..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzel birþeyin fazlasý harika olabilir -Mae West
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




9 Ekim 2017
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 14  
Bayram Kaya
Burada bir baþka oyunun illüzyonlarýyla karþý karþýyayýz. Aslan payý herkeste mota mot 0.111 olarak alýnmaz. 0,50 ile 0,899 Aralýðý içindeki deðerlerle bu 100 birimlik aslan payý alýnýr. Kimin de 0.399 pay alýnýr, kiminde 0, 210; 0,300; 0,150 gibi bin bir tür dalavere ile muhtaçlýðý göreceli yaparlar. En az aslan payý alýnan da 0,111 pay alýnýr. Derece derece olan yoksulluðumuzla biz; bizden aþaðýda olanlara bakýp, þükrederiz bizden yukarýda olanlara da imreniriz! Neyse yine konumuza geçelim


:GDI:
Ýhtiyacý duyulan istek, þiddetlidir. Ama köleci sistem içinde trampa yaptýracak eðilimler; sadece üretirken ortaktýr. Ama paylaþýrken ortak tanýmaz. Ýþte köleci sistem bu tür kolektif olmaktan çýkan süreçlerle kontrol edilirler. Paylaþým; kâr, kazanç, ticaret, kira, amortisman, mülkiyet hakký gibi kiþi sahiplikle olan kata külli eðilimleri olmakla; akýþ ta ön ittifaka göre farklý olmaktadýr.

Bir de bu paylaþýmcý akýþa kazanç eðilimlerinden oluþan karaborsacýlýðýn, komisyonculuðun, psikolojik etkilerinin yapay arz taleple kamçýlamalarý, eklenirse; süreç akýþlý takasýn eþikleri hep yükselir düþer. Sistem içinde toplam üretimi yapýlan bin çeþit iþ varsa: sektör sayýsý farklý olmakla bin çeþit te sektör var demektir. Her sektör kendi iþ alanýnda bir birim iþ yapýyorsa; sistemin zorunlu deðiþtirme deðeri olmakla karþýlanan toplam üretim deðeri de bin birim olur. Her sektör onlarca çok kiþiden oluþur.

Ama süreç anlaþýlýr, basit olsun diye her sektör bir kiþi olmakla; üretenler de tüketenler de sektör sayýsý kadarla bin kiþidir. Þimdilik çocuklarý, eðitim çaðýný, yaþlý ve çalýþamaz olanlarý hesaba katmýyoruz. Gerekte yok. Her üreten ayný zamanda bir birim bir birim üreten ve bir birim tüketen olukla tüketicidir.

Esasen “her bir birim üretim demek”; bin tür ihtiyacý karþýlayacak tüketimi karþýlayacak düzeydir. Ama engelli olmadýðýnýz için akülü bisiklet sizin deðil toplumun ihtiyacýný karþýlama olacakla size dolaylý yansýr. Ya da her zaman röntgen çekinmeyeceðiniz için röntgen makinasý emar sizin kiþi sahipliðiniz ve her zaman kullanýmýnýz olmayacakla; ürünler size hep bir birimlik karþýlanma olmazlar.

Yani siz hep bir birimlik üretim yaparsýnýz; ama çeþitli nedenlerle tüketiminiz bir birim olmayacaktýr. Bu toplumsal oluþla sizin katýlýmýnýz dýþýnýzda olan zorunlu öngörülerdir. Süreç yine her bir kiþinin yaþamsallarýný karþýlamaya bir üretim tüketim öngörüsüdür. Ve yine her üreten kendi tüketmesi dýþýnda bin kiþilik yapý içindeki kendisi dýþýnda kalan diðer 999 kiþi için de üretir. Unutmayýn ki bu üretim sektör olarak, kolektif olarak, ortaklar olarak, limitet olarak yapýlan karþýlýklý üretimdir.

