..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Cemal Zöngür




19 Mayýs 2018
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi  
Bilgisine Güvenmeyenler, Tarihsel Gerçeklerden Korktuklarý Ýçin Her Zaman Yalaný Temel Ýlke Edinirler.

Cemal Zöngür


Ýnsan þu soruyu kendisine sorup yaþamý deðerlendirmeli. Ýnsan kýzý ve oðlu, akýl ve düþüncesiyle üstün bir özelliðe sahip olduðu halde, neden birbirine karþý ileri derecede düþmanlaþmaktadýr? Bu bir Allah emri midir? Ya da dinlerin uydurduklarý gibi Allah'ýn yazdýðý bir kader midir? Tabi ki bunlarýn hiçbirisi deðil. Çünkü tarihsel gerçekler ve yaþananlar insanlarýn ne kadar yalancý, çirkef, ikiyüzlü olduklarýný þu tarihsel olaylardan öðreniyoruz.


:BBCJ:
ÝSRAÝL - FÝLÝSTÝN DÜÞMANLIÐININ TARÝHÇESÝ
Orta Doðu ve Müslüman toplumlarýn çoðunluðu, siyasette tarih bilimi yerine, her zaman etnik ve din milliyetçiliðine dayanan duygusallýkta çözüm arayan bir özelliðe sahiptirler.

Bu mantýðý Ýsrail - Filistin ya da Yahudi - Arap, Kürt -Türk, Fars - Kürt, Müslüman olan olmayanlar arasýnda, yaþanan çatýþma ve anlaþmazlýklarýn bitmemesinden anlýyoruz.

Örneðin Türkiye'de kendisini sol, sosyalist ve demokrat sayanlar, tarihsel arka plana bakmadan, Filistinlilerin yanýnda yer almalarý tam bir bilinçsizlik örneðidir. Ayný þekilde kendisini Müslüman gören Türkiyelilerin, Arap ve Filistinlileri her koþulda desteklemeleri siyaset ve tarihten bir þey anlamamazlýktýr.

Halbuki Ýsrail ve Filistin çatýþmasýnda ne Ýsraillikler haklýdýr ne de Filistinliler. Her iki halk birbiriyle ayný kültür ve kan baðýndan gelen akraba topluluktur. Buna raðmen asýrlardýr birbirlerine karþý devam ettirdikleri düþmanlýðýn esas nedeni, Yahudi ve Arap din ýrkçýlýðý ve tek egemen güç olmaktan baþka bir þey deðildir.

Yaser Arafat ve Örgütü El Fetih (FKÖ) sosyalist düþünceye yakýn olduðu için, Arap Müslümanlarca hiçbir þekilde desteklenmemiþtir. Destekler görünenlerse, El Fetihi boþa çýkarmak içindi. Ve sonuç itibarýyla HAMAS gibi gericilerin egemen olmasý her þeyi ispatlamakta. Türkiyeliler bu gerçekleri görerek hareket etmeleri gerekir.

Ýnsan þu soruyu kendisine sorup yaþamý deðerlendirmeli. Ýnsan kýzý ve oðlu, akýl ve düþüncesiyle üstün bir özelliðe sahip olduðu halde, neden birbirine karþý ileri derecede düþmanlaþmaktadýr?

Bu bir Allah emri midir? Ya da dinlerin uydurduklarý gibi Allah'ýn yazdýðý bir kader midir? Tabi ki bunlarýn hiçbirisi deðil. Çünkü tarihsel gerçekler ve yaþananlar insanlarýn ne kadar yalancý, çirkef, ikiyüzlü olduklarýný þu tarihsel olaylardan öðreniyoruz.

Orta Doðu, Mezopotamya ve Anadolu'da kurulan imparatorluklar, M.Ö.4500 yýllarýndan itibaren Sümer Uygarlýðý'yla baþlamýþtýr. Sümer Uygarlýðý çok kültürlü ve çok milletten oluþan (Heterojen) bir topluluktu.

Aradan bin yýllar geçtikten sonra bu heterojen yapý, yavaþ yavaþ kendi içerisinde iyice farklýlaþýp çoðaldýkça, Homojenleþmeye doðru yol almýþtýr. Bunlar Fravun, Babil, Asur, Aram, Elam, Ýbrani (Yahudi), Med, Pers, Helen, Hitit, Lidya Krallýklarýdýr.

Sýralanan krallýklar içerisinde özellikle Yahudi, Asuri ve Araplar; Ýbrani adýyla Hz. Ýbrahim'in Gök ve Tek Tanrýcýlýða dayanan krallýkla homojenleþtiler. Bu topluluk kendi içerisinde en az yirmi dört kabile ve aþiretten oluþmaktaydý. Tevrattaki bilgilere göre nüfus oranlarý bir buçuk iki milyon civarýnda olduðu belirtilir.

Ancak Hz. Ýbrahim eþi Sara ile Kenan (Filistin) diyarýndan Mýsýr Kralý Fravun'un sarayýna eðitim görüp bilgi sabi olmak için göç eder. Böylece Fravu'na uzun yýllar hizmet etmiþtir. Ve Fravun Hz. Ýbrahim'in eþi Sara'yý kendisine karý olarak alýr.

Fravun'un sarayýnda tecrübe ve bilgi sahibi olan Hz. Ýbrahim, alttan alta Fravun'un inanç ve yönetim þekline muhalefet etmeye baþlar. Askeri ve maddi gücü olmadýðýndan, açýktan savaþmaktansa Gök Tanrýcýlýk düþüncesiyle oðullarýndan Ýshak ve Ýsmail'e bunu öðretip nasihat eder.

