..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Ömer Faruk Hüsmüllü




1 Kasým 2017
Köpeðin Adý Badi - 48  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Keþke okumasaydým. Çünkü þimdi bir türlü “Acaba Kenan Baba öleceðini anladý da mý böyle yazýyor?” sorusunu aklýmdan atamýyorum.O ölürse ben ne yaparým? Halim nice olur!


:HDB:
     Kenan Baba'nýn alýntýlardan esinlenerek ölüm hakkýnda yazdýklarýnda, benim sorularýma cevap olabilecek ifadeler var:
     "Varolanlarýn hepsinin içinde “varlýk enerjisi” bulunmaktadýr. Bu enerji bitmez, yok olmaz. Sonsuza kadar dönüþüm halindedir. O nedenle gerçekte ölüm diye bir olgu yoktur. Ölüm insan zihni tarafýndan bu dünyada yaþarken uydurulmuþtur ve “ölüm” kavramýný lügatlerden çýkarmak gerekir. Ölen hiçbir canlý yok ki insan da ölsün! Her canlý dün vardý, ama þekli bugünkünden farklýydý. Bugün zaten var olduðunu hepimiz kabul ediyoruz. Yarýn da var olacak, ama dönüþerek. Yani þekli bugünkünden farklý olarak… Ölümün olmadýðý düþüncesi; itiraf etmek gerekirse biraz iþime geliyor, daha deðiþik ifade edecek olursam hoþuma gidiyor…"
     "Hayat yolunda hýzlý gidiyorsan, bir yere toslaman kaçýnýlmazdýr. Sen gerçekte olmayan felaketlerden kaçmak için hýzlý giderken, tosladýðýnda asýl felaketle karþýlaþacaksýn. Hýzýný birden azaltamazsýn, bunu yapmaya kalkman da seni bunalýmlara iter. Yavaþ yavaþ hýzýný azaltmalýsýn. Sana en uygun hýza ulaþtýðýnda azaltmayý durdurursun. “Bana uygun hýzý nasýl bileceðim?” diye soruyorsan, çok kolay onu bilmen. Telaþsýz, aðýr, var olanlara karþý sevgi dolu, baðýþlayýcý ve gerçekten mutlu bir insana yakýþan hýz…"
     “Evet hayat bir tiyatrodur; ama bu tiyatroya her gelen ayný oyunu seyretmez. Kiminin seyrettiði komedidir, kiminin trajedidir, kiminin ise dramdýr. Bir de opera, operet gibi müzikli oyunlarý seyredenler vardýr; ama bunlarýn sayýsý çok azdýr.”
     “Hayata dair tüm bildiklerimi söylesem bile, daha ne kadar çok bilmediðimin bulunduðunu fark ediyorum.O zaman, tekrar öðrenmeye baþlýyorum. Öyleyse burasý bir okuldur. Öyle bir okul ki, oraya herkes sadece bir kere kayýt yaptýrabilir. Öðrenciler, bu okul hiç bitmeyecek zanneder ama çabucak biter.”
     “Hayata tutunmaya çalýþýyorum, o nedenle alkýþý en çok ben hak ediyorum.”
     Keþke okumasaydým. Çünkü þimdi bir türlü “Acaba Kenan Baba öleceðini anladý da mý böyle yazýyor?” sorusunu aklýmdan atamýyorum.O ölürse ben ne yaparým? Halim nice olur! Sokaklarda dolaþmak, sahipsiz köpeklerle bir lokma yiyecek için dalaþmak istemiyorum.
     Kenan Baba'nýn arada sýrada görüþtüðü üç arkadaþý var. Sanýrým ayda bir defa geliyorlar. Onlarýn konuþmalarýnda da ölüm sözcüðü sýk sýk geçiyor. Dört adam her biraraya geldiklerinde konuþuyorlar, tartýþýyorlar; kimi zaman seslerini yükseltiyorlar. Muhabbetlerini dinlemek çoðunlukla hoþuma gidiyor, bazen de uyuyuveriyorum.
     Bunlardan biri cerrah. Adý Cihan. Uzun boylu, cüsseli, olur olmaz her þeye sinirlenen, patlamaya hazýr bir bomba gibi... Siyah, parlak ve dik saçlarý var. Yaþý ellilerde olmasýna karþýlýk saçlarýnda beyaz tek bir tel bile görünmüyor. Bu adam, zamanýnda çok meþhur bir cerrahmýþ, bir devlet hastanesinde çalýþýrken özel bir hastaneye transfer olmuþ. Baþarýlý birçok ameliyat yapmýþ. Geç evlenmiþ, karýsý ondan on beþ yaþ daha genç ve oldukça güzelmiþ. Cihan bey, bu kadýna gerçekten aþýkmýþ; onun bir dediðini iki etmezmiþ. Karýsýna sýk sýk:
     -Sen benim hem sevdam hem de nurumsun, dermiþ. Zaten kadýnýn adý da Sevdanur'muþ.
     Bir gün karýsý kaybolmuþ, günlerce aranmýþ, bulunamamýþ. On altý gün sonra kadýnýn cesedi ormanda avcýlar tarafýndan bulunmuþ. Kadýna hem tecavüz edilmiþ, hem de iþkence yapýlmýþ. Her tarafý kesik içindeymiþ. Katil ya da katiller bulunamamýþ. Bu olaydan sonra Cihan, dalgýn, mutsuz, aksi bir adam olmuþ çýkmýþ. Ýþini aksatmaya baþlamýþ, bununla da kalmayýp bir hatasý yüzünden bir hastanýn ölümüne neden olmuþ. Hastanenin adý kötüye çýkmasýn diye olayý örtbas edip doktorun iþine son verilmiþ. O günden sonra da hiç çalýþmamýþ, emekliliðe geldiðinden buradan aldýðý maaþla hayatýný devam ettirmiþ; zaten çok para kazandýðý günlerden kalma bir hayli birikimi de varmýþ.
