..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padiþaha kalmadý, sana da kalmayacaktýr. -Nizamî
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Cemal Zöngür




6 Nisan 2018
Terör Devletler ve Ýnsanlýk  
Gerçekler Saklandýkça Kokuþma ve Yýkýmlar da Okadar Þiddetli Olur.

Cemal Zöngür


Terör; dünyanýn her yerinde devletlerin insanlarý hayvanca eðitip yetiþtirmesi ve yönetmesi sonucunda ortaya çýkan bir þiddet olduðunu insanlarýn artýk bilmesi gerekir.


:AJIF:

Ýnsanlýktan, tanrýya baðlýlýk ve kutsal dinlere inançtan bahseden topluluklarýn büyük bir çoðunluðu, kendi icadý olan terör gibi bir beladan kurtulmayý beceremiyorsa, o toplum ve devletlerin insanlýkla alakasý kalmamýþ demektir.
Bilindiði gibi terör insaný canýndan ve yaþamdan usandýrýp yýldýrma hareketidir. Devletse hem kendi içinde hem de uluslararasý sözde meþruiyeti olan ve herkese eþit muamele yaptýðý sanýlan organize üst kurumdur. Ýnsan ise her þeyi mantýklý yapan organize eden, kimsenin incinmesini istemeyen Üst Ýnsan aklý demektir. Bu kadar büyük imkan ve özelliklere sahip devlet yönetimleri asýrlarca sorun yaþýyorsa, insan olduklarýndan utanmalýdýrlar..
Dikkat edilirse istisnalarýn dýþýnda bugüne kadar hiçbir devlet tarafýndan, terör hakkýnda doðru ve gerçekçi bir deðerlendirme yapýlmýþ deðildir. Sürekli her devlet kendisini haklý gösterecek türden açýklamalar yapmaya devam eder. Nasrettin Hoca fýkrasýnda olduðu gibi, hýrsýzýn hiç suçu yokmuþ türden savunmalar.
Devletlerin bu tür savunma ve açýklamalarýnýn birden çok nedeni var. Birincisi uluslararasý meþruiyet kazanmýþ olmalarý. Ýkincisi silah ve askeri olanaða sahip olma gücü. Üçüncü ve hepsinden önemlisi, egemenliði altýnda bulunan farklý kültür, din, inanç ve siyasi düþüncelere yeterince hak ve hukuku tanýmamýþ olmanýn vermiþ oluðu suçluluk psikolojisidir.
Terörle ilgili her devlet, vatandaþým dediði farklý düþünen veya yaþamak isteyen insanlara karþý, derecesine göre çeþitli haksýzlýklar yaptýklarý için terörün neden kaynaklandýðýyla ilgili gerçek bilgileri hep saklama ihtiyacý duyarlar. Terör ve devletlerin durumlarýyla ilgili diðer bilgilere geçmeden önce, terörün bir kez daha tanýmýný yaparak devam etmeye çalýþalým.
Terörün; þiddet, kaos, karmaþa çýkarýp toplumu canýndan bezdirmek ya da düzeni yýkmak anlamýna geldiðini bilmeyen yoktur. O zaman haklý olarak þu soruyu hem kamuoyuna hem de kendimize sormak zorundayýz.
Ýnsanlar durup dururken neden þiddet, kaos ve karmaþa yaratmaya ihtiyaç duyarlar? Ya da sesiz sakin yaþamak varken, neden þiddete bulaþarak çeþitli riskleri göze almaktadýrlar? Ýþte bu sorularýn cevabýný her devlet yetkilisi doðru þekilde ifade etse, terör denen hiçbir þey kalmayacak. Fakat bir ülkede on yýl veya elli yýl terör olaylarý devam ediyorsa, mevcut devletlerin temelinde büyük bir anormallik var demektir.
Bazý istisnai ufak tefek olaylarýn dýþýnda, terör olarak deðerlendirilen çatýþma, kaos ve karmaþalarýn gerçek nedeni, devletlerin uyguladýklarý haksýzlýk ve hukuksuzluktan kaynaklanmaktadýr. Veya belirli grup, topluluk ve güçlerin, toplum ya da azýnlýklar üzerinde oluþturduklarý baskýlar, terörün en büyük sebebidir. Bunun dýþýnda terörün baþka bir nedeni bulunmamakta.
Çünkü devlet yöneticileri temsil etmiþ olduklarý devletin suçunu açýða çýkarmamak ve kendi geleceðini riske atmamak açýsýndan yeminlerle bu görevlere getirilirler. Zaten o yemini yapmayan hiçbir kiþi devletin en önemli kademelerinde görev alamazlar.
Her devlet önemli kademelerde görev vereceði insanlara, devletin anayasasýndaki olumlu ve olumsuz tüm maddelerine sadýk kalacaðýna dair özel kaðýtlar imzalatýr.
Ve istisnalarýn dýþýnda devletin vatandaþým dediði halklara karþý yapmýþ olduðu her türlü haksýzlýklar böylece kapatýlarak devletin ömrü uzatýlmakta. Ülke içerisinde siyaset yapan partiler, mevcut anayasayý beðenip baþ tacý yapmýþlarsa, her gelen gideni aratýr þekilde, devleti ve milleti soyanýn yanýna kâr kaldýðý bir ülkede, terör asla bitmez.
