..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Uygarlýk, gereksiz gereksinimlerin, sonsuz sayýda artmasýdýr -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




3 Ekim 2017
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 9  
Bayram Kaya
Bu nedenle aslan rutin yoldan türünü sürdürme yönünde akýþlý olan eðilimlere riayet etmekle daha çok “ürememe” iþinin içinde olmayý zorunlu yeðler olacaktýr. Tavþan masraflý olsun diye hýzlý üremeyi seçmemiþti. Aslan böylesi birçok hýzlý üreme yoluna girme zorunluluðu yokken; aslan hýzlý üremeden kaynaklý fazla masraflý olanda kaçýnacaktý. Hýzlý çoðalma düzenli enerji süreci aslanda tersine iþler. Aslanda üreme tavþana göre tersine bir durumla iþler.


:GFH:
Yani tavþan ya da fare özel baðýntý olukla türün kendisi deðildirler. Türe baðlý özellikleri içerirler. Türe göre parça süreçlerdir. Tavþan fare tür gibi uzun ömürlü geliþmiþ (özellikle gelecekteki) yeteneklerle deðildirler. Türe iliþkin kimi hayat sal özellikleri taþýyabilmek için özel hayatý kendi kesikli, sýnýrlý sonlu olan kýsa ömürlü oluþlarý üzerinizde taþýmakla deðil de; tür üzerindeki genel hayatý, özel hayat olukla "sürekli olukla akýtabilme için" var olan üremelerini artýracaklardý. Böylece üremeye harcanan enerji birden bire koþmanýn enerji boþalmasýna deðil de; zamana yayýlan kesikli sürekli bir enerji harcanmasý olmakla durumu kurtarýr. Böylece yetenekler tür üzerinde kalýtým edilir.

Çok kez zorunluluklar yeni duruma yeni bir ön envanter oluþturmaktan çok; o kapasite içinde daha önce var olan envanterin durumlarýný birkaç iþlevli duruma çevirerek geliþtiriyorlardý.

Yani sazý ve saz çalmayý görmeden, bilmeden; saz çalmayý siz beþ ya da on duyu araçlarýndan biri ile ya da birkaçýyla sazý çalma olukla algýlamadan; saz çalma yeteneðiniz oluþmaz. Siz bilmiyorsunuz diye de türünüz içinde saz çalmayanlar yok demek deðildi. Saz çalma, düz saçlý olma, mavi gözlü olma; resim yapma gibi karakter özellikler; üreme gibi hayati bir seçilime sahip deðildirler. Hýzlý üreyemeyenler tür içi özel baðýntýlý yaþamýn süreci içinde elenir.

Tür içinde sitokrim c enzimini taþýmayan bireyler havasýzlýktan boðulup ölür. Bu enzimi taþýmayan karakterlerin kalýtsal olmasý olanaksýz olurla zaten türsel karakter içinde elenirler. Varoluþlar kendi ilk zorluðunu geçici olasý mevcut durumlar üzerinde aþacakla, olayý hýzlandýracaktý Uzun zamanýn içinde tekrarlarý olan gel git yapan hareketlerine baðlý gereksinmeleriyle; zaten bölünme olukla var olan ön envanterleri hýzlý üreme yönünde de iþlev olukla ortaya koyacaktý.

Hýzlý üreme; aslanýn önünde kaçýla-kovalanýþla; saklanýla-gizleniþle olan ve ancak üç beþ ay; beþ on yýl kadar olan ömrün; kaçarak, gizlenerek deðil de hýzlý çoðalmayla ayakta kalmasýdýr. Çünkü aslanýn hýzlý yaþamý ceylan tavþan türünün ömrünün önüne geçmekle hýzlý akýyordu. Tavþanlar, fareler vs. aslanýn tüketeceðinden fazla doðmakla ancak; tavþan fare vs.ler tür ömrünün enerji düzenli bozunum süreci içindeki sýnýrlarýna kadar yaþayabilirlerdi. Aslanýn yeme süreci matematik deðerli matematik deðerli artan azalan tersine durumlardýr. Oysa tavþanlar, fareler, böcekler, virüs ve bakteriler vs. geometrik olukla artar, azalýr. Be demektir ki geometrik artýþ oraný aslanýn bile yemekle tüketemeyeceði kadar çok tavþan olmasýndan ötürüdür.

