..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilmek kadar kuþku duymaktan da zevk alýyorum. -Dante
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Estetik > Bayram Kaya




31 Ekim 2017
Hatýrlama 1  
Bayram Kaya
Yani biz, düþünme yaparken geri beslenim süreçlerine baðýntý kuran düþünce sistemine kapýldýðýmýz halde.; daðarcýðý yokladýðýmýz halde bilinçli þekilde anlamaya gelince sanki bunu anlayýp anlatmaya kapalýyýzdýr. Bu anýmsamalar ve bilinç oluþ yerine iman konmuþtur. Bütün geri baðlanýmla meþruiyet yasalarýmýz, imana çýkar. Bu da yeterli olmaz.


:AEDD:
Anýmsamanýn yaþantýmýz içindeki önemini veya hayatiyetini bilmeyen yoktur. Ama anýmsamanýn ayný zamanda bir geri baðlaným yasasý olduðunu; iddia ediyorum hemen hemen hiç kimse bilmez. Bu niye böyledir? Bu durum bizim, olan biteni; geri baðlaným yasasýna göre düþünmemizden kaynaklýdýr.

Yani biz, düþünme yaparken geri beslenim süreçlerine baðýntý kuran düþünce sistemine kapýldýðýmýz halde.; daðarcýðý yokladýðýmýz halde bilinçli þekilde anlamaya gelince sanki bunu anlayýp anlatmaya kapalýyýzdýr. Bu anýmsamalar ve bilinç oluþ yerine iman konmuþtur. Bütün geri baðlanýmla meþruiyet yasalarýmýz, imana çýkar. Bu da yeterli olmaz.

Bu nedenle cehalet, referansýný imanda almakla; aklý iþletme baðlamýnda ve bilimsel olarak dünyanýn üretemeyen en azla yetinmeyi üreten; sömürülen hafýzasý olmak zorundadýr. Her durumda kiþi biliþsel anýmsamalarýyla MS'nýn 7. yüz yýlýna geri baðlaným yapmakla zihinsel depo kaynaklarýna baþvurur. Bu durum; gerçekten, süreklilikten ve baþlangýç koþullardan kopma olmakla kargadan baþka kuþ tanýmaz oluþtur.

Anýmsama süreçleri bizde zorunlu olukla belirim verirler. Ama biz kýsýr döngü içinde oluruz. Anýmsama farkýnda olmadýðýmýz bir kullaným olmakla bizlerde bilinçsiz olup biten bir durumdur. Baþat olamama þeklinde olup biterler. Bizdeki bu düþünce bize nereden geliyordu? Kuþkunuz mu var? Tabii ki doðada olup biten baþlangýç koþullarýna baðlýlýktan ileri geliyordu.

Þimdiki özümleme süreçlerimiz ve var oluþ süreçlerimiz bu baþlangýç koþullarýna baðlý oluþlarý nedenle "sýnýrlý sayýda iþlerlikler içerir olduðundan" biz dýþ dünyayý algýlamakta hayli sýnýrlýyýzdýr. Gözümüzde baþlangýçla göre olup bitene filtre böyledir. Beyin sapý, orta beyin öyledir. Üst beyin dediðimiz korteks daha sonra oluþmakla bunlardan farklýdýr.

Ne var ki düþünce dünyasýnýn ruhsallýðý içinde geliþmemiþ kiþiliklere göre düþünceniz, imanýmýzdan ileri geliyordu! Bu tür davranýþ içinde olan kiþilerin iflah olmasý kolay kolay olasý deðildi. Ya da bu tür kiþilerin iflah olmasý için bizlerin dýþtan onlara devamlý enerji takviyesi yapmanýz gerekecekti. Bu tarz destekler de bir yere kadar baþarýlý olurdu. Sürekli olamazdý.

Oysa iman anlayýþýnýn evrensel var oluþla, bir baþlangýç koþulunun olmasý olanaksýzdýr. Bu süreç altý bin yýl kadardan daha öteye gitmez. MÖ‘ki Ýlahi sürecin köleci sürece dönüþtüðü dönem baþlangýcýna kadar gider. Ýman köleci sürecin kendi tekrarlarýný ortaya koyan verili referanslar tekrarýdýr.

