..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Uygarlýk, gereksiz gereksinimlerin, sonsuz sayýda artmasýdýr -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Ömer Faruk Hüsmüllü




26 Þubat 2018
Hasan Ali Yücel'i 57 Sene Önce Kaybettik  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Þair Can Yücel’in babasý, ayrýca Japonya kýyýlarýnda batan Ertuðrul Fýrkateyni'nin kaptaný Ali Beyin torunudur.


:GCC:


Türkiye Cumhuriyeti'nin 17. Milli Eðitim Bakaný'dýr. Bu görevde 28.12.1938-5.8.1946 tarihleri arasýnda bulunmuþtur.
Þair Can Yücel’in babasý, ayrýca Japonya kýyýlarýnda batan Ertuðrul Fýrkateyni'nin kaptaný Ali Beyin torunudur.
Hasan Ali Yücel, 17 Aralýk 1897′de Ýstanbul’da doðdu. Eðitim hayatý sýrasýyla Mekteb-i Osmani, Vefa Ýdadisi, Caðaloðlu Darülmuallimin-i Aliye (Yüksek Öðretmen Okulu) okullarýnda geçer. 19 Aralýk 1922 yýlýnda öðretmenliðe baþladý.

Bir grup meslektaþýyla Muallimler Birliði ve Türk Ocaðýný kurdu. 1924 yýlýnda Kuleli Askeri Lisesine tayin edilen Yücel, burada edebiyat öðretmenliði yaptý. Ve hemen arkasýndan da Ýstanbul Erkek lisesi’ne felsefe öðretmeni olarak atandý. 1926′dan itibaren Ýstanbul Erkek Lisesi’nde felsefe ve içtimaiyat (Sosyoloji) öðretmenliði ile Galatasaray Lisesi malumat-ý vataniye öðretmenliði yaptý. 1927′de sona eren öðretmenlik yýllarýnda, “Felsefe Elifbasý”, “Süri ve Tatbikî Mantýk”, Hýfzý Tevfik ve Hamamizade Ýhsan ile birlikte yazdýðý “Türk Edebiyatý Numuneleri” adlý eserlerini yayýnladý.

1927 baþýnda, Hasan-Âli, Reþat Þemsettin (Sirer) ile birlikte “Mýntýka Müfettiþleri” unvanýyla Ýstanbul Maarif Emirliðine verildi. Hasan-Âli, 1929 sonunda Ýkinci Sýnýf Maarif Müfettiþ Umumiliðine yükseldi ve Maarif Emirlikleri kaldýrýlýnca Maarif Vekaleti Teftiþ Kurulu Üyesi oldu. 1930′da Maarif Vekili Cemal Hüsnü (Toray), kendisini araþtýrma ve inceleme göreviyle Paris’e gönderdi. 1930′un sonunda, geniþ bir inceleme ve araþtýrma dosyasýyla Türkiye’ye döndü.

1936′da bu incelemesini “Fransa’da Kültür Ýþleri” adýyla yayýndý. 1931 yýlýnda bazý inceleme ve denetleme yapmak için Atatürk ile birlikte 3 ay sürecek bir yurt gezisine çýktýlar. Söz konusuu denetleme gezisinden bir yýl sonra, dil devrimim doðru temeller üzerinde geliþtirmek düþüncesiyle, 12 Temmuz 1932′de Türk Dili Tetkik Cemiyeti kuruldu. Hasan-Âli, Cemiyet’in Etimoloji Kolu Baþkanlýðýna getirildi. 1932 yýlýnda, Hasan-Âli, batýdaki benzerleri örnek alýnarak kurulan, öðretim üyeleri yurtdýþýnda okumuþ kiþilerden oluþan Ankara Gazi Eðitim Enstitüsü’ne müdür olarak atandý.