Burada dikkat edilmesi gereken þudur. Birey olarak aslana yem olan tavþanlar için (piyonlar için) zor ve kabul edilemez olan kýsa sürede av olmakla yenme ölme durumu, tür için kabul edilebilirdir. Çünkü tür de bu sürecin tersi durumla biriken ters enerji üzerinde; tür ömrünü uzatan geciktirmelerle enerji deþarjlarýný yapar. Ve hayat olan enerji de, tavþan hayatý üzerinde böylece akar. Türün ya da hayatýn mantýðý; akýþýn mantýðý; Nasrettin’in “benim ölümüm, benim kýyametim” demesi gibi deðildir. Yani kiþiye göre doðru olan, türe göre doðru deðildir. Türe göre de doðru olan da kiþiye göre doðru olamaz olmakla kendi denge ve dengesizlik süreçlerini baþlamaktadýr.

Enerji sadece aslan olukla; tavþan olukla akmaz. Enerji çevrimi; tavþaný aslan yerken aslaný çürükçüller ayrýþtýrýrken de akar. En makrodan en mikroya kadar olan frekanslarýn tümü üzerinde akan enerji; bu frekanslarla var oluþlarý tetikler. Her frekansýn enerji düzelenin süreçleri, bu skalanýn bir alt ve bir üst sýnýrlý düzenlenin süreçlerine kapalý olmakla ya da geçici týkanma açýlmalarla oluþur. Yani bir yanda kaybolan enerji diðer yanda týkaç gerisinde birikiþle ve deþarj olmanýn aksi yönde þarj ya da ters enerji olukla ortaya çýkar.

Bu nedenle tavþanýn av olmakla yenmek istememe duygusu, özel baðýntýlý bir akýþ þeklidir. Duygu hayatý, birey üzerinde korumanýn ve sakýnmanýn verimidir. Düþünün bir sitokrim c enzimi taþýyamayan birey oluþun korunum özel baðýntýlý kendi korunum yasasý genel akýþýn içine yansýmýþ olaydý; gelecek o tür için felaket olurdu. Hayati oluþ noktasýnda kimi özel baðýntýlý yaþamlar genel akýþa göre verimsiz olan bir süreç duygusudur.

Deðilse her özel baðýntýlý durumlar, genel olan süreç akýþýnýn dinamiði içinde deðildirler. Genelin dinamiði bu özel baðýntýlý sürecin tersi üzerinde akar. Özel baðýntýlar kýsýtlý bir seçme ayýklama olmakla; olanýn olmayaný ya da olmayanýn olanýyla da kýsýtlýdýr. Bu kýsýtlýlýk içinde karýnca ceylan olamýyorsa; doðadaki özel baðýntý dýþýndaki genellik içinde, bir helyumun (karýncanýn) her zaman belli durumla lityuma (ceylana) dönüþme olanaðý vardýr.

Yani genel süreçler kendi frekans düzeyli iliþkileri (özel baðýntýsý) içinde geçici durumlarla kýsýtlý iken etrafýna yaptýðý baský basýncýn genel durum içinde beliren bir ayýklamasý bulunmaz. Yani genel belirim, ýsýdýr, harekettir, zamandýr, mekândýr, elektriktir, manyetizmadýr vs. Özel baðýntýlarýn genel baðýntýlý basýnçlar karþýsýnda yalýtýlan bir iç kýsýtlamalý giriþmeleri vardýr.

Genel baðýntý olanýn olmayanýyla; olmayanýn da olanýyla ayný anda birçoktur. Olanýn olmayaný nedir? Söz gelimi hareket varken hareketsizliðin olmamasýdýr. Hareketsizliðin olmamasý ne demektir? Hareketin ters durumla, hareketin negatifi durumla direnç olup; durma yönünde belirmesidir. Burada büyük durum olan hareketin az az; küçük küçük durumlarla yorgunluk olukla hareketsizlik olmasýdýr.

