..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




17 Nisan 2018
Kardeþlik ve Ýhanet 1  
Bayram Kaya
Üstelik köleci sistem, takdirce kaderi olan mal mülk sahipleri efendilerle; takdirce kadersiz olan maldan mülkten yoksun kölelerden oluþmakla; erken dönemden beri inþalaþan insan kardeþliðine karþý bu ihanetçe olan efendi-köle esaslý enstrümanlara sahip olmuþlardý.


:EJA:
Kardeþlik sömüren sömürten bir ihanet iliþki olmadan önce totemi yapýlarý oluþan “sosyal bað iliþkisi olmakla”, ortaya konmuþtu. Genel olan tutum içinde seçme ayýklamasý yapýlan yalýtma içindeki ayný tutumla kolektif özelleþmesini yapan yapýlardaki bu tutumun kendisi, kardeþlik diye söyleniyordu.

Kardeþlik bað anlayýþýna dönüþen bu seçme ayýklamada özelleþme tümden “salt kendi aralarýnda mutlaka saðlatýr olmayý, kardeþlik þiarý olarak söylemeyi ifade eden anlayýþtý. “Kardeþlik; kolektif saðlatma oluþa, seçme ayýklama kriteri olmanýn sosyal mantýkla olan, bað anlayýþýydý”. Dýþta olanla saðlamama, temas etmemenin izole edilen yapý bað süreçlerine olmaya totem kardeþliði denmekle, düzenli bir çevrime oluþtu. Biyolojik bir baðý hiç tanýmlamaz.

Saðlatmayý mal mülk ve üretim aracý üzerindeki sahiplikle yaptýrmaktan yansýyan bütün kötülüklerin anasý köleci sistem ve köleci sistemin üretim hareketi ile yine köleci sistemin paylaþým biçimidirler.

Köleci sistem içinde kalmayý yeðleyerek; köleci sisteme kafa yormayýp ta, kötülüklere içki gibi baþka bir kaynak aramak; boþunadýr. Ýçki içmeyenler de hýrsýzlýk edip; zinada bulunup; zalimliklerle her tür hile ve desiselerin içinde oluyordular.

Sistemin baský ve basýncý olmakla olumsuz etkilemesi ister içki içene olsun, ister içki içmeyene olsun; etki her ikisinin de üzerineydi. Ýçki içende acýkýyor ve açlýkla davranýyordu. Ýçki içmeyende acýkýyor ve açlýkla davranýyordu. Ýçende içmeyende açlýk güdüsüyle, güdülüyordular.

Sistemin sömüren bir servet edinmesi; açlýk güdüsü ile güdülü olanlar üzerine bir etkiydi. Ýçeni de içmeyeni de ayný etkiyle ayný sonuca yöneleceklerdi. Eðer içki içmeyenler, köleci erdemden ötürü açlýktan ölümü göze alýyorlarsa, buna bir diyecek yoktu.

Onun açlýktan ölümü göze almasý, sistemin diðerindeki güdülü davranýþa etkimesi ile davranan diðerindeki davranýþlarý kötülüðün anasý olmayý nedensemez. Ayný oranda açlýk ve susuzluðu olan bitkin haldeki bir eþeðin; önüne su ve yonca konsun.

Eþek kendisine ayný orandaki uzaklýðý olan yonca ve su arasýnda bir tercihte bulunamayýp ta bir suya bir yoncaya doðru seðirtir. Bu seðirtme içinde gidip gelen yönelim hareketi nedenle, eþeðin ikisine de ulaþamayýp açlýk ve susuzlukla ölmesi; eþeðin eþekliði yüzündendir.

Nasýl eþeðin ölmesi, eþeðin eþekliði yüzündense; içkisizin açlýktan ölmesi de sömürü olan emek gücü ile kendi emek gücüne ve kolektif mirasa sahip çýkamamasý arasýndaki giydirilen deli gömleði olan ahlak içinde gidip gelen koyu cahil aptallýðý yüzündendir.

Ýçki içenler sadece bulunduklarý halin devamý üzerinde içkili olmakla berdevamdýlar. Ýçki içmeyenlerde içki içmemekle sömüren sömürülen ahlaksýzlýklara berdevamdý. Ýkisi de açlýk nedenle davranýyordular. Ýnsan hýrsýz olmak için içmez. Bunlar tersten yanlýþ algýdýrlar. Ýnsanýn köle olaný aç olduðu için çalýyordu. Efendi olaný da sahiplik hýrsý nedenle hýrsýz oluyordu.