Hasan-Âli, 1933 yýlý sonunda Maarif Vekaleti Orta Tedrisat Umum Müdürlüðü’ne atandý. Bu dönemde, üniversiteye geçiþteki önemi nedeniyle liselerde reform düþüncesi üzerine yoðunlaþtý. 1934′te Cumhuriyet Halk Partisi’ne dilekçe vererek “Milletvekili adayý olarak önerilmesi”ni saðlar; Ýzmir Milletvekili olarak Meclise girer. 28 Aralýk 1938′de, Hasan-Âli Yücel, 41 yaþýnda iken, Celal Bayar kabinesinde Maarif Vekili oldu. Özellikle Cumhurbaþkaný l.Ýnönü’nün desteðiyle, yakýn çalýþma ve dost grubunun katýlýmýyla büyük bir reform hareketi baþlatýr ve gerçekleþtirir. Hasan-Âli Yücel, 1945′te, 4-20 Kasým arasýnda Londra’da toplanan ve 43 ülkenin katýldýðý UNESCO toplantýsýnda ülkemizi temsil eder.

O’nun döneminde, Ankara Fen Fakültesi (1943), Ýstanbul Teknik Üniversitesi (1944.) ve Ankara Týp Fakültesi (1945) kurulur. Dört yýl gibi bir hazýrlýktan sonra, 15 Haziran 1946′da 4936 sayýlý Üniversiteler Yasasý çýkarýlýr. Hasan-Âli Yücel, 5 Aðustos 1946′da 7 yýl ve 7 ay sürdürdüðü Millî Eðitim Bakanlýðý görevinden istifa etti. Ýstifasýndan sonra gazetecilik görevinen dönen Yücel, dönemin etkin gazetelerinden Ulus’ta yazýlar yayýnlar. 1950 yýlýnda hem Ulus gazetesinden hem de CHP’den ayrýlýr.

1950-1960 arasý bu son dönemde, Cumhuriyet’te “Köþemden” baþlýðý altýnda yazýlar yazar, yurtdýþý gezilere çýkar; Kýbrýs ve Ýngiltere gezilerinden sonra izlenimlerini, düþüncelerini “Kýbrýs Mektuplarý” ve “Ýngiltere Mektuplarý” adýyla yayýnlar.

Bir süre (1956′dan itibaren) Ýþ Bankasý Yayýn Ýþlerini yönetir, 1960′ta bunu da býrakýr. Bu dönemde saðlýðý iyice bozulan Yücel 26 Þubat 1961 sabahý, Ýstanbul’da misafir olarak kaldýðý Prof.Dr. Tevfik Saðlam’ýn evinde enfarktüs’ten vefat etti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþöðretmen Atatürk Öðretmenler Hakkýnda Ne Söyledi?
Dünya Atatürk'ü Konuþuyor
Atatürk’ün Özgürlük ve Baðýmsýzlýk Konularýndaki Sözleri
Kavimler Göçü ve Sonuçlarý
Atatürk'ün Türk Dili ve Türk Milleti Hakkýndaki Sözleri
Sakýp Sabancý'yý On Dört Sene Önce Kaybettik
Birlik Olmazsak Tek Ok Gibi Kolayca Yeniliriz
Atatürk’ün Kronolojik Hayatý
Atatürk’ün Bilim ve Fen Hakkýndaki Söyledikleri
Atatürk ve Sözleri Ýle Ýlgili Faydalanýlabilecek "Kaynaklar"

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kim,ne Demiþ? (Ýsimler Alfabetik Sýraya Göredir... )
Sevgi - Gönül - Umut ve Mutluluk Üzerine Aforizmalar
A'dan Z'ye Güzel Sözler
Barýþ ve Özgürlük Üzerine Özlü Sözler
Dostluk Üzerine Aforizmalar
Erkek ve Kadýn Üzerine Aforizmalar
Acý - Haz - Elem - Üzüntü Üzerine Aforizmalar
Atalardan Özlü Sözler
Yazar Gabriel Garcia Marquez'in Veda Mektubu
Oruç Baba"nýn Kýssadan Hisseleri - 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.