..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Soyut > Poyraz Vurgun




24 Ocak 2003
Gitmese ölecekti…  
Poyraz Vurgun
Ellerimin içinde oldu deðiþimin. Gözlerimin önünde. Sabun eridikçe küçülür ya, sen eridikçe çoðaldýn, yeni þeyler yazdýkça, ürettikçe arttýn. Biliyordum adým adým gittiðini. Benden, bizden uzaklaþtýðýný, her geçen gün farklýlaþtýðýný korkarak görüyordum;


:BCDE:



Madem öyle, haydi git.

Ardýna bakma, ne olurum diye de getirme aklýna, sadece git. Zaten hep gitmelerde deðil miydin? Alýr alýr da gitmez miydin baþýný? Önceleri dönüp dolaþýp geleceðini bilir, nerede kaldýðýný merak bile etmezdim. Þimdi hepten giderken birgün gelecek diye avutmayacaðým kendimi, bu sefer hepten gittiðini kendime öyle kabullendirmiþim ki. Haydi güle güle, yolun açýk olsun…

Biz yetmedik sana. Saçýmý süpürge ettim, akladým pakladým, karnýný doyurdum, söküðünü diktim, sýrtýný ovdum. Ya gençliðime ne demeli? Yok, biz yetmedik sana. Biz, bal gözlü oðlanla ikimiz. Oysa ne kadar da severdin. Nereden geldi bu fýrtýna? Kim verdi bu lanet olasý akýllarý sana? Tutturmuþun bir yazmaktýr, bildim bileli hep ayný. O kaðýtlarý sobalara basmalý, tandýrlarda yakmalý o kitaplarý, seni bizden alan o fikirleri yasaklamalý desem de boþ… Durup dururken, ortalýk yerde hiç bir þey yokken gelip alýrdý seni, habersiz, kapýlarý vurmadan, alýr giderdi. Geride kalan bomboþ bir torba yýðýný, düþünür dururdun. Ne düþünüyorsun, neler kuruyorsun derdim de duymazdýn bile. Ya geceleri yataktan fýrlamalara ne demeli? Kalkýp kalkýp masalara kapanmalara? Susamýþ gibi yazardýn, ne yemek ne içmek gelirdi aklýna, ne biz ne oda, ne dünya, hatta bazen çýplak geçerdim de yanýndan, farkýma bile varmazdýn. Varsa yoksa nalet olasý yazýlarýn. Bilmem ki onlarla mý yatardýn?
Bakýyorum etrafýma, bir boþluk býraktýn evet. Tuhaf bir yalnýzlýk. Arasýra eski çamaþýrlarýndan, kýyýbucaktan kaðýtlarýn geçer elime. Ufak ufak notlar, tuhaf betimlemeler. Birinde þöyle yazmýþsýn: “Azaldý acým, demek ki yoksun…” ne demekse, neyi düþünerek yazmýþsan artýk. Bir baþkasýnda da þöyle yazýyordu: “Sevgiler eskiyor.” Doðru mu bu? Eskir mi sevgiler durduk yerde? “O hep yeniden yaratýlmalýdýr” derdin. “Yeniden yaratmayý kestiðin anda sevgiler eskimeye baþlar”. Kimbilir, belki de benim sevgiyi yeniden yaratmaya mecalim kalmamýþtý…

Ellerimin içinde oldu deðiþimin. Gözlerimin önünde. Sabun eridikçe küçülür ya, sen eridikçe çoðaldýn, yeni þeyler yazdýkça, ürettikçe arttýn. Biliyordum adým adým gittiðini. Benden, bizden uzaklaþtýðýný, her geçen gün farklýlaþtýðýný korkarak görüyordum; ama elimden birþey gelmiyordu. Tek yapabileceðim þey kýskanmaktý seni elimden alaný; ama o karþýmda duran, boðazlýyabileceðim bir þey de deðildi, nasýl baþederdim elle tutulup gözle görülmeyen bir düþmanla? Çok acý çektim, çaresizlik içinde izledim gidiþini. Sonra kendi kendime giderse gitsin, dedim. Cehenneme kadar yolu var, dedim, akýllý bir adam olsa böyle yapmaz, dedim. Ciddi deðildim bunlarý söylerken ama içimden bir ses “býrak gitsin”, diyordu. “Býrak gitsin, yoksa ölecek...”

O tartýþmamýzda nasýl da baðýrmýþtým sana. Son silahýmý kullandýðýmý biliyordum.
“Ya yazmak ya biz. Seç haydi!”
Çenem kopsaydý da demez olsaydým. Yo gittiðin için deðil, seni böyle bir seçim yapmak zorunda býraktýðým için. Ya da en azýndan böyle bir seçim karþýsýnda kalmana yol açtýðým için. Artýk iyice anlýyordum ki, sen artýk benim deðilsin. Seni artýk bu evde tutamam. Sen artýk biraz biraz baþkalarýnýn da olmuþtun. Ne tuhaf, gözlerimin önünde gün geçtikçe çoðalmýþtý sahibin. Zamanla kendine bile ait olmadýðýn gerçeðine vardýðýný itiraf ettiðinde geriye senden kederle bakan bir çift göz kaldý. Evet doðrusu buydu; sen artýk kendine bile ait deðildin.
Þimdi kalbinde büyük sevgiler, büyük çatýþmalar, büyük burukluklar, büyük aþklar, coþkular… Her duygunun en büyüðü, en içlisi. Hadi git, ne diyeyim. Biz hep burada olacaðýz. Yüreðinde yeryüzüne saçýlmýþlýðýnla git haydi. Fazla daðýlýr, yörüngeni yitirirsen yüreðine sor, ondan baþka bir pusulaya ihtiyacýn olmayacak; benden de alýp giden o deðilmiydi?

Gittin iþte, yoksun...





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yaþam Ne Yapýyor? [Bilimsel]


Poyraz Vurgun kimdir?

Onüç yaþýmdan bu yana yurtdýþýnda yaþýyorum. Þiir, öykü yazarlýðý, amator gazetecilik yaptým. Daha sonra zihin üzerine çalýþmalar yapan bir gurupla bu alanda bir araþtýrmaya katýldým ve insanýn, yaþamýn ne olduðuna dair kesin bilgilere ulaþmanýn mümkün olduðuna; bu bilgilerin uygulandýðýnda baþarýnýn ve mutluluðun kesin bir sonuç olarak herkes tarafýndan elde edilebileceðine tanýk oldum. Ýnsanlar kendi güçlerini küçümsemek gibi bir hastalýða sahipler. Bu nedenle yapýlabilecek en etkili sanat biçiminin insaný motive eden, ona kendi gücüne güvenmesini saðlayan sanat olacaðý sonucuna vardým. Bu amaca yönelik olan yazýlarým deðiþik yayýn organlarýnda, internet sitelerinde yayýnlanmaktadýr. Yazýlarýmýn öyküde, Halide Edip Adývar’, þiirlerimde ise Nazým’dan etkiler olduðu söyleniyor. Felsefi yazýlarýmýn ise sadece bana ait olduðuna inanýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Nazim Hikmet, Dostoyevski, Tolstoy, L. Hubbard


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Poyraz Vurgun, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.