..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




3 Ekim 2017
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 10  
Bayram Kaya
Her bir grup, karþý grup için ürettiði emek üretim güçlerini kült merkezi depolarýna býrakýyorlardý. Süreç ayni üretim olukla (MALA karþý MAL karþýlýðýnda üretim olukla) eyleme döküldü. Eyleme dökülen bu tutum ve görülen; akýl edilen; yararlanýlan baðýntý olmakla gruplarýn birbirine karþý sorumluluk yüküm eþmesi olmakla sözleþme edilen ahitti. Bu emek gücünü sunanlar da gruplardý (sektörlerdi).


:HCG:
Aslan avý envanterleri içindeki hýzlarýn ve hýz limitlerinin aniden ve birkaç dakikalýðýna üst sýnýrýnda olan bir hýza sahiptir. Daha doðrusu aslan bir anda, ceylan gibi avýndan çok daha hýzlý olan hýz limitine çýkmakla, iki üç yüz metrelik bir koþunun anlýk takatine sahiptir. Bu eylemle aslan kalp atýþýný belli bir saniyeler içinde üç beþ yüz atýmlýk deðerlere çýkarmasý demektir.

Bu durum belli ve çok yüksek bir enerji maliyeti demektir. Bu nedenle çoðalan avlanmayla birlikte aslanýn üremeyi çoðaltmasý gibi oluþacak süreçler, aslanda tersine bir süreci baþlatýr. Su her derecede buharlaþýr. Belli bir atmosfer basýncý altýnda (deniz seviyesinde) suyun sýcaklýðý yüz dereceye doðru artarak týrmanýr ve su yüz derecede kaynar. Ve su yüz derecede de kaynarken, artýk ýsýsý yüz bir, yüz iki derece olmaz. Su kaynayýp bitene kadar yüz derecede kararlý-stabil-sabit kalýr. Bu süreçlerin tek düze olmamasýný da, bir örnektir. Sekanslý olan kollu terazi sakala hareketi, kollarýn düþey konuma gelmesine kadar sürer.

Sizden önceki olaylarýn; kolektif süreçlerin; çevrimlerini tekrarlayan özyineli süreçlerle siz; süreç çevrimlerini yaþayýp algýlamýþtýnýz. Uzaklarda deðil, geçmiþ sizdeydi. Genel olurluk (baðýntý), siz olamayacaðýnýza göre siz genel baðýntýlý geçmiþin tümünü deðil, parçalý kýsmý ve yasal oluþunu taþýyordunuz.

Kendiniz kadarla geçmiþtiniz. Ýçinizdeki bir damla hücreler arasý su, o günün temel koþullarýný koruyan inþa þeklini oluþup o deðerde stabil kalýþýyla geçmiþ kendisini ele veriyordu. Su geçmiþiyle þimdiki okyanus suyu deðerlerindeydi. Her damla geçmiþin o skalalarýn içinde geçip bu günkü deðerle okyanus suyuna katýlýr. Böylece bir damla oluþtaki süreç hýzlanýr.

Baþlangýçta saf enerji; ýsýl hareketler üzerinde niceli oldu. Sýkýþma bu ýsýl frekanslar ve akýl almaz ýsýl deðerler üzerinde niceli tayflarýyla belirme ve sýkýþmanýn parçalý durumlarýydý. Ve saf enerji ýsýl eþikler içinde; eþik, eþik parçacýklara dönüþmekle zaman hýzlanmýþ ve sýkýþmýþtý. Bu sürecin belli bir belirgin aþama ve zaman (olay) “sýkýþmalarýyla” kuark, mezon, leptonlar gibi sentez belirmeler; zaman, mekân devim gibi oluþmalarla süreç kompleksleþiyordu.

Süreç atoma, atom içi yapýlara, atom sentezlerine ve enerji düzenli; her biri bir düzlem devinmeli inorganik süreçlere; oradan da organik süreçlerine; öznel süreçlerine sosyal ve toplumsal süreçlere dönüþtü. Süreç muazzam boyutlarda sýkýþtý. Olayýn parçalý süreçler üzerinde akmasý zaman mekân sýkýþmalý genleþmeye dönüþmüþtü.

