..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Ekim 2017
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 18  
Bayram Kaya
Bir grup hareketi içinde grubun nüfusu kadarla tüketim olacakla üretim de bu tüketime göre firenle sýnýrlarýna ulaþacaktýr. Bu doygunluktur. Doygunluk noktalý belirme; hareketin sýnýrlý sonlu oluþ eþiðine gelmesiyle, üretim hareketi bu sýnýrýndan daha fazla geniþleyip; daha az durumlarýný oluþamazdý. Buðdayýný üretmediðiniz kunduranýn üretilmesini de yaptýramazdýnýz. Kundura üretimi tam da buðday üretenlerin sayýsý kadar tüketim olmakla sýnýrlý olur. Daha fazlasýna kimse yorulmak istemez.


:GDJ:
Araba ne pistonuyla; ne krankýyla; ne cer diþlisiyle; ne direksiyonuyla; fren ve debriyaj balatasýyla; ne tekeri ile aynasý ile farý ile aküsüyle; aksý ile süspansiyonu; kasa ve þoför kabini ile vidasý, yaðlý-yaðsýz aksamý ile hareketli-hareketsiz aksamý ile vs. gibi bir yýðýn parça hareketinin tek tek kendisi deðildir.

Her biri bir olaný; bir entegrasyon içinde kullanýyorsanýz; üretiyorsunuzdur. Bir olaný; yani entegre olaný üretiyorsanýz; her bir olaný kullanacaksýnýz demektir. Ve siz bu entegre içinde elinizde bir tek olanla karþý tarafa ürettiriyor olmanýn baðýntýsýyla; zorunlusunuz. Yani kundurayý kolektif grup içi hareketle doðrudan üretensiniz. Gruplar arasý entegre içinde de sektör hareketiyle kunduraya karþý diðer her bir kullaným olanlarý dolaylý doðrudan üretenleri; ürettirensiniz.

Üretimin sizin dýþýnýzda olan doðasý gereði siz; kendiniz için ve kolektif için üretirsiniz. Kolektif için olan akülü bisiklet sizin için deðildir. Kundura bu hal üzerine sizde tüketim iken karþý tarafa üretilmeye ve kullanmayla tüketilmeðe ikinci bir baðýntý ile zorunludur. Durum budur. Sömürü sistem içine kel alakadýr. Böyle olduðu halde sömürü, sonradan sonraya kazanç için kazanç oldu! Sömürü üretim hareketi zorunluluðu içinde hiç olmadýðý yerde süreç içine araya kaynak yaptý. Böylece kâr sömürüsü zaten üretilmiþ olan kundurayý: ikinci; üçüncü; beþinci kez satmakla kazanç kapýsý oldu! Böylesi bir mantaliteyle kundura; kâr kapýsý olmaya nasýl olasý olmaktadýr?

Gerek totem meslekli gruplar içinde; gerek totem meslekli grup dýþýndaki diðer gruplar arasý sektörler içinde toplumsal zaman, kiþisel zamana göre farklý akar. Kiþi aceleci ve güdüleriyle hemen doyuma ulaþma amacý içindedir. Oysaki toplum sal zaman içinde, toplumsal zaman parçalý örgütlenmeli süreçlerle entegredir. Bu entegrasyonlu baðýntý nedeniyle tüketimde ve üretimde olasý gecikmeler vardýr. Üretim ve tüketim biraz biraz gecikir. Ve illa ki de üretim tüketime; tüketim de üretime döner.

“Taþ mý yiyeceðiz” diye üretmeden tüketme iþi; baþkasýnýn emeði üzerine çökme iþi ve baþkasýnýn emeðine çökme söylemi olup hukuksuz oluþla; hukuksuzluðun hukukudur. Süreç, taþ mý yiyeceðiz ile çevrimle yen bir süreç oluyorsa; hukuksuzluk burada baþlar. Burada baþlayaný hukuk yaparsýnýz. Bu da hukuksuzluðun hukuku olur. El hukuku olur. Mecazýn üreten zorunluluk üzerinde anlam ifade etmesi süreci çürütür. Üretemeyen aciz güçsüzler zaten kolektifin ve üretim hareketi baþlatmanýn kendilikten güvencesi altýna girmiþtir. Burada sorun, üretmeden kâr yapma adý altýnda sömürüyü oluþmalardýr.

