..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Baþka dillerle ilgili hiçbir þey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir þey bilmiyorlar. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Cemal Zöngür




14 Kasým 2017
Siyasal ve Kültürel Gerçeklerden Toplumsal Kaçýþ  
Gerçekler Zamanýnda Kabul Görmezse, Yýkýmý En Aðýr Þekilde gerçekleþir.

Cemal Zöngür


Din ve devletin, bilimle dinin, sosyal yaþam ile ibadetin, siyasetle dinin, ideolojiyle demokratlýðýn birbirinden ayrýlmadýðý bu ülkelerde, siyaset, kültür, din ve insan iliþkileri sürekli dejenerasyona uðrayarak yaþatýlýr.


:ICB:

     
     Hayatýn her alanýnda olduðu gibi siyaset ve kültürde insan yaþamý içerisinde hiçbir zaman yok olmayacak temel olgu ve araçlardýr. Kültür siyaseti var ettiði gibi siyasette sürekli yeni kültürleri icat etmektedir. Diyalektik olarak her þeyin bir baþlangýcý, geliþim ve sonu olduðu gibi, kültür ve siyasetlerinde bir sonun varlýðý akýldan çýkarýlmamalýdýr.
     Ancak zamaný çoktan geçmiþ din temelli kültür ve siyaseti bir türlü býrakmak istemeyen Türkiye ve Bölge siyasetçileri yüzünden, toplumun sürekli uçurumun kenarýnda yaþamasý tam bir kültürsüzlük ve öngörüsüzlük örneðidir.
     Kendisini geliþtirmeyip 1500 yýllýk kültürle hâlâ yaþayan devlet ve siyaset adamlarý, bu geriliði eðitim vb. araçlarla topluma empoze etmeleriyle, bölgesel sorunlarýnýn büyümesinin en büyük sorumlularýdýrlar.
     Mevcut uygulamalarla kültürsüz býrakýlan halkýn %85'nin alýþýla gelmiþ kültür ve siyaset etrafýnda toplanýp hareket etmesi, asla doðru yolda olunduðunu göstermemektedir.
     Bilindiði gibi Türkiye ve Orta Doðu'da bulunan ülkelerin hemen hemen hepsi Müslümandýr. Bunlarýn gerek kültürel açýdan gerekse siyasetlerinin temelini Ýslam belirlemektedir. Ýslam'a dayanan bu ülkelerin hiçbirisi ne kültürel açýdan ne de teknolojik ve bilimsel olarak geliþemedikleri halde, bunu sorgulayacak bilgi ve bilinçten yoksun olmalarý, toplumun gerçeklerden kaçmasýna sebep olmaktadýr.
     Din ve devletin, bilimle dinin, sosyal yaþam ile ibadetin, siyasetle dinin, ideolojiyle demokratlýðýn birbirinden ayrýlmadýðý bu ülkelerde, siyaset, kültür, din ve insan iliþkileri sürekli dejenerasyona uðrayarak yaþatýlýr.
     Bunun sonucunda deðil midir, çaðýn koþullarýna uygun ve kendi halkýna fayda saðlayacak kültüre, bilimsel buluþa ve yeniliklere imza atmýþ deðillerdir. Tüm bu geri kalmýþlýðýn sebebi, 1500 yýl önce var edilen Ýslam kültürü deðilse nedir?
     M.Ö.50 yýllarýnda Yahudilik, Miladýn baþlangýcýnda Hýrisitiyanlýk ve Miladi 610 yýlýnda Ýslamiyet var olmuþtur. Doðal olarak hepsi dine dayalý kendi siyaset, ekonomi ve sosyal yaþam kültürünü icat etmiþlerdir.
     Ýslam'ýn dýþýndaki dinlerin hepsi zamaný geldiðinde birçok deðiþim ve yeniliði gerçekleþtirmeleri neticesinde, dinler gerçek amaçlarý olan maneviyata geri dönmüþtür. Böylece siyaset, bilim, kültür, ekonomi ve sosyal yapýlar birbirini destekleyerek yeni kültürel deðerler kazanmýþ oldu.
     Ancak Ýslam ilk ortaya çýkýþýndan bugüne kadar en ufak bir deðiþim ve yeniliði kabul edilmeyip, 1500 yýl önceki dini siyaset, kültür, ekonomi ve sosyal yapýyla yaþamakta ýsrar etmesi, daha derin kaos ve çatýþmalarýn yaþanacaðýna iþaret etmektedir.
     Buna raðmen kültür ve siyasette evrimselleþmeyi kabul etmeyen gerici kafatasçýlar, bölgede meydana gelen her olayý emperyalist ve siyonistlerin oyunu olarak deðerlendirip iþin içerisinden çýkacaklarýna inanmalarý, kültürsülük deðilse öngörüsüzlüktür.
     Halbuki bölge toplumlarýnýn kültürel temelini oluþturan Ýslam siyasetinin ömrü 1980 yýllarýnda çoktan dolmuþtu. Tüm dünya bunun farkýnda olup bazý çaðrýlarý yaptýklarý halde, bölge ülkeleri hep kulak týkamýþlardýr. Emperyalistlerde bunu fýrsat bilip, geliþecek olaylarý kendi çýkarlarýna uygun þekle çevirmiþlerdir.
     Diðer taraftan Müslüman ülkeler her türlü savunma silahý baþta olmak üzere teknik, elektronik vb. araçlarý emperyalist ülkelerden almalarý, emperyalistlerin iþini daha da kolaylaþtýrmýþtýr. Ve böylece bölgede zorunlu olarak yaþanan ve yaþanmasý muhtemel olaylarýn þansa býrakýlacaðýný düþünmek cahilliðinde ötesinde bir durumdur.
     Ondan sonra da efendim Amerika'nýn, Ýngilizlerin, Rusya vb. ülkelerin ne iþi var bölgede demek, çaðý çoktan geçmiþ siyaset ve kültürel zavallýlýktýr. Ýfade edilenlere en çarpýcý örnekse, dünya devletlerinin çoðu “Atý alan Üsküdar'ý çoktan geçmiþ” öz deyiþinde olduðu gibi, sözde bölgenin laik devleti Türkiye, daha yeni yerli araba yapmayý düþünmesi ne kadar inandýrýcýdýr? Umarýz bu giriþim 1960 yýllarýnda Türk Malý Anadol Arabasýnýn akýbeti gibi olmaz.
     Dünya ülkelerinin büyük bir çoðunluðunun yakalamýþ olduðu teknolojik aþamayla, Türkiye'nin yarýþacaðýný düþünmek þovenizmle kendi kendini teselliden baþka bir iþe yaramamaktadýr. Beklentimiz o ki, biz yanýlýr Türkiye halkýnýn umudu boþa çýkmaz.
     Tüm bunlar Bölge toplumlarýnda zamaný çoktan geçmiþ siyaset ve kültürle nasýl bir bilinmezliðin içerisinde kalýndýðýný göstermeye yetmektedir. Bunun adý siyaset ve kültürel gerçeklerden toplumsal kaçýþtan baþka bir þey deðildir.
     
     Cemal Zöngür



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Ýnsan Ýle Hayvanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 2 -
Ýnsanda Tapýnmanýn Oluþumu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Coronanýn Hatýrlattýklarý, Dünyanýn Geleceði
Türkiye Siyasetini Týkayan Etkenker (Araþtýrma Yazýsý)
Alevilik; Ýslam Dýþý Din Deðilse Pozitif Felsefe Midir?
Þii Fars ve Araplara Neden Alevi Denilmektedir?
Kudüs, Dinler Savaþý ve Haklý Olan Kim?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.