Köleci sistem uygulamalarý içindeki kardeþlik bambaþkaydý. Kiþiler kardeþliðin bir ucu üzerinde sistemle hem uzlaþýyor. Hem sisteme direniyor. Hem de sisteme; sahiplik iman kardeþi, oluyordular. Diðer yandan efendi de köleci sistemin, köle üzerindeki sömürüsünü kardeþliklerine ikiyüzlü ihanet yapar olmakla; bu ihanet köleci sisteme, bütün olumsuzluklarýyla birlikte akýþýný veriyordular.

Köleci sistem uygulamalarý sürdüðü müddetçe; köleci yansýmalardan kaynaklý kardeþlik ve kardeþliðin köleci yol ihanetleri de kaçýnýlmazdýr. Yeni kardeþlik ve ihanet; köleci sistemin din, ahlak öðretisi olmakla; köleci sistem öncesi erken dönemin o masum kardeþliðiyle ayný deðildiler.

Erken dönem kardeþliði inþacýdýr. Sürü yaþamýný; üretim hareketine, ittifaklara, insanlaþmaya ve uygarlýða götürmüþtüler. Köleci imanlý kardeþlikse; var olan ve oluþmuþ olan inþayý, egemen kiþiler menfaatle parçalar. Köleci kardeþlik efendilerin de, kölelerin de kendi ihanetlerini yanýna aldýklarý bir sömürü sistemi kardeþliðidir.

Köleci sistemde kardeþlik ve ihanet yan yanadýr. Ýkisi bir aradadýr. Kardeþlik sömürüye yatkýnlýktýr. Kardeþlik sömürüye yatkýnlaþtýrmadýr. Köleci kardeþlik sömürüye yatkýnlaþmadýr. Ýhanet kardeþler arasýnda; kardeþlerden sömürüye yatkýnlaþtýrýlanlarýn; diðer kardeþler tarafýndan sömürülmesidir.

Yatkýnlaþma da ihanettir. Yatkýnlaþanlarý sömüren yatkýnlaþtýrma da ihanettir. Yatkýnlaþanlar emeðine, topluma tarihsel bilincine ve insana yabancýlaþýr olmanýn ihanetidir. Ýhanet sömürünün, sömürmenin kendisidir. Ýhanet ve kardeþlik ikisi ayný anda vardýr. Köleci sistem içinde "kardeþliðin belirdiði her yerde ihanet vardýr".

Sürü yaþam içinde kopan hemcinsler kardeþlik ekseni içinde tek tek kardeþlik anlamasýný oluþacak inþanýn taþlarýný kolektif ihtiyaca ve kolektif sahipli deneyime göre örüyorlardý. Köleci sistem öncesi kardeþliðin ihanet enstrümanlarý yoktur. Oysa köleci sistemdeki sahipliklerin elinde kardeþliðe ihanet eden "mal mülk ve sömürü" sahipliði vardýr.

Yurttaþýn vatana; babanýn anaya; ananýn babaya; çocuklarýn ana-babaya ve kardeþlerin birbirine ihaneti; hiç istenmese de, sistemin kendi dizayný kötülüklerin anasý olmasý nedenle; ihanet her zaman olasýdýr. Çünkü ihanet köleci sistemin bir sömürme enstrümanýdýr.

Kiþinin: kolektife ait üretim gücü üzerindeki kiþisi sahipliði nedenle; kiþisel hýrslarýn, kiþisel tamahlarýn, kiþi sel hile, desise, entrika ihtiraslarýnýn enstrümanýdýr.

Üstelik köleci sistem, takdirce kaderi olan mal mülk sahipleri efendilerle; takdirce kadersiz olan maldan mülkten yoksun kölelerden oluþmakla; erken dönemden beri inþalaþan insan kardeþliðine karþý bu ihanetçe olan efendi-köle esaslý enstrümanlara sahip olmuþlardý.

Köleci dönem öncesinin kardeþliði, sosyal yapýnýn çevrim ekseni olan sosyal mana anlamasýdýr. Erken dönem kardeþliði sosyal bir izole yapýyý oluþmasýnýn çekim eksenini ortaya koyan sosyal mantýklý inþacý mana anlamalý tabuydu. Sosyal birliði ve izole yapýyý ortaya koyan kültürdü. Olmayan bir sömüren ve sömürülenin köleciliðe iman kardeþliði deðildi.

Köleci tarih akýl almaz kardeþlik ihanetlerini bolca yaþamýþtýr. Kardeþim diye yan yana olanlar gün gelmiþ köleci sistem nedenle karþý karþýya gelen düþman kardeþ, olmuþtular.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.