..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada insandan çok aptal var. -Heinrich Heine
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Ekim 2017
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 23  
Bayram Kaya
Sömürü içinde ya da mütekabiliyet siz oluþ içinde görülmesi gereken þey; sürecin MAL+PARA +MAL olmasýydý. Üreten iliþkili üretim hareketi yasasýna uygundur. Para sürece bambaþka yansýma verir. Para, týpký kiþisi mal mülk sahipliði gibi sömürünün hilenin (burjuvazinin) ortaya konacaðý enstrümana dönüþmüþtür. Bu durumda süreç, baþlangýç koþullarýna uymaz


:GIH:
Üretmeyenlerin tüketimleri olacak zorunlu ürünler, üretenler üzerinde iki biçimde ortaya konur. Birinci yol üretenler mütekabiliyetleri olan ürünlerini ürettikten sonra; bir o kadar zaman daha (iki kat zaman daha) çalýþtýrmakla sömürü gerçekleþirdi.

Ya da üretenler mütekabiliyet içinde oluþla yine mütekabiliyet esasýna göre bir birimlik zaman içinde üretirler. Ama mütekabiliyete göre yapýlan üretimin karþýlýðý; kiþilere mütekabiliyetin karþýlýðý oluþla dönmez. Mütekabiliyet esasýna göre yapýlan üretim nasýldý? Bir birim üretirseniz, karþý sektörlerden de toplam da bir birim tüketilecek olan ürün elde ediyordunuz.

Köleci ve kapitalist sistem de mütekabiliyet siz oluþ nasýl iþliyordu? Sizi daima mal sahiplerine (sisteme) muhtaç olacak þekilde, ihtiyaçlý, eksikli ve etkilere açýk olan alçak basýnç alaný içinde tutulmanýzla iþliyordu. Ýþte bu eksikli tutulma noktasýnda size dönmesi gereken ürün; hiç bir zaman bir birim olamaz. Size dönecek olan karþýlýk ürün; eksikli olmakla; sizin hep kontrol altýnda tutulmanýza yarar.

Sizin eksikli olmanýz için karþýlýk ürün size bir birim olarak verilmez. Üretenler kendisine yetmeyecek olmakla bir birim paylaþýmlarýn derece derece geliri içinde tutulurlar. Birbirine göre, görece farklý gelir gruplarý içinde tutulurlar. Bir birim olmasý gereken saðlamanýn kimi 0,5 ini veya kimi 0,6’sýný ya da kimi 0,7 sini yahut ta kimi 0,8 ini ve kimi de 0,9 u oranýnda paylarla kendilerine eksikli döner. Hiç bir zaman paylarý tam bir birim olmaz. Efendilerin saðlamalarý hep bir birim ve bir birimin hep; bin kat, on bin kat, yüz bin kat gibi daha çoðu olur.

Mütekabiliyeti denklik (denge) içinde bir birim üretilene karþýlýk tüketim bir birimken; mal sahipliði gibi üretmeyen unsurlarýn alacaðý payla sistemin denkliði bozulur. Tüketim denk olandan daha fazla olmakla; üretim yetmez olur. Karþýlýklý olma ilkesi bozulur. Bir birim ürüne karþý bir birim tüketen olmak iþin esasý ve özüdür.

Sistem içinde üretip tüketenlerle; üretmeden “tüketenler” kabaca iki birim olurlar. Takas deðeri bir birime, bir birimle karþýlýk olan para; takasý “satýn alma” dönüþür. Satýn almaya dönüþen oyunlarla paranýn saymaca yaný üzerinde illüzyonlar yapýlýr. Aslýnda muadiliyle takas olmasý gerekenler satýn alýnýp satýlmasýyla (ne demekse) kazanca dönüþür! Bu kazanç! Ýle toplam üretimde alacaklarýnýn karþýlýðýný, üretmeden; iki, üç, beþ kat ürün almanýn meþruiyet sizi olurlar.

Hiçbir zaman bir birim ürüne denk olan bir birimlik üretimden daha fazlasýný çalýþamaz olduklarý halde üretmeyenler; kazanç adý altýnda bir birimlik üretim zamaný içinde beþ birimlik; on birimlik üretmiþler gibi kazanýrlar! Kazanç, sistem dýþý ve üretim dýþý oluþtur. Öyle olduðu için El anlayýþý icat edilmiþtir.

Yaþamý idame ettiren zorunluluklar nedeniyle; sizin kolektif üretiminize karþý; zorunlu bir karþýlýðý olan baþka bir kolektif ürünün deðiþtirme deðeri vardýr. Siz grup hareketi olukla buðday üretip tüketirken; bir de karþý grup hareketleri için de buðday üretiyordunuz. Karþý taraf üretim hareketi içinde saðlýk, eðitim, güvenlik, ulaþtýrma, tekstil, elektrik elektronik gibi onlarca üretim hareketi vardý.

