..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn her aný hakkýný ister. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Cemal Zöngür




28 Kasým 2017
Ýnsan Niçin Yaþar  
Doðal Doðanýn Yaþamý, Ýnsan Düþüncesiyle Deðiþip Anlam Kazanýr.

Cemal Zöngür


Bu bakýmdan “Benlik” her zaman tekil deðildir. Duruma ve þartlara göre tekilleþtiði kadar kolektifleþmektedir de. Bir kiþi benliðini aþýrý decede yükseltip bu doðrultuda bir yaþam ortaya koymaya baþlarsa, süper egoya dönüþmüþ demektir. Süper egoya sahip kiþiler çoðunlukla aile ve çocuklarýný dahi düþünmezler. Onu için “Kolektif Benlik ile Süper Egoyu” birbirinden net olarak ayýrmak gerekir.


:AAGA:


Yaþamak her ne kadar yemek içmek ve soyunu devam ettirmek þeklinde bilinse de, bu anlam insan yaþamýný tam olarak ifade etmemektedir. Çünkü yaþam; her kiþinin maddi ve manevi imkanlarýna göre deðiþtiði gibi, düþünce ve kültürel yapýsýna göre de büyük farklýlýklar göstermektedir.

Ýnsan için yaþamak sadece yemek, içmek ve soyunu devam ettirmek olsaydý sorun yok demektir. Ýnsanýn yaþama amacýnda þöyle bir ayrýntý ve derin anlam olduðu çoðu insanýn aklýna gelmemektedir.

Evet insan düþünen bir canlý olarak sadece açlýðýný giderip soyunu devam ettirmek için yaþamamaktadýr. Eðer durum böyle olsaydý, insanýn dýþýndaki diðer bütün canlýlarda açlýðýný giderip soyunu devam ettirdiðine göre, o zaman insan ile hayvanlar arasýnda hiçbir fark olmayacaktý.

Ýnsan düþüncesi sayesinde, hem diðer canlý türlerden ayrýlmaktadýr hem de karnýný doyurup soyunu devam ettirmek için þu üç temel duygu üzerine var olur. Bunlardan birisi açlýðý gidermek, ikincisi cinsel ihtiyacý karþýlamak, üçüncüsü ise ucu bucaðý görünmeyen benliktir.

Açlýk ve cinsellik daha farklý bir inceleme konusu olup, burada ana temanýn fazla daðýlmamasý için, bugüne kadar üzerinde doðru düzgün tartýþýlmayan “Benliðin” insan yaþamýnda nasýl bir yeri ve etkisinin olduðu üzerinde durmak gerekir.

Diðer duygu ve edinimlerde olduðu gibi, benlik duygusu da her zaman kiþiden kiþiye farklýlýk gösterdiði için, bunun ayrýntýlarýný þu þekilde tarif edebiliriz.

Benlik; kiþinin birebir kendi maddi ve maneviyatýný ayakta tutan bireysel varoluþun direði demektir. Bazen denir ya..! öz güven, iþte benlik öz güven dinamiklerinin toplandýðý merkezdir. Her kiþi kendi kültürel derecesine göre bir benlik duygusu oluþturarak hayata tutunur. Benliðini oluþturmayan kiþiler kendileri olamazlar, sürekli baþkalarýnýn etkisinde veya yönlendirmesinde yaþarlar.

Farklý kültürel deðerlerde olduðu gibi insan yaþamýnýn ana temeli olan benliðin oluþmasý, kiþinin yetiþtiði çevre, eðitim ve genel kültürüne baðlý olarak deðiþmektedir. Kiþi zengin, fakir; eðitimli, eðitimsiz, kültürlü, kültürsüz hangi kategoride bulunursa bulunsun, sahip olduðu kültürel dereceye göre kendisinde bir benlik oluþturarak, hep en iyisini ve en güzeline ulaþmak için yaþam mücadelesi verir.

Ýfade edilen yaþam çabasý sürerken, en çok karþýlaþýlan olumsuzluklardan bir tanesi, benliðin anasý olan süper egoya doðru evrilme riskinin her zaman yüksek olmasýdýr. Ýnsanýn yaþam amacýnýn merkezinde benlik ve egoizm oluþurken, yaþam pratiklerinde þu örneklere rastlanmaktadýr.

Özellikle bireyciliðin yükseltildiði sistem ve toplumlarda öz benlik yerine egoistlik daha çok öne çýkmaktadýr. Benlik ise þart ve ortama göre düþük ya da normal etkiye sahip olur. Kiþi almýþ olduðu doðru ve gerçekçi eðitim ve kültürden olumlu þekilde etkilenmiþse, benlikte her zaman bir sýnýr ve birlik düþüncesi oluþur ki, bu “Kolektif Benliktir”.

Bunun yerine insandaki doðal hayvani ego aþýrý derecede uyarýlýp süper Egoya dönüþtüðünde, kiþi hiçbir kural ve ahlak ölçüsü tanýmaz. Tüm imkanlarý her zaman kendi egosunu tatmin etmek için kullanýr.