Bu nedenle geçmiþten kopuk bir gelecek; geleceði olmayan bir geçmiþ yoktu. Geçmiþ olaylarý üzerinde sýçramalar yapýyordunuz. Geri besleniniz olan referans ya da baþlangýç koþullarýna baðlýlýðýn, imleyen denetimi; sürekli geçmiþe gidip gelmeydi. Kalýtýmdý. Genetik oluþtu. Depo bilgi ya da inþa kuralýnýn kendisiydi. Geçmiþe gidip gelme. Ýnorganik süreçlerle evrensel baþlangýca; biyolojik süreçlerle organik baþlangýçlara gidip gelmenin denge ve dengesizlik koþullarýyla süreç akýl almaz denli hýzlanmýþtý.

Bu çocukluðumuzun þimdiyle var olmasý gibi geçmiþe atýf içinde olaylarla þimdiye gelen süreç sýçrama eylemleri içinde hýzla ve birden bire gibi olur. Dönüþmelerin her biri bir özyineli devimdir. Bir parça süreç içinde baþlangýç koþullarýna baðlý özyineli hareketler eþik atlamalarý sýçrama hareketi tekrarlarýný ortaya korken süreç gecikir. Geciken süreç geçmiþi þimdi ile belirirken de hýzla ileri akmýþtýr.

Pasif süreçler üzerinde bir bina inþasýný düþünün. Kum çakýl tuðla, demir, çivi. Makina, bilgi vs. hep baþlangýca baðlý süreçleri tekrarlayarak kum, çimento çivi makine vs. olur geçmiþin birlikte entegresi binayý (þimdiyi) oluþur. Bu süreçler her bina inþasýnda bire bir aynen tekrarlanýr (özyinelilik). Süreç geçmiþe doðru giderek ve geçmiþten beri süreçlerine doðru akarken sýçramalar yapmakla bina yapýmý zaman alýr.

Yazý yazarken özyineli deðil misiniz? “Evren” yazarken geçmiþin inþa süreci içinde olan harflerin yazýmýný bir bir; ayný þekilde her “e” yazýþta “e’yi”, “v yazýþta “v’yi” vs. baþlanýþtaki Örnekçilerinde hareketle tekrar etmez miyiz? (özyinele yapmaz mýyýz?) Evren sözcüðündeki sayý ve harf dizileri her kesinde ayný olukla kopyalayýp; genetik edip; depo ve inþa aktarmasýný bire bir ayný yapmaz mýyýz?

Harf eksikliði, yazým eksikliði ve hatalar baþlangýç koþullarýna göre kýyasla imla denetimli imla (yazým) hatasý olukla söylenmez mi? Ýmla hatasý, geçmiþe baðlýlýk; geçmiþin özyineli tekrarý olukla; DNA denen nükleikler olmadan karþýmýza çýkmaz mý? Yazýlarýmdaki bu örnekler bu çýkarýmlar tümden benimdir.

Geçmiþin özyineli tekrarý zamaný yavaþlatýr. Þimdi ile belirmesi zamanýn geçmesi ve hýzlanmasýdýr. Her kesinde her inþa ile o inþanýn geçmiþine gitmeden þimdi olasý deðildir. Ýnorganiklerle atoma atom altýna, polimerlerle en temel organik sentezlere gitmekle bunlarýn inþasý olasý olur. Bir cenin de tüm geçmiþini sýçramalarý içinde geçerek geçmiþe baðlýlýðýný tekrarlayýp; referans deðerlerini kontrol ederek þimdiyi ortaya koymaz mý?

Þimdiniz nedir? Simdiniz, sürekli geçmiþe git gel yapan baðýntýlarý içinde korunanlardýr. Parça olaylar üzerinde enerji akýþý yapmakla; düzenli ve tersten de bir nicelimle kaos olmanýn olaylarý deðiller midir? Geçmiþe gitmeden þimdinin inþasý olasý deðildir. Ýçten yanmalý motor ve iyon devinmeli geçmiþe gitmeden; uzay elbisesi yapan geçmiþinize gitmeden, uzay mekiði yapýp uzaya gidemezsiniz.

Bilgi aktarýmý olan geçmiþe gitmeden; geçmiþi inþanýz içinde ya da beraberinizde pusula, rehber, aný, deneyim gibi birçok enerji türleri olukla bile beraberiniz de taþýmadan vs. tasarým yapýp; geleceði oluþturmanýz olasý deðildir.