Yani bu taraftaki kiþi, karþý taraftaki kiþiler için üretirken; böyle böyle her bir kiþi (sektör de) diðer 999 kiþiler (sektörler) için üretir. Bu üretim hareketi içinde (sektör hareketi içinde) her bir kiþinin de sektör içinde, totem grup hareketi için de; her birinin bir saðlamsý vardýr. Eðer karþýlýklý üretim hareketi içinde siz buðday üretmekle; üretemediðiniz ama kendiniz için de buðday karþýlýðýnda ürettirdiðiniz kundura bir kazançsa; kazanç buðday üretene de saðlamadýr. Kundura üretene de saðlamadýr.

Kazanç sektör seldir. Kazanç kolektiftir. Kazancýn tekili olasý deðil. Ama bin sektörle; bin birim üretilen yerde; bin kiþiye göre (bin sektöre göre) olan bin birim ürün; durduk yerde kazanç diye bin beþ yüz birim olmaz. Zaten fazla ürün de karþýlýðý üretilmiþ olmamakla sistemi çevrimler deðildir. Ya ne olur?

Bin birimlik üretim hareketi içinde artan çoðalan ürün ya da üretim deðildir. Artan çoðalan paranýn deðiþtirme deðerini niceli olukla; bin lira deðil de bin beþ yüz lira yaptým demenizle artan paradýr. Hayalidir. Ortada bin beþ yüz birim ürün yokken bin beþ yüz birimi ürünü satýn alacak olan para vardýr. Para üretilmeyeni satýn almýþtýr.

Ürün olarak karþýlýðý olmayan beþ yüz lira enflasyondur. Size o beþ yüz liranýn karþýlýðýný zorla ödetirler. Adý kazanç olur. Ýþ bitiricilik olur. Enflasyon canavarý olur. Kur ayarlamasý olur. Olur, da olur. Bunlarla artan bir üretim olmaz. Ortamda bin birim üretim ve tüketim nesnesi vardýr. Ama buna karþýn deðiþtirme deðeri olan bin beþ yüz birim üretim ve tüketim nesnesini alacak para vardýr.

Bunun bin lirasýnýn gerçek bir “zorunlu deðiþtirme deðeri varken” beþ yüz liranýn gerçek bir deðiþtirme deðeri olmamakla bu beþ yüz lira para enflasyonudur. Size kendisini ürettirecektir. Nasýl mý? Ortamda bin birim iþ ya da ürün vardýr. Yani ortamdaki üretim hareketi içinde ürün bin beþ yüz birim deðildir. Siz onu iþ olurla deðil; ürün olurla deðil paranýn saymaca deðeriyle çoðaltýrsýnýz.

Siz beþ metre küp taþla ev yapacaksanýz; kayalýk bir alanda on metre küp taþ kýrmazsýnýz. Zorunlu olan dýþýnda fazla enerji harcamama isteði bunu sýnýrlar. Ters sarýmla bu taraftaki istek týpký aslanýn doyulandan fazlasý olan tavþaný seri olarak öldürmeme isteksizliði gibi bir isteksizlikle belirir. Yani zorunlu olanýn tersi fazla enerji harcanmamasý tasarrufu olmakla isteksizlik olarak sýnýrlanmadýr. Fazla beþ metre küp taþa ayrýlacak zamanda evinizi yapacaðýnýz için de beþ metre küp fazla taþ kýrmak gereksiz olur.

Toplum içinde de zorunlu deðiþtirme deðeri bin birim ise bunun dýþýnda olan bin bir birim ya da bin beþ yüz birim ürün üretmek isteksizlik olukla belirir. Dinlenmenize zaman kalmamakla isteksizlik olur. Çalýþma süreniz bir günle sýnýrlý olmakla sýnýrlý kalýr. Yarýn verimli olukla iþe koyulmanýz için sýnýrlý olur. Fazla enerji harcamaktan kaçýnmanýzla sýnýrlý olur vs.

Bu bin beþ yüz birim sanal bir deðiþtirme deðeri ortaya koyan paranýn illüzyon baský ve basýncý size bir birim tüketim yapmanýz yerine; bir birimden daha azýný tükettirir. Sistem bir birimin daha azýný sizlere tükettirir olmasýyla siz de zorunluluklar hep bir birimlik tüketimi karþýlamanýn gayret içinde olmanýzla yansýr. Ama bu gayret sizin dýþýnýzdaki nedenlerle size hiçbir zaman o bir birimi tükettirecek olukla ürettirmezler de. Siz, bir birim üretime sahip olduðunuzda; bu sahiplikle siz doygunluðun isteksizliðine geçecek olacaksýnýz.