Týrmanan hareketin iniþ aþaðý olukla belirmesidir. Soðuyan hareketin ýsýnan hareket olmasýdýr. Büyük durumun tersi durumla küçülmesi; biriken küçülmenin aksi yönde küçük küçük birikmelerle büyüklük deðerine ulaþmasýdýr. Vs. olmakla ters durumlu belirme içinde o hareketin kendi çevresine ters þarjla sarýlmasýdýr. Ters þarjlar birbirini durduran, birbirine dönüþen durumlardýr. Hareketin yani boþalan süreç ters yönden biriken þarjla hareketsizliðine kayar. Olanýn hareketsizliði demek te denge durumlu sürecin ters þarjlý firen koþulu demektir.

Böylece olan olmayanýyla akar, olmayaný da olanýyla akar. Olan birbirinin tersi durumla beliren süreçler olduðu unutulmamalý. Çünkü evrende yenmeme deðiþip dönüþmeme diye bir enerji akýþý yoktur. Eþ deyiþle evrensel süreçli genel akýþ; genel baðýntý içinde yenmeyi av olmayý içerir. Bu nedenle tür bireylerini piyon olukla kullanýr. Özel baðýntý içinde birey av olmaktan kaçýnacaktýr. Bu duruma adaletsizlik diyecektir! Yani kendi duygu ve yargýlarýný evrenin iþleyiþi gibi görecektir!

Dikkat edin uzayan ömür; sizin ömrünüz deðildir. Yenen tavþanýn ömür uzunluðu da deðildir. Tür yüz tavþanla sürece baþlýyorsa SÜREÇ; bunun tersine durumlara dönüþmesiyle daha baþtan bu tavþanlarýn 98 tanesinin yenmesini göze almýþ demektir. 2 tavþan aslanýn tüketemeyeceði sayý deðeri içinde olan tavþandýr.

2 tavþan Ýyi zýplamýþtýr, iyi zikzak çizmekle anlýk denen süreci iyi kullanmýþtýr. Ýyi gizlenmiþtir. Aslanla daha az karþýlaþmýþtýr. Ama ne olursa olsun illa ki iki tavþan kalacak. Eðer aslan EL gibi keyfi durumla öldürme isteðine kapýlmazsa (!) Ki doðal olan sizin bilinciniz ve sizin keyfiniz dýþýnda süreçler olmakla bu nihai bir belirme tarzý olamayacaktýr. Kalan 2 bu iki tavþan limit üstü tavþan olmakla ikinci döngünün yeni bir çevrime dönüþmesinden çok önce diðerleri gibi hýzla çoðalacaklardýr.

Av olanýn ana babasý da yavrularý da hepsi birden av olmaz. Kimi doðar doðmaz kimi üç beþ on günlük elli günlük durumlarla av olur. Elli günde av olanýn anasýda Yaþamýþ demektir. Ve elli günde av olmayanlarýn üreme süreçleri de baþlamýþ olmakla çoðalma geometrik bir artýþ baþlar. Sürecin tüketimini karþýlayan deðerlerde oto kontrollerle bu azalan artan süreç kendisini sýnýrlayacaktýr.

Yani 100 tavþanýn 50 si yavrulayacak tavþan olsun. 50’nin daha azý ya da daha çoðu her zaman olasýdýr. Her biri 45. Günde onar tane yavru yapsýn. Ýkinci batýn süreç 500 +2= 502 artacakken bu böyle olmaz. Bunun kaçý yavru yapmadan yendi? Kaçý yavru yaptýktan sonra yendi? kaçý ne kadar yavru büyüttükten sonra yendi? Ve kaçý da daha yavruyken yendi? Av olan tavþanlarýn erkek ya da yavru yapacak tavþanlarýn ekserisi içinde olmakla hangisinin çoðunlukta olmasý da süreci, baþka baþka etkileyecektir.

Tavþanlarýn sürecin ilk günü içinde yavrulamasý ya da en geç 45. güne kadar olan sürelerin her hangi birinde ya da her biri deðiþik günlerin birinde yavrulamalarý dahi süreci çok çok farklý etkiler. Ama 98 günlük ilk çevrimin sonunda en az bir diþi ile en az bir erkek tavþanýn kalmýþ olmasýna göre çok açýk ki tavþan nesli sürmeye devam ediyordu.