Ýnsan ilk bakýþta zorunlu ihtiyaçlarý karþýlamanýn dýþýnda baþka bir hedefin olmadýðýný belirtse de, bu genelde ütopya olarak kalmaktadýr. Çünkü kiþi hayata ne þeklide bakarsa baksýn, asýl temel güdü öncelikle bilinç altýndaki benlik güdüsünü var eden egoyu tatmin etmek veya canlý tutmaktýr.

Kiþi þahsi benlik egosunu tatmin etmeden ne ailesini ne de çocuklarýný asla düþünemez. Bu noktada þu sorulabilir. Ýnsan çocuklarý için kendisini her türlü tehlike veya ateþin içerisine atmak nasýl açýklanabilir? Evet benzer gerçekler hemen hemen her insanda mevcuttur.

Ancak temel bir gerçeklik olarak; kiþi kendisinin maddi ve manevi açýdan varlýðýný taktir edip devam ettirecek bireylerden ailesi ve çocuklarý en yakýn benlik dayanaðýdýr.. Burada yine çocuklarýnýn olmasý ve baþarýlarý bir benlik duygusunu tatmin etme vardýr. Ýnsan her zaman tehlikelere karþý ya da normal bir insancýl hayat sürdürmek için, aile fertleri baþta olmak üzere arkadaþ, dostluk ve devlet oluþumu “Kolektif Benlik” sayesinde var olmaktadýr.

Bu bakýmdan “Benlik” her zaman tekil deðildir. Duruma ve þartlara göre tekilleþtiði kadar kolektifleþmektedir de. Bir kiþi benliðini aþýrý decede yükseltip bu doðrultuda bir yaþam ortaya koymaya baþlarsa, süper egoya dönüþmüþ demektir. Süper egoya sahip kiþiler çoðunlukla aile ve çocuklarýný dahi düþünmezler. Onu için “Kolektif Benlik ile Süper Egoyu” birbirinden net olarak ayýrmak gerekir.

Kiþilerdeki 'Kolektif Benlik” daha çok aile, sosyalist düþünceler ve devlet yönetimlerinde görülmektedir. Aþýrý bireyselliðe doðru giden benlikler ise, kapitalist, dini Aristokrat vb. yapýlarda “Süper Ego” þeklinde görülür. Ýnsanýn niçin yaþadýðý her ne þekilde ifade edilirse edilsin, öncelikle kiþinin doðal hayvani egoya dayanan benlik duygusu oluþmadan, süper egonun oluþmasý söz konusu edilemez.

Düþünen insan için þu nokta rahatlýkla belirtilebilir. Doðal egodan yola çýkýlýp, benlik “Öz Güven” saðlanmaya çalýþýlýrken, “Süper Egoya” kaymamak için azami dikkat gösterilmelidir. Çünkü kiþilerin bireyselleþmesi teþvik edilirken, süper egonun þaha kalkmasý, kiþide süper egodan baþka hiçbir etkin duygu býrakmamaktadýr.

Daha sonra diðer faktörlerden din, para, maddiyat, lüks gibi etkenlerin devreye girmesiyle, düþünen ve ortak yaþam gibi üstün bir deðer taþýyan insan, süper egoyla nerelere savrulduðunu asla unutmamalýdýr.

Ýfade edilen olumsuzluðu önlemek için, birey kendisini gerçekçi bir eðitim ve kültür aracýlýðýyla süper ego belasýndan kurtaracaðý gibi, ayný zamanda devlet yönetimlerinin etkisini de hesaba katmalýdýr. Bu yüzden kiþi nasýl var olduðunu, insanýn ortak yaþam deðerini felsefi olarak bilince çýkarmadan, insan niçin yaþar? sorularýna asla yeterli ve gerçekçi cevaplar vermesi mümkün deðildir.      
                                   

Cemal Zöngür

















Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þehitlik Duygusu ve Yitip Giden Canlarýn Aðýrlýðý
Kime Göre Ahlak Neye Göre Ahlaksýzlýk
Kariyerizm ve Kýskançlýk Kiþilik Bozukluðu Mudur?
Türkiye Burjuvazisi Artýk Konuþmasýn (2)
Düþüncenin Geliþimi ve Toplumsal Körleþme
Ýnsan, Üst Ýnsan ve Ýkiyüzlülük
Ýnsan Beyninde Ýyilik ve Kötülüðün Düzeni
Akýl ve Oluþum
Ýnsan, Düþünce, Alt Düþünce ve Üst Düþünce
Alevilikte Ýnsan Tanrý ve Tanrýsal Baðlýlýðýn Özü

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Geri Kalmýþlýk ve Ýrrasyonalist Siyaset Nedir?
Ýlkeli Mücadelenin Felsefi Diyalektiði
Siyaset ve Fetiþizm
Kadýn Katliamlarý Neden Önlenemiyor?
Faþizmin Tarihi ve Türleri
Kuran'a Göre Ilýmlý Ýslam Mümkün Mü?
Ýslam Mezhepler ve Tarikatlar
Ýslam'da Güncelleme (Reform) Mümkün Mü?
Ýnsanýn Dine Ýnanýþý, Dinden Kaçýþý
Kuzey Kore Ýnsanlýðýn Sonuna mý Ýþaret Ediyor?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.