Üretim hareketi içinde üretimin doyma noktasýna ulaþmasý ile üretim hareketi kendi sýnýrlarýna yani doygunluk düzey sýnýrýna gelmekle otomatikman durur. Bundan sonra bunu tüketim ve yaþantý kýlma süreçleri devreye girer. Sonra tüketileni yeniden ortaya koyma süreci ve sekans hareketleri devreye girer. Bu doygunluk sýnýrý nedenle; karþýlýklý baðýntý içinde bin olacak üretimin (tüm nüfusu kapsayan üretimin) paranýn saymaca deðeri üzerinde bin beþ yüz olmasý diye kazanç olan bir durum yoktur.

Zorunluluk dýþýnda kâr; kazanç yoktur. Zaten kâr da, kazanç ta; zorunluluk deðildir. Üretmiyorsanýz, sömürü için kâr yapma, taþ yememe, kazanç içinde olma gibi uydurmalý hile zorunludur. Savaþýn hile olmasý gibi Kâr, kazanç ta sömürünün hilesidir. Çünkü kâr, kazanç, finansman, teþebbüs zorunlulukla karþýlýðý üretilen ve karþýlýða ürettirilen bir olay durum deðildirler.

Günümüz toplumlu süreç, kendi zorunluluðu içinde biliþim teknolojileri sayesinde neredeyse insaný üretim hareketi içinde devre dýþý býrakýr denlidir. Ki giderek ten de öyle olmasý kaçýnýlmaz olacaktýr. Durum böyle olmakla paylaþým þekli mutlaka yeniden düzenlenmelidir. Unutmayýn üretim kolektifti. Þimdiki süreç kolektif sürecin mirasý olan süreçtir.

Biz de kolektif olanýn hem kendisiyiz, hem kolektif olanýn sürekliliði içinde toplumsal türün oluþaný ve mirasçýsýyýz. Bilim bilgi kolektiftir. Süren tekillikler üzerinde oluþan entegre bir kolektif yapý içinde ve yine kolektif olacak olandýr. Meþruiyet budur. Bunu dýþýnda kiþisi sahiplik diyen bir meþruiyet yoktur.

Teþebbüs üretim deðildir. “Üretim ve üreten hareket olmadan” asla teþebbüs edemezsiniz. Teþebbüs asla üreten hareket içinde deðildir. Eðer kolektif yarar ortaya konacaksa teþebbüs üretim hareketi içine alýnýr. Üretim mutlak ve zorunlu bir kolektif yararla bölge savunmasý içinde olunan kolektif sahiplikler üzerinde kolektif güçle üretim hareketini oluþmuþtu.

Kalýtýmýn, tekrar eden rekursif oluþu dediðimiz özyineli çaðýrmasý ya da ayný söylemin geçmiþ baðlaným yasasý olan anýmsamasý kolektiftir. Kolektif olan yasadýr. Yasa DNA karakterli toplumsal kalýtýmla olan kod ve toplumsal mirastýr. Kiþisi sahiplik hem üreten deðil, hem kolektif deðildir. Baþlangýçta kimsenin baðý bahçesi olan sahipliði ve kendi için bile olsa üretim, yoktu. Üretimi baþlatan kiþi sahipli kiþi bilinçli süreç deðil; kolektif bilinçtir de ondan süreç kolektiftir. Sistem üretenin sahipliðidir. Kolektif üretir sahiplik kolektif üzerinde herkesin ihtiyacýna göre açýk yararlanmadýr. Üretmeyen sahiplik, kira hiledir.

Sömürü olmayan; üretmeyen kiþisi sahiplikle olan teþebbüsü içeren öznellikleri yapý içine almak ta deðildir. Üretim hareketi baðýntýsý; hem size göredir. Hem de sizin dýþýnýzda olan kolektif nedenle baþlar. Üretim hareketi kendi dýþýnýzla olmakla, sizin keyfinizin ve bilincinizin üzerinde olan bir giriþme ve zorunlu baðýntýdýr. Ne yaparsanýz yapýn bunu ne geçmiþte ne gelecekte yok edemezsiniz.

Geliþmenin, sürekliliðin olduðu yerde; parça entegrasyonlarýyla inovasyon ve biliþimler de kolektif olmak; kolektif üretilmekle kolektiften olan yansýma kolektife yansýmak zorundadýr. Kolektif üretim de kolektif öznel nedenlerle sistem içine alýnabilir. Üretim kiþi sahipliði dýþýnda olmakla teþebbüsü de kiþi sahipliði dýþýnda olmak zorunda olup teþebbüste zorunlu olurla kolektif karakterlidir. Siz bunu hile ile kiþisi sahiplik yaparsýnýz.