Yani sizin totem grup hareketli sektör hareketiniz; hem kendi tüketiminize; hem karþý grubun üretim hareketine karþýlýk olmakla bir DENGEDÝR. Karþýlýklý denklikle olan SEKANS hareketidir. Ürünlerin farklý kullaným deðeri içinde olmalarý, sistem içindeki eylemi ve süreci baþlatan alan etkisinin rüzgârý olurlar.

Denge koþulu içinde olanlar, sizin deðil; sektör olan kolektif grubun zorunlu ihtiyacýdýrlar. Yani siz kalp hastasý olmamakla kalp ilacýna ihtiyacýnýz olmayacaktýr. Ama ayný üretim hareketi içinde olduðunuz sektör içindeki kiþilerinizin kalp ilacýna, akülü bisiklete ihtiyacý varken; sizin de astigmat gözlüðe, apandisit ameliyatýna ihtiyacýnýz olacaktýr. Bu nedenle sektör içi üretiminiz hep sektör ihtiyacý için olur. Tüm karþý grup hareketine göre onlarý, karþýlar denlidir. Bunlara zorunlu deðiþtirme deðeri denir.

Bakýnýz zorunlu deðiþtirme deðerinin dýþýnda kâr, kazanç, ticaret, çalýþmamak yani üretmemek gibi hiçbir pozisyon yok. Bu pozisyon için sektör üretim hareketi içindeki kendi payýnýz kadar olan zorunlu deðiþtirme deðeri üretir olmanýzý; Ali Cengiz oyunuyla toplam üretim içinde çýkartýp; toplumun dýþýna atmakla; kazanç, kâr gibi sistem dýþý transferleri, ortaya koyacaktýnýz.

Bunlarý deðiþtirme deðeri üzerinde ki enfeksiyonlu anlamlarla ve katakulli illüzyonlarla yapacaktýnýz. Zorunlu deðiþtirme deðerine siz; bu kata külli içinde ticaret, kar, kazanç demekle tarih bilincini ve tarihi diyalektiði ve nesnel olanýn bilgisini karartacaktýnýz. Adýna ticaret dediðiniz soygun zaten nakliye ulaþtýrma, taþýma bir sektör hareketi olukla; zaten zorunlu deðiþtirme deðeri içinde payýný alýyordu.

Siz üretim hareketi içinde ulaþtýrma, depolama vs. olukla zaten payýný alan bir eyleme; ticaret yapma; helal kazanç deme yaftasýyla; helal olmayan ikinci bir pay (rant-kira) daha alýyordunuz. Yani zorunlu deðiþtirme deðeri (takas) dýþýnda bir birimlik üretim içinde olan depolamayý; iki birimlik üç birimlik depolama ya da ulaþtýrma hizmeti üretemezsiniz. Böyle olduðu halde; sanki fazladan iki birimlik üç birimlik depolama ya da ulaþtýrma iþi yapmýþsýnýz gibi pay “kazanç” elde ediyordunuz.

Dahasý üretmiyordunuz. Ticaret yapýyorum adý altýnda üretim alanýnda çekilmiþtiniz. Siz ortamda çekilmekle sistemin ulaþtýrma ve depolamasý da sistemde çekilmiyordu. Yerli yerinde duruyordu. Denge koþullarý altýnda sistem içinde sürüp gidiyorlardý. Siz de bunu iyi biliyordunuz ama avantanýzdý.

Onun için deðiþtirme deðerini kazanç adý altýnda ticaret, yatýrým illüzyonlarýyla sanal durumla on kat; binlerce kat; deðiþtirme deðeri yansýtan para gözbaðý ile süreci; mal mülk sahipliði illüzyonlarýna çeviriyordunuz.

Buðday üreten totem gruplu sektör buðdayýný zorunlu deðiþtirme deðeri içine sokar. Yani siz zorunlu deðiþtirme deðerini, ticari kazanç diye gerçeðe yabancýlaþýrken; Kolektif üretimin dýþýna çýkamayan üreticiler zorunlu deðiþtirme deðeriyle asla kazanamazlar. Zaten kazanma iþi de olanaklý deðildir.

Karþý tarafa kaybettirerek kazanýyordunuz. Üretmeyerek; karþý tarafa kaybettiriyordunuz. Karþý tarafa abidik gubidik olan kazanç, kâr adý altýnda kaybettiriyordunuz. Bu kazançla sanki üretiyormuþsunuz gibi karþý taraf size zorunlu deðiþtirme deðeri üzerinde, üretmeye devam ediyordu. Siz, üretenlere; kazanç üzerinde ki sanal deðiþtirme deðerini; kazanç gösteriyordunuz. Siz de; sanal deðiþtirme deðerini gören karþý taraf ta sanal deðiþtirme deðerinize karþýlýk üretim yapmaða devam ediyordunuz.

Gerçek karþýlýðý olmayan; saymaca deðeri olan paranýn; hile olan kâr ve kazancý; çalýþanlara dayatýr. Dayatma çalýþanlara karþýlýðý olacak üretimi yaptýrýr. Böylece kendiniz de üretiyormuþsunuz gibi pay alýp; sisteme kendiniz için ürettirirken adýna ticaret demenin illüzyonudur bu. Kazanç üretim deðildir.