Hz. Ýbrahim'e inanýp güvenen Ýbranilerin çoðunluðu, Fravun'un korkusundan Kenan topraklarýna dönmeye karar vermiþlerdir. Dönüþleri kýrk yýl sürer.

Ýshak, Ýsmail, Yusuf, Yakup, Ýsrail, Musa, Harun, Davut ve Süleyman gibi yüzlerce peygamber ve de kral, savaþlarda elde ettikleri ganimetle Kudüs'te (Yeruþelam) Yahudi Din ve Etnik Krallýklarýnýn mabedini yapmýþlardýr. Bu mabede Arap ve Asurilerde dahil birçok topluluk inanýp hizmet etti.

Ýsimleri sayýlan Yahudi peygamberler, öncelikle kendi etnik ve kültürlerinden olan Levioðullarý, Hititler, Filistiler, Ferisiler, Amonoðullarý ve Hezekiler gibi birçok kabileyi öldürüp mal ve karýlarýný ganimet sayýp köle olarak kullandýlar.

Yahudiler ile Filistiler (Filistinli Araplar) arasýnda o günden bu zamana kadar, çatýþma ve savaþlar 4000 yýldýr bitmiþ deðil. Araplarda egemen olduklarýnda ayný ýrkçýlýðý sürdürdüler.

Daha sonra adlarýný Ýsrail olarak ilan eden Yahudiler, binlerce yýl bölge halklarý üzerinde egemenlik kurmuþ olmasýna raðmen, bölünüp parçalanmaktan kurtulamadýklarýný þu tarihsel olaylardan anlamaktayýz.

M.Ö.27 veya 30 yýllarýnda Hz. Ýsa'nýn Yahudi Krallýðýna karþý Hristiyan din adýyla alternatif oluþturmasý, diðer toplumlarýn Yahudilere karþý tavýr almalarýnda cesaret vermiþtir. Böylece Ýsrailliler önemli ölçüde yalnýzlaþýp küçüldüler.

Bunu fýrsat bilen Filistiler baþta olmak üzere akraba olan Araplardan Kureyþ, Emevi ve Haþimilerin peygamberi Hz. Muhammed, Ýslam dini adýyla ortaya çýkýp, Yahudilere ve diðer farklý inançlara karþý savaþtýðýný tüm dünya bilmekte.

Emevi, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlý, Arap Ýslam din ýrkçýlýðýna dayanan imparatorluk, Birinci Dünya Savaþý'nýn sonu 1918'e kadar egemenliðini sürdürmüþ oldu. 1923'ten itibaren petrolün hatýrýna Avrupalý devletler, 22 Arap Þeyhine küçük devletçikler hediye etti.

Çeþitli siyasal, ekonomik ve dini çekiþmeler bölgede hýzýndan bir þey kaybetmezken, Arap etnik ve din ýrkçýlýðýna karþý, Avrupalýlar ikinci planlarýný devreye soktular. Batýlýlar 1949 yýlýnda Yahudi din ve etnik ýrkçýlýðýna dayanan Ýsrail Devletini kurdurmalarýyla, sorunlu olan bölgeyi daha da içinden çýkmaza sürüklemiþ oldular.

1949 yýlýnda Ýsrail Devletinin kurulmasýyla Yahudi ve Araplar arasýnda daha sert çatýþmalar baþladý. Araplar kendi aralarýnda toplanarak 1964 yýlýnda Mýsýr'ýn Baþkenti Kahire'de, Filistin Ulusal Konsey adýyla bir oluþma gittiler.

Konsey içerisinde çeþitli siyasetten görüþler mevcut olup, 1967'de Yaser Arafat liderliðinde El Fetih adýyla, Filistinlilerin meþru askeri ve siyasi organý olarak, Ýsrail yayýlmacýlýðýna karþý savaþý sürdüren tek güçtü.

Yaser Arafat'ý, Filistinli Müslümanlarda dahil diðer Arap devletleri gerçek anlamda hiçbir zaman desteklemediler. El Fetih; mecburen Ýslam gericiliðine sarýlarak destek bulmaya çalýþtý. Sonuç olarak bilindiði gibi HAMAS denen gerici Arap Ýslam baðnazlýðý ortaya çýktý.

Böyle bir Arap Ýslam ve etnik ýrkçýlýðý ile, ayný þekilde Yahudi din ve etnik ýrkçýlýðý incelenip araþtýrýlmadan birisini masum gösterip yanýnda yer almak, neye hizmet ettiðini bilmemektir. Bunun yerine her iksini de ýrkçýlýktan uzaklaþtýracak siyasi politikalar geliþtirmek gerekmez mi?

Türkiyeli demokrat ve Müslümanlarýn ne kadar bilgisiz ve sahte olduklarýný, Türkiye ve Ýran'ýn Kürtlere ve de Alevilere uyguladýðý katliamlarda sessiz kalmalarýndan rahatlýkla anlaþýlmaktadýr. Bunlar görülüp incelenmeden, Demokrat ve insanlýktan bahsetmek çok ucuz bir kiþilik ve siyasettir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Amerika, Suriye'den Neden Çekildi?
Alevilere, Kürtlere, Sosyalist ve Demokratlara Çaðrý
15 Temmuz 2016 Darbesinin Esas Planlayýcýsý Kimdir?
Mahalli Seçimler ve Ýlkesizlikler
Gelin Siyasal Ýslam'ý Birlikte Tartýþalým
Türkiye Sosyalistleri ve Burjuvazi Artýk Konuþmasýn (1)
Türkiye'nin Temelsiz Siyaseti ve Carablus Çýkmazý
Ýþid'in Sonu, Kürt Referandumu ve Bölgenin Gelecek Yüzyýlý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.