..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kýþ sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uðramadan geçmiyor. -Hal Borland
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Ekim 2017
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 26  
Bayram Kaya
Bir insan; insanlýk ailesi mirasý olan bu günkü teknik ve teknolojik süreçlerin sahipliðini ele geçirip her þeyini saðlasa dahi; bu kez de sürecin sürekliliðinin saðlatýlmasý baðlamýnda süreç yine kolektif olmak zorundadýr. Süreci ne kadar özel kýlarsanýz kýlýn; parça o kadar aslýna çekmekle kolektif belirir.


:IHC:
Sürecin organizesi kendi içinde; kendi dinamikleri üzerindeki dengelerin bað sekansýyla inþa olacaktý. Dengenin çevrim ve akýþa doðru giriþimler vermesi gerekiyordu. Dengeyi dengesizliðe götüren süreç sizin dýþýnýzda ama sizinleydi. Acýkma ve doymaydý. Acýkýnca üretiyor, üretince doyuyordunuz. Yani üretim ve tüketimdi. Bu zorunluluk eksen çevriminin minimal uzaklýklarý içindeydi. Bu dengesizliklerin yaratýðý gerilimle süreç, akýþ yapýp; çevrimlere girecekti. Yani her denge koþullarý kendi içindeki minimum dengesizlik koþullarýyla var olmakla; hem akýþlý olur, hem de çevrimle olur.

Eþ deyiþle her dengesizlik koþullarý, kendi içinde zýttý olan en az denge koþullarýyla akýþlý ve çevrimli olur. Hep denge gibi hep dengesizlikler de akýþlý deðildir. Süreç içinde akýþýn oluþup zamanýn geçmesi için her dengesizlikler içinde biraz denge, her denge içinde de biraz dengesizlikler olmak zorundadýr. Buralar bilinçli insanýn kendi dýþýndadýr. Ama denge ve dengesizlik koþullarý da insanýn öznel yargýlarýný kendi üzerlerine bindirir (modüle eder).

Enerji alaný içindeki dengeli sekanslar; sekans içinin enerji düzeylerindeki dengesizliklerle çevrim ve akýþ alanýný oluþacaktý. Þöyle örnekleyeyim. Kolektif baðýntýlý bir enerji alaný içindeki grubun ürettiði emek gücü olan bir ürününe karþýlýk, karþý grubun ürettiði farklý kullanýmlý emek gücü ürünleri hem bir sekans hareketidir. Hem de bir sekanslar arasý dengedirler.

Mýsýr üretimi kendi içinde kiþiler emek gücü ile bir sekans (sektör) hareketidir. Kundura üretimi de kendi içinde bir sekans (sektör) hareketidir. Kumaþ üretimi de kendi içinde diðer bir sektör (sekans) hareketidirler.

Yani bir grubun sekans (aksam) hareketiyle ürettiði mýsýr karþý gruplarýn sekans ürünü olan kunduraya ve kumaþa karþýlýk olmakla; bir üretim hareketi olan sistem, bir denge içindedir. Sektörler birbirine denge unsurudurlar. O varsa varlar. Bu varsa varlar. Yani kumaþ ta mýsýra ve kunduraya karþýlýk olmasý ile kundura da kumaþ ve mýsýra karþýlýk üretilir olmakla; süreç sekanslar arasý bir denge durumudur.

Sistem içinde mýsýrýn kumaþa ve kunduraya karþý; diðerlerinin de mýsýra ve birbirine karþý bir denge unsuru olur. Bu koþullarý içinde mýsýr; kumaþýn ve kunduranýn ayrý ayrý enerji kullanýmla tüketim içinde üretilir olmasýdýr. Mýsýrýn, kunduranýn ve kumaþýn birbirinden farklý farklý enerji düzlemi içinde konum almýþ olmalarý; bu ürünlerin karþýlýkla takaslarýnýn dengesizlik içinde olmalarýna engel deðildir.

Yani denge koþullarý içinde olan mýsýr, kumaþ ve kundura ayrý bir enerji tüketim ve enerji yoðunlaþma süreçleri olmamalarýyla farklý enerji kullaným düzeyi içinde olacak olmalardýr. Yani denge içinde olan unsurlar; bulunduklarý yer itibarýyla farklý enerji noktalarý içinde olmanýn gerilim ile olup; dengesiz bir potansiyelli durumun içindedirler.

Bir odadaki tabanla tavanýn potansiyelleri de ayný deðil; enerji konumlarý da ayný düzeyde deðillerdir. Yan duvar da; yan duvarda asýlý televizyon da tabandaki koltuk ta; ayný potansiyel enerjiyi içermezler. Hem de bulunduklarý yerin durum enerjileri ayný deðildir. Tavanda sarkan avizenin potansiyel enerjisi ile her birinin enerji içermeleri ve enerji konumlu düzeyleri ayný olmamakla odanýn içi de düzenli ama dengesizdir.

Eþ deyiþle; odanýn içi televizyon seyrediþe göre koltuk konumlanmasý düzenlidir. Ve yine aydýnlatma, okuma, TV izleme, doðrudan göze ýþýk salmayan avizenin konumlanmasýyla vs. odanýn içi düzeni bir denge içindedir. Yani denge içindeki odanýn yan duvar, taban ve tavanýnýn dengesiz oluþunu düþünün.