Tüm hesaplar her biri bir günle yenecek olan tavþanýn, 98 günden sonra yeni bir çevrime girmesine göre hesap olacaktýr. Sonuç olarak ilk çevrim sonundaki ikinci süreç yeni çevrimine her zaman ilk baþladýðý sayýnýn (100’ün) daha çoðu olan sayý ile sürece baþlar. 100 tavþandan 98 tanesi bir günde deðil de birer birer 98 gün sonunda av olacaklar. Eðer tavþanlar 45 günde çoðalýyorsa 100 tavþanýn 55 tanesi 45. günde ayakta olacak demektir.

Tavþanlar hayatta olduðuna göre bir fikir versin diye rahatlýkla keyfi rakamlar ele alabilirsiniz. Yavrular bir hafta içinde baþýnýn çaresine bakar olsun. 55 tavþanýn da yirmisi yavrulayan tavþan olsun. Azalan sayý birden 45. günde 255 e ulaþacaktýr. Hepsi ayný günde onar onar yavrulayan yirmi tavþan 10x20 = 200 eder. 200+55= 255 eder. 45. gün sonrasýnda da popülasyon birden yavru ve ana tavþanlarla beraber 255 tane olur.

45. gün sonrasýnýn ilk haftasý içinde günde bir taneden 7 tavþan av olacaktýr. Av olan 7 tavþanýn 4’ü diþi tavþan olsun. Av olan her ana tavþanla 4 tavþanýn onardan 40 yavrusu bakýmsýzlýktan ölsün. 45. günde 255 olan popülasyon 45. Gün sonrasýnýn ilk bir haftasýnda yedi av (ya da ölüm) yerine 7+40= 47 birey daha ölmekle; 52. günde 47+45= 92 birey av olur.

98 günlük çevrimimiz içinde 138 tavþan av olur. Ýlk 45. gün ile 200+55= 55 olan popülasyon 98 günün sonunda 255-(40+43) = 172 eriþkin tavþanla süreç ikinci döngüsüne baþlar. Bunun 80 tanesinin süreç baþýnda ve sürecin 45. Gününde iki kez yavrulayacak ana tavþanlar olacaðýný rahatça söyleyebiliriz.

98 gün içinde zorunlu olurla av olan tavþanlarýn dýþýnda yavrularla popülasyon nüfusu artacaktýr. Artmakla kalmaz 98 günlük çevrimin ikinci kýrk beþ günün içinde yavrular eriþkin tavþan olmakla daha ikinci çevrim baþlamadan 91. 92. günde doðum yapmýþ olacaklardýr. Ýlk doksan sekiz tavþanýn av olma süreci ile ayakta kalanlarý; yavrulamaya ve yavru büyütmeye; büyüyen yavrularýn döl vermesine zaman saðlamýþ olacaktýr.

Bu bilinçsizce bir katýlým ve feda oluþtur. Hayat akýþýný tür üzerinde enerji düzenlenin süreçli “boþluk devinmesini, ortaya koymaktadýr. Burada boþluk piyonlarla elde edilen zaman boþluðunu tür üremeye çevirmekle tür hayatta kalmýþtýr. Þu ilkeyi bir kez daha hatýrlayalým. Sonsuzluk, sýnýrsýzlýk, süreklilik; kesikli, parçalý, sýnýrlý sonlu süreçlerle oluþur.

Unutmayýn ki hayat; kiþinin benden sonrasý tufan deme, keyfiyetinin de üzerinde olmakla; kiþinin dýþýndadýr. Zaten genelde olup biten hayat ta sizin deðil. Siz türsel hayatýn kullandýðý avatar kalýpsýnýz. Sizin dýþýnýzdaki hayat sizden sonra da bitmemekle türünüz üzerinde sürüp devam ede gidendir. Nasýl hayat: salt atom, demir ve demirli bileþikler olup, bunlarýn enerji düzelenin düzeyli iç seviyesinde kalmamakla, salt bunlarýn kendisi deðilse; yine hayat, böcek ve insan düzeyiyle, bu enerji düzeleninle olan süreçler içinde olmakla beraber, asla bu düzeyler içinde kalan bir hayat ta, olmayacaktýr.

