..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




10 Ocak 2018
Bir Nihan Heybe'de Dünü Bugünde Yaþamak  
M.NÝHAT MALKOÇ
Oldum olasý hatýra türündeki kitaplarý sever, büyük bir keyifle ve iþtahla okurum. Çünkü onlar roman ve hikâye gibi kurgu deðiller. Hayatýn ta kendisidirler. Perihan Akçay Hanýmefendi tarafýndan kaleme alýnan "Bir Nihan Heybe" de bunlardan birisi.


:ACGD:
M. NÝHAT MALKOÇ

     Oldum olasý hatýra türündeki kitaplarý sever, büyük bir keyifle ve iþtahla okurum. Çünkü onlar roman ve hikâye gibi kurgu deðiller. Hayatýn ta kendisidirler. Perihan Akçay Hanýmefendi tarafýndan kaleme alýnan "Bir Nihan Heybe" de bunlardan birisi.

     Öncelikle büyük bir nezaket örneði göstererek imzalý kitabýný adresime kadar gönderdiði için Perihan Akçay Hanýmefendi'ye çok teþekkür ediyorum. Zira imzalý kitaplar benim için çok deðerlidir. Onlar okuyucuyla yazar arasýnda adeta bir köprü gibidir.

     Yazar Perihan Akçay "Bir Nihan Heybe" adýný verdiði bu kýymetli hatýra kitabýný "Kendi özümle diyalog kurmayý ilk ondan öðrendim" dediði babasý O. Fikret Öz'e armaðan etmiþ. Demek ki babayla kýz arasýnda vefaya dayalý özel bir sevgi ve muhabbet var. Zaten kitabýn ilk metni olan "Babamýn Arkadaþlarý"nda bu tesiri açýkça görüyoruz.

     Ýlk yazýsý 1975 senesinde Millî Gazete'de çýkan Perihan Akçay bugüne kadar birçok kitaba imza atmýþ Konyalý deðerli bir yazarýmýz. Konya'daki Merhaba gazetesinde yýllarca köþe yazýlarý yazan Akçay'ýn "Çiçek Buketi(Hikâye), Güleryüz Fakiri(Hikâye), Ruhumun Sahibinin Git Dediði Yerdeyim(Deneme), Safa'dan Merve'ye(Hikâye), Dünya Ayarlý Zamanýn En Muhteþem Diliminde(Hac Hatýratý), Aþka Zamaným Kalacak mý?(Deneme), Kýsasta Hayat Var(Araþtýrma-Deneme), Zalimlerin Ortak Kaderleri(Araþtýrma-Hikâye) , Dünden Bugüne Hak Dostlarý(Araþtýrma-Hikâye), Ebruli Kalpler(Roman), Zühre(Roman), Bilge Han Aliya(Roman), Muhteþem Endülüsya Sevgili Hindistan(Gezi Anýlarý), Son Halife Vahidüddin-Denize Koþmak(Biyografi -Roman), Samosa Tadý-Halep Ýþi-Konya Aþý(Konya Kültürü), Kayýnvalidem ile Ýlkbaharým(Aný)" adlarýný taþýyan birbirinden deðerli kitaplarý var. Fakat o, kitaplarýný uzun yýllar demlemeye býraktýktan sonra yayýmlamayý tercih etmiþtir.

     Bir Nihan Heybe adlý kitabýn yazarý kendi hayatýna dair gönül aynasýndan yansýyanlarý duygusal bir tonda anlatsa da çok kere Necip Fazýl, Þule Yüksel Þenler, Ümit Meriç, Mehmet Þevket Eygi gibi tanýdýk simalarla karþýlaþtýrýyor bizi. Çünkü gönül halkasýnda bu isimler var.

     Bir Nihan Heybe'yi farklý kýlan özellikler var. Bir kere "Bir Nihan Heybe"nin ismi çok güzel ve þiirsel... Bilindiði gibi "nihan" gizli demek, "heybe" de "At, eþek vb. binek hayvanlarýnýn eyeri üzerine geçirilen veya omuzda taþýnan, içine öteberi koymaya yarayan, kilim veya halýdan yapýlmýþ iki gözlü torba." demektir. Bu kitapta da yazarýn yüreðinde uzun yýllar gizli kalmýþ onlarca hatýra, gönül heybesinden çýkarýlarak okuyucuyla paylaþýlýyor. Böylelikle heybenin içinden çýkarýlanlar, nihan olmaktan kurtarýlarak aþikâra dönüþüyor.

     Bir Nihan Heybe'nin içinde neler yok ki!... Heybeyi açtýðýmýzda içinden "Babamýn Arkadaþlarý, Bir Nihan Heybe, Ayþe, Ýlk Þule, Mihrimah'ýn Sýrrý, Daha Kaç Sabahýmýz Kaldý?, Sebep Bahar Gönülde Ýhtilâle, Þu Bizim Düðün Gecelerimiz, Camilerin Özlediði Adam, Türk Filmleri, Mioritsa, Bir Kýrmýzý Avizenin Yüz Yýllýk Öyküsü, Eski Bir Dost: Roger Garaudy, Sanatçý Dolunayýn Iþýðýný Yansýtabilendir, Yaz Sýkýntýsý, Ýsrafýn Ülkemdeki Hakimiyeti, Ölümün Naðmekâr Ýlâný, Eskiyle Yeni Harmoni Edilemez mi?, Hicran Göze'nin Maveradan Yankýlanan Sesi, Leylekleri de Öldürüyorlar, Hüzün Treninde Bir Yolcunun Kaleminden, Emsu, Ýlknur, Palamut Aðacý Gibi" adlý hatýralar çýkýyor. Bu hatýralar bizi mâziye götürerek hüzünlendiriyor. Kitabý okudukça gözlerinizin gayri ihtiyarý de olsa nemlendiði oluyor.

     Bir Nihan Heybe'yi okuduðumuzda bugünün insanýyla dünün insanýnýn, bugünün hayatýyla dünün hayatýnýn derinlik farklarýna þahit oluyor, kaybettiklerinize üzülüyorsunuz. Denizlerde yaþarken akvaryumda yaþamaya mahkûm edildiðinizi bütün çýplaklýðýyla görüyorsunuz. Gayri ihtiyari "Keþke dünde kalsaydýk" cümlesi dökülüyor dudaklarýnýzdan.

     160 sayfadan meydana gelen ve Çimke Yayýnevi tarafýndan yayýmlanan "Bir Nihan Heybe" bir solukta okunabilecek sýmsýcak bir kitap. Söz konusu kitap beni mâziye götürerek hatýralarla soluklanmamý saðladý. Benzer hayatlarý yaþadýðýmýzý fark ettim. Perihan Akçay Hanýmefendi'nin samimi ve yalýn üslubunu çok beðendim. Size de tavsiye ederim efendim!...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.