..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Ahmet Zeytinci




1 Nisan 2018
Þakadan Hoþlanan da Var Hoþlanmayan da  
Ahmet Zeytinci
Bu gün 1 Nisan herkes herkese þaka yapma derdinde olsa da siz biraz ciddi olun yine de... Roma Ýmparatoru Sezar M.Ö 46 Yýlýnda takvimin baþlangýcýný ocak ayý olarak ilan etti ise bile Avrupa’da 16. Yüzyýlýn ortalarýna kadar bahar aylarýnýn baþlangýcý 25 Mart günü, senenin baþladýðý kabul edilirdi. Sezar’dan çok seneler sonra 1564 Yýlýnda o zaman ki Fransa Kralý o gün ki takvimi deðiþtirerek yýlýn baþlangýcýný 1 Ocak gününe almýþtýr.


:GEE:

Bu gün 1 Nisan herkes herkese þaka yapma derdinde olsa da siz biraz ciddi olun yine de... Roma Ýmparatoru Sezar M.Ö 46 Yýlýnda takvimin baþlangýcýný ocak ayý olarak ilan etti ise bile Avrupa’da 16. Yüzyýlýn ortalarýna kadar bahar aylarýnýn baþlangýcý 25 Mart günü, senenin baþladýðý kabul edilirdi. Sezar’dan çok seneler sonra 1564 Yýlýnda o zaman ki Fransa Kralý o gün ki takvimi deðiþtirerek yýlýn baþlangýcýný 1 Ocak gününe almýþtýr. Tabi o günkü haberleþmenin yetersizliðinden bir çok kiþinin bunu hemen duyma imkaný olmamýþtýr. Bazýlarý ise bu kararý protesto etmek amacýyla eski yýlýn baþlangýcýný yeni sene kabul etmiþlerdir. ’Bu çerçevede 1 Nisan’da partiler düzenlemeye, birbirlerine hediyeler vermeye devam etmiþlerdir. Yeni takvimden haberdar olup onu kabul edip uygulayan diðerleri ise bunlarý ‘1 Nisan aptallarý’ olarak nitelendirip bu güne ‘Bütün Aptallarýn Günü’ adýný koymuþlardýr. Bu günde diðerlerine sürpriz hediyeler vermiþler, yapýlmayacak partilere davet etmiþler, gerçek olmasý mümkün olmayan haberler üreterek yaymýþlardýr.’ Fransýz kökenli bu geleneðin Ýngiltere’ye ulaþmasý yaklaþýk iki yüzyýl sürmüþtür. Oradan da Amerika’ya ve bütün dünyaya yayýlmýþtýr.


Dünya çalkantýlar içinde. Bir taraftan savaþlar, bir taraftan açlýk ile yoksulluk ile boðuþan Kara Kýta Afrika... Emperyalistlerin söz dinlemez laf dinlemez tavýrlarý ve yoksul ülkelerin zenginliklerini sömürmek için yaptýklarý haince ve vahþice saldýrýlar, bizleri daha dikkatli ve daha duyarlý olmaya sevk etmeli... Sömürgeciler girdikleri ülkelere, barýþ, özgürlük, mutluluk getireceðiz diye girip, çalmadýklarý, iç etmedikleri bir þey býrakmadýklarý gibi, bir sürü masum insanýn da kanýna girmektedirler. Bütün bunlarý þaka olsun diye de yapmýyorlar sanýrým bu sömürgeciler.


Þakadan hoþlanan da vardýr hoþlanmayan da... Þu gergin ortamda herkes diken üstünde, bir de bu ecnebilerin icat ettiði kamera þakalarý var ki bazýlarýna gülsek de bazýlarý da hakikaten çok aðýr ve insaný incitici olabiliyor. Bizlerde de epey zamandýr kamera þakalarý, telefon þakalarý yapýlýyor insanlara. Gülmek, eðlenmek tabi ki güzel yerine göre, ama ipin ucunu da fazla kaçýrmamak, insanlarý da çok fazla üzmemek lazým.


Tarihimize mal olmuþ þakacý tiplerimiz var hepiniz bilirsiniz. Ýncili Çavuþ, Bekri Mustafa, Temel ile Dursun, Nasrettin Hoca, Hacivat ile Karagöz... Hadi bir de Nasrettin Hoca’dan bir küçük fýkra sýkýþtýralým araya...