     Cihan'ý karsýnýn cesedi baþýndan ayýrmak çok zor olmuþ. Ýlk günden itibaren içinden hep “Sevdanurum, senin intikamýný mutlaka alacaðým!” diye tekrarlýyormuþ. Ama bu intikamý kimden veya kimlerden alacak belli deðil! O, tüm insanlara hatta tüm canlýlara düþman kesilmiþ. Onlar yaþarken Sevdanur'un ölmüþ olmasýný bir türlü kabullenemiyormuþ.
     Bu adam beni hiç sevmedi, ben de onu. Ýlk karþýlaþtýðýmýzda bana iðrenç bir þeye bakar gibi baktý ve Kenan Baba'ya beni göstererek:
     -Bu da ne? Diye sordu. Kenan Baba:
     -Doktor, ne olduðunu görmüyor musun? Köpek iþte, dedi.
     -Adý ne bunun?
     -Köpeðin adý Badi.
     -Badi madi her neyse, bu yaratýk sakýn bana yaklaþmasýn! Görünce bile sinirlerim bozuluyor, hele bir de sürtünürse... Bu aptal þeyi neden yanýnda barýndýrýyorsun Kenan Baba?
     -Bak dostum, Badi'yi tanýmadan önce biri bana onu gösterip “Þu köpek bile senden akýllýdýr” deseydi hakaret kabul edip çok kýzardým. Þimdi ise Badi'nin benden çok daha fazla akýllý, zeki bir yaratýk olduðunu biliyorum. Üstelik o, artýk sýradan bir köpek deðil, benim arkadaþým. Cerrah:
     -Köpekten de arkadaþ mý olur? Neyse, hiç deðmeyecek bir konu üzerinde gereksiz yere konuþup zamanýmýzý tüketmeyelim, deyip bu konuyu kapattý.
     Bundan sonra Doktor, beni her gördüðünde o hain bakýþlý gözlerini üzerime dikti, kimsenin görmediði zamanlarda tekme attý. Ben, onun olduðu yere yaklaþmamaya çalýþtým hep. Onun geldiði gün, zaman hiç geçmek bilmedi, tabii gidince de bayram yaptým.
     Kenan Baba'nýn ikinci arkadaþý emekli öðretmen Fahri Bey. Arkadaþlarý ona “hocam” diye hitap ediyor. Hoca halim selim, efendi, iyimser, güzel konuþan bir insan. Evli, meslek sahibi olmuþ üç çocuðu var. Karýsý ile arasý iyi, attýðý her adýmda eþine danýþýyormuþ. Buraya gelirken de ondan izin istiyormuþ. O nedenle toplandýklarýnda arkadaþlarý:
     -Hoca, izin kâðýdýný imzalattýn mý? Yenge saat kaça kadar müsaade etti? Diye takýlmadan edemiyorlar.
     Fahri Bey, beni okþayýp sevmese de bakýþlarýndan hakkýmdaki düþüncelerinin pozitif olduðunu anlýyorum.
     Bir de Tüccar Sacit Bey var. Sacit Bey, baba mesleðini devam ettirmiþ, babasýndan kalan sermayeyi büyütmüþ. Toptan gýda satýþý yapýyor. “Vatandaþ, kriz de olsa savaþ da olsa gýda tüketmekten vaz geçemez; bu bir zorunluluktur. Onun için baþka sektörler beni ilgilendirmez; varsa gýda yoksa gida...” Diyerek bu konudaki görüþlerini belirtiyordu. Üniversiteyi yurdýþýnda okumuþ, çünkü babasý kendi okuma imkaný bulamadýðý için oðlunu en iyi þekilde okutmak istiyormuþ.
     Tüccarýn kilosu, yüzün üzerinde; iþtahý yerinde olduðundan habire yiyor. Bu arada beni de görüyor. O beni seviyor, ben de onu. Her geldiðinde baþýmý okþar, nasýl olduðumu sorar. Giderken bacaklarýna sürtünürüm, o da bana “Hoþça kal Badi!” der. Hatta bir keresinde Kenan Baba'dan beni istedi, aldýðý cevap nedeniyle bir daha ayný teklifte hiç bulunmadý. Çünkü Kenan Baba'nýn ses tonundan bu isteðe çok kýzdýðý kolayca anlaþýlýyordu.
(Devam edecek...)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 1. bölüm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 35 Son Bölüm
Memleketimin Delileri - 2
Memleketimin Delileri - 1
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 33
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 34
Köpeðin Adý Badi - 80 (Son Bölüm)
Demokratik Deliler Devleti - 37 (Son Bölüm)
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 32
Dönemeyen Bir Dönme Dolap - 26
Göçe Göçe - Köyümüz Yok Olmuþ - 48 (Son Bölüm)

Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ücretsiz Kitap Daðýtabileceðim Ýstanbul’da Bir Mekan Arýyorum
Bir Edebiyatçý Gözüyle Maðaranýn Kamburu - Yorum: 4
Bir Felsefeci’nin Kaleminden Maðaranýn Kamburu – Yorum: 6
Maðaranýn Kamburu
Bir Romanýn Anatomisi: Maðaranýn Kamburu
Bir Aný Defteri Buldum - Roman
Ömer Seyfettin Eserlerini Nasýl Yazardý?
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri - 2
Maðaranýn Kamburu Romanýna Yönelik Okuyucu Yorum ve Eleþtirileri - 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.