Taban, tavan, yan duvarlar oda olur kapalý bir alaný ortaya koyarlar. Tavan, taban, yan duvarlar (kapý ve pencereyi saymýyorum bile) odayý ortaya korlarken; bir inþa dengesi içindedirler. Taban, tavan ve yan duvarlar odayý oluþmanýn denge koþullarý içindeyken; ayný denge koþullarý yan duvarlar, taban ve tavan olmakla da ayný enerji potansiyelini içermezler. Ayný düzlemin ayný enerji düzeyi içinde deðiller.

Üstelik yan duvarlarýn, tabanýn ve tavanýn sahip olduklarý potansiyel enerjileri de ayný olmamakla birlikte bu durum dengedeki koþullarýn; ayný zamanda dengesiz olmalarýdýrlar. Süreçlerin denge ile dengesizliðini bir arada taþýmalarýdýr. Süredurumlarýn hem dengeli, hem dengesiz olmalarýdýr. Süreç; bakýþýnýzýn alan yönüne göre olmakla dengeden dengesizliðe veya dengesizlikten dengeye doðru kayar.

Üretim hareketi içinde sektörler birbirine göre karþýlýk olukla ve farklý kullaným deðerli emek gücüne karþýlýk olukla dengelidirler. Ama sektörlerin birim zamanda tükettiði (harcadýðý) emekle, o ürünün ortaya konmasý gereken süreler çok çok farklý olmasýyla da emek güçlerinin enerji konum düzeyleri farklý konumlu ve farklý potansiyelli olmalarýyla da dengesizdirler.

Yani bir çevrimin bir akýþýn, bir sürecin giriþmeler yapabilmesi için o sürecin denge koþullarýnda az biraz uzaklaþmasý gerekmekle; gerilim alanlarý ortaya konmasý gerekiyordu. Bu gerilim alanýn odak çevresindeki enerji bandý içinde olacaktý.

Gerilim alanýnýn, ana referansa çok yakýn deðerler içinde dengesiz olmasý gerekiyordu. Çünkü temel sektörler ana referansa çok yakýn deðerler düzlemi içinde konumlanýrlar. Bu konum alýþ daha öteye ya da odak noktasýnýn aðýrlýk merkeziyle çakýþýr þekilde ötelenmemeliler. Gerilimin aldýðý pay, odaða çok yakýn deðerler içindeki farklý enerji seviyesi içinde, bir iletim bandý yaratmasýyla sürece akýþ veriyordu.

Eðer bozulan denge iletim bandý içiyle sýnýrlý kalmaz da iletim (akýþ) bandý dýþýna çýkarsa; süreç köleci yapý da ya da kapitalizm de olduðu gibi kaosa ve sömürüye girmekle süreç alan içi aþýrý dirençlerledir. Bu süredurum içinde siz kaosa (mal sahipliðine) göre olup biten dengeye siz adalet diyordunuz.

Kolektif sürecin adaleti, kolektif oluþa göre, gruplarýn ürettiren emek güçleri sahipliðine göre, emek güçlerinin enerji konumlu kullaným dengesizliðine göre takas olan bir adaletti. Þimdiki mülkün temeli olan adaletle hiç bir alakasý yoktu. Kolektif emek gücünü temel olan, adaletti.

Üretim hareketi baðýntýsý içinde bir insanýn hiç bir zaman sahibi olamayacaðý binlerce insanýn binlerce emek gücünün sahibi olmasý deðildi. Ön binlerce ürün üreten emek gücünün ürünü yine on binlerce emek gücü sahibi insanýndý. Kolektif sürecin ana imleci kolektif emek gücünün kolektif miras oluþtu. Bir emek sonucu arz talebe göre üretilmez. Birbirine karþýlýk olan zorunlulukla üretilir.

Bir insan; insanlýk ailesi mirasý olan bu günkü teknik ve teknolojik süreçlerin sahipliðini ele geçirip her þeyini saðlasa dahi; bu kez de sürecin sürekliliðinin saðlatýlmasý baðlamýnda süreç yine kolektif olmak zorundadýr. Süreci ne kadar özel kýlarsanýz kýlýn; parça o kadar aslýna çekmekle kolektif belirir.

Süreç kolektif baþlamýþtý. Kolektif sürüyordu. Ve her zaman da kolektif güçle sürmesi; kolektif güçle devam etmesi; yarýna kolektif güçle akýþ yapmasý zorunlu olur. Bu nedenle ne yaparsanýz yapýn süreç kolektif noktalarýna vurgu yapar. Kolektif miras ve kolektif imleç sürecin vaz geçilemezdir.

Yani süreç; kolektif olanýn sýnýrlý bir kolektifle olmayan özel baðýntý süreçlerine kaymasý da gerekir. Bu süredurumun ayný denge ve dengesizlik koþullarý içinde olmasýdýr. Kiþisel tüketim gibi özel baðýntýlý kolektif miraslý; kolektif imleyenler çok önemli ve vaz geçilmezdir. Bu durum týpký vücudun kolektif organize olmasý gibidir. Vücut kolektif üretir. Özel baðýntýlý özel durumla tüketiþle yaþantýdýr. Vücudun dünden bu güne ve yarýna doðru kolektif oluþu yadsýnabilir mi? Aile mirasýný kardeþinize kaptýrmakla kardeþinize yamak olmayacaktýnýz.

Zorunlu üretim iliþkisi içinde olmamakla dengesizlik olan durumlar; köleci, kapitalist ve sömürücü ürettiren iliþkilere denge, adalet, hukuk oluyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.