ÞAKADAN HÝÇ HOÞLANMAM

Nasrettin hoca pazarda dalgýn yürüyormuþ.etrafýndaki esnaflarý seyrediyor.bu sýrada ensesine bir tokat geliyor. Hoca tökezlemiþ bir kaç adým sendelemiþ neyse toparlanýp sinirli bir þekilde arkasýný dönmüþ.

Bir bakmýþ ki hocanýn 2 katý hayvan gibi bir adam. Hoca durmuþ bir yutkunmuþ önce,sonra:
- bana sen mi vurdun? demiþ adama.
Adam: - Ben vurdum lan ne olacak demiþ.
Hoca: - Þakadan mý vurdun ciddiden mi? demiþ
Adam: - Ciddi vurdum napacan?!
Hoca: - Aman aman, öyle olsun... Çünkü þakadan hiç hoþlanmam da ...
Tabi iþin bir de Müslümanlarý üzen tarihi, gerçek bir boyutu da var, bunu da göz ardý etmemek lazým gelir asla...

Müslümanlara göre 1 Nisan þakasýnýn tarihi


’15. yüzyýlýn sonlarýnda, Haçlý ordusu Endülüs Müslümanlarýnýn son kalesini kuþatýr. Uzun süren bir kuþatma olmasýna raðmen, kýþ aylarýnýn da etkisiyle, kale korunabilmektedir. Durumun zorluðunu anlayan Haçlý ordusunun komutaný deðiþik taktikler düþünmektedir.

En sonunda 31 Mart gecesi Kalenin önüne giderek bir elinde Kur’an bir elinde Ýncil ‘Þu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanýz bu akþam size bir þey yapmayacaðým’ der. Gerekli görüþmelerden sonra canlarýnýn kurtarýlmasý karþýlýðýnda Müslümanlar kaleyi teslim ederler.

Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahý, Haçlý ordusu komutaný bütün Müslümanlarýn öldürülmesi için emir verir. Bunun üzerine Müslümanlar ‘Yemin etmiþtiniz, bize söz vermiþtiniz’ dediklerinde Haçlý ordusu komutaný ‘Benim sözüm size dün akþam içindi, bugün için size bir sözüm yoktur’ diye cevap verir ve bütün Müslümanlar orada þehit edilir.

Ýþte o gün bugündür 1 Nisan Hristiyanlar arasýnda ‘Hile Günü’ olarak kutlanmaktadýr.

Sonuç olarak 1 Nisanýn önemi kültürlere göre deðiþmektedir. Hristiyan aleminin çoðunda ‘Þaka Günü’ olarak bilinen 1 Nisan, Müslümanlar tarafýndan ‘Hile Günü’ olarak kabul edilmiþtir.’

SOLAKLAR ÝÇÝN HAMBURGER

1998 yýlýnda Science and Reason adlý derginin Nisan sayýsýnda Alabama eyaletinde "3.14" olan "pi" sayýsýnýn deðerinin yapýlacak oylama ile yuvarlanarak "3.0" olacaðý duyuruldu. Bunun üzerine yüzlerce telefonla halk bu kararý protesto etti. Sonunda ikinci bir sayý yayýnlanarak orijinal makaleye yer verildi, bu evrim teorisiyle ilgili Mark Boslough adlý bir fizikçinin yazýsýydý.

Yine 1998’de Burger King USA Today’e verdiði bir sayfalýk ilanda solaklar için özel olarak hazýrlanmýþ "whopper" menüsünü sunacaklarýný açýkladý. Ýlana göre, ülkedeki 32 milyon solak için hazýrlanmýþ bu menüdeki hamburger solaklarýn rahatça yemesi için 180 derece dönüyordu. Ertesi günü Burger King, solaklar için hamburgerin þaka olduðunu duyurdu. Ancak günlerce müþteriler gelerek bu menüden istedi, hatta bazýlarý sað elliler için olanýnýn üretilmesini talep etti.


"FETHULLAH DOÐRUSÖYLEMEZ" ÝÞBAÞINDA..."


Tüm dünyanýn "þaka günü" ilan ettiði 1 Nisan’da Türkler de boþ durmuyor.
Geçen yýllarda, Türk insanýnýn engin hoþgörüsüne sýðýnan þakacýlar da iþbaþýndaydý... Samsun’un Havza ilçesinde, kendisini "Fethullah Doðrusöylemez" olarak tanýtan bir kiþi, yerel radyonun canlý yayýnýna baðlanarak, "Kunduz ormanlarýndan yüzlerce fil size doðru geliyor. Çok iriler ve önüne gelen her þeyi ezip geçiyorlar" dedi. Radyonun DJ’yi olayýn þaka olduðunu anladý, ancak yaklaþýk 20 kiþi panik içinde radyoyu telefonla arayarak bilgi almaya çalýþtý. Kýsa süre sonra ayný kiþi yeniden radyoyu arayarak, "Size 1 Nisan þakasý yaptým" dedi.


