..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarih, hiçbir zaman orada bulunmamýþ kiþiler tarafýndan anlatýlan hiçbir zaman olmamýþ olaylarla dolu bir yalan. -Santayana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




23 Nisan 2018
Müruru Zaman 12  
Bayram Kaya
Bu kendi mantýðý içinde çaresizce tam bir sýkýþmýþlýktýr. Tescil transferi yaptýðýnýz sahipliðiniz ile yoksulluklara sadakayý, köle azat etmeyi vs. El’i anarak yapmanýz da yanlýþý doðru kýlmaz. Kolektif oluþa göre sadaka, zekât verdirme iþ meþruiyetsizliði, zaten El’in ecel teri döktüðü bir meþru olma mantýðýdýr.


:FEC:
Kolektif miras olan kolektif bencillik; kolektif çevrim; kolektif bilinç; kolektifi tüzel oluþ; kolektif çekimli eksen; kolektif üretim; kolektif güç ve kolektif sahiplikle birlikte kullanýmdý. Kolektif mirasla donanma iþi, ittifaklardan ve totem dönemden önce yoktu. Bu nedenle, kolektif ilikten önce; kolektif bilinç ve de kolektif yeteneklerle donanmýþ olan bir tek kiþi de, yoktu. Bu yüzden de kolektif ilikten önce kendisini El iradeli takdim eden kiþiden de, eser yoktu.

El, kendi üzerine takil ve tekildi. El kolektif yeteneklerle tahkim edilen mana düþüncesiydi. Kolektif yetenek ve kolektif güçten tasýmla ortaya konan bu kiþisi güç; kolektife ait olanlar üzerinde mutlak sahiplikti. El kolektif güç ve kolektif sahipliði kendi gücü ve kendi sahipliði gibi konuþuyordu. El kolektif gücü ve kolektif sahipliði kendisi gibi özel mülk sahipliðinin kendisi gibi konuþuyordu.

Kolektif oluþun inþaca mutlak oluþ algýsý, ters bir alt üst oluþ içinde bu güç El’in mutlak iradesi olmasýydý. Bu güç, tüzel oluþ yerine kiþi üzerinde kolektifin, kolektifle mutlak takdiriydi. Kolektif, üretendi. Kolektif, kolektif emek gücüydü. Kolektif, kolektif miraslý bilgiydi. Kolektif, kolektif bilinçti. El, kolektif nesnel ite içinde yansýyan mutlak oluþtan tasým olmuþ kuruntulu kiþidir. El mantýklý öznel neden ile kolektif oluþ bu yanýlsama kuruntu karþýsýnda yerini ve rolünde sanal bir deðiþme olmuþtu.

Yani iþleyiþ, çevrim olan gerçeklik, kolektif güçtü. Ama onu izah eden öznel mantýk objektif olana kiþi sahipliði olan El iradesi demekle yanýlsama ve yanýlsamayý (illüzyon) ortaya koyuyordu. El’in (kiþi nefsinin) var olan, gerçek olan kolektif gücü; El gücü sanmasý; bir telkindir. Bir yanýlsamadýr. Bir büyü ve büyüleniþtir. Ve bir illüzyon ile bir sübjektif algýya dönüþmüþtür. Böylece yanýlsatýlan halüsinasyonla deðiþen rol ve kolektif ilik anlayýþý adeta faso fiso kerteli bir duruma göçtürülmüþtür.

180 km bir hýzla yol kat etmenizdeki gerçek olan durum; siz arabanýn içinde olup, araba hýzýyla yol alýyor olmanýzdý. Siz yol almýyordunuz araba yol alýyordu. Siz de arabaya baðýntýlý gerçek durumla oluþun içindeydiniz. Ama araba içindeki siz, kendinizin yol aldýðýný düþünmekle kendinizi araba yerine koymakla ve araba baðýntýsý olduðu sürece, süreç; yine nesnel oluþa göre iþliyordu. Ama iþleyiþ, sizin mantýðýnýzda illüzyon edilmekle birlikte siz; iþleyeni illüze eden mantýða göre iþleyiþ oluþ sayýyordunuz. Bu kiþisel nefsin, gerçeði halüsinasyonla (var sanýyla), tasýmlamasýdýr. Tavuk gerçekti ama tavuðu canavar sanmanýz gerçek deðildi.

Evet, araba inþasýna katký vermiþtiniz ama araba siz deðildi. Salt sizin emek gücünüz de deðildi. Arabayla baðýntýnýz araba içine sokulan kolektif emek gücünüz kadardý. Kolektif iliþki ve kolektif güç, gerçekti ama kolektif olaný, El (kiþi nefisinin) sahipliði olan irade sanmanýz yanýlsatmaydý.

