiz. Öncelikle bu konuya eðilmemiz gerektiði kanýsýndayým. Kuzey Irak meselesi bile bundan sonra gelir. Önünü sonunu görmeden soyunduðumuz bazý roller ve gerçekleþtirdiðimiz eylemler yýllar sonra ayaðýmýza takýlmakta.
Suriye rejimini diktatörlükle suçlarken Esedsiz bir Suriye’de ortaya çýkan anormallikler karþýsýnda toprak bütünlüðümüzün tehlikeye gireceðini yýllar önce görecektik. Yine þii diye Baðdat hükümeti ile aramýza sýnýr koyarak diplomatik deðeri olmayan Erbil oluþumunu desteklemenin sonucunun baðýmsýzlýk talebine varacaðýný tahmin etmek zorundaydýk. Bunlarý yapamadýysak, bu aþamadan sonra geçmiþ olsun demekten baþka yapacak bir þey kalmýyor.
     Müdahale etsek bile masa baþýnda halledilebilecek, ileri görüþlü hamlelerle palazlanmadan sona erdirilebilecek meseleler yüzünden akacak kanýn sorumlusu kim olacak? Bu cevabý bize deðil ama Allah’a karþý nasýl verecekler?      
     
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Reza Aþký Sarraf Sevgisi
Ýsrail Tekke ve Zaviyelere Güveniyor
Benim Beka Sorunum Pahallýlýk!
Ýsteyen Cehenneme Girmeyebilir
Öðretmen Performans Deðerlendirme Sistemi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zamlardan Hoþlanýyorum
Sel Zararý Devletin Sorunu Deðil
Düðün Konvoylarýna Düzenleme
Düðün Konvoylarýna Düzenleme
Mülakat Sýnavlarýnýn Yarattýðý Çöküntü
Sandýklar Neden Geç Açýlýyor?
Þeytan Olmasa Ne Yapardýk
Hazreti Ömer Aday Olsa
Poþet Tepkileri Çok Komik
Göreceli Doðru ve Yanlýþlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Düðün Konvoylarýna Düzenleme [Þiir]
Üniversite Ýstiyoruz [Öykü]
Bizim Mahalle [Öykü]
Ýftira [Öykü]
Nereden Tanýþýyoruz [Öykü]
Ýndirim [Öykü]
Ebemizi Arayýnýz [Öykü]
Bizim Mahalle [Öykü]
Ben Kendimi Bizzat Vurdum [Öykü]
Kendini Arayan Kadýn 1 [Roman]


serdar adem iþler kimdir?

SADECE TEFEKKÜR EDÝYORUM. AYRICA DÜÞÜNCEYÝ YASAKLAYAN BÜTÜN ÝDEOLOJÝLERE HAYRET EDÝYORUM. ÖZGÜRLÜKTEN BAÞKA BÝR BEKLENTÝM VE AMACIM YOK.

Etkilendiði Yazarlar:
AZÝZ NESÝN TARIK BUÐRA YAÞAR NURÝ ÖZTÜRK TURAN DURSUN


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © serdar adem iþler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.