Ýþte kâr adý altýnda üretmeden tüketenlerden ötürü tüketilenlerin üretim karþýlýðý olmamakla sistem içinde boþluk göçüðü oluþur. Göçüðün yerini çalýþanlar payýnda yapýlacak kýsýntýlarla doldurtacaktýnýz. Ýþte El bu noktaya “kiminizin nasibini (rýzkýný-payýný) kiminize göre kýstýk” diyecekti! Kazanç dediðiniz zorunlu deðiþtirme deðeri üzerinde oynanan oyundu. Kazanç, üretene deðil; kazanan kiþiye her þey oluyordu.

Sizin ulaþtýrma, hamaliye, depolama gibi ticari dediðiniz hizmetiniz; toplam üretimin içinde karþýlýk olukla dururken siz neyi; neye karþý satýp ta kazanýyordunuz? Bin lira olan toplam hâsýla bin bir lira deðilken nasýl oluyordu da on bin lira oluyordu? Mal-mülk, para sahipleri üretmediklerinin karþýlýðýný devamlý para olarak kazanýyordular! Emekçi olan köle de çalýþarak ibadet ediyordu. Kazancý ibadetti. Üreten kazanamadýðý için ha bre çalýþýyordu. Nasibini çok çalýþmakla arýyordu. Nerede hareket orada bereket olduðu için çalýþýyordu. Bereketi kaybetmiþ, þimdi bereketi çalýþmakla bulmaya uðraþýyordu.

Mamon kronolojisi, El’den sonradýr. El ilk mal mülk hareketinin kiþi sahipliði bilincine dönüþmesinin ürünüydü. Mamon da, El ile ayný. Lakin El zamanýn da para yoktu. Mamon El’in para tipidir. Mamon El’in servet; yani para sahibi olan irade, takdiriydi. Para ve para kazancý olan servet; El ya da mamon takdiriyle kiþilere verilen bir þanstý.

Bu nedenle kapitalist sistemde; önce serveti verilen, burjuva kesiminde para vardý! Bu sistemde para temel hareketti! Para ürettiriyordu! Üretimin amacý da para ve kazanmaktý! Süreç ne kadar acayiple çarpýtýlmýþtý. Ýçinden çýkýlýr gibi deðildi. Para sizi çalýþtýrýyor! Para size ürettiriyor! Siz üretimin karþýlýðý olmayan parayý alýyor ve sürünüyordunuz. Bu bir takdiri El ilah davranýþýydý.

Artýk yeni sistem içinde feodal üretim sahipliði hareketine karþý; para adamlýðýnýn burjuva (kapitalist- sermaye olanýn) felsefesi vardý. Para adamlarý olan burjuvalar ne yapýyordu? Mamon takdiri anaparayý sermaye olukla ortaya koyuyorlardý. Güya yatýrým yapýyorlardý. Müteþebbistiler (ne demekse?) Giriþimciydiler (ne demekse). Ýs adamýydýlar (ne demekse).

Asalaklýk, takas üzerinde helal kazanç diye çevrimleyken olan harekete dönüþtü. Asalak tutumlar üretim hareketinin unsuru gibi yansýtýldý. Sözüm ona; iþ adamýydýlar! Ýþi, çalýþanlarý, sefilleri gören bile yoktu.

Üretim, üretim olmaktan baþka her þeydi. ÜRETÝM ÝBADETTÝ + TAKAS PARAYDI yani KAZANÇTI RANTTI KÂR vs. olmakla, ikinci ibadetti + TÜKETÝMDÝ. Üretim takas tüketim zaten zorunlu olanlardý.

Sömürü içinde ya da mütekabiliyet siz oluþ içinde görülmesi gereken þey; sürecin MAL+PARA +MAL olmasýydý. Üreten iliþkili üretim hareketi yasasýna uygundur. Para sürece bambaþka yansýma verir. Para, týpký kiþisi mal mülk sahipliði gibi sömürünün hilenin (burjuvazinin) ortaya konacaðý enstrümana dönüþmüþtür. Bu durumda süreç, baþlangýç koþullarýna uymaz.

Süreç PARA + MAL + PARA olmuþtur. Kronoloji olukla kolektif süreçli üretim hareketinin baþýnda ne vardý? MAL + TAKAS + MAL vardý. Baþtaki mal üretilen üründü. Ve bir birim karþý ürünle (mal ile) takasa giriyordu. Takas sonrasý MAL yani bir birim ürün; tüketim olup tükeniyordu. Takas kazanç ortaya koyamýyordu. Takasýn saymaca yaný yoktu ve mülk sahipliði gibi, para gibi kazanç olmayý ortaya koyamýyordu. Þimdi Ne var? PARA + MAL + PARA kronolojik baþlangýca üretim yerine par konmuþtur. Týpký ilahi mal ortaklýk iradesi yerine, ortaklýk tanýmaz olan El iradesinin baþlangýca konmasý gibidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.