Erzurum’da yayýnlanan haftalýk "Palandöken" gazetesi de vali ve büyük þehir belediye baþkanýnýn hükumete tepki için istifa ettiklerini manþetten verdi. Haberin devamýnýn verildiði iç sayfada ise yöneticilerin hoþgörüsüne sýðýnýlarak Nisan 1 þakasý yapýldýðý açýklandý.


Trabzon’da yayýnlanan bölgesel Kuzey Ekspres gazetesi, sürmanþetinde, "Fatih Tekke Fener’de" baþlýðýyla okuyucularýna verdiði haberde, milli futbolcunun gelecek sezon için sarý-lacivertli takýmla anlaþtýðýný duyurdu. Gazete, son sayfasýnda ise 1 Nisan Þakasý yaptýðýný ve haberin gerçeðini yansýtmadýðýný belirten bir yazý yayýmladý.


Geçen yýl Devlet Tiyatrolarý sanatçýlarý "Karagöz" Mustafa Mutlu ile "Hacivat" Esat Tanrýverdi de vatandaþlara þaka yapmak için harekete geçti. Onlar vatandaþlarý þaþýrtmak isterken bir genç kýz "kolonya ister misiniz?" diye yanlarýna yanaþtý ve ikilinin ellerine zeytin yaðýný boca ederek, "1 Nisan þakasýnýn" nasýl yapýlacaðýný ikiliye gösterdi.


Ýþte böyle çok da abartmayýn bu günü, þaka bir yere kadar tamam ama, yapacaðýnýz þakalar kalp kýrmasýn, insanlarý incitmesin, alay konusu yapmasýn onlarý, kiþiliklerine kesinlikle zarar vermesin. Yani eþek hatta eþþeoðlu eþek þakasý olmasýn. Yoksa arkadaþlýklarýnýz, dostluklarýnýz güme gider benden söylemesi. Bu devirde de en zor bulunan þey saðlam bir dost, iyi bir arkadaþ. Sonra mumla ararsýnýz arkadaþý da dostu da...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizi de Beþikteyeken Kerttiler mi
Gerçekleri Tarih Yazar Tarihide
Bu Devirde Ne Kaldý
Kýroloji Biliminin Ýncelikleri
Negatif Elektrik Ücretleri Ne Kadar
Sýkýyor ve Yoruyor Bu Ýnsanlar Bizi
Ey Türk Esnaf ve Zanaatkârý
Yapmayýn Ýnsaný Yalnýzlaþtýrmayýn
Zahmetli Ýþler Bunlar
Bu Yazýda Dayak Yerleþtirme Bulunmaktadýr

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan Kolisi ve Volisi
Bekle Bizi Mars Sýra Sende
Karalahana Çorbasý Gururumuzdur
Kamera Þakasý Þaklabanlýklarý
Artýk Buradan Bir Ýki Nobel Çýkmalý
Elektrik Parasýný Ucuza Getirmenin Yollarý
Sosyal Medya Fenamenleri
Silah Þirketleri Kimlerin ve Savaþlar Nerede
Bizler Beyazcama Gömülürken Ülkede Neler Oluyor
Sam Amca Mülayimleþecek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Papatyaya [Þiir]
Ýyi Misiniz [Þiir]
Bu Kadar mý [Þiir]
Hamdi ile Ýyi Arkadaþtýk [Þiir]
Ben Uyurken Oldu Bunlar [Þiir]
Belasýný Arayan Þair [Þiir]
9. 15 Þemsiyesi [Þiir]
Gökyüzü [Þiir]
Ölüm Kolay Be Oðlum [Þiir]
Yaþadýklarýmý Yazdým Sadece - 1 - [Þiir]


Ahmet Zeytinci kimdir?

1961 Ankara'da baþlayýp devam eden bir hayat. Ýlk ortaokul, lise ve iki yýllýk bir üniversite deneyimi, ticaret hayatý Ankara'da iki tane aslan gibi evlat biri diþi biri erkek aslan olmak üzere hayat mutlu bir þekilde akýp gidiyor. Biraz þiir, biraz öykü ve denemelerin sýcaklýðýnda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Erich Fromm


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Zeytinci, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.