Geçmiþe gitme, geçmiþi özyineli tekrarlama olay aþmasý; sürecin parçalý sürekli olmasý ve inþa kuralý olan kalýtýmdýr. Atomda da bu böyledir. Kromozomlarda da bu böyledir. Geçmiþin geleceðe özyineli olan süreç tekrarlarýyla olay inþasý yavaþlar. Vakit harcanýr. Gecikme olur. Þimdiki belirmeyle de çiçek birden açar. Tersine süreçler geçmiþe giden süreçler olukla karþýmýza çýkan belirmelerdir. Ýstanbul’dan Ankara’ya gelirsiniz. Ýstanbul geçmiþiniz, Ankara þimdinizdir.

Geldiðiniz yere, aldýðýnýz eðitimle geri dönersiniz. Gelmenin tersi, geri gitmektir. Geçmiþe, Ýstanbul’a gitmektir. Ýstanbul gerisin geri geldiðiniz yer olmakla ve þimdisiyle size göre geçmiþtir. Geri gitmekle (tekrar geldiðiniz yere gitmekle) geçmiþin gel yapan sürecini git yapan tekrarýnýzla geçmiþe gelirsiniz. Ýstanbul mekânlý zaman devinmesi içinde bulunan kiþi olmanýzla da Ýstanbul sizin þimdinizdir. Þimdiniz geçmiþ; geçmiþiniz de þimdi olmuþtur.

Ankara olan þimdiniz, sizdeki yaþanmýþlýðýn anýsý olmakla Ýstanbul’a taþýnýr. Sizinle Ýstanbul a taþýnan Ankara imajineli de Ankara’nýn geçmiþtir. Ýstanbul’da her Ankara’yý anýþýnýz, sizin imajlarla geçmiþe gitmenizdir. Bu geçmiþe gitme yeni malzeme alamamakla o günlere göre olan malzemeyi inþa etmemenin anýmsamasýyla olasýdýr. Kopyalama, depolama ve aktarma süreci olan geçmiþ; o düzlem içindeki enerji düzen baðýntýsýna baðlý olan özgün süreçlerini kendisine özyineli süreçler çevrimi yapmaktadýr.

Ya da bir devim, bir zaman ve bir mekân vs. olan süreçleriyle akýþ içinde biri diðeri olur. Birbirine dönüþür. Birbirine göre baðýntý ve giriþme olur. Birbirine iliþkindik açýlýmlar dýþta itiþ kakýþ türü sýkýþma akýþlarý yapmaya baþlar. Akýþ, parçalý ve iliþkin olaylarla devime döner. Devim; zaman, mekân ve akýþa döner. Mekân da; akýþa, zamana, devime döner. Zaman; gel git olan tekrarlara döner. Mekân da devimin azý-çoðu olmakla; büyüðü-küçüðü olmakla; iniþi-çýkýþý olmakla tersine sarýmlý þarj deþarjlarýna dönüþür.

Akýþlý süreç devime göre devim hareketiyle (devinmesiyle) mekân ve zamandýr. Akýþ süreci zamana göre mekân ve devimdir. Gibi parçalý baðýntýlý görünümler verir. Siz kendinize tarifle kendiniz olan parçalý anlamasýnýz. Eliniz ayaðýnýz baþýnýz gibi. Her biri bir parçalý zaman mekân ve uzay devinimi olmakla parçalý akýþlar entegresidirler.

Gelmenin gitmeye; gitmenin de gelmeye; ya da çekmenin itmeye, itmenin de çekmeye veya sevginin nefrete, nefretin de sevgiye sarým olmalarýyla akýþlýn süreç git gel yapmaya baþlar. Gitler geçmiþ. Gel olanlar akýþ ve gelecektir. Burada akýþ ve gelecek olan orada geçmiþtir. Yani sizi kalýtým olukla belirleyen, inþa eden þimdi; dünkü geçmiþtir. Eþ deyiþle geller geçmiþ, gitler gelecek olmuþtur.

Ýleri (þimdi) geçmiþin geri baðlanýmý içinde þimdi olma durumudur. Bu durum geri baðlaným tekrarlarý edilen özyineli olan geçmiþtir. Geçmiþ þimdiyi inþa ederken; geçmiþ þimdinin tersindedir. Tersidir. Þarj ve deþarjýdýr. Bina sizi tersiyle sýrtýnda bulunan demire, çimentoya, çiviye, kalýba vs. götürürken; kalýp, çivi, demir, harç vs. de sizi; entegreli baðýntý ile inþaya, binaya; yani geleceðe götürür. Tekrar ediþ referanslarý da bir kez oluþtu mu; bu tekrar ediþi, depolama ve aktarma iþi öznel varlýklarýn, kolektif öðrenmesi yoluyla geleceðe aktarýlýr. Kolektif akýþla geçiþen kapasite, giderek sizde geliþen bir yetenek olmaktadýr.