Ama teþebbüsünüzde kolektif yararlanýþlar dýþýnda kâr, kazanç mantýðýný bilmeden üretim yaparsýnýz. Teþebbüs için üretilmez. Üretim zorunlulukla yapýlýr. Kiþi sahipli teþebbüsler zorunlu deðil asalaklýktýr. Ýnsan tahýl üretirken teþebbüs ile finanse olmamýþtý. Hiç gerekmiyor da. Üreten kolektif bað alan eðimi olmakla süreçtir. Teþebbüsçülük kolektif yararlanýþ ortaya koymadýkça; vesile bir durum da deðildir. Ayrýca müteþebbis bir kazanç oluþ zorunluluðu deðildir. Üretim hareketi; uydurma amaçlý sömürü dili olan müteþebbis ruhla filan da baþlamamýþtý. Baþlayamazdý da. Zorunlu olanla baþlamayan baþlanýþ süreci içinde; neyin kârýný, neyle ve neyin kârýný neye göre, nasýl baþlatacaktýnýz?

Kâr ya da kazanç yapma iþi; bir üretim hareketi üzerine sömürme olmasaydý, kâr yapmanýn kolektif üretim hareketi içinde düþünülüp akla gelmesi bile olanaksýzdý. Üretim hareketi de “haydi üretelim” demekle yapýlan bir hareket te deðildi.

Eðim alanlý zorunluluk içinde olmak teþebbüsün kendisi olmaz. Üretim hareketinin özyineli olukla kendisini çaðýran; kendisini tekrar eden; kendisini hatýrlayan zorunluluklarý nelerdir? Örneðin bunlardan biri beslenme ya da yemedir. Yemeye teþebbüs ettiðiniz için yemezsiniz. Düþünmedir. Düþünmeye teþebbüs ettiðiniz için düþünmezsiniz.

Düþünce de kendisini çaðýrma olukla özyineli geçmiþ baðlaným yasalarýný anýmsamadýr. Yürümedir. Yürümeye teþebbüs etmezsiniz. Üþümedir. Üþümeye teþebbüs etmesiniz. Yine bir korunum yasasý olan korkmadýr. Korkmaya teþebbüs ettiðiniz için korkmazsýnýz, vs. Üretim hareketi de teþebbüs deðildir. Kendini çaðýran özyineli tekrarlarýn hatýrlanýp düþünülme olan geri baðlaným yasasýna baðlýlýkla yansýma vermesiydi.

Üretim hareketi de, teþebbüs olmadýðý gibi üretim müteþebbislik te deðildir. Siz düþünmeye teþebbüs etmezsiniz de geri baðlaným yasasý nedenle zaten düþünürsünüz. Düþünme, geri baðlanýmla oluþan farklý düzlem içindeki bir belirme þeklidir. Teþebbüsle deðil; zorunlu olarak; patlayýþla, boþaltým yapar. Salgý salarsýnýz. Zaten zorunluluk ta kolektiftir (evrensel var oluþlar kolektif ligidir) . Kolektif olan da zorunludur.

Üretimlerin farklý kullaným deðeri denklikleri vardýr. Yani üretim hareketi ilk baþta niceli kullaným deðeri eþleþmesi olukla deðil, sadece bir grubun ürettiði kullaným deðerine karþý; baþka bir grubun baþka bir kullaným deðeri üretmesiyle baþladý. Nasýl grup içi saðlama ve üretim hareketi gruba göre olukla sýnýrlý ise gruplar arasý hareket te gruplara göre olukla; üretimdi ve sýnýrlamaydý.

Bir grup hareketi içinde grubun nüfusu kadarla tüketim olacakla üretim de bu tüketime göre firenle sýnýrlarýna ulaþacaktýr. Bu doygunluktur. Doygunluk noktalý belirme; hareketin sýnýrlý sonlu oluþ eþiðine gelmesiyle, üretim hareketi bu sýnýrýndan daha fazla geniþleyip; daha az durumlarýný oluþamazdý. Buðdayýný üretmediðiniz kunduranýn üretilmesini de yaptýramazdýnýz. Kundura üretimi tam da buðday üretenlerin sayýsý kadar tüketim olmakla sýnýrlý olur. Daha fazlasýna kimse yorulmak istemez.

Üretim zamaný ömür zamanýnýzdan fazla olamamakla da sýnýrlýdýr. Çünkü sizin yaþam ömrünüz dýþýnda oluþan sýnýrý olmayan üretim; üretim deðildir. Böyle bir üretim kolektif olmanýn, türün üretimi olmakla yine sizin dýþýnýzdadýr. Ve bu üretim de kolektif oluþla sýnýrlý sonludur. Yine bir grubun üretim hareketi dýþtaki farklý kullaným deðeri üreten gruplar sayýsýna göre deðiþecek olan bir üretim geniþlemesi ve üretim artmasýna dönüþememe de; olamazdý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.