Çoðalan tavþanlar, aslanlarý çoðaltmayacaklar mý? Elbette çoðaltacak, Fakat süreçler mekanik ve sür git deðildir. O çoðaldý, bari ben de çoðalayým olmaz. O çoðaldý, ben de çoðalayým demek te bir yol olmakla olasýdýr. Ama aslan gibi bireyin içindeki normal üreme süreci de, hýzlý üreme süreci de, bir baþka pahalýlýktan ötürü, tavþandaki üreme süreci gibi çalýþmamakla istenmeyen bir seçme ayýklama olur.

Tür aslanda hayatta kalmak için; hýzlýnýn da hýzlýsý olmuþtu. Aslan tavþana göre olan frekanslý enerji düzeyine konumlanmakla çok kes tavþana ait devinme özellikleriyle donanamaz olur. Bu nedenle aslanlaþýr. Deðilse tavþan, aslana göre bir var oluþ deðildi. Organik süreçlerin o þekilde var olamama baðýntýsýný, o oluþmanýn kapýsýný kapattýðýný bu þekilde olabilmekti. O tür hýzlý oluþa kapanmakla koþamadýðýný koþmakla bir varoluþtu.

Bir düzleme açýk olanýn ürediðini, ürediði hýzla üreyememekle. Ayný besin kaynaðýný ayný tip, týpa týp süreçli özümleme olamamakla var oluþtu. Yani koyunun kemiremediðini kemirmekle bir var oluþtu. Bu aslanýn zýplayýp zikzaklar çizemeyeceði anlamýna deðildir. Aksine bu yoksunlukla aslan; saatteki hýzýyla 60 km sürate ulaþan ceylaný geçer. Kýsa süreli hýz koþularýnda bir iki dakikada hýzýnýzý ne kadar yüksek hýza çýkarýrsanýz baþarýnýz artar. Aslan bunu baþarmak için kýsa süreli koþuda zýplamaya, zikzak yapmaya yer vermez. Böylece aslan hýzýný; ayný süre içinde birden bire 80-90 km hýza çýkarýr. Ceylan zýplama ve zikzak hýzlý koþma için yeðlemez, avcýnýn hedefini þaþýrtýp kafasýný karýþtýrmak için kullanýr.

Düz ve birden hýzlý koþma yeðlemesi içinde aslan zikzak çizemez. Ýyi zikzak çizilen süreçte koþma hýzý düþer. Çünkü zikzak, viraj ve zýplama anlýk frenli süreçtirler. Birkaç dakikayla sýnýrlý hýzlý koþularda elbet zikzak yapýlýr. Ama bu zikzaklar tavþanýnki gibi olmamakla, istenen sonucu vermeyecek olmakla kötü zikzaklardýr. Bu nedenle varoluþlar; içine, üzerine, etrafýna, yan yana oluþlarla tersi olan devinme içine girer.

Buradaki görece var oluþlar aslan için yaratýlýþ deðildir. Olamaz mý? olur. Ama öyle deðil. Var olma dirimi her enerji düzlemi içinde hýzlý koþana karþý daha hýzlý koþmayla belirmez. Kýsýr döngülü, pahalý bir yolun enerji girdabýna düþmemek için, en kýsa yoldan verimli bir enerji akýþýný ortaya koymakla tavþan bu pahalý üremeyi yeðlemiþti. Ama aslandan daha hýzlý koþmaya göre pahalý deðildi.

Evren kendi içine kendi üzerine sýkýþmaktan patlamýþtý. Þimdi de kendi içine belli bir deðerden sonra sýkýþamamaktan ötürü; parçalý, kesikli, türlü türlü olukla; sürekli oluyordu. Yani aslan, tavþan düzenli enerji düzeyi içinde var olamadýðý için var olma ve var oluþunu sürdüren olmak için tavþaný yemekle parçalý olmanýn hayatiyetini bulur. Türler bir enerji düzeyi skalasýdýrlar. Bu enerji düzeyi ayný özümleme süreci olan türün artan popülasyonu ile (tersten indüksiyon freniyle) sýkýþýr.