Özet olarak ifade edilmeye çalýþýlan devlet yönetimlerinin gerek anayasal haksýzlýklarý, gerekse bunun uygulayýcýsý konumundaki siyasi parti temsilcilerinin, her zaman þöyle bir yol izledikleri görülür.
Gerçek anlamda demokratik anayasal ve demokratik siyasal yapýya geçmeyen devletlerde, yasal boþluklar tahminlerinde üzerindedir. Mevcut yapýdan memnunluk duyan siyasi partilerse, her fýrsatta þahýslarýna, yandaþý ve taraftarý için devleti soymayý en büyük siyaset görürler. Böylece devletin malý deniz yiyemeyenler keriz kaba tabiri tam yerini bulmakta.
Sürekli maddi, manevi, inançsal, kültürel ve siyasal açýdan haksýzlýklara uðrayýp caný çok yanan topluluk, grup ve kiþiler þiddete baþvurmaktan baþka bir çare bulamadýklarý için terör estirirler. Þunu herkesin bilmesi gerekir ki, rahat evinde yaþamak varken, hiçbir insan durup dururken þiddete ne baþvurur ne de sýcak bakar.
Ýþin özünde böyle bir gerçeklik varken, terörün tanýmýndan çok neden ortaya çýktýðýnýn anlamýný aramak gerekiyor. Ve gözle görülen gerçeklerden anlaþýlmaktadýr ki, terörün en büyük baþlatýcýsý ve yok olmasýna engel teþkil eden güçler, devlet yönetimlerinin kendisidir. Bu saptamalardan tekrar þöyle bir sonuca ulaþabiliyoruz.
Gerek devlet yönetimlerinde olsun gerekse toplu yaþamda huzur ve güvenin mevcut olmasý için, insanýn insanileþmesine baðlý olduðu akýldan çýkarýlmamalýdýr. Bunun da gerçekleþmesi çaðdaþ demokratik, hümanist bir eðitim temel alýnýp, her türlü din, dil, etnik, düþünce ve kültürel ýrkçýlýðýn aþaðýlanýp atýlmasýyla mümkündür.
Terör sorunu yaþayan her devletin yöneticileri, ýrkçý, menfaatçi kral ve sultan olmaktan vazgeçmedikleri sürece, kendileri bir numaralý teröristtir. Bugün baþkalarýna karþý devletin asker ve polis gücünü kullananlarýn, yarýnda baþkalarýnýn bunlara karþý ayný þeyi uyguladýðýnýn en canlý örneðini Türkiye'den biliyoruz. Demek ki sorun halkta deðil devletin anayasasýnda ve yönetenlerde.
Dünyada mevcut olan birçok devletin temel mantýðýnda ve eðitim sisteminde þu aptalca düþünce hep hakim kýlýnmýþtýr ve kýlýnmaya da devam edilmekte. Sürekli büyümek ve herkesten üstün olmak.
Halkýný insanca eðitip yaþatmayan hangi toplum büyük olmuþtur acaba?. Veya bilimsel çalýþmalardan uzak durup, her þeyi tanrýya havale eden hangi toplum büyümüþtür?
Bu mantýða birde serbest piyasa denilen hayvani doyumsuzluðun eklenmesiyle, insanlar en yakýnýndaki kan baðýndan olan kiþileri bile nasýl alt ederim hesabýyla yaþama bakar konuma getirilmiþtir.
Ýfade edilen hayvanileþmeyle, her gün devlette ve çevrede yaþanan yolsuzluk, haksýzlýk, dýþlama, aþaðý görme ukalalýklar toplumu çileden çýkarmýþtýr. Bunu gören ve yaþayan insanlar, ister istemez þiddet yöntemini tercih etmek zorunda kalmakta. Çünkü hem eðitim sorunu hem de hesabýný soracaðý ciddi ve gerçek bir adalet sistemi bulamamakta.
Terör; dünyanýn her yerinde devletlerin insanlarý hayvanca eðitip yetiþtirmesi ve yönetmesi sonucunda ortaya çýkan bir þiddet olduðunu insanlarýn artýk bilmesi gerekir.
Ýnsanlýða yakýþan hümanist ve mütevazilik üzerine bir eðitim verilip, demokratik kurallar gerçek anlamda uygulansa, her sorun kendiliðinden bitecektir.
Ýþte devletlerin gerek kendi içlerinde gerekse birbirlerine karþý terörü neden destekleyip ve niçin terörle ilgili doðru tespitleri yamadýklarý, kýsaca bu temel bilgilerden anlaþýlabilir. Onun için insanlarýn, tanrýya taparcasýna devlet yönetimlerine baðlanmamasý gerekir.


Cemal Zöngür



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Amerika, Suriye'den Neden Çekildi?
Alevilere, Kürtlere, Sosyalist ve Demokratlara Çaðrý
15 Temmuz 2016 Darbesinin Esas Planlayýcýsý Kimdir?
Mahalli Seçimler ve Ýlkesizlikler
Gelin Siyasal Ýslam'ý Birlikte Tartýþalým
Türkiye Sosyalistleri ve Burjuvazi Artýk Konuþmasýn (1)
Türkiye'nin Temelsiz Siyaseti ve Carablus Çýkmazý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.