Þöyle söyleyeyim. Üç buçuk milyar yýl öncesinin baþlangýç koþullarý içinde olan hayat; kendi saðlýðýný korumak için tekrarlarý olmakla dua eden bir imanýn sahibi deðildi. Yaþam saðlýðýný korumak için dua etmiyordu.

Tekillik olan evrensel enerji, boþalan enerjidir. Diðer yandan da tekil enerji; dolmuþ olukla þarj olmuþ enerjidir ki bundan boþalýr. Boþaldýðý, aktýðý için de, tersten bir eylem oluþla da dolar. Irmaðýn nehir olukla boþalýp, deniz olukla dolup þarj olmasý gibidir. Bunlar dünya tekilliði üzerinde ya da Dünya tekilliði içinde olup bitenlerdir. Irmaðýn yaptýðý akýþlar; yýðýlan, biriken bir ters eylemle denizde dolar.

Denizde biriken potansiyel; baþka birçok ters etkiyle buharlaþýp, yaðan yaðmurla yeniden yer altý sularýný; kaynak sularýný oluþur. Kaynak sularý ýrmakla, nehir akýþlý enerji boþalmasýný ortaya koyuþun çevrimleri içinde baþka bir kesikli sürekli oluþun parçalý bir durumudur. Akýþ olan birikimli; birikimli olan da akýþlýdýr. Akýþlý olan deþarj enerjili süreçtir. Denizi þarj eder. Boþalma oluþuyla var olan belirme þekli de; ters yönden yeni baðýntýlarla biriken (þarj olan); belirmeleri içinde, var olan geri baðlanýmdý.

Dolmakla kendisini biriken süreç; kendi direnciyle yay hareketi gibi hem boþalma eðilimli, hem yayý gereken dolma eðilimli, bir potansiyeldir. Bir yanda akýþ olup, azalan süreç; diðer yanda biriken süreç olmakla; dolan depolanan süreçtir. Azalmaya karþý tersine firen etkisini ortaya koyuyordu. Biriken süreçle seviye yükseliyordu. Akýþ; bu biriken yýðýlma seviyesini aþamadýðý için firen etkisine uðruyordu.

Bunu þöyle anlayalým. Dýþarýda ucuzluðu olan AVM’ye yönelmiþ büyük bir kalabalýk olsun. AVM açýlýr açýlmaz kalabalýk AVM'ye hücum eder. Dýþarýda kalabalýk azalýr. AVM içinde kalabalýk (enerji) artar. Ama dýþarýdaki kalabalýk bitmeden AVM içi dolar. AVM içinin dolmasýyla AVM içinde biriken kalabalýk dýþarýdaki kalabalýðýn AVM içine akmasýna engel olur. Tersine geri etkimeli olmakla kendi üzerine azalmayý önleyen karþý etkidir (karþý tepkidir).

Dýþarýdaki kalabalýðý bu firen etkisi kendi kendisine durdurur. Ýþte içeri doðru akýþ yapmakla azalan süreç; AVM içindeki birikme yapan tersten bir eylemle yýðýlan çoðalma nedeniyle, kendisini ortaya koymakla gittikçe azalan akýþa karþý koymakla kendisi, akýþ yönüne doðru ters bir eylem koyar. Azalan aký nedenle dýþarýya doðru karþý direnç ortaya koymasý birikenin kendisini ortaya koymasýyla akýþ yapanýna karþý firen etkisiydi. Akýþ yapan ilerinin (kendisinin ) geriye (kendisi üzerine) firen etkisiydi.

Bu kendisini baþlatýp, durduran; hatýrlama süreçleridir. Özel baðýntý içinde ileri geri tersinir. Evrensel baðlamda ileri akýþlý süreç yýðýlmasý gerideki akýþlý enerjiyi aþacak düzeyde olamadýðý için ortam geri tersinmenin belireceði düzey ile deðildir. Bir kimyasal tepkimede ortamdaki enerjinin tümden demire dönüþmeden demir oluþu baþlatýp durduran süreçler olukla; bu noktalar hatýrlayan referans deðeridir.