Oysa sizin doygunluk düzeyine olmanýz demek, sistem dýþýnda olanlar için üretmeyeceksiniz anlamýna gelir. Bu durum sistem dýþýnda olmakla üretmeyenlerin iþine gelmez. Siz doygunluk düzeyi içinde olmayýn ki sizi hep bir günlük çalýþma süresiyle kýsýtlý olan çalýþma süresi içinde olmanýzla, hep o bir birimlik havucu üretmenin gayretinde olun. Sistem dýþýnýn üretmez gücü size enflasyon olukla yansýr.

Bin sektörlü ortam içinde; siz ürettiðiniz her bir ürünü; o tüketeceðiniz ürünün durum özelliðine göre siz binini de tüketmeyip; ortaklaþma bað enerjili baðýntýdan ötürü 600 kadarýný tüketirsiniz. Ama siz yaptýðýnýz üretimle yine de yaklaþýk bin birim olan bir karþýlýðý diðer sektörlere ürettirirsiniz. Yani bir röntgen makinesi, tüm sektördeki kiþi sayýsýna göre deðil de o hastanenin hasta kapasitesiyle sekiz saatlik mesai sürecinde kaç tane röntgen çekileceðine göre olan ortaklaþa sayýsal deðerlerle belirlenir.

Toplum bin sektörüyle; bin sektöre göre çalýþmasýna karþý; bin beþ yüz sektöre yetecek kadar da üretir olacaktýr. Bunlar da yerle, mekânla, üretim gücüyle, alan darlýðýyla sýnýrlýdýrlar ya neyse. Kolektif olan bin beþ yüz birim üretebilir kapasitededir. Bir çevrimde binden fazla olmakla bin beþ yüz birim fazlalýk olan üretimler sitemin týkacý olacaðýndan, sistem aksar. Aksama sistemde istenen bir þey deðildir.

Demek ki sistem de 1500 birimlik parasal deðiþtirme deðerini söyler olmak demek sonuçta yine bin kiþiye göre bin birim üretmek demek olacaktýr. Ama bin birim ürünün para karþýlýðý olan sanal deðiþtirme deðerini paranýn saymaca deðeriyle söylerken bin beþ yüz lira demekle sanki fazla üretim yapýlmýþ gibi anlýyoruz.

Oysa ürün de üretim de yine son çözümlemede bin birimlik bir dengeye deðeri çevresinde birazcýk olan aratan azalan salýnýmlarý içine gelecektir. Her birim ürünün zorunlu deðiþtirme deðeri bir liraysa bin birim de yine bin liradýr. Bir sektörle bir kiþi; bir birim karþýlýk üretimiyle ve bin birim tüketim yapmaktadýr. Unutmayýn bu kiþi emek gücü deðil, toplumsal bað enerjili; sektör sel güçtür.

Eðer yüz kiþi sistem dýþý mana anlayýþý içindeyse (hukuk dýþýysa); bu durumda bin birim üretimi; bin sektör içindeki dokuz yüz kiþi ile üretilir olacaktýr. Ortam boþluk kaldýrmaz. Üretmeyen yüz kiþiden boþalan yeri; doygunluk düzeyine eriþemeyen sistemin üretenleriyle doldurulur. Sistem yine 1000 kiþi (sektör) için üretir.

Toplam üretim yapanlarýn sayýsý içinde, hukuk dýþý olan efendilerin sayýsýný çýkarýrsak hukuk içinde kalan 1000-100= 900 kiþi olacaktýr. 900 kiþi x 1,111= 999,999 yaklaþýk yine 1000 birim üretir olacaktýr. Burada bin beþ yüz birim deðer üretme yoktur. Sistem yine efendilerin (hukuksuzlarýn) keyfinin üzerindeki nedenlerle bu kez de tersten bir hukukla; denge koþullarý içindedir. Yani isteseniz de istemeseniz de hukuksuzluðunda hukuku oluþur. Yani efendi kölenin ürettiði tüm ürünü sahiplenemez Köleye doymasý kadar vermek zorunda kalýr.