Bu yetenek; yaptýðýnýz, eylemli olduðunuz yaþanmýþlarýnýz ile veya görerek imaj ettiðiniz kuplajlarýn geçiþmeyle; ya da biyolojik yahut ta geri baðlaným yasasýyla size geçiþir. Bu geçiþmeler; akýþýn yanýnda, tersinde, paralelinde vs. olmakla, kalýtým olmanýn yansýmasýdýrlar. Aktarma ve enerji depolamanýn çeþitleri ayný anda kalýtýmý zenginleþtiren bir kalýtýmsal envanterdirler.

Kalýtým dediðimiz þey de; kalýtýmýn malzemesi de ve kalýtýmý taþýyan taþýyýcýlar içinde deðiþen, dönüþen durumlar vardýr. Bu durumlarýn her biri bir frekansa ve frekans içinde baðýl enerji düzeyli, deðiþik uzay konum noktalarýn içinde olurlar. Bu durumlarýn bir frekans aralýðýna karþýlýk gelen bir ENERJÝ düzenli durumlarýnýn olduðu hiç hatýrdan çýkarýlmamalýdýr.

Akýþ, üretim hareketi içinde kazanýldýðý gibi yeni potansiyelli bir enerji kazanýp akýþý toplumla birlikte bir üst enerji bandý içindeki devinmesine dönüþtürür. Ya da sosyal tutum içindeki sürece baðýntý olmayan bir mana anlayýþý gibi bir gelenek, görenek gibi inþacý olmayan enerji tüketicilerine sarf ettiði enerji kayýplarýyla bulunduðu düzlemden bir alt düzlemin enerji bant düzeyine düþer.

Yani geçmiþin kalýtým durumlarýna þimdiki süreç içinde bakýlýr. Þimdiki süreç olaylarý, baþlangýcýn içine konur. Baþlangýçta olup biten, þimdiki süreç olaylarý için yapýlýr. Yani ceylan aslan için elma insan için olur çýkar. Bu tür anlama ve anlatmaya harcanan enerji bedavacýlýðý ile harcanan enerji yüzünden düzeyiniz küme düþer. Bu anlayýþ buluþçu olacak kafalara, peþinen bukaðý vurmak olacaktýr.

Özel baðýntýsý içinde bulunan, toplumsal enerji; durumlu baðýntýlar, kiþi yaþamlý kullanýmla kiþinin özel kazanýmla enerji sahipliði olur. Kiþiden sonra bu potansiyel kullanýmlar kolektif üzerinde kolektif miras olmanýn kendisinden sonrasýna geçiþen bir kalýtým türüdürler. Nicelimler oldukça; niceliklerin çeþitli boyut içinde potansiyel enerjili parçalý durumlar arasýndaki giriþmeleri oldukça; bu giriþmelerin geri baðlanýmla olan referanslarýyla kalýtým olmasý, kaçýnýlmazdýr.

Ýnsan beynine bukaðý vuran ifadelerin birisi de þudur. Þimdiki kapitalist sürecin kendi kâr dinamiði içinde arz talep vardýr. Geri baðlanýmla olan toplumsal kalýtým hareketlerine baktýðýmýz zaman içinde kar mantýklý arz ve talep yoktur. Zorunluluk vardýr. Arz talep zorunluluk deðildir. Ýnsanýn acýkýp giyinmesi güvende olmasý da arz talep deðil zorunluluktur.

Arz talep üretim hareketinin mantýðý olmayýp kâr mantýðý, sömürü ve aldatma mantýðýdýr. Burjuva sözcüsü ideologlar bunu öyle anlatýrlar ki sanki bir milyon yýl önce üretim hareketi baþlayacaktý da; üretim hareketinin ön süreci olan ön envanterleri içindeki süreçlerde arz talep olmadýðý için; ya da ön talep toplanmadýðý için üretim hareketi süreci baþlayamýyordu!

Tabii ki biz de safýz ya yiyoruz! Baþlanýþta ne kapitalizm vardý. Ne de kapitalizmin kâr amacýný güden ideolojisi içindeki arz talepler baþlangýç koþulu içinde vardýlar. Olmalarý da olanaksýzdý. Baþlangýçtan beri beslenme, enerji saðlama zorluðunuz vardý. Üretim hareketi bunlarý doðada saðlar olmanýzýn deney ve gözlem süreçli birikimlerinden de beslenen temel zorunluluklarla baþladý.

Arz-talep ya da ön talep toplama gibi sülük yapýþkanlý illet, üretim hareketi referanslý deðildir. Kâr ya da ticaret ve sömürü olan kazanma hýrsý referanslý yapay bir durumdur. Toplumun, toplam enerjisinin yüzde seksen gibi büyük bir kýsmý, bu öznel anlayýþlý aldatan put referanslý hýrsa harcanýr. Yani toplumsal potansiyelli enerjinin büyük kýsmý tek düze kâr amacýna dönmeðe zorlanýr. Bu kapitalce hýrs; potansiyel durumlu toplumsal enerji düzenini; kâr mantýðýna dönüþür.

Bu enerji dönüþmesi sömürülen kiþiler üzerinde enerji düþmesi ortaya koyar. Kiþiler üzerinde düþen enerji ile kiþiler bulunduklarý enerji seviyesinden aþaðý ve düþük enerjili bant seviyesine geçerler. Geniþ ve çalýþan yýðýnlar irtifa kaybeder. Eþ deyiþle cehalet artar. Kiþi yapabilirliði azalýr. Azla yetinmenin enerji düzeyi olan dýþa kapanma baþlar.

Bu durum da toplum temel iki sýnýflý enerji düzeyi halinde gelir. Bu sýnýflar; yüksek enerjili ve yüksek potansiyelli mal sahipliði iradesi olan ezen sýnýfla, ezenlere göre düþük enerjili; düþük potansiyelli; ezen sýnýfa rakip olur sahipliði olmamakla kendisine söylenen kadar iradeli olan ezilen sýnýftýr. Ezen ezilen sýnýflar arasýnda açýk kapalý olan tersine durumlarý nedeniyle yeni boþluk devinmeleri oluþur.

Bu yeni boþluk devinmesi içinde yeni statülü, ama toplum için hiç te olmasý gerekmeyen var oluþlarýn ortaya çýkmasý demektir. Katmanla arasýndaki boþluk devinmeleri içinde oluþan asalak din adamlýðý, fal bakýcýlýðý, hýrsýzlýk, büyücülük, medyumluk, piyangoculuk, yýldýz bakýcýlýðý gibi lümpen statüler de bu sömürüde pay almakla üretmeden hayat bulurlar. Kapitalizm ve kâr hýrsý köleci sistem içinde gelip bu üreten zorunluluðun üzerine ilinekti takýlýp kaldý. Kapitalist kölecilik kendisini zorunluluk gibi gösterdi. Ve kendisini üreten iliþkinin özü gibi göstermekle; üreten iliþkinin baþýna koymakla, kapitalist esaretin afyonu; kendisini bize üreten zorunlu iliþki üzerinde gözbaðý illüzyonu etti.

Kapitalist bukaðýlý diðer bir afyon da psikolojik süreçleri üretim hareketine neden yapýcý yanýltmalardý. Hem cinslerimizin ilk üretim hareketine baþladýklarýnda psikolojik nedenlerle de, üretim hareketine baþlamamýþlardý. Yani doðada topladýðýmýz buðday az bulunuyor, diye buðdayýn az bulunurluðunu gözbebeði edip üretim hareketine de giriþmemiþlerdi. Bu yanlýþ olduðu gibi “sanki atalarýmýz zaten üretmeyi biliyorlarmýþ” gibi yanlýþ hurafeleri de kafamýza sokar. Bu hurafeye de baþka bir hurafeyle açýklama getirmenin enerji savurganlýðý içinde olurlar.

Genel baðýntý içinde savurganlýk akýþýn bir var oluþ þekli olukla ortaya çýkarsa da özel baðýntý içinde savurganlýk kiþilere enerji maliyeti olukla yeðlenmez. Yani ceylanlar tükenirse ya da ceylan karaborsasý olursa bu tükenme ve karaborsa psikolojisine karþý ben deve yetiþtireyim de bu engeli aþayým diye de atalarýmýz üretim hareketine baþlamamýþtýlar.

Yani üretim hareketi baþlarken ortada para yoktu. Komisyon yoktu. Kredi yoktu. Amorti yoktu. Kâr yoktu. Kazanma yoktu. Bunlarýn hiç biri ne üretim hareketini baþlatabilirler; ne de baþlayan üretim hareketi içinde bunlar vardýrlar. Hatta üretim hareketi için bunlar hiç bile, ne gereklidirler ve ne de zorunludurlar. Üretim hareketinin denge ve dengesizlik koþullarý içinde kýtlýða karþý depolama varken kâr amacýyla saklama, depolama, karaborsasýný yapma üretim hareketinin amacý deðildir.

Zaten bunlar da üretim hareketi ortaya konduktan çok sonra ortaya konmuþlardý. Aç kurtlarýn sofraya üþüþmeleri gibi sahiplik iradeli muktedirliklerin, emek gücü üzerine üþüþmeleriydi. Üretim hareketini kapitalist paylaþým üzerinde kâr mantýðýnýn amacý ve sonucu yapmaktý. Üretim hareketinin sömürü kaynaðý olmasý için ortaya konmuþlardý.

Ýyi de kâr hýrsý oluyor diye her geliþen deðiþen üreten ortam içinde para gibi bir anlam, süreç üretim hareketine katýlmayacak mýydý? Para üretim hareketinin ne nedenidir ne sonucudur. Yani kimse ne üretim hareketini ne de toplumsal hareketi kâr yapma para kazanma mantýðý ile ortaya koymamýþtý.

Ýlk üretim hareketinin deðiþtirememe, trampa yapamama diye bir sorunu da yoktu. Trampa yapma kolaylýðý içinde olduklarýndan ötürü üretmemiþlerdi. Trampa grubun devinme kapasitesine göre ortaya çýkmýþtý. Ýzole grup sayýsýnýn azlýðý, grubun diðer birçok totem mesleði olacak süreçleri ortaya koymasýna karþý kapalýydý. Grup içinde kapalý olmakla bu þekilde var olamayan bu durum baþka türlü; ters enerji üzerinde grup dýþýnda boþluk devinme alanýný oluþtu.

Her bir grubun karþý grup üyeleri için de ürettiði farklý kullaným deðeri olan ürünleri; gruplar dýþýndaki bu boþluk devinmesi üzerinde devinmekle trampaya dönüþtüler. Sürecin üreteni de, tüketeni de gruplarýn kendileri olmakla üretim de, tüketim de gruplarýn kendi kadardý. Ön ittifaklar kolektif takas içinde olmakla takas denen ürünler deðiþimi içinde hiç bir sorun yaþanmýyordu. Bir ittifak içindeki üç gruptan bir grup koyun yetiþtiriyor olsun. Diðer bir grup köþkerler olsun, üçüncü grup ta dülgerler (duvar yapýcýlar-yapý ustasý) olsunlar.

Her bir grup, karþý grup için ürettiði emek üretim güçlerini kült merkezi depolarýna býrakýyorlardý. Süreç ayni üretim olukla (MALA karþý MAL karþýlýðýnda üretim olukla) eyleme döküldü. Eyleme dökülen bu tutum ve görülen; akýl edilen; yararlanýlan baðýntý olmakla gruplarýn birbirine karþý sorumluluk yüküm eþmesi olmakla sözleþme edilen ahitti. Bu emek gücünü sunanlar da gruplardý (sektörlerdi).

Karþý gruplarýn tüketimi kadar olan her bir grubun kendi üretimleriyle, takasa girenleri de gruplardý. Böyle olunca gruplarýn, takas edenler içinde koyun üreten grubun, kunduraya; kunduracý grubun da koyun etine talepleri var mý, yok mu diyen bir süreç karþýlaþmalarý hiç olmadý. Zorunluluk içinde olamazdý da. Ancak kundurayý da koyunu da buðday üreten grup üretirse takas olasý olamazdý.

Birbiriyle asla temas etmemiþ gruplarýn, sýnýrlý sayýdaki nüfusla içinde olduklarý enerji düzeni her üç beþ üretimi bir arada baþlatmalarýný olanaksýz kýlýyordu. Grup nüfusu bir üretim hareketinin parçalý süreçlerine ancak yeten bir daðýlýmdý. Kapalýlýk olmasaydý zaten trampa süreçleri baþlayamazdý. Bu nedenle diðer grubun da trampa yapmak için “acaba karþý grup benimle ayný istek içinde mi?” diye hiç bir sorun yoktu. Ýttifaklar bu zorunlulukla takas buluþmalý akýþýn güvencesiydi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.