Ya da bu yanda akýþ olanýn(ileri olanýn) çoðalma yapmasýnýn baský ve basýncý gerinin azalma tükenme yapmasýna karþý kendi kendisini koruyucu olmanýn direnciydi. Azalanýn da çoðalmaya karþý direnciydi. Oyuk hareketi olan boþluk hareketleri, parça hareketleri olmakla, sonsuz sýnýrsýz deðildi. Aksine sonlu, sýnýrlý olmakla tersine süreçleri baþlatýrlar. Ve böylece her var oluþ kendilerinin boþluk ve doluluk devinme alanlarýný ortaya koyarlar. Nicel enirler. Her niceleyiþ, her bir kendi boþluk devinmesi olukla; birçokturlar.

Yani saðlýðýnýzý tehdit eden durum akýþ yaptýðý; saðlýksýzlýða dönüþmekle diðer yandan býraktýðý boþluk; boþluk devinmesi olukla; tehdidi ortada kaldýran boþluk devinmeli modüle süreci oluþacaktýr. Boþalma ve dolma ya da akma ve durgunlaþma süresi; birbirine ters süreçler olmakla, her oluþ; kendi ters oluþ süreçli özyineli sürecinin tekrarlarýndan oluþmakla; özneler dünyasýnda biriken depolanma beyin kapasiteli bellek olukla ortaya çýkar.

Tekillik kendi kendiliktir. Dolma ve boþalma; ya da boþalma ve dolma olaylarý yani þarj deþarj olaylarý; kendi içinde ve kendi üzerinde kendi baþýna birikme ve kendi baþýna boþalma olaylarý olur. Bu öðrenme, hatýrlama ve depolamadýr. Aksi halde þarj da olamaz: boþalma da olamaz.

Dolma; kendi kendini yeniden dolma olukla, boþalaný dolma olukla; kendi içinde kendisini tekrarlarla kendisini çaðýrmadýr. Akýþ birikmenin enerji þekli olurken; birikme de yeniden akýþ olacaðýn bir enerji durumudur. Akýþ ve dolma boþalma süreci ayný gibi olukla köprünün altýnda çok su geçer. Akýþlý olan artýk ilk yola çýkan deðildir.

Yola çýkmakla yolu öðrenen insan artýk yolun baþýndaki insan deðildir. Ýnsan bu özne nesnel çevrimler ile özel baðýntýlý olur. Akýþ, dolma, depolanma tekrarlarý olurken; dolma da, dolmanýn yeni bir boþalma oluþu çaðýrmasýdýr. Boþalma da boþalmanýn dolmayý çaðýrmasýdýr. Dolma boþalma üzerinde baðýntý olukla, tekrar dolma oluyorsa bu, çevrimdir. Eþ deyiyle bilmenin, hatýrlamanýn, tekrar etmenin, kendi negatifi üzerinde hatýrlama çaðýrmasý olmakla; dýþ ve içteki süredurumlar özyineli çevrimli süreçtirler.

Boþluk devinmesi kendisini ve negatifini çaðýran süreçler olmakla; tehdit olan boþluk devinmesinin tersi olan firen hareketli devinme tehdidini kaldýran var oluþ olacaktýr. Yani saðlýðý bozan bir var oluþ diðer yandan kendi firen hareketi olan tehdidi, ortada kaldýrmanýn belirmesi olacaktýr. Bozulan saðlýðýnýz bu þekilde saðlýðýn karþý saðlýðý olukla onu yok eden, izole eden durumlarýn kendi kendisini çaðýrmasý olacaktýr.

Bir süreç içindeki boþluk devinmelerinin kendisini çaðýrmasý, yani özyineli tekrarlarý olmasý; düz bir hareket içinde düz hareketin zýttý olan; düz olmayan kýrýklý ya da ripillý (dalgalý) devim olmakla sistem dalgalýdýr. Yani düz bir devinim içinde; kýrýklý, zikzaklý ya da sinisudol türünden zýt hareketler ortaya koymasý en minimum düzeyi içinde olur. O süreç bu en minimal ters durumlu haliyle düz ve hatýrlanýr.