Popülasyon bile bu sýkýþma içinde kendisine yer bulamazken sýkýþma içinde yer bulamayan temel enerji kendi öncesinin kendi kulvarýnýn, kendi paralelinin, kendi eþzamanlý oluþunun ters süreçleri içinde enerji düzelenimle boþluk devinmesi, içinde olacaktý. Sonsuzca içine sýkýþamayan enerjinin þimdiki var oluþu bu þekilde bir belirmeydi.

Belli düzlemin baðýntýsý içinde tavþan olamamalý sýkýþma sonundaki süreçle belli bir aþamadan sonra iç içe de sýkýþamayan enerjinin birikmesiyle enerji baþka tür var oluþla patlayacaktý. Ayný kulvarýn salýnýmý içinde baþka yolla (o kulvarýn boþluk devinmeleriyle) aslan fil vs. olukla inþa olacaktý. Ýnþa eden enerji, elbette bu sýkýþma içinde var olamaz. Ancak aslan tarzý var olma enerji düzenli bant içinde olacaktý.

Enerji düzenli yer sýkýþmalý rekabetini ortaya koyan eðilim içinde belirecekti. Bu enerji düzlemi içinde aslan; bu enerji düzleminin pahalýlýðý nedenle (Pauli dýþlamasý nedenle) daha çok üremi yeðleyemezdi. Kendi öncesi bant düzelenine ve bunun boþluk alanlý devinmesindeki denge ve dengesizlik koþullarý içinde var olacaktýr. Yani hýzlý üremeli süreç, atalet yasasýna göre aslanda çok kýsýtlý olmakla tersine iþleyen sürece döner. Aslanýn hýzlý koþmasý zaten aslan için pahalý bir süreçtir. Aslanýn kendi ceninini ve daha çok üremeyle yavrularýný beslemesi ise aslan için çok daha pahalý bir süreçtir.

Bu nedenle aslan rutin yoldan türünü sürdürme yönünde akýþlý olan eðilimlere riayet etmekle daha çok “ürememe” iþinin içinde olmayý zorunlu yeðler olacaktýr. Tavþan masraflý olsun diye hýzlý üremeyi seçmemiþti. Aslan böylesi birçok hýzlý üreme yoluna girme zorunluluðu yokken; aslan hýzlý üremeden kaynaklý fazla masraflý olanda kaçýnacaktý. Hýzlý çoðalma düzenli enerji süreci aslanda tersine iþler. Aslanda üreme tavþana göre tersine bir durumla iþler.

Tabii ki aslan popülasyonu da görece aratacaktýr. Ama bu artma hýzlý çoðalma yönünde deðil de aslanýn beslenme yönünde artan kaliteli yaþamý içindeki birey ömrünün üreme sürecinden hýzlý olmasýyla, olasý olacaktýr. Hýzlý üremeyle deðil doðumlardaki yavru ölümlerinin azalmasý nedenle sayý artacaktý. Ve birkaç yavru doðumu boyunca yaþayan aslanlar kaliteli yaþamdan ötürü sekiz on yavru doðum süreleri boyunca sekiz on yirmi yýl yaþamakla hayatta olan aslan sayýsý ile aslan nüfusu sanki hýzlý üremeyle artmýþ gibi görünecektir.

Tavþan ve fare; çevre etkili zorunlu var oluþ dirimi karþýsýnda ve yine zorunlu özel baðýntýlý kendi dirimi ile hayatý kendisinden çok türünün üzerinde sürdürmekle bu iki etkinin baský ve basýnçlar egoizmi bunun altýndadýr. Tavþan ve farenin anlýk koþuyla aslandan daha hýzlý kaçmasýnýn aþýrý masraflý olmasý ve nerdeyse olanaksýzdýr. Bu nedenle tavþan ve fare kýsa sürede aslandan daha hýzlý koþmasýna göre daha az masraflý yol olmasý nedenle tavþan ve fare hýzlý üremeyi yeðlemiþti. Oysa aslan konumlu enerji düzenli süreç içinde senede üç beþ kere "hýzlý üremenin" tercihi baskýlanan bir süreç olacaktý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.