..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Pop Kültür > Ömer Faruk Hüsmüllü




1 Þubat 2018
Bir Barýþ Manço Vardý  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Barýþ Manço, 1 Þubat 1999 tarihinde Moda’da vefat etti.


:HGG:





Onu on dokuz sene önce kaybettik!
BARIÞ MANÇO (1943 – 1999)

Barýþ Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde, Rikkat ve Hakký Manço çiftinin dördüncü çocuklarý olarak Moda’da dünyaya geldi. Annesi Rikkat Haným, Türk Sanat Müziði sanatçýsýydý. Aileden gelen yeteneðiyle özellikle ortaokul öðrenimini aldýðý yaþlarda müzikle ilgilenmeye baþladý. Lise yýllarý Galatasaray Lisesi’nde baþladý.

Müzik hayatýna Galatasaray Lisesi’nde adým atan Barýþ Manço’nun arkadaþlarýyla birlikte kurduðu ilk grubun adý “Kafadarlar”, ikincisi ise “Harmoniler”di. Daha sonra Þiþli Terakki Lisesi’ne geçiþ yaptý.

Lise yýllarý bittiðinde Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1963- 1971 yýllarý arasýnda resim, grafik ve iç mimari eðitimi aldý. Belçika’da “Lemistgrees” adýnda, Amerikalý, Belçikalý, Ýtalyan, Kuzey Afrikalý, Ýngiliz müzisyenlerden oluþan bir grupta yer aldý. “Lemistgrees”le çalýþmalarýnýn sürdüðü iki yýl içerisinde Paris Olympia’da konser verdi. 1966 yýlýnda Paris’te iki 45’lik plak çýkardý.

1970 yýlýnda Türkiye’ye döndüðünde Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile birlikte “Kaygýsýzlar” adlý grubu kurdu. Aranjman þarkýlara tepki göstererek Anadolu’dan beslenen pop folk tarzýnda müzik yapmaya baþladý. Onuncu plaðý “Daðlar Daðlar” ile büyük bir çýkýþ yaptý, albüm beþ ayda 700 bin adet satýþa ulaþtý. “Daðlar Daðlar” çalýþmasý, sanatçýya Altýn Plak Ödülü’nü de kazandýrdý. 1971 yýlýnda Moðollar ile çalýþtý. Ayný yýl Kurtalan Ekspres’i kurdu. Ýlk klibini 1973’te, “Hey Koca Topçu”ya çekti. 1975’te ilk albümü “2023”ü yaptý. 1978′de Lale Manço ile evlendi, Doðukan ve Batýkan adýnda iki erkek çocuðu oldu.

1980 yýlýnda Altýn Orfe’de “Nick The Chopper” ve “Ben Bir Þarkýyým” adlý Bulgar þarkýsý ile de altýn madalyalar aldý. Yurtdýþýnda birçok TV programýna konuk olarak katýldý, birçok ülkede koserler verdi. 1983 yýlýnda Eurovision Þarký Yarýþmasý’na “Kazma” adlý þarkýsýyla katýldý, ancak elendi.

1988 yýlýnýn Ekim ayýnda TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eðitim kültür ve eðlence programý olarak baþlayan “7’den 77’ye” , 1998 Haziran ayýnda 370. kez ekrana gelerek Türk televizyonculuðunda ulaþýlmasý zor bir rekora imza attý. “Ekvatordan Kutuplar’a” isimli programýnda ekibiyle birlikte beþ kýtada 100’den fazla deðiþik yöreye giderek 600.000 km.’ye yakýn yol kat etti.

Bestelediði 200’ün üzerindeki þarkýsý, kendisine 12 altýn ve 1 platin albüm/ kaset ödülü kazandýrýrken, bu þarkýlarýn bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Kürtçe, Japonca, Ýbranice, Fransýzca, Ýngilizce ve lemenkçe olarak yorumlandý. Müzik ve televizyon hayatýnda sayýsýz ödüller alan Barýþ Manço’nun 1991 yýlýnda devlet sanatçýsý unvaný, yine ayný yýl Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora unvaný, Uluslararasý Teknoloji Ödülü, Japonya Uluslararasý Kültür ve Barýþ Ödülü, Belçika Krallýðý Leopold II Þövalyesi Niþaný, Fransýz Kültür Bakanlýðý Edebiyat ve Sanat Þövalyesi Niþaný, Türkmenistan Cumhurbaþkanlýðý tarafýndan verilen Türkmen Vatandaþlýðý ödülleri vardýr.

Barýþ Manço, 1 Þubat 1999 tarihinde Moda’da vefat etti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kim,ne Demiþ? (Ýsimler Alfabetik Sýraya Göredir... )
Sevgi - Gönül - Umut ve Mutluluk Üzerine Aforizmalar
A'dan Z'ye Güzel Sözler
Baþöðretmen Atatürk Öðretmenler Hakkýnda Ne Söyledi?
Barýþ ve Özgürlük Üzerine Özlü Sözler
Dostluk Üzerine Aforizmalar
Erkek ve Kadýn Üzerine Aforizmalar
Acý - Haz - Elem - Üzüntü Üzerine Aforizmalar
Dünya Atatürk'ü Konuþuyor
Atatürk’ün Özgürlük ve Baðýmsýzlýk Konularýndaki Sözleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.