Düz eylemli olmayan bir devinim içinde de; yine en az durumla mutlaka kendi kendisini çaðýran bir özyineli dalgalý ripillarý vardýr. Düz oluþ; düz olmayan süreç içinde düz oluþu en az durumla temsil edecektir. Yani içinde eðrisi olmayan ideal bir düz oluþla; içinde en az durumla bir düz hareketi barýndýrmayan bir ideal oluþ içinde hepten eðri oluþ; hiç olasý deðildir.

Yani içinde en az durumla zýt devinmeli dalgalanmasý olmayan süreçleri barýndýrmayan ideal bir sistem yoktur. Ýster düz dengeli sistemler olsun, ister eðri dengesiz sistemler olsun; sistem bu nedenle bir kýsým dalgalanma yapar. Denge düzenli enerji alaný içindeki dalgalanmayý düz olmayan eðri sinüs dalgalý salýnýmlar olmakla ortaya koyar.

Dengesiz enerji düzenleri içinde düz salýnýmlý devinme, dengesiz süreçler içinde ki dalgalanmalar olacaktýr. Bir dengeli süreç; azalan süreçlerden oluþacaðý gibi çoðalan süreçlerden de oluþur. Ayný þekilde dengesiz bir süreç içinde baþat durum, çoðalan süreçlerden oluþabileceði gibi azalan süreçlerden de oluþabilir.

Bir sürecin hangi yönde dengeli ya da dengesiz oluþu; hangi yönde ripill ya da dalgalanma oluþu; o sürecin baþat olup olmamasýyla ortaya konur. Dengeli süreçlerde ripil, dengesizliði çaðýran bir hatýrlamalardýr. Bastýrýlmýþ geri baðlaným yasasýdýr. Bir süreçteki dalgalanma, kendi üzerine daha da sýkýþtýrýlýr daha düz edilir; ama yok edilemez.

Sistemin dalgalý olmasýný istiyorsanýz, sürecin yönü o sistemi ortaya koyan baþatlýk olan noktadan geri doðru; o baþatlýðýn diðer yönüne doðru reosta edilmesi ile olasýdýr Bu eylem bir televizyonda sesi artý skala, ya da eksi yönünde kaydýrma yapmakla; sesin artan ya da azalan etkisini ortaya koymasý gibi bir reosta hareketidir. Bütün düzenli ve düzensiz devim alanlarý özel baðýntý içinde bu þekilde belli süreler ile kontrol edilebilir. Denge ise artan azalan etkinin birbirine karþý olan nötrlüðü iki ters durumun ayný enerji düzeyi ve düzlemi içinde oluþlarý belirlerler.

Yine ayný þekil de bir hareketin tersinde býraktýðý alan; farklý süreçlerin farklý süreçleri olukla ya da zehrin, panzehri olukla bulunmasý demektir. Bu durum en az ikiliðin tekliðidir. Baþatlýk deðildir. Baþatlýk artan süreçle ortaya konduðu gibi reosta hareketiyle kontrollü þekilde de ortaya konur. Bunlar her biri içinde seçme ayýklamasý yapýlan entegrasyonlarý da; baþka bir sürecin özyineli süreç olmasýdýr. Ýçinde olduðumuz kapitalizm bu süreçlerden ari deðildir.

Bir durum olay, boþalma dolma üzerinde kendisini çaðýrýyorsa, dolma boþalma olaylarý baðýntý süreç olmakla çevrimdirler. Baðýntý üzerinde (çevrimle) kendisini çaðýrmadýr. Akýþ olanýn boþluk devinmesi deþarjdandý. Deþarj olanýn boþluk devinmesi de þarjdý.

Anýmsama var oluþun geri baðlaným yasasýdýr. Anýmsama var oluþun özyineli (kendisini çaðýran tekrarlar-rekursif) eylemler olmasýyla organizmalarda özne düzeyinde bir öznel dünya belirimini vermenin, süreç boyutudur.

Anýmsama bellek kapasitesi içinde yaþanýlama olan ya da öðrenmelerin kiþisi öznel hafýza baðýntýlý yansýma boyutudur.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn estetik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Bað Enerjisi 1

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.