El ile artýk kendi emek gücüne deðil; kolektif güç üzerindeki kiþisi vehimli mücehhez olunan sahiplik ile El her þeydi. Sahiplik, takdirdi. Yönetmeydi. Otoriteydi. Ýstediðini söylemekti vs. Ama kolektifti. Arabanýn volan kayýþýný siz yapýyordunuz ama araba volan kayýþý olmamakla sizin sahipliðiniz deðildi. Kaldý ki volan kayýþý öncesi hammadde süreçler de volan kayýþýný üreten siz deðildiniz.

Volan kayýþýnýn imalinden öncesi süreçler ve volan kayýþýný imal eden teknik teknoloji olan süreçle volan kayýþýný entegre eden araba süreci tümden kolektif bilgi birikimle, kolektif miras olmakla; hiç te sizin deðildi. Bu çevrim içinde siz ancak; volan kayýþýnýn, mevcut üretim iliþkili; üretim hareketi içindeki volan kayýþý imalatýna kattýðýnýz kiþisi kas ve beyin gücünüz olan emek gücünün harcanmasý kadar bir kiþisi sahipliktiniz. El ile bu sahiplik üreterek, çalýþarak, bilgiyle vs. sahipliðiniz olmuyordu. Rýzk takdiri ileydi.

Pekiyi de, vehimli bir El mantýðý içinde kolektifin olana nasýl sahip olacaktýnýz? El’in; El Mülkül Malik olan sahipliði ile sahip olacaktýnýz. EL’in bu sahipliði mutlak takdirdi. Yani El’in sahipliði El’in dilemesi olmakla El bu dileme iradesini sizden yana kullanmasýyla El’in olanýn sahibi siz olacaktýnýz. Hülle ve illüzyon bu kadardý. Hüllece El’in takdirle olma mantýðý þöyledir. Takdir edicinin takdir etmesi için kolektifin olan her þey; iman uzlaþmasý içinde önce takdir edici El’in üzerine transfer edilir.

Böylece hüllece El, hülle üzerindeki transferle kazandýðý bir “sahiplik alanlý devinme” içine oturur. Ýçine oturulan sahiplik alaný sizin takdirle daðýtmanýz için size irade olmuþtur. Eðer daðýtma yapmayacaksanýz sizi tekil sahipliðin alaný içine oturtmazlar. Siz, hüllece sahiplikle elinizin altýnda daðýtmaya hazýr olan bir güce sahiptiniz. Siz sahipli alan devinmesi içinde olma gücünüz sayesinde her þeyi yönetecektiniz.

Alan devinmeli sahipliðe de “kendi kendisinin sebebi olan mutlaklýk” diyecektiniz. Adýna mutlak denen sizin zorunlu gereksinmelerinizdi. Zorunlu gereksinmeler nedenle, sizin kolektifle üreten bir sahipliðiniz vardý. Kolektif sahipliðe karþý kendi nefsine uyan kiþi olarak hüllece sizler; nefsinize uymanýn ilkelerini diðer kiþilerin iman ve itaati üzerinde bir baský kurmanýn anlamýný oluþacaktýnýz.

Kendinizi de sahipliðin baskýn gücü yapacaktýnýz. Baskýn gücü inþa edecek mana anlamasýný da ahit sözleþmesi ya da iman sözleþmesi yapacaktýnýz. Artýk bilgi yerine, anlama yerine, süreci tarihi olaylarý ile öðrenme yerine; imanýnýz vardý. Ýman nesnel olan bilgi yerine geçmekle yanýlsatmanýn ve bilgisizliðin, sömürülmenin ahdiydi.

Siz El inanlýsý olarak sahipliðinizin bilincini kayýp etseniz de, sahipliðin kaybý olan yerde eski sahipliðinizin býraktýðý iz devinmesi içindeki bilinç imge, kiþideki çekimin baský ve basýnç gücünü; itaat edici duyuþ ve öznel anlamalar olmasýyla kiþi kendi imanýný hissedecekti.

Ýnsanýn kolektif olanaklar içinde edindiði kolektif soyutlama gücü yanýnda kolektif soyutlama olanýn kiþisi soyutlama olana eðimi karþýsýnda kiþi kolektif nefsine karþý kiþisel niyetlerini de ortaya çýkarmýþtý. Sizin kiþisi nefsani oluþa uyanan niyetiniz; sizin vaadine kapýlma seslendirmeniz olan El’e imge sözleþme ahdiniz olan taat ve itaatinizi ortaya koyacaktý. Bu teslimiyettir. Ýçinde olunan durum koþullarýna göre baþta gizli ajandalý eðriliði gözetmenizdir.