Ürettiði halde doygunluk deðerine ulaþamayan kiþilerimiz içindeki kiþiler de bu kez; 1 kiþi 1 birim deðil de; 1000/ 900 = 1,111 oranýnda bir yapacaklarý çalýþmayla; üretmeyen efendilerin de yükünü sýrtýna almakla; 1 kiþi en az 1,111 birim ürün üretir olacaktýr.

Burada þu yanýlgýya düþmeyin. Bir kiþinin üretimi olan 1,111 birimden aslan payý olan 0,111 birimi çýkardýðýmýz zaman geriye 1 birim kalýr. Öyleyse üretenler yine de sonuçta bir birim olan ihtiyaçlarýný alacaklardýr! Hayýr, öyle deðil. Öyle olmaz. Bu sistemin hukuksuzluðuna aykýrýdýr. Bu üreten kiþinin doygunluk deðeri olmakla; kiþinin doygunluk deðeri üzerinde olan 0,111 fazla ürünü üretmemesi olur.

Sistemin zorunlu denge referans deðesi neydi? Bir birim üretip bir birim ürettirip bir birim tüketmekti. Þimdilik iþimize yaramayacak ama kiþi bir birim buðday üretirken bunun 0,01’ini kendi yiyeceði için geriye kalan 0,99 birim üretilen buðdayý, karþý tarafýn karþý ürünü ürettirmesine sunacaktýr. Karþý tarafta ayný gerekçeyle ürettiði bir birim ürünün 0,99 birimini bu tarafa takdim (kurban) edecektir.

Kiþinin takdimi olan aslan payý ile kiþinin saðlamasý hep bir birimden az olacaktýr. 1 – 0,111 = 0, 899 birim olacaktýr. Bir birim üreten kiþi 0,111 olan aslan payýný aslana býrakmakla, bir kiþi bir birim yerine bir birimin daha azýný alýr. Bir birimin daha azýný alan kiþi hiçbir zaman doygunluk düzeyinde olmaz. Doygunluk düzeyinde olamayan kiþi emre amade muhtaç ve eksikli durumdadýr.

Burada bir baþka oyunun illüzyonlarýyla karþý karþýyayýz. Aslan payý herkeste mota mot 0.111 olarak alýnmaz. 0,50 ile 0,899 Aralýðý içindeki deðerlerle bu 100 birimlik aslan payý alýnýr. Kimin de 0.399 pay alýnýr, kiminde 0, 210; 0,300; 0,150 gibi bin bir tür dalavere ile muhtaçlýðý göreceli yaparlar. En az aslan payý alýnan da 0,111 pay alýnýr. Derece derece olan yoksulluðumuzla biz; bizden aþaðýda olanlara bakýp, þükrederiz bizden yukarýda olanlara da imreniriz! Neyse yine konumuza geçelim

Bu illüzyonlar içinde olmakla üreten kiþiler kendileri için ürettikleri ya da kendileri için üretilen bir birimim ürünün sahibi de olamazlar. 0,500 birim pay sizin dýþýnýzda nedenle zorunlu olan bir karýn doymasý, can güvenliði vs.’dir. Bir birim ürün sahipliði yerine hiçbir zaman bir birim olmayacak olan 0,500 ile 0.899 aralýðý içinde ürün sahipliðiyle siz birbirine bakýp bakýp hallerine þükreden; sahiplikler olursunuz. Üreten kiþiler hep eksikli tutulurlar. Ýhtiyaçlý tutulurlar. Muhtaç ve istekli, talepli tutulurlar.

Bu eksikli kýlýnama içinde oynanan oyununla doygunluk deðerine ulaþmak isteyen isteðin sömürülme olduðunun, bilinçlenme olmasýný da istemezler. Bilinçlenmeye, servet düþmanlýðý derler! Muhtaçla olan eksikli kiþileri hep hevese ve gaza getirirler. Gaza gelenler, sistem dýþýna çýkan kiþiler gibi kazanmaya yöneltilir. Tabbii ki kaybedeni olmayan yerde herkesin kazanmasý olasý da deðildir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.