Artýk bu güç kazanýmý içinde olan El’in aðzýndan çýkanlar size taat (uyma-yaklaþma) ibadet (taat edileni uysal oluþla övme) ve masiyet ti (övülmeyenden kaçýnma uzaklaþmaydý) . Bunlarýn üçü de hem El için hem de El ile iman ahdi yapanlar için nefsani bir niyetti. Üçü de kullanýþ durumunuza göre sizi ayný yer olan sömürü ve sömürülmeye çýkarýrlar. Bunda þaþacak (taaccüp edecek) bir þey yoktu. Çünkü El sizin ihtiyacýnýz olanlarýn sahibiydi. Siz ihtiyacýnýza eðimliydiniz. Ýhtiyacýnýzýn sahibi olan El de ihtiyacýnýzýn þiddetine göre sizlere çekimliydi. Bu çekilimle siz El’e taat, itaat, ibadet içindeydiniz. El sizlerin ihtiyacý olan malýn mülkün sahibi olmasý nedenle, sizlerin de ona bu çekicilerle yakýnlaþma (kurbet) ihtiyacýnýz vardý.

Artýk El’e kaptýrdýðýnýz üretimler olan sizin ihtiyaçlarýnýz sizi, El’e yakýnlaþtýrýr. Bu “kurbet” olan; ekseni çevrimli bir illüzyondu. El bu gözbaðý ile sahibi olmadýðýnýn sahibiydi. Sahibi olmadýklarýyla; kolektife ait olan sahiplikle; taat, itaat, ibadet ve kurbet kazanýyordu. El ibadet; taat, itaat ve kurbetti. Kurbet te; taat, itaat ve ibadetti vs. El köleci düzenin inþasý için ve kölelik düzenli öðretinin ihsasý için vardý.

Köleci sistem çeliþkileriyle azap olmuþtu. Zamana göre deðiþen þartlarda El’e göre olan mantýkla yenden ve yeniden düzenlenmesi gerekiyordu. Köle azat etmenin, sadaka vs. vermenin taat veya kurbet, ya da itaat ya da kefaret ibadeti olmasý; sonradan yeniden düzenlenme niyetine (amacýna) göre düzenlenmiþ olmanýn El’e göre uydurma bir pansuman tedavisidirler.

Bu taat ile köle azat etmeye iyi bir þey deseniz de bu mantýk daha baþtan peþinen köleci sömürüyü kabul etmeniz demektir. Kölelik olmasa azat edilecek köleyi nerde bulacaktýnýz? Ve azat etmeyi nasýl söyleyecektiniz? Madem taat ile köleci oluþa karþýydýnýz, neden hem köle sahibi olmayý söyleyip te hem de azat ediyordunuz? Ýzahý var mý? Bu þeytanlýðý melek göstermektir.

Bu kendi mantýðý içinde çaresizce tam bir sýkýþmýþlýktýr. Tescil transferi yaptýðýnýz sahipliðiniz ile yoksulluklara sadakayý, köle azat etmeyi vs. El’i anarak yapmanýz da yanlýþý doðru kýlmaz. Kolektif oluþa göre sadaka, zekât verdirme iþ meþruiyetsizliði, zaten El’in ecel teri döktüðü bir meþru olma mantýðýdýr.

El mutlak bir tek kiþi ve tek kiþi sahipliði monarþisidir. Hiç bir meþruiyeti olmayan durumla El’in tüm sahiplik yetkilerinin mutlak kabul edilmesi, El’in mutlak oluþudur. Ýçinde kolektif güçle kolektif sahipliði olmayan mutlaklýk yasasý aslýnda butlan (aslý olmayan, geçersiz) yasadýr. Yasa olgularýn geliþmesini saðlayan zorunlu ve neden sel iç ve dýþ iliþkinler baðýntýsýdýr. Mutlak oluþun El'de toplanmasý; bu ilk El'ce ve tek El’i süreç mutlak monarþidir. Mutlak monarþi kendi baþýna var olma muktedirliði ile baþkasýna ihtiyacý olmamanýn mutlak tek sahiplik yönetimiydi.

Mutlak monarþi zamanla elbette deðiþecekti. Mutlak monarþi, mutlakça oluþ yolunda yerleþik deneyleri edindikçe sürdü. Kendi koþullarýna göre deðiþen deneysel oluþlar özel mülkiyet sahipliðinin sürdürülmesini inþa etti. Bunlar ideoloji ile El’in kendi sözlü (ahdi) hukukunu ve yazýlý hukukunu oluþtu.


Böylece köleci sahipliðin de kendi iradesi dýþýnda, yasal ve zorunlu gerçeklikleri vardý. El mantýðý bu gerçeklerin yerine geçen eþletme yüzünden El mantýðý, kiþisi öznelere neden gibi davranýþ olarak yansýdý. Bu nedenle yanlýþ ta olsa yanýlsama da olsa El mantýðý nesnel oluþ gibi zaman göre deðiþti. Zamana göre yeniden ve yeniden düzenleniþleriyle yapýlandý. Böylece El mantýðý mutlak olan, kendi dýþýndaki bu zorunlu oluþu; kabul etti! El için